Витамин Д - витаминът на слънцето

д-р Магдалини Орфаниду

|

9 min

Въведение 
 

Витамин Д е мастноразтворим витамин, който увеличава усвояването на калций, магнезий и фосфат в организма и по този начин поддържа костите и нормалното им развитие. Ролята му обаче не се изчерпва до тук. Редица проучвания показват позитивното му влияние. 


Витамин Д е изключително интересен витамин, защото може да се произвежда от кожата при излагане на слънчева светлина. Превитамин D3 се синтезира от 7-дехидрохолестерол (провитамин D) когато излагаме кожата си на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина.


Витамин Д е и един от най-обсъжданите витамини, тъй като проучванията сочат, че близо 50% от населението на земята има недостиг, а около 1 милиард хора по света страдат от дефицит на витамин д


Витамин Д - Правилната доза и докога

Какво води до дефицит на витамин Д?

Дефицитът на витамин Д се получава най-често в следствие на начина ни на живот. Много фактори оказват влияние, като например: 

  • Недостатъчно излагане на слънце и съответно недостатъчно поглъщане на UVB лъчи от кожата 
  • Недостатъчен прием на храни, съдържащи витамин Д
  • Сезоните - тези, в които отсъства достатъчно слънце и не успяваме да си набавим достатъчно количество витамин Д естествено 
  • Използването на слънцезащитни кремове - разбира се не се твърди, че трябва да спрат да бъдат употребявани. Просто те блокират слънчевите лъчи и по този начин витамина не може да се синтезира в кожата. 
  • Замърсен въздух и смог 

Допълнителни фактори, които могат да допринесат за дефицит на витамин Д, включват:

  1. Възраст:

    • С нарастване на възрастта, кожата става по-малко ефективна в производството на витамин Д при излагане на слънце.
  2. Тъмна кожа:

    • Хора с по-тъмна кожа имат по-голяма концентрация на меланин, което намалява производството на витамин Д от слънчевата светлина.
жена на фона на слънчев ден

Плюсове на витамин Д:

  1. Здраве на костите:

    • Витамин Д е от съществено значение за абсорбцията на калций и фосфор, което поддържа здравето на костите и предотвратява рахит при децата и остеопороза при възрастните.
  2. Имунна система:

    • Витамин Д играе важна роля в поддържането на здравата функция на имунната система и може да помогне в предпазването от инфекции и възпаления.
  3. Мозъчно здраве:

    • Има изследвания, които свързват достатъчните нива на витамин Д с подобрено мозъчно здраве, включително намален риск от депресия и други психични разстройства.

Минуси на витамин Д:

  1. Токсичност при прекомерен прием:

    • Прекомерни количества витамин Д, особено в суплементи, могат да доведат до токсичност, проявяваща се със симптоми като загуба на апетит, повръщане, повишена тежест на тялото и други.
  2. Риск от излагане на слънце:

    • Дълготрайна и непрекъсната излагане на слънце за синтез на витамин Д може да увеличи риска от увреждане на кожата и развитие на рак на кожата.
  3. Индивидуална чувствителност:

    • Някои хора могат да бъдат по-чувствителни към витамин Д от други, което може да доведе до нежелани ефекти, ако се консумира в излишък.

Винаги е важно да се поддържа баланс при приема на витамини и да се консултира със здравен специалист преди започване на добавки, особено при лица със здравословни проблеми или възрастни хора.

Продукти, които задължително трябва да притежавате

Кои групи са в риск от недостиг на витамин Д?

  • Кърмените бебета - често кърмата не подсигурява достатъчно количество витамин Д, тъй като нивата на витамин Д в кърмата са свързани с количествата на витамин Д при майката. Дамите, приемащи хранителни добавки вероятно разполагат с по-високи нива на витамин Д в кърмата си и съответно осигуряват нужното количество на своите бебета.
  • Възрастните хора - с напредването на възрастта кожата не успява да синтезира витамин Д толкова ефективно. Това, в съчетание с повишеното време прекарано на закрито, често поставя тази група в риск от недостатъчност на витамин Д. 
  • Хората, които не прекарват достатъчно време на открито 
  • Хората страдащи от затлъстяване - увеличеното количество подкожни мазнини се свързва със секвестирането на витамин Д и промяната на освобождаването му в кръвообращението. 
  • Хората страдащи от някои специфични заболявания, при които се наблюдава малабсорбция на мазнини, тъй като витамин Д е мастноразтворим и е необходимо известно количество мазнини в червата, за да бъде усвоен. В случаите, когато е налице намалена способност за абсорбцията на мазнини, то тогава може да бъде необходим допълнителен прием. Това може да се случи при заболявания като болест но Крон, някои чернодробни заболявания и кистозна фиброза.

Хората с тъмна кожа - за тях е необходимо повече време излагане на слънчева светлина, за да може да се набави необходимото количество витамин Д. 

жена с лъжица в ръка приема храна

Следващите теми са:

→ Ползи от витамин Д?

→ Може ли организмът да се пренасити с витамин Д?
→ Как можем да си набавим витамин Д?
 

"Слънцето е ключът към живот и енергия. Това е моят витамин Д - източникът на светлина, който винаги ме зарежда с оптимизъм и живот."

Ползи от витамин Д

Все повече проучвания показват многобройните ползи на витамин Д. Сред тях са и:


  • Витамин Д оказва позитивно влияние върху настроението, паметта и когнитивните функции
  • Витамин Д подобрява мускулната сила и мощ и намалява риска от спортни травми 
  • Редица експерименти свързват витамин Д с намаляването на риска от много различни видове рак 
  • Той е важен за стимулиране на вродения имунитет 
  • Витамин Д е важен за сърдечно-съдовото здраве
  • Позитивно влияние при наличието на диабет тип 2 

Оказва позитивно влияние върху хората страдащи от депресия 


Какви се препоръчителните дози за прием на витамин Д?

Дневният прием, от който се нуждаете, зависи от възрастта ви, етапа в който се намирате и разбира се от индивидуалните нужди на организма ви. Посъветвайте се с лекуващия си лекар за това какви дози са препоръчителни за вас. 


В таблицата по-долу са посочени среднодневните препоръчителни количество в двете общоприети единици - микрограм (mcg) и международни единици (IU):


Възрастова група 

Препоръчителни дози 

Кърмачета до 1-та годинка  10 mcg / 400 IU
Деца 1-13 години  15 mcg / 600 IU
Тийнейджъри 14-18 години 15 mcg / 600 IU
Възрастни 19-70 години 15 mcg / 600 IU
Възрастни 70+ години 20 mcg / 800 IU
Бременни жени  15 mcg / 600 IU
жена с вдигната ръка срещу слънцето

Продукти, които ще спомогнат вашата диета:

Може ли организмът да се пренасити с витамин Д?

Да, възможно е пренасищането на организма с витамин Д. Това се случва при продължителен прием на прекомерни количества. Признаците, по които можете да разпознаете евентуалното пренасищане на организма с витамин Д могат да включват: гадене и повръщане, мускулна слабост, усещане за обърканост, прекомерно уриниране, дехидратация, загуба на апетит и други. В случай, че се сблъскате с тези проблеми, консултирайте се с лекуващия си лекар за да коментирате необходимите дози за прием.

Препоръчителните дневни дози на витамин Д се различават в зависимост от възрастта, пола и здравословното състояние. Винаги е добре да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да приемате високи дози от витамин Д чрез добавки. Този специалист ще може да определи дали вашият организъм има нужда от допълнителен витамин Д и каква е подходящата доза за вас.


В случай на изключително високи нива на пренасищане с витамин Д, може да се стигне до бъбречна недостатъчност и неравномерен сърдечен ритъм.

жена с болки в черния дроб

Как можем да си набавим витамин Д?

жена, която сипва мляко

Витамин Д може да бъде набавен по следните начини: 


  • Чрез излагане на слънчева светлина - естествения начин за набавяне 
  • Чрез прием на храни богати на витамин Д - такива храни са маслото от черен дроб на треска и мазните риби (тук спадат риби като сьомгата, херингата, скумрията и други). Гъбите, яйченият жълтък и сиренето също съдържат витамин Д, но в по-малки количества. Важно е да се отбележи, че въпреки, че човек може да си набави витамин Д чрез храната, все пак слънцето остава основният естествен източник на витамина.
  • Чрез прием на хранителни добавки - ако не успявате да си набавите витамин Д в достатъчни количества по естествен начин, то тогава е добре да се консултирате с лекуващия си лекар, за да препоръча какво е необходимото за вас количество, което да си набавите чрез хранителни добавки.

Допълнителни начини, по които може да се набави:  

 

  1. Продукти от рибено масло:

    • Рибеното масло е добър източник на витамин Д и е налично като добавка. Много хора избират този метод, особено ако не консумират често риба.
       
  2. Употреба на обогатени продукти:

    • Много храни се обогатяват с витамин Д, като например мляко, сокове, яйчени продукти и зърнени закуски. Проверете етикетите, за да видите дали продуктите са обогатени.

      Свинско месо:

      • Свинското месо може да бъде източник на витамин Д, но количествата са обикновено по-малки в сравнение с рибата и други храни.


      Авокадо:

      • Авокадото съдържа малко количество витамин Д, представлявайки здравословна добавка към храненето.

        Семена от тиквичка:
      • Семената от тиквичка също могат да бъдат източник на витамин Д, предоставяйки допълнителна възможност за включване в хранителния режим.

    1. Печени гъби:

      • Печените гъби, особено тези, обогатени със светлина, могат да съдържат по-големи количества витамин Д.

Въпреки че тези храни съдържат витамин Д, нивата могат да варират. Важно е да имате разнообразна и балансирана диета, която включва различни източници на витамин Д. При съмнения или нужда от допълнителни съвети, винаги е добре да се консултирате със здравен специалист.

капсули витамин Д

"Слънцето, като върховен дар на природата, ни предлага не само светлина, но и витамин D3 - този невидим вълшебен ключ към здравето и енергията."

Заключение
 

Както става ясно, витамин D е от особена важност за редица процеси в организма и за общото ни благосъстояние. Уверете се че си набавята необходимото количество витамин D чрез излагане на слънце, храна и хранителни добавки. В случай, че имате съмнения, проверете дали случайно не страдате от недостиг. Не се притеснявайте ако е така, много хора по света споделят съдбата ви. Промени в начина на живот и допълнителен прием биха дали отличен резултат.

Витамин D е от съществено значение за абсорбцията на калций и фосфор, което е критично за здравето на костите и зъбите. Достатъчните нива на витамин D помагат в предотвратяването на рахит при децата и остеопороза при възрастните.

Витамин D играе важна роля в поддържането на здравата функция на имунната система. Адекватните нива на витамин D могат да помогнат в предпазването от инфекции и възпалителни заболявания, като подобрят отговора на имунната система.

Витамин D играе роля в различни аспекти на общото физическо благополучие, включително поддържането на здравето на мускулите и нервната система. Също така, има изследвания, които свързват нормалните нива на витамин D с подобрено настроение и мозъчно здраве.

фармацевт

Автор: Ивелина Иванова

Магистър-фармацевт, с богат опит в областта на фармацията, се ангажира с написването на статия за витамин D. Със своята експертиза тя обръща внимание на важните аспекти на витамин D за здравето. В статията се разглеждат значението на витамин D за здравето на костите и имунната система, както и неговата роля в общото физическо благополучие. С помощта на научни източници и своите практически познания, магистър-фармацевтката предоставя ценна информация, насочена към читатели, които търсят качествени съвети за оптимизиране на витамин D в тяхната дневна диета и животен стил.

Част от продуктите включени в статитята :

Често задавани въпроси?

Защо е важен витамин D за здравето?

Витамин D играе ключова роля в абсорбцията на калций и фосфор, поддържайки здравето на костите и зъбите. Той също така подпомага функцията на имунната система и участва в редица други физиологични процеси.

Как мога да получа достатъчно витамин D?

Най-ефективният начин е чрез излагане на кожата на слънце за кратко време всеки ден. Освен това, витамин D се съдържа в риба, яйца, млечни продукти и гъби. Добавките също могат да бъдат полезни, особено при рискове от дефицит. Въпрос: Какви са симптомите на дефицит на витамин D?

Какви са симптомите на дефицит на витамин D?

Симптомите включват болки в костите и мускулите, умора, чести инфекции и дори депресия. Дългосрочният дефицит може да доведе до сериозни проблеми със здравето на костите и имунната система.

Каква е оптималната дневна доза на витамин D?

Оптималната доза може да варира в зависимост от фактори като възраст, пол и здравословно състояние. Общо взето, за възрастни се препоръчват около 600-800 IU (международни единици) на ден, но е важно да се консултира със здравен специалист за индивидуални нужди.

Свързани статии: