Високо кръвно налягане - симптоми, причини и лечение

Високо кръвно налягане - симптоми, причини и лечение

Високо кръвно налягане - симптоми, причини и лечение

Високото кръвно налягане е изключително често срещано състояние. Повечето хора са се сблъсквали поне веднъж с него или предстои да се сблъскат с този проблем.

Нормално е стойностите на кръвното налягане да варират през деня, в зависимост от физическата ни активност, хранителния ни режим, стреса, който преживяваме и други фактори. Повишеното кръвно налягане е опасно, когато се запази за продължителен период от време.

Когато говорим за системно повишено кръвно налягане, става дума за хипертония. При хипертонията сърдечния мускул се изтощава, поради повишеното количество енергия необходима на сърцето да осъществи циркулацията до кръвоносните съдове.

Хипертонията е сериозно заболяване, което ако не се лекува, може да доведе до инфаркт, инсулт или бъбречна недостатъчност. За наша радост, тя може да бъде овладяна и лекувана, ако се вземат своевременни и адекватни мерки.


Нормално, ниско, повишено и високо кръвно налягане
Кръвното налягане се измерва изключително лесно - с помощта на апарат за измерване на кръвно налягане и проследяване на пулса. Първата цифра (горната граница) наричаме систолично налягане. То показва какво е налягането в кръвоносните ни съдове докато сърцето ни бие. Втората цифра (долната граница) наричаме диастолично налягане. То показва какво е налягането когато сърцето ни се отпусне и изпълни с кръв.

Според експертите, оптималното кръвно налягане на здрав човек е 120/80. Разбира се, както споменахме, то може да варира в отделните части на деня, така че леки отклонения или единични случаи на повишено кръвно налягане не следва да стават повод за притеснение.

В случаите, когато систоличното кръвно налягане е под 90, а диастоличното налягане е под 60, тогава говорим за ниско кръвно налягане. В такива случаи често може да се появи световъртеж, замаяност или дори припадък. За подобряване на състоянието е най-добре да увеличите приемът на течности, да хапнете и да изчакате да отмине. Може да си помогнете и с чаша айрян със сол. Той също ще окаже много благоприятен ефект.

Повишено кръвно налягане смятаме за това със стойности вариращи между 120/80 и 130/80. Високо кръвно налягане считаме за кръвно над 130/80.

Важно е да отбележим, че при възрастните хора нещата стоят по малко по-различен начин. Възможно е систоличното налягане да е над 130, а диастоличното, под 80. Това е нормално и се дължи на втвърдяването на основните артерии, което се случва с напредването на възрастта.

Какви са симптомите на високото кръвно налягане?

Много често страдащите от високо кръвно налягане не проявяват симптоми и така може да мине дълго време, докато установят, че има проблем. Различно е при наличието на особено високо кръвно налягане. Тогава е възможна появата на симптоми като:

Болка в гърдите
Замаяност
Силно главоболие
Затруднено дишане
Гадене и повръщане
Замъглено зрение
Шум в ушите
Кървене през носа
Нарушения в сърдечния ритъм

В случай, че изпитвате някои от тези симптоми или комбинация от тях, потърсете медицинска помощ.

Причини за високо кръвно налягане

Трудно е да посочим кои точно са причините, които биха могли да доведат до повишаване на кръвното налягане, но няколко са основните:


Генетична предразположеност - гените, които носим, може да увеличат риска от хипертония. Смята се, че може да се предава по семейна линия.
Възрастта - всеизвестен факт е, че с напредването на възрастта артериите се втвърдяват, което води до повишено кръвно налягане. Колкото по-възрастен става човек, толкова по-голям е шансът да започне да страда от проблеми свързани с повишено кръвно налягане.
Пол - мъжете са в по-висок риск от повишено кръвно преди настъпването на 55 годишна възраст, докато жените са с повишен шанс от възникване на повишеното кръвно налягане след настъпването на менопауза.
Наднорменото тегло и затлъстяване - проблемите свързани с наднорменото тегло, особено висцералното затлъстяване, е един от основните причини за появата на повишеното кръвно налягане.
Употребата на алкохол и цигари - пушенето увеличава риска от повишено кръвно налягане, както и от сърдечно-съдови заболявания. Алкохолът също оказва влияние на кръвното налягане, така че не прекалявайте.

Липсата на физическа активност - заседналият начин на живот и липсата на физическа активност са едни от водещите фактори, допринасящи за появата на незаразни болести като хипертонията.
Стресов начин на живот - когато човек е стресиран, тялото му отделя набор от хормони, между които кортизол и адреналин. Това води до повишаване на сърдечния ритъм и свиване на кръвоносните съдове, а от там, до повишено кръвно налягане. Ако често изпитвате стрес, кръвното ви налягане може да остане повишено, дори в моментите, в които не сте в стресови ситуации. Хроничният стрес може да увреди кръвоносните съдове и с времето да доведе до перманентно високо кръвно налягане.

Как може да регулираме кръвното налягане без лекарства?

Може да опитате да контролирате високото кръвно налягане с промени в начина ви на живот. Оставете вредните навици зад гърба си и установете рутина, която ще ви мотивира да водите по-здравословен начин на живот. Няколко са най-основните аспекти, на които трябва да обърнете внимание, ако искате по естествен начин да опитате да овладеете високото кръвно:


Спазвайте здравословен хранителен режим - добрата храна е здраве, няма спор по този въпрос. Включете в менюто си повече храни богати на фибри, плодове, зеленчуци и по-малко трансмазнини и сол.
Регулирайте теглото си - в случай, че страдате от наднормено тегло или затлъстяване, спазвайте режим и се опитайте да влезете във форма. Регулирането на теглото е от особена важност при повишеното кръвно налягане вследствие на затлъстяване.
Бъдете физически активни - постарайте се да не прекарвате продължително време в седнало положение. Изберете коя физическа активност ви допада най-много - ходене, бягане, плуване, посещение на фитнес или групови тренировки. Открийте най-подходящото за вас начинание. Постарайте се да отделяте поне 2.5 часа седмично за любимите си физически активности.
Спрете тютюнопушенето - пушенето увеличава рисковете от сърдечно-съдови заболявания и повишава риска от високо кръвно.
Намалете консумацията на алкохол - препоръчителните дневни дози са максимум по 1 питие на ден за жените и максимум 2 питиета на ден за мъжете.

Намерете начин да се справите със стреса - справянето със стреса също е от ключово значение за хората, страдащи от високо кръвно налягане. Открийте вашия начин за разпускане и се съсредоточете върху позитивните аспекти от живота си.

Ако не успявате да се справите с високото кръвно по този начин, лекуващият ви лекар най-вероятно ще препоръча комбинация от мерки - медикаментозно лечение и промяна в начина ви на живот, свързана с изграждането на по-здравословни навици. Целта на лечението в такива ситуации е понижаване на кръвното налягане и минимизиране на риска от появата на по-сериозни асоциирани здравословни проблеми.

Повишеното кръвно налягане е проблем, с който всеки може да се сблъска, независимо от пол и възраст. Проследяването на ситуацията в такива случаи е от особена важност. Успешното откриване и лечение на хипертонията е от основните фактори, които могат да спомогнат за повишено качество на живот и общото ви здраве.