Синузит - какво представлява и как да се справим?

Синузит - какво представлява и как да се справим?

Синузит - какво представлява и как да се справим?


Какво представлява синузитът? 

Инфекцията на синусите е една от най-честите причини за посещение при лекар, предписването на лекарствени медикаменти или търсенето на натурални лекове за лечение. Синузитът се свързва с възпалението на тъканите на синусите, което може да доведе до сериозен и продължителен дискомфорт и проблеми. Причините за появата му могат да бъдат разнообразни, но най-често са свързани с вируси, бактерии, гъбички или алергия. 


Разграничаваме 4 основни форми на синузит: 

  • Остра форма - характеризира се с това, че обикновено протича за период по-малък от 4 седмици, като при правилно и адекватно лечение отшумява напълно
  • Подостра форма - характерното за нея е, че преминава по-бавно - симптомите могат да продължат между 4 и 8 седмици, а първоначалното лечение не дава така търсеното облекчение 
  • Хронична - неглижирането на проблема или липсата на адекватно лечение при остри възпаление може да доведе до хронифициране на синузита. В тези случаи оплакванията могат да продължат и повече от 8 седмици. Един от страничните ефекти на хроничния синузит е появата на така наречените назални полипи, които могат да доведат до затруднено дишане през носа и нарушение в обонянието  
  • Повтаряща се - говорим за повтарящ се синузит, ако в рамките на една година той се е появил 3 или повече пъти. 

Що се отнася до видовете синузит според това кои синуси засягат, разграничаваме следните видове:  

  • максиларен синузит - възпаление на максиларните синуси, разположени между бузите и над зъбите, от двете страни на носа 
  • фронтален синузит - възпаление на синусите локализирани над очите; често предизвиква главоболие 
  • етмоидален синузит - засягащ етмоидалните синуси, намиращи се между носа и очите 
  • сфеноидален синузит - възпаление на сфеноидалния синус, разположен в сфеноидната кост близо до зрителния нерв
  • пансинузит - наличие на възпаление във всички околоносни синуси 


Какви са симптомите?

За съжаление при наличието на синузит, често се срещат комбинация от симптоми, които носят дискомфорт на заболелия. Едни от основните такина, с които най-често може да се сблъскате са:

  • главоболие 
  • запушване на носа или течащ нос 
  • усещане за тежест в главата
  • повишена телесна температура 
  • кашлица, особено изразена в късните часове, която е свързана със стичането на секрети от носа към гърлото 
  • лош дъх
  • пищене в ушите 

 

Как се диагностицира?

Диагностиката на синузита обикновено включва посещение на лекар, който да извърши внимателен медицински преглед и да установи общото ви състояние. Често за диагностициране се използват методи като: 

  • Риноскопия - представлява рутинен преглед на носната кухина 
  • Микробиология на носен секрет - за идентифицирането на инфекциозни микроорганизми 
  • Рентгенография на околоносните кухини
  • Компютърна томография на синусите 
  • Ядрено-магнитен резонанс 

Кой метод ще бъде използван зависи от начина на протичане и тежестта на заболяването, както и на преценката на лекуващия ви лекар. 


Как се лекува синузита? 

Лечението варира според вида на причинителите и най-често е съсредоточено върху намаляването на болката, дискомфорта, възпалението и образуването на секрети. Така например, когато е провокиран от вируси, обикновено не се нуждаем от антибиотично лечение (при липса на усложнения или други рискове). При по-леките форми можете да очаквате симптомите да отшумят от самосебе си, но е възможно и да останат налице с дни, водейки до по-тежки последствия и дискомфорт. При синузит, провокиран от бактерии, лекарите предписват антибиотик.  


Най-често се предписват капки за нос, болкоуспокояващи медикаменти и антибиотици, когато е необходимо. Приемайте антибиотик само след лекарско предписание и следвайте стриктно съветите на лекуващия си лекар. 


При хроничните и повтарящи синузити, може да бъдете насочени към имунолог или алерголог за допълнителен преглед и уточняване на причинителите на заболяването. 


Не забравяйте, че почивката и приемът на течности също са от особена важност. Комбинирайте ги с избягването на дразнители и домашни лекове, които допълнително ще облекчат симптомите на заболяването. 

Лекове за синузит в домашни условия 

Пречистване и овлажняване на въздуха, промивки на носа и използването на деконгестанти дава добри резултати. Допълнително, опитайте се да намалите дразнителите като замърсен въздух, дим, прах, животински пърхот или пушене, докато не отшумят симптомите. 


Синузитът се повлиява благоприятно от топлината. Инхалациите са много ефективни в такива ситуации - загрейте вода в тенджера на котлона и добавете чай от лайка, заедно с една супена лъжица сода. Когато започне да излиза пара, наведете се над тенджерата и покрийте главата си с хавлия. По възможност дишайте през носа и след приключване, останете на топло вкъщи. Това е ефективен метод за нагревки в домашни условия и за отпушване на носа. 


Друг начин е използването на нагрети торбички с морска сол. Те могат да бъдат направени в домашни условия като зашиете парче плътен плат и го напълните с морска сол. Нагрейте торбичките до подходяща температура и ги поставете върху засегнатите синуси. Избягвайте поставянето на много горещи торбички за да предотвратите изгаряния или зачервявания на кожата. 


Лечението с инфраред лампа е друг популярен метод за справяне със заболяването в домашни условия. Прави се за няколко минути на ден, като инфраред лъчите подобряват кръвообращението, намаляват възпалението и осигуряват облекчение от запушването. 



Как да направите промивки на носа в домашни условия?


Промивките на носа с морска сол са един от най-евтините и ефективни начини за облекчаване симптомите на синузит в домашни условия

  1. Разбъркайте ½ чаена лъжичка нейодирана сол с ½ чаена лъжичка сода в приблизително 500 мл дестилирана или преварена вода 
  2. Напълнете част от течността в спринцовка с накрайник за промивки или каничка за промивки на нос 
  3. Наведете се над мивката и внимателно изсипете малко количество в едната ноздра. Изчакайте спокойно водата да изтече през другата ноздра (при неприятно усещане, намалете количеството на сол в разтвора) 
  4. Повторете действието в срещуположната ноздра
  5. Почистете внимателно каничката или спринцовката и подсушете със суха кърпа


Как да се предпазим от появата на синузит? 


Третирайте хремата причинена от настинки и алергии с повишено внимание, така че да се предотврати развитието на бактерии, водещи до появата на синузит. 

Бактериалните и вирусните инфекции са най-честите причини за появата на синузит, така че спазвайте добра хигиена и мийте ръцете си често, за да намалите риска от заразяване. 

Хранете се здравословно с храни богати на фибри и витамини, за да подсилите имунитета си и да се предпазите от заболявания. 

Приемайте достатъчно количество течности.

Ако имате нужда да издухата носа си, бъдете внимателни. Прекалено силното издухване може да накара секретът да се върне обратно в синусите и да ги блокира. 


Според вида на синузита и начина му на протичане, доста често се налага по-продължително или повторно лечение. При редица засегнати, комбинацията от лекарствено лечение и използването на лекове за синузит в домашни условия, съчетани с търпение и упоритост, водят до голямо облекчение и излекуване.