5 начина да подсилим имунитета си в преходните сезони

5 начина да подсилим имунитета си в преходните сезони

5 начина да подсилим имунитета си в преходните сезони

Колкото и да е хубава промяната в сезоните, преходните сезони представляват предизвикателство за организма. Това неминуемо става повод за повече настинки и често води до отслабване на имунната ни система. Допълнително, с преминаването към по-студено време прекарваме повече време в затворени пространства и по този начин ставаме по-податливи към предаването на сезонните вируси. 


Ето защо е важно да се погрижим за имунитета си. Имунната система при хората се състои от клетки, протеини, органи и тъкани, които работят в синхрон, за да ни осигурят защита от заболяванията. Съществуват редица стъпки, които бихме могли да предприемам както за подобряване на имунитета ни, така и за повишаване на качеството ни на живот. Ето и няколко от тях:


  1. 1 Поддържане на добър физически тонус 

Дали ще бъде разходка навън или ще се отдадете на регулярните тренировки, с които сте свикнали, поддържането на добър тонус е от особена важност, за да се чувствате във форма, да сте енергични и да не сте толкова предразположени към настинки. Редовното и леко физическо натоварване определено ще окаже ефект върху вашето здраве - физическо и психическо. Въпреки натовареното ежедневие, направете си услуга и намерете времето и енергията да се отдадете на любимите си физически занимания, които също така ще ви помогнат да се справите и с напрежението, натрупано в стерисиращото ежедневие. 


Тичането например би подобрило кардиоваскуларното здраве и би намалило риска от заболявания в тази област. Освен това е отлична смяна на обстановката и повод да останем поне за малко насаме със себе си. Груповите тренировки пък освен всички позитиви за здравето, ни дават шанс да социализираме, докато се грижим за себе си в забързаното ежедневие. Спортът на закрито е отлично решение за студените месеци или когато просто искаме да изградим рутина.


Изберете занимание, което ви харесва, разтоварва и ви носи удоволствие. По този начин ще съчетаете полезното с приятното, а ползите за здравето няма да закъснеят. 

  1. 2. Почивка и сън 

Сънят е от особена важност за хората във всички възрастови групи. Без качествен сън, не бихме могли да функционираме пълноценно, тъй като сънят има основополагащо значение за когнитивното функциониране, настроението ни, психичното ни здраве, както и сърдечносъдовото, цереброваскуларното и метаболитно здраве. Всеизвестен факт е, че зрелите хора имат нужда от между 7 и 8 часа сън на денонощие, а при децата и подрастващите, тези часове са дори повече. Така например изглеждат препоръките за различните възрастови групи: 


  • Кърмачетата имат нужда от 12 до 16 часа сън на денонощие (общо с дневните дрямки)
  • Малките деца на възраст между 1 и 2 години се нуждаят от 11 до 14 часа сън за денонощието (отново тук се включват и дневните дрямки)
  • Деца на възраст между 3 и 5 години се нуждаят от 10 до 13 часа сън на денонощие (заедно с дрямките)
  • 6 до 12 годишни - необходими са между 9 и 12 часа сън 
  • Тийнейджърите (13 - 18 годишни) не трябва да спят по-малко от 8 до 10 часа на денонощие 
  • Възрастните от своя страна се нуждаят от между 7 и 8 часа сън 

Погрижете се за себе си и си набавяйте редовно необходимото количество качествен сън, за да подобрите здравето, благосъстоянието и общото си качество на живот. 



  1. 3 Пълноценно хранене 

Балансираното и здравословно хранене е от ключово значение за доброто функциониране на организма и за възможността му да се справя с инфекциите, които ни заобикалят. Всеизвестен факт е, че храненето може да има изключително позитивен ефект върху здравето, тъй като има ключово въздействие върху състава на чревната микробиота и имунната система. 


Съществуват множество микронутриенти, които са от особена важност за имунния ни отговор към инфекциите. Добре позната е ролята на витамините А, C, D, цинкът, желязото и медта, но не по-малка е ролята и на витамините от група B, витамин Е, витамин К, селен, магнезии и много други. Недостигът на тези важни микроелементи определено оказва влияние както върху вродения, така и върху придобития ни имунитет, като по този начин ни прави по-податливи на инфекции. 


Ето защо е важно да се уверите, че приемате достатъчно от необходимите хранителни вещества чрез храненето си. В случай, че спазвате определени режими и имате ограничения в храненето в някои от основните хранителни групи, или пък изпитвате недостиг на някои от микроелементи, уверете се, че си набавяте достатъчно от основните витамини допълнително. 


  1. 4 Поддържане на добро чревно здраве 

Чревното здраве е пряко свързано с добрия имунитет. Защо това е така? Това е така поради факта, че 70-80% от имунните клетки всъщност присъстват в червата. Учените все повече се позовават на познанията си, базирани върху сложните взаимодействия, които протичат между имунната система, чревния микробиом и патогените, с които се сблъскваме. 


Освен множеството хранителни съединения, които оказват влияние върху миклобиомата и имунната система, от голямо значение са диетичните фибри, пребиотиците и пробиотиците. 


Какво представляват пребиотиците и пробиотиците? Пребиотиците са хранителни съставки, които оказват положително влияние чрез стимулиране растежа на ограничен брой бактерии в дебелото черво. Пробиотиците от своя страна пък са живи бактерии, които допринасят за доброто здраве, ако се приемат в препоръчителни количества. Използват се поради способността им да оформят микробиотата и да образуват антимикробни вещества. 


  1. 5 Постарайте се да минимизирате стреса 

Стресът има ключово значение както върху психическото, така и върху физическото ни здраве. Психологичния стрес например, в съчетание с напредването на възрастта, допринася и за имунологичното стареене. Възрастните хора например, не могат да преустановят производството на хормонът наречен кортизол. Хроничните му повишения могат да доведат до натрупването на хормони на стреса, а от там да окажат влияние на имунитета ни. 


Съществуват много методи за справяне със стреса - спорт, медитация, общуването с близки и приятели, разходки, слушане на музика, както и различни хобита в сферата на изкуството. Всички те биха могли да ви помогнат да се откъснете от ежедневието, да си починете и да се насладите на заобикалящия ви свят. Не забравяйте, че колкото и да сте заети в ежедневието, винаги трябва да намирате време за любимите си неща, защото така се грижите за себе си. 


Това са лесни стъпки, които всеки може да предприеме както за подобряване на имунитета си, така и за общото си благосъстояние. Най-добрата защита срещу заболяванията е превенцията, така че направете всичко възможно да се погрижите за здравето си.