Температурата при децата - как да се справим?

Температурата при децата - как да се справим?

Температурата при децата - как да се справим? 


Неизменно, едно от най-неприятните преживявания за родителите е боледуването на децата им. Много често те са съпроводени с висока температура и това неминуемо създава много стрес у родителите. Важно е да се каже, че причината за честото повишаване на температура при децата е фактът, че те все още развиват имунната си система. 

Високата температура е една от най-честите причини за посещение при педиатър. Особено податливи към инфекции са малките бебета. Това е така, защото имунната система на бебето не е напълно функционална при раждането, което води до това техните вродени и адаптивни имунологични реакции да бъдат потиснати.

В такива ситуации е от особена важност да запазите спокойствие и да вземете необходимите мерки, а именно да проследите общото състояние на детето, да се погрижите за добрата хидратация и да идентифицирате причините за повишаването на температурата.

Начини за измерване на температура при децата

Както споменахме, повишената телесна температура е често срещана при децата. В такива случаи обикновено наблюдаваме сънливост и раздразнителност у детето, често съпроводени с гореща на допир кожа, учестяване на дишането и сърдечния ритъм, както и цялостна отпадналост. При наличието на повишена температура е напълно възможно да се сблъскате и с понижен апетит. Не се тревожете, това е нормално и трае временно. Все пак не спирайте да предлагате храни богати на витамини и често предлагайте течности, най-вече вода.

При подозрение за повишена температура, предприемете съответните мерки. Съществуват няколко основни метода за измерване на телесната температура при децата, като е важно да се отчете, че при всеки метод стойностите варират, така че имайте предвид следното: 

  • Ректално измерване – Този тип измерване са счита се за “златен стандарт” в измерването на телесна температура. При него нормалните стойности варират в диапазона 36.6°C - 38°C. Доста родители обаче се притесняват от този прилагането на този метод. 
  • Аксиларно измерване – Температурата се измерва с термометър под мишницата на детето, като нормалните стойности варират в диапазона от 34.7°C до 37.3°C. Този метод е широко предпочитан, тъй като е лесен и бърз начин да се установи температурата  
  • Орално измерване – Измерва се температурата в устната кухина. Нормалните стойности варират в диапазона от 35.5°C до 37.5°C. Важно е да се спомене, че температурата измерена по този начин варира в зависимост от приема на храни, напитки, както и се влияе от дишането. 
  • Измерване в ухото –  Чрез специални инфраред термометри се измерва топлинното излъчване от термометъра и ушния канал. Тук стойностите варират в диапазона от 35.8°C до 38°C. 

Какво е важно да знаем при наличието на повишена температура при децата? 

Често пъти температурата се появява сякаш от нищото, като първи признак на дискомфорт при децата. Обикновено повишената телесна температура се улавя от родителите в следобедните или вечерните часове и това предизвиква силно безпокойство относно това как ще протече нощта. Не изпадайте в паника, проследете общото състояние на детето и профилактично измервайте температурата, без да прекалявате с даването на лекарства. 

При температура под 38 градуса най-често лекарите не препоръчват прием на температуропонижаващи медикаменти. Разчита се на естествения имунитет на детето, тъй като повишената температура спомага на тялото да се справи с инфекцията. В такива ситуации най-разумно е да се изчака и да се проследи как се променя температурата във времето. Измервайте температурата регулярно и следете за проявата на други симптоми като главоболие, задух, болки в гърдите и отказ от прием на течности. 

При наличие на температура над 38 градуса градуса, специалистите най-често съветват да се приемат температуропонижаващи медикаменти (така наречените антипиретици). Измервайте температурата след като са изминали поне 40 минути от приема на медикамента, за да може да се отчете ефекта от лекарството. Разбира се, по възможност консултирайте се с педиатър и внимателно прочетете листовката преди употреба. Уверете се, че детето е добре хидратирано и предлагайте често вода и други напитки. Заложете на по-леки храни, богато на витамини.   

Какви домашни методи бихме могли да използваме за справяне с високата температура? 

Един от най-популярните методи за справяне с високата температура в домашни условия са студените компреси. Подгответе смес от вода и оцет в равно съотношение, потопете в разтвора кърпи след което внимателно ги поставете в свивките на тялото – на ръцете и краката, под мишниците и на челото. Удачен и удобен вариант е да използвате напоени със сместа разтвор чорапи за краката. 

Друг удачен вариант е да подготвите за детето вана с близка до нормалната телесната температура вода - около 36-37 градуса. Това е много добър и ефективен начин за понижаване на температурата, който същевременно ще има и ободряващ ефект над детето. Този метод се прилага при наличието на много висока температура - над 39 градуса. 

Още един вариант е гел лепенките за понижаване на температурата, които се поставят на челото на детето. Те са удобно средство, тъй като те прилепват нежно към кожата, без да дразнят,  а охлаждащият ефект продължава до 4 часа. 

Избягвайте начини за бързо и рязко сваляне на температура, защото така рискувате детето да изпадне в шок. Не се препоръчва и навличане на детето или прекомерно разхвърляне, за да се избегнат странични ефекти като претопляне на детето или треперене. 

Кога да се обърнем към лекар?

Ако успявате да овладеете температурата, консултирайте се с личния си лекар на сутринта. Потърсете своевременна помощ в случай, че не можете да овладеете температурата, тя е висока над 39-39.5 градуса. При всички случай обаждане и евентуално посещение на лекар са от жизнена важност, тъй като е важно да се идентифицира причината за появата на високата температура и да се вземат своевременни мерки. 

Запомнете, че при наличие на повишена температура хидратацията на детето е от изключителна важност. Предлагайте редовно най-вече вода, както и други течности като например чай и следете за симптоми на дехидратация. Наблюдавайте за появата на следните признаци:  

  • Пресъхване на устата и устните 
  • Хлътване на очите 
  • Сухи памперси – липса на онаниране или прекалено малко количество отделена течност 
  • Суха и хладна кожа 
  • Хлътване на фонтанелата 
  • Раздразнителност и отпадналост 

Ако забележите тези признаци във вашето дете, то тогава потърсете спешна медицинска помощ за справяне с проблема. 

Със сигурност запазването на спокойствие от страна на родителя е от жизнена важност. Не изпадайте в паника. За жалост децата често боледуват и повишената температура е естествена реакция на детския организъм, на който тепърва предстои да изгражда имунитет. Действайте спокойно, наблюдавайте детето, консултирайте се с педиатър и до няколко дни, при установяване на причината, температурата следва да премине.