Мъж с болки в бъбреците

Как бързо да изкараме камъните в бъбреците

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, които се образуват в единия или двата бъбрека. Когато урината ви има високи концентрации на минерали и соли и твърде малко течност, тези вещества могат да кристализират и да образуват камък.

Камъните в бъбреците могат да варират по размер. Някои са малки като песъчинка, а други са големи като перла или топка за голф.

Човешко тяло с болки в бъбреците


Малките камъни в бъбреците могат да преминат през пикочните пътища и да преминат, без дори да забележите. Но по-големите камъни в бъбреците могат да заседнат в уретера - тръбите, които пренасят урината от бъбреците до пикочния мехур - и да блокират потока на урината. Когато това се случи, може да развиете симптоми като болезнено уриниране, коремна болка, гадене и повръщане, треска, мътна или миризлива урина.

Като цяло камъните в бъбреците стават по-големи, докато не ги изхвърлите от тялото си чрез урината. Изхвърлянето на камък в бъбреците може да бъде много болезнено, но трябва да започнете да се чувствате по-добре веднага щом премине. За щастие има разнообразие от природни средства и медицински лечения, които могат да ви помогнат бързо да намалите болката.

Природни средства за лечение на камъните в бъбреците

Естествените лекарства могат да помогнат на камъните в бъбреците да преминат през пикочните ви пътища и да преминат през урината ви за така необходимото облекчение. Винаги е най-добре да посетите лекар, когато развиете симптоми на камъни в бъбреците, преди да опитате сами домашни средства. В зависимост от вашите симптоми вашият лекар може да определи дали естествените лекарства са подходящи или е по-добре първо да опитате медицинско лечение.

Пиене на много вода

Поддържането на хидратация е важна част от начина за управление и предотвратяване на камъни в бъбреците. Пиенето на достатъчно вода разрежда концентрацията на минерали, соли и други вещества в урината ви, което помага да се предотврати образуването или увеличаването на камъни в бъбреците.

Стремете се да пиете 8 до 12 чаши вода дневно, за да помогнете на тялото ви да изхвърли камъните в бъбреците.

Ограничете приема на кафе, чай и газирани напитки до 1 до 2 чаши дневно, за да предотвратите дехидратация, която увеличава риска от камъни в бъбреците.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет (ACV) съдържа оцетна киселина, която е съединение, което може да намали размера на камъните в бъбреците и да улесни преминаването на камъните. Оцетът намалява количеството калциев оксалат в урината, което е основен компонент на много камъни в бъбреците. Той също има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението, свързани с камъни в бъбреците.

Ако опитате ябълков оцет за отделяне на камъни в бъбреците, ограничете приема си до 20 милилитра или четири чаени лъжички дневно. Големите количества ябълков оцет могат да намалят нивата на калий в тялото ви и да причинят кариес и стомашно разстройство.

Ако използвате тоалетната повече от обикновено и уринирането причинява болка и парене, погрижете се за пикочната си система. Подбрани билки, които подпомагат правилното функциониране на бъбреците, а с това и естественото пречистване, могат да повлияят на организма.


Основната функция на пикочната система в тялото е да събира и премахва отпадъчните продукти чрез урината. Редовната хидратация е от съществено значение за здравето на бъбреците и е добра практика да пиете 30 ml течност на всеки килограм телесно тегло, за предпочитане 2 литра на ден. Симптомите на нарушена функция на урината са чести малки количества урина, придружени от болка и парене, промяна в цвета на урината, подуване и дори болка в слабините. Струва си да подпомогнете работата на бъбреците, като увеличите количеството течности и билки, които са богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да функционира правилно.


Консумация на сокове от цитрусови плодове

Соковете от цитрусови плодове, включително сок от лимон, лайм и портокал, могат да помогнат за намаляване на размера на камъните в бъбреците и да помогнат за по-бързото им преминаване. Всички цитрусови плодове съдържат големи количества лимонена киселина – съединение, което се свързва с калция, който е минерал, намиращ се в много камъни в бъбреците.10 Проучванията показват, че пиенето на само четири унции лимонов сок на ден може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

Пиенето на сокове от цитрусови плодове също може да ви поддържа хидратирани и да намали концентрацията на минерали, образуващи камъни в урината ви. Поддържането на хидратация също помага за изхвърлянето на малки камъни или предотвратява растежа им. Въпреки че повечето сокове от цитрусови плодове могат да бъдат полезни, когато имате камък в бъбреците, доказателствата сочат, че сокът от грейпфрут увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците, така че се препоръчва избягването на този сок, когато се опитвате да отделите камък.

Медицински процедури

Домашните лекарства може да са достатъчни за отделяне на по-малки камъни в бъбреците, но по-големите камъни в бъбреците може да изискват медицинска намеса за справяне със симптомите и подпомагане на отделянето на камъните. Обичайните лечения за по-често срещаните видове камъни в бъбреците включват:

Лекарства: Вашият лекар може да предпише Flomax (тамсулозин), който отпуска мускулите на уретера, за да улесни преминаването на камъни в бъбреците.

Ударно-вълнова литотрипсия (SWL): SWL използва звукови вълни (ударни вълни) директно върху камъка, за да го разбие на малки парчета и да улесни преминаването му.

Уретероскопия (URS): URS включва вмъкване на дълъг, тънък телескоп (наречен уретероскоп), който е оборудван с камера и инструменти в уретрата. След като попадне в уретрата ви, уретероскопът ще премине през пикочния мехур, уретерите и бъбрека (в зависимост от местоположението на камъка), за да хване и отстрани камъка. Големите камъни може да изискват лазерна терапия, за да ги разбиете на по-малки парчета за по-лесно отстраняване.

Перкутанна нефролитотомия (PCNL): При по-големи камъни вашият лекар може да извърши PCNL, което включва направата на малък разрез (разрез) на гърба ви за достъп до камъка с твърд телескоп (нефроскоп), влизане в бъбрека и отстраняване на камъка хирургично.

Съвети за справяне с болката

Болката от камъни в бъбреците може да бъде силна и изтощителна. Може да имате интензивни спазми в корема, гърба или отстрани на торса. Докато камъкът преминава през пикочните ви пътища, може да почувствате болка в слабините или гениталиите, преди да премине.14 Изчакването на камък в бъбрека да премине може да бъде мъчително, но има начини да се справите с болката, докато не излезе.

Swedish Potassium Citrate 166 mg  е хранителна добавка, съдържаща калиев цитрат. Калят е третият най-често срещан минерал в човешкото тяло. Понеже е реактивен с водата се счита и за  електролит . Когато се разтвори във вода, произвежда позитивно заредени йони.

Калият  е отговорен за баланса на течностите,  нервните сигнали , свиването на мускулите, контролирането на електрическата активност на сърцето и др.

Почти цялото количество от  калия  в тялото се намира в клетките, като 80% е в мускулните клетки, а останалите в костите, черния дроб и червените кръвни телца.

Приемът на този минерал, понижава риска от инсулт и балансира кръвното налягане. Също така предпазва от загуба на мускулна маса и съхранява костната плътност. В допълнение намалява образуването на камъни в бъбреците.

Калият  е основен електролит, който отговаря за вътреклетъчното налягане и контролира количеството на течностите в клетката.

Болкоуспокояващи без рецепта

Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС), включително Advil или Motrin (ибупрофен) и Aleve (напроксен), могат ефективно да намалят болката и възпалението. Тиленол (ацетаминофен) също е ефективно средство за облекчаване на болката, но не намалява възпалението. Следвайте инструкциите за дозиране на опаковката и говорете с вашия лекар, преди да използвате НСПВС за справяне на болката, ако в момента приемате лекарства с рецепта.

Топлинна терапия

Нагряваща подложка или бутилка с гореща вода върху болния ви гръб или корем може да помогне за облекчаване на болката, свързана с камъни в бъбреците. Топлинната терапия насърчава притока на кръв, отпуска мускулите и може временно да облекчи болката ви.Избягвайте директен контакт с нагревателната подложка и кожата си, като носите риза или поставите кърпа или плат под нагревателната подложка.

Топла вана или душ

Докато топла вана или душ няма да помогнат на камъните в бъбреците да преминат по-бързо, релаксирането в топла вода може да помогне за намаляване на мускулното напрежение и болката. Вземането на горещ душ също може да подобри настроението ви.

Техники за релаксация

Може да е трудно да се отпуснете, когато изпитвате болка, но проучванията показват, че техниките за релаксация са ефективна стратегия за справяне с болката. Медитацията, дълбокото дишане, визуализацията и йогата могат да отпуснат ума и тялото ви, осигурявайки така необходимото облекчение от болка и стрес от камъни в бъбреците.

Как да се предпазим от камъни в бъбреците

Хората често описват болката от преминаването на камък в бъбрека като един от най-лошите видове болка, които човек може да изпита. За съжаление, след като сте имали един камък в бъбреците, имате по-висок риск от развитие на камъни в бъдеще.20 Доброто Новината е, че правенето на прости корекции в начина на живот може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците и да защити цялостното ви здраве. Помислете за следните стратегии за превенция:

Пийте вода: Пиенето на между 10 и 12 чаши течност дневно разрежда концентрацията на минерали и соли в урината ви. Водата е най-добрият избор, но други течности (напр. билков чай или кафе) също се зачитат за ежедневната ви хидратация. Ограничете сладките и газираните напитки, особено газираните напитки и колите, съдържащи фосфорна киселина – тъй като тези напитки могат да насърчат образуването на камъни в бъбреците.

Хранете се балансирано: някои храни насърчават растежа на камъни в бъбреците. Яденето на по-малко животински протеини (напр. червено месо), ограничаването на приема на натрий и преработени захари и увеличаването на приема на фибри и зеленчуци може да помогне за намаляване на риска от камъни в бъбреците.

Спортувайте редовно: Редовната физическа активност може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците. Наднорменото тегло понякога може да доведе до повишен риск от развитие на камъни в бъбреците. Изследванията показват, че редовната физическа активност може да ви помогне да поддържате здравословно тегло, което е подходящо за тялото ви, и да намали риска от камъни.

Добавка с цитрат: Вашият лекар може да препоръча или предпише добавки с калиев цитрат, ако имате анамнеза за определени камъни в бъбреците (напр. калций или пикочна киселина). Добавките с калиев цитрат повишават нивата на цитрат в урината ви, което предпазва от камъни в бъбреците. Говорете с вашия лекар, за да обсъдите дали тези добавки са подходящи за вас.

Doctor’s Formulas Nefrolin Kidney Health Formula


Билкова формула от Doctor’s Formulas в подкрепа на бъбреците и уринарния тракт.


  • Подпомага здравето на пикочо-половата система
  • Комбинация от активни билкови съставки
  • Понижава виското кръвно налягане
  • Антиоксидантно действие
  • Противовъзпалително средство
  • Действа положително при камъни в бъбреците
  • Предпазва от инфекции

Действие:

Мощна билкова формула, комбинираща активни съставки като котешки мустак, червена боровинка, мечо грозде, златна пръчица – за по-добро здраве на пикочо-половата система!

Екстрактът от листата на растението от котешки мустак предотвратява високо кръвно налягане. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които намаляват риска от хипертония. Тази билка атакува ангиотензин конвертиращите ензими с помощта на розмаринова киселина, която разширява кръвоносните съдове, като по този начин предотвратява високото кръвното налягане. Екстрактите от листата и стъблата на растението могат да лекуват камъни в бъбреците.

Има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които предотвратяват инфекции на бъбреците и пикочните пътища. Съдържа биоактивни съединения, които са полезни при заболявания, свързани с бъбреците.