жена със запушени синуси и болки в главата

8 домашни средства за запушени синуси

Да страдаш от запушване на синусите никога не е забавно. Може да имате неразположения, като натиск в синусите, болка и други. И може би се чудите какво причинява запушването на синусите ви.

Въпреки че вирусите, бактериите и алергените са най-честите причини за запушване на синусите, фактори, свързани с начина на живот като тютюнопушене и често пътуване, също могат да играят роля. Цигарите и димът от пури могат да раздразнят синусите ви и да причинят възпаление. Пътуването със самолет също може да раздразни синусите ви и да причини запушване. Когато въздушното налягане е намалено по време на полет, това може да доведе до натрупване на налягане в главата ви, което може да запуши синусите и дихателните пътища.

жена с болки в сиунусите и главата пречинени от запушен нос


Причини и решения за запушване на синусите

Запушването на синусите може също да бъде причинено от алергени и замърсители във въздуха като прах, замърсен въздух на открито и силни миризми като парфюм и одеколон. Поставянето на пречиствател на въздуха във вашия дом може да помогне за намаляване на замърсителите във въздуха. Запушването на синусите може да бъде и резултат от сухия въздух, който е най-често срещан през зимата. За да поддържате носа си възможно най-влажен, пийте много вода и използвайте овлажнител, който може да ви помогне да върнете влагата обратно във въздуха.

8 домашни средства за запушени синуси

Има няколко други домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта в синусите. Опитайте следните съвети как да се отървете от запуването на синусите:

1. Пийте течности, като вода или сок.


За подобряване на общото състояние на запушените синуси, е важно да поддържате достатъчно висока хидратация. Пиенето на течности, като чиста вода или свежи сокове, може да играе ключова роля в разреждането на лигавичните секрети и стимулирането на естествения процес на дренаж. Хидратацията е съществена, тъй като тя помага на организма да се справя със съпътстващите симптоми на запушените синуси.

Съветът е да избягвате напитки, които съдържат кофеин или алкохол, защото те могат да доведат до дехидратация. Кофеинът и алкохолът изхвърлят допълнително излишно количество течности от организма ви, което може да допринесе за увеличаване на сухотата в синусите и усложнение на проблема. Избирайте безалкохолни и безкофейнови напитки, които ще помогнат за поддържането на оптималния хидратационен баланс и ще подпомогнат ефективния дренаж на синусите.

2. Овлажнявайте синусите си.

Един от ефективните средства за облекчаване на запушени синуси е овлажняването на тези области. Един от начините за овлажяване е да покриете главата си с кърпа и да вдишвате парата от купа със средно гореща вода. Този метод предоставя топлина и влага, които помагат на синусите ви да се овлажнят, подпомагайки процеса на дренаж.

Допълнително, можете да използвате и алтернативен метод, като вземете топъл душ. Вдишването на топъл и влажен въздух по време на душ е ефективен начин за овлажняване на синусите. Този процес не само помага в облекчаването на болката, но и стимулира изтичането на слуз, което може да подпомогне при освобождаването на запушените синуси.

Избягвайте изключително гореща вода, за да предотвратите допълнителна сухота. Редовното овлажняване с топъл въздух или пара може да бъде полезно допълнение към грижите за запушени синуси.

За какво е предназначен балсам за гърди Pectatussan® Brustbalsam?

Pectatussan® Brustbalsam e eстествен продукт за възрастни и деца над 3 години с изключително добър ефект, благодарение на натуралните си активни съставки (чисто евкалиптово масло, ментол, камфор) с неизбелен пчелен восък.
Евкалиптовото масло, ментолът и камфорът прочистват дихателните пътища и по този начин правят настинката, хремата и кашлицата по-лесна за понасяне и ви помага да спите през нощта, което подпомага възстановяването.

Как действа балсам за гърди Pectatussan® Brustbalsam?

Етерично масло от евкалипт се използва в медицината за лечение на възпалителни процеси на органите на дишането и носоглътката. При вдишване на свежия, смолист аромат с лимонена нотка се облекчава дишането при хрема и синузит. Има антисептично действие при акне, херпеси, циреи, изгаряния, рани, измръзвания, ухапвания от насекоми. Уханието на евкалипт повишава енергията, помага при физическа слабост и дисбаланс.

Ментол е органично съединение, което се извлича от листата на растението мента, особено от видовете Mentha piperita (мента) и Mentha arvensis (дива мента). Ментолът се използва в различни области заради своите охлаждащи и освежаващи свойства. Маслото от мента има антивирусни, антибактериални и антисептични свойства. Това позволява да се използва като помощно средство при лечение на хрема, настинка, грип и други инфекции на горните дихателни пътища. 


3. Нанесете топли компреси на лицето си.


Едно от приятните и ефективни решения за облекчаване на дискомфорта при запушени синуси е нанасянето на топли компреси на лицето. За тази цел, поставете топли и влажни кърпи внимателно около носа, бузите и очите си. Този метод има няколко благоприятни ефекти върху състоянието на синусите.

Топлите компреси помагат на кръвоносните съдове да се разширят, подобрявайки кръвообращението в засегнатите области. Този процес може да допринесе за улесняването на дренажа на секретите в синусите и облекчаване на болката. Освен това, топлите компреси могат да помогнат и за релаксацията на мускулите в лицето, което също може да подпомогне в облекчаването на напрежението и дискомфорта.

Необходимо е да бъдете внимателни с температурата на компресите, за да предотвратите евентуални изгаряния или дразнене на кожата. Прилагането на топли компреси е допълнителна грижа, която може да помогне в справянето със запушените синуси и да допринесе за усещането на облекчение.

4. Промийте синусите си.


Промиването на синусите е ефективен метод за облекчаване на запушени синуси. Използвайки солена вода, можете да изплакнете носните си проходи и това може да помогне в почистването на секретите и замърсяванията, които могат да предизвикат запушване на синусите. Този процес, известен като носно изплакване, може да бъде изпълнен с помощта на различни приспособления.

Прилагането на промиване на носа изисква подготовка на солена разтвора с топла вода и последване на правилния метод за изпълнение. При използване на чиста и солена вода, промиването на синусите може да допринесе за овлажняването на синусите ви. По този начин се стимулира по-добрата циркулация на въздуха в синусите и облекчава дискомфорта, свързан със запушените синуси. При използването на този метод е важно да се спазват хигиенните норми и да се използва чиста вода, за да се предотврати възможното замърсяване.


5. Спете с повдигната глава.


Едно от простите, но ефективни средства за облекчаване на запушени синуси е да спите с повдигната глава. Този подход може да помогне на синусите да се дренират по-ефективно, като намалява запушването и облекчава дискомфорта, свързан със запушените синуси.

Повдигането на главата по време на сън помага на секретите в синусите да се движат по нормален начин. Можете да постигнете този ефект, използвайки допълнителна възглавница под главата си или поддувайки възглавница за поддържане на повдигната позиция.

Този прост и естествен метод не изисква специални средства и може да бъде лесно включен в ежедневната рутина. Предимството на спането с повдигната глава е, че този елемент на позицията на тялото може да подпомогне естествения процес на дренаж и облекчаване на запушените синуси.


За какво е предназначен балсам за гърди Pectatussan® Baby Brustbalsam?

Имунната система на бебета все още се развива и те са много податливи на настинки. Този балсам за гърди Pectatussan® Baby Brustbalsam е специално съобразен с нуждите на вашето бебе. Балсамът съдържа смес от растително масло, жълт пчелен восък и полезно масло от мащерка. Неговият мек, но ефективен състав го прави идеален за подпомагане на бебета през студените и влажни зимни месеци, както и за възрастни и чувствителни към аромати хора. Със 100% натурални съставки, балсам за гърди Pectatussan® Baby Brustbalsam не съдържа ментол, минерални масла и парабени.

Как действа  балсам за гърди Pectatussan® Baby Brustbalsam ?

Мащерка е род многогодишни растения, принадлежащи към семейство Lamiaceae, известно още като семейство ментови. Тези растения произхождат от Европа, Северна Африка и Азия и се характеризират с малки размери, нискорастящ хабитус и силен аромат. Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са над 10. Листата на мащерката съдържат етерични масла, които имат антимикробни, противогъбични и антиоксидантни свойства. Тези масла са особено богати на тимол и карвакрол, за които е доказано, че имат редица ползи за здравето, включително подобряване на здравето на дихателните пътища, намаляване на възпаленията и укрепване на имунната система.

6. Яжте пикантни храни.

Консумирането на пикантни храни, като чушки или лют сос, може да бъде полезно при облекчаването на запушени синуси за някои хора. Активната съставка, която допринася за пикантния вкус, е капсаицинът. Този компонент се свързва с рецепторите в носа и устата, което може да стимулира разреждането на секретите в синусите и улеснява отварянето на носните проходи.

Някои изследвания подкрепят идеята, че капсаицинът може да има антиинфламаторни и обезболяващи свойства, които допринасят за облекчаването на болката, свързана със запушените синуси. Въпреки това, реакцията на хората на пикантните храни може да варира, и някои могат да изпитват по-голяма чувствителност след консумацията на тези продукти.

Важно е да се отбележи, че храненето с пикантни подправки може да не е ефективно за всеки. Преди да включите пикантните храни в режима си, е добре да изпробвате и да следите реакцията на вашия организъм. Ако не сте наясно с реакцията си на подобни храни или имате определени здравословни проблеми, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар преди да внесете значителни промени в диетата си.

7. Вземете обезболяващо средство.


За допълнително облекчение от запушените синуси и свързаните с тях симптоми, вземането на обезболяващо средство, като назални деконгестанти без рецепта, може да бъде полезно. Тези препарати работят, намалявайки притока на кръв към носните мембрани, което води до намаляване на подуването и конгестията.

Назалните деконгестанти могат да помогнат в отварянето на носните проходи и да намалят болката и натиска в синусите и главата, като облекчават неприятните симптоми. Важно е обаче да спазвате указанията за дозиране и да използвате тези препарати само според препоръките на лекар или инструкциите на опаковката.

Трябва също така да се обърне внимание, че продължителната употреба на назални деконгестанти може да доведе до развиване на толерантност и да предизвика реакция на обратно при прекратяването им. В случай на сериозни симптоми или ако състоянието продължи, е препоръчително консултиране с лекар, преди да започнете с лекарството.


8. Пробвайте със спрей за нос.


Един от ефективните начини за бързо облекчаване на запушени синуси е използването на спрей за нос, предназначен да облекчава затрудненото дишане и конгестията. Назалните спрейове често съдържат деконгестанти и други активни съставки, които помагат в отпушването на носните проходи.

Спрейовете за нос могат бързо да действат, осигурявайки моментално облекчение от запушването на синусите. Те помагат в отварянето на дихателните пътища и намаляват подуването на носните мембрани. Въпреки това, трябва да се спазват указанията за употреба и да се избягва прекомерната употреба, тъй като някои спрейове могат да предизвикат привикване и да доведат до ефект на отразяващ се конгестия.

Преди да използвате спрей за нос, е препоръчително консултиране със здравен специалист, особено ако имате предишни здравословни проблеми или приемате други лекарства.


блекчава първите признаци на настинка или грип, помага при простуди и засилва защитните сили на организма!


  • Укрепва имунната система
  • Облекчава симптомите на простуда и грип
  • Улеснява дишането
  • Действа активно против инфекции
  • Подпомага респираторната дейност
  • Противогъбично действие

Действие:

Възползвайте се от нашия прополис спрей за нос в практична форма, която се боди активно с настинките и гриповете, благодарение на активните съставки на прополиса.

Прополисът е смола, събирана от пчелите от дърветата, която е част от имунната система, която дърветата използват за защита срещу болести. Медоносните пчели събират смолата и я смесват със собствените си секрети и пчелен восък, за да образуват прополис. Пчелите го използват, за да предпазят от замърсяване и микроби в кошера. Пчелният прополис е страхотен имуностимулатор. Той увеличава броя на имунните клетки, повишава производството на антитела, активира макрофагите (увеличаване на броя и унищожаването на бактерии) и удвоява активността на естествените клетки убийци.

Като добавка е отлична защита срещу бактериални инфекции. Неговите антибактериални свойства са използвани при настинки, грип, възпалено гърло и кожни проблеми.

Според традиционната наука мащерката също е отлично средство за укрепване на имунното ни здраве, тъй като помага в борбата с инфекциите и изчиства респираторните токсини и се бори с инфекциите.

Проучванията показват, че карнозната и розмариновата киселини в розмарина имат мощни антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Редовната консумация на розмарин може потенциално да помогне за намаляване на риска от инфекция и да помогне на имунната система да се бори с всякакви инфекции, които се появят.

Последна, но не и по значение съставка в този продукт е евкалипт – той доказано засилва фагоцитозата, процес, който имунните клетки използват, за да премахнат наличието на бактерии. Може също да помогне за намаляване на цитокините, свързани с възпаление, които се произвеждат от някои имунни клетки.