Рак на гърдата - симптоми, профилактика и рискови фактори

Мая Пател

|

6 min

Въведение
 

Вече близо 40 години, месец октомври се отбелязва като месец на борбата с рак на гърдата. В световен мащаб се организират редица мероприятия, чиято цел е повишаване осведомеността на хората за това какви са рисковите фактори за поява на заболяването, профилактиката и симптомите. Това е от особена важност, тъй като ако се открие навреме, шансовете за успешно лечение са много добри. 

 

Симптоми при рак на гърдата:

Може да се появят един или повече симптоми, като характера им варира - могат да бъдат такива, които са пряко свързани с гърдите, както и такива, които не са. Сред симптомите могат да бъдат:

  • Появата на бучка в гърдата - това е и най-честата причина за посещение при лекар. Важно е да се уточни, че не всяка бучка в гърдата е раково образувание, дори напротив, повечето не са. Така че, в случай, че откриете такава, не бързайте да се тревожите, че имате рак на гърдата, а потърсете мнението на специалист, който да направи обстоен преглед и да установи евентуалното наличие на по-сериозен проблем или да го отхвърли. 
  • Аномалии на зърната 
  • Инфекция или възпаление на гърдите 
  • Болки в гърдите 
  • Бучка под мишницата 
  • Обриви по гърдите
  • Подуване на гърдите 
  • Мускулно-скелетна болка
  • Бучка на врата или аномалии на лимфните възли 
  • Болки в кръста
  • Чувство на умора или слабост
  • Аксиларна болка 
  • Загуба на тегло 

Профилактика на рак на гърдата

  • Посещение при мамолог - ако преди лекарите съветваха дамите над 40 да посещават мамолог поне веднъж годишно, то съвременните насоки съветват и младите дами да правят профилактичен преглед поне веднъж годишно. Това е така, защото за съжаление рак на гърдата се среща все по-често и при по-млади пациенти. 

В случай, че сте имали минали проблеми, то тогава лекарят може да препоръча да го посещавате на всеки 6 месеца или по-често.

  • Мануална профилактика за рак на гърдата у дома - препоръчително е всеки да изследва гърдите си поне веднъж месечно. Американската фондация Маурер е публикувала ясни насоки как да се извършва домашната профилактика. Тя преминава в няколко стъпки: 

  1. Проверете външната половина на дясната си гърда - легнете по гръб и завъртете долната част на тялото си на лявата страна. Вдигнете дясната си ръка и я поставете на челото си с длан обърната нагоре. 
  2. Използвайте възглавничките на показалеца, средния и безименния си пръсти и започнете да обрисувате кръгове с размер на монета. Всеки път променяйте натиска - лек, умерен и по-дълбок, преди да преминете към нова зона. 

3:

  • Започнете с кръговите движения от най-дълбоката част на подмишницата, движейки се плавно надолу, докато стигнете до линията на сутиена. Плъзнете пръстите си отново нагоре, без да отлепяте ръка от гърдата си, за да сте сигурни, че няма да пропуснете евентуално настъпили промени. Повтаряйте движението с линии отгоре-надолу по цялата гърда, докато не стигнете до зърното. 

4:

  • Проверете вътрешната част на гърдата си - легнете удобно по гръб. Махнете ръката от челото и я поставете отстрани така, че да образува прав ъгъл с тялото. С кръгови движения проверете областта около зърното. След това преминете с вертикални движения нагоре-надолу и през останалата част от гърдата си. 

Следваща стъпка

За следващата стъпка ще ви бъде необходимо огледало. За да може да направите визуалния преглед, ще трябва да разгледате гърдите си под 3 различни ъгъла. Застанете пред огледалото в три позиции - с ръце спокойно пуснати около тялото, с ръце вдигнати над главата, леко наклонени напред и с ръце поставени на хълбоците, леко приведени. Огледайте добре гърдите си и проследете за наличието на следните промени: 

  1. Форма на гърдите - наблюдавайте за рязка промяна , свързана с формата на гърдите ви. Разликата в големината на гърдите е често срещано явление, но не би трябвало да възникнат други резки промени. 
  2. Огледайте добре кожата на гърдите си - проверете за появата на обриви, зачервявания, промени в текстурата, набръчквания или трапчинки. 
  3. Огледайте зърната си - проследете за появата на секрети, сърбеж, подувания или лющене. 
  4. Огледайте вените - вижте дали има осезаема разлика във видимите вени между едната и другата ви гърда. 

Следете за сърбеж - особено ако не отминава чрез използването на лосиони или лекарства. 

"Рак на гърдата е заболяване, което не засяга само една жена. То засяга семействата, приятелите и обществото. Нека бъдем заедно в борбата срещу него и да подкрепяме всички, които се борят с този невидим враг."

Анджелина Джоли

Рискови фактори развитие на рак на гърдата

Съществуват редица фактори, които увеличават рисковете за отключване на заболяването рак на гърдата. Сред тях са: 


  • Пол - рак на гърдата се появява най-често при жените. Възможно е заболяването да се появи и при мъже, но шансът за това е изключително малък (1%) и обикновено засяга мъже над 60 годишна възраст. 
  • Възраст - възрастта е един от най-съществените фактори за поява на рак на гърдата. С напредването на възрастта шансовете за появата на заболяването се увеличават. В световен мащаб, мнозинството от жени, страдащи от рак на гърдата са над 50 години.
  • Предшестващо заболяване - в случай, че сте страдали от рак на гърдата, за съжаление рискът от повторна поява на заболяването е увеличен. 
  • Семейна анамнеза - близо 25% от заболелите от рак на гърдата имат роднина от първо коляно, която се сблъсква с този проблем. Хората с такава история в семейството имат двукратно или трикратно по-голям шанс за развиване на заболяването. За това отчасти са виновни гените BRCA1 и BRCA2, които индикират повишен риск от отключване на заболяването. 
  • Репродуктивни фактори - такива могат да бъдат ранна поява на менструален цикъл (преди 12 годишна възраст), липсата на деца или първо раждане на дете след 30 годишна възраст, както и появата на менопауза след 55 годишна възраст.
  • Прием на екзогенни хормони - прием на допълнителен естроген и прогестерон. Най-често са свързани с контрацепция при жените в репродуктивна възраст или при хормонална заместителна терапия при жени в постменопауза.

Фактори, свързани с начина ни на живот:

  • Консумация на алкохол - редица проучвания индикират връзката между консумацията на алкохол и появата на рак на гърдата. Това се дължи на няколко причини: алкохолът спомага концентрацията на естрогени в кръвта, има инхибиторен ефект върху имунната система и ДНК възстановителните процеси и не на последно място, метаболитите на алкохола сами по себе си са канцерогенни съединения. 
  • Хранене - проучвания сочат, че липсата на разнообразен хранителен режим и повишената консумация на храни с наситени мазнини, преработено месо и натрий също повишават риска от появата на рак на гърдата. Обратно, консумацията на плодове и зеленчуци, риба, бобови култури и растителни масла, оказват благоприятно влияние и намалят риска от появата на рак на гърдата. 
  • Затлъстяване - наднорменото тегло и затлъстяването също увеличават риска от заболяването, особено ако са съчетани с липса на физическа активност и заседнал начин на живот. 
  • Тютюнопушене - също оказва негативно влияние и увеличава риска от поява на заболяването. Това важи в пълна сила, особено ако този вреден навик е започнат в предпубертетна възраст и юношеството.


Рак на гърдата е един от бичовете на нашето време и за съжаление, засяга все повече жени навсякъде по света. Системната профилактика и разпознаването на първоначалните симптоми са от ключова важност, за да може заболяването да се улови в ранен стадий и да започне ефективно лечение. Ранната диагностика драстично повишава шансовете за успешното излекуване.  

Автор: Мая Пател

Прочети повече

Често задавани въпроси

Какви са основните фактори за риск от развитие на рак на гърдата?

Основните фактори за риск от рак на гърдата включват възраст, пол, наследственост, лична и семейна история на рак, денситет на гърдната тъкан и др.

Какви са симптомите на рак на гърдата?

Симптомите на рак на гърдата могат да включват образуване на тумор, изменение в размера или формата на гърдата, кожни промени като червене или обрив, изтичане от брадавицата, чувство на уплътнение или болка в гърдата.

Какъв е най-добрият начин за ранно откриване на рак на гърдата?

Ранното откриване на рак на гърдата е важно и включва редовни самостоятелни прегледи, мамографии за скрининг при определени възрастови групи, както и консултации с лекар при забележени промени или симптоми.

Какъв е процесът на диагностициране и лечение на рак на гърдата?

Диагностирането на рак на гърдата включва медицински преглед, образователни методи като мамография и биопсия. Лечението може да включва хирургически вмешателства, лъчева терапия, химиотерапия, хормонална терапия и имунотерапия, в зависимост от стадията и характеристиките на заболяването.