гъби шийтаке

Защо гъбите Шийтаке са добри за вас

Гъбите Шийтаке са мощен източник на много хранителни вещества и дори съдържат много от същите аминокиселини като месото. Опитайте да добавите гъби шийтаке към диетата си за допълнителен прилив на витамин B5 и мед.

Шийтаке са едни от най-популярните гъби в света.

Те са ценени заради своя богат, пикантен вкус и разнообразни ползи за здравето.
 

Съединенията в шийтаке могат да помогнат в борбата с рака, да повишат имунитета и да поддържат здравето на сърцето.
 

Тази статия обяснява всичко, което трябва да знаете за гъбите шийтаке.

Какво представляват гъбите шийтаке?

Шийтаке са ядливи гъби, произхождащи от Източна Азия.
 

Те са жълтокафяви до тъмнокафяви, с шапки, които растат между 2 и 4 инча (5 и 10 см).
 

Въпреки че обикновено се консумират като зеленчуци, шийтаке са гъбички, които растат естествено върху гниещи твърди дървета.
 

Около 83% от шийтаке се отглеждат в Япония, въпреки че Съединените щати, Канада, Сингапур и Китай също ги произвеждат.
 

Можете да ги намерите пресни, сушени или в различни хранителни добавки.


Гъбите Шийтаке са гъби с кафява шапка, използвани по целия свят за храна и като добавки.

Хранителен профил на гъби шийтаке

Шийтаке е с ниско съдържание на калории. Те също така предлагат добри количества фибри, както и витамини от група В и някои минерали.
 

Хранителните вещества в 4 сушени шийтаке:
 

Калории: 44
Въглехидрати: 11 грама
Фибри: 2 грама
Протеин: 1 грам
Рибофлавин: 11% от дневната стойност 
Ниацин: 11% от дневната стойност
Мед: 39% от дневната стойност
Витамин B5: 33% от дневната стойност
Селен: 10% от дневната стойност
Манган: 9% от дневната стойност
Цинк: 8% от дневната стойност
Витамин B6: 7% от дневната стойност
Фолиева киселина: 6% от дневната стойност
Витамин D: 6% от дневната стойност

В допълнение, шийтаке съдържа много от същите аминокиселини като месото.
 

Те също така могат да се похвалят с полизахариди, терпеноиди, стероли и липиди, някои от които имат имуностимулиращи, понижаващи холестерола и противоракови ефекти.
 

Количеството биоактивни съединения ви шйтаке зависи от това как и къде се отглеждат, съхраняват и приготвят гъбите


Шийтаке гъбите са с ниско съдържание на калории. Те също така предлагат много витамини, минерали и други полезни за здравето съединения.

AHCC притежава мощни имуностимулиращи, противовирусни и антиоксидантни свойства, съдейства за оптимизиране на чернодробната функция, облекчава хронични възпаления и симптомите на някои автоимунни състояния, регулира стресовите реакции, подпомага регулирането на глюкозните нива и на кръвното налягане.

Полезни за здравето свойства на Active Hexose Correlated Compound:
Допринася за подобряване на имунната функция;
Противодейства ефективно на човешкия папиломавирус;
Ограничава уврежданията, предизвиквани от свободните радикали;
Поддържа състоянието и функцията на черния дроб;
Съдейства за ограничаване на възпалителните процеси;
Облекчава симптомите при автоимунни състояния;
Регулира отговора на организма към стресови фактори;
Подпомага регулирането на кръвната захар и кръвното налягане.

Как се използват?

Гъбите Шийтаке имат две основни приложения – като храна и като добавки.

Шийтаке като цели храни

Можете да готвите както с пресни, така и със сушени шийтаке, но сушените са малко по-популярни.
 

Сухите шийтаке имат аромат на умами, който е още по-интензивен, отколкото когато са пресни.
 

Вкусът Умами може да бъде описан като пикантен или месен. Често се смята за петия вкус, заедно със сладкото, киселото, горчивото и соленото.
 

Както сушените, така и пресните гъби шийтаке се използват в пържени картофи, супи, яхнии и други ястия.

Шийтаке като добавки

Гъбите Шийтаке отдавна се използват в традиционната китайска медицина. Те също са част от медицинските традиции на Япония, Корея и Източна Русия.
 

В китайската медицина се смята, че шийтаке повишава здравето и дълголетието, както и подобрява кръвообращението.
 

Проучванията показват, че някои от биоактивните съединения в шийтаке могат да предпазват от рак и възпаление.
 

Въпреки това, много от изследванията са направени върху животни или епруветки, а не върху хора. Проучванията върху животни често използват дози, които далеч надвишават тези, които хората обикновено получават от храна или добавки.
 

В допълнение, много от добавките на базата на гъби на пазара не са тествани за ефективност.
 

Въпреки че предложените ползи са обещаващи, са необходими повече изследвания.


Шийтаке има дълга история на употреба, както като храна, така и като добавки.

Могат да подпомогнат здравето на сърцето

Гъбите Шийтаке могат да подобрят здравето на сърцето. Например, те имат три съединения, които помагат за понижаване на холестерола:
 

Еритаденин. Това съединение инхибира ензим, участващ в производството на холестерол.

Стероли. Тези молекули помагат за блокиране на абсорбцията на холестерол в червата.

Бета глюкани. Този вид фибри може да понижи холестерола.

Едно проучване при плъхове с високо кръвно налягане установи, че шийтаке на прах предотвратява повишаването на кръвното налягане.
 

Проучване при лабораторни плъхове, хранени с диета с високо съдържание на мазнини, показа, че тези, на които е даван шийтаке, развиват по-малко мазнини в черния дроб, по-малко плака по стените на артериите и по-ниски нива на холестерол, отколкото тези, които не ядат никакви гъби.
 

Все пак, тези ефекти трябва да бъдат потвърдени в проучвания върху хора, преди да могат да се направят някакви солидни заключения.


Няколко съединения в шийтаке помагат за понижаване на холестерола и могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Могат да засилят имунната ви система

Шийтаке също може да помогне за укрепване на имунната ви система.
 

Едно проучване дава на хората две сушени шийтаке дневно. След един месец техните имунни маркери се подобриха и нивата им на възпаление спаднаха.
 

Този имунен ефект може отчасти да се дължи на един от полизахаридите в гъбите шийтаке.
 

Въпреки че имунната система на хората е склонна да отслабва с възрастта, проучване с мишки установи, че добавка, получена от шийтаке, е помогнала да се обърне известно намаляване на имунната функция, свързано с възрастта.


Редовната консумация на гъби шийтаке може да помогне за укрепване на имунната ви система.

Съдържат съединения с потенциална противоракова активност

Полизахаридите в гъбите шийтаке също могат да имат противораков ефект.
 

Например полизахаридът лентинан помага в борбата с туморите, като активира имунната ви система.
 

Доказано е, че лентинанът инхибира растежа и разпространението на левкемични клетки.
 

В Китай и Япония инжекционна форма на лентинан се използва заедно с химиотерапия и други основни лечения на рак за подобряване на имунната функция и качеството на живот при хора с рак на стомаха.
 

Доказателствата обаче са недостатъчни, за да се определи дали яденето на гъби шийтаке има някакъв ефект върху рака.


Лентинанът е полизахарид в гъбите шийтаке, който може да помогне в борбата с рака

Други потенциални ползи

Гъбите Шийтаке също могат да помогнат в борбата с инфекциите и да насърчат здравето на костите.

Обещаващ антибактериален и антивирусен ефект

Няколко съединения в шийтаке имат антибактериални, антивирусни и противогъбични ефекти.
 

Тъй като антибиотичната резистентност нараства, някои учени смятат, че е важно да се изследва антимикробният потенциал на шийтаке.
 

Въпреки това, докато изолирани съединения показват антимикробна активност в епруветки, яденето на шийтаке е малко вероятно да има някакъв ефект върху вирусни, бактериални или гъбични инфекции при хората.

Може да укрепи костите ви

Гъбите са единственият естествен растителен източник на витамин D.
 

Вашето тяло се нуждае от витамин D, за да изгради здрави кости, но много малко храни съдържат това важно хранително вещество.
 

Нивата на витамин D в гъбите варират в зависимост от това как са отгледани. Когато са изложени на UV светлина, те развиват по-високи нива на това съединение.
 

В едно проучване мишки, хранени с диета с ниско съдържание на калций и витамин D, развиват симптоми на остеопороза. За сравнение, тези, на които е даван калций и шийтаке, подсилено с ултравиолетови лъчи, имат по-висока костна плътност.
 

Имайте предвид обаче, че шийтаке осигурява витамин D2. Това е по-ниска форма в сравнение с витамин D3, който се съдържа в мазната риба и някои други животински храни.


Съединенията в шийтаке имат антимикробни свойства, въпреки че е малко вероятно да спечелите ползи от яденето на самите гъби. Шийтаке с по-високи нива на витамин D може да подобри плътността на костите ви.

Възможни странични ефекти

Повечето хора могат безопасно да консумират шийтаке, въпреки че могат да възникнат някои странични ефекти.
 

В редки случаи хората могат да развият кожен обрив от ядене или боравене със сурово шийтаке.
 

Смята се, че това състояние, наречено шийтаке дерматит, се причинява от лентинан.
 

В допълнение, използването на прахообразен екстракт от гъби за дълъг период от време може да причини други странични ефекти, включително стомашно разстройство и чувствителност към слънчева светлина.
 

Някои също твърдят, че високите нива на пурин в гъбите могат да причинят симптоми при хора с подагра. Въпреки това, изследванията показват, че яденето на гъби е свързано с по-нисък риск от подагра.


Шийтаке може да причини някои странични ефекти, като кожни обриви. Екстрактът от шийтаке също може да причини храносмилателни проблеми и повишена чувствителност към слънчева светлина.

Как се готви с шийтаке

Гъбите имат отчетлив умами вкус, който може да бъде особено полезен при приготвянето на вегетариански ястия.
 

Шийтаке гъбите често се продават сушени. Преди готвене ги накиснете в гореща вода, за да омекнат.

За да изберете най-добрите екземпляри, търсете такива, които се продават цели, а не нарязани.

 Шапките трябва да са дебели с дълбоки бели хриле.

Когато готвите с пресни гъби шийтаке, отстранете дръжките, които остават жилави дори след варене. Запазете стъблата във фризера за приготвяне на зеленчуков бульон.
 

Можете да готвите шийтаке, както бихте направили всяка друга гъба. Ето няколко предложения:
 

Задушете шийтаке със зеленчуци и сервирайте с поширано яйце.

Добавете ги към ястия с паста или пържени картофи.

Използвайте ги, за да направите вкусна супа.

Изпечете ги за хрупкава закуска или гарнитура.


Можете да готвите с рехидратирани, сушени или пресни гъби шийтаке. Те придават вкусен, пикантен вкус на храните.

Шийтаке има дълга история на употреба, както като храна, така и като добавка.
 

Въпреки че изследванията върху ползите за здравето от тези гъби са обещаващи, съществуват много малко изследвания върху хора.
 

Но шийтаке е с ниско съдържание на калории и съдържа много витамини, минерали и биоактивни растителни съединения.
 

Като цяло те са отлично допълнение към вашата диета.

Екстрактът от шийтаке и майтаке съдържа бета-глюкан - ключов полизахарид с доказани полезни качества. Шийтаке и майтаке на Nature’s Way е приготвен на основата на овес на прах. Нашият екстракт от шийтаке и майтаке е внимателно тестван и произведен според стандартите за сертифицирано качество. Допринася за поддържане на нормалното ниво на кръвно налягане, както и за нормалното функциониране на сърдечната и имунната системи.

  • висококачествен екстракт
  • тоник за добро здраве
  • 10% полизахариди от шийтаке
  • 30% полизахариди от майтаке
  • хранителна добавка