нийм екстракт, листа

Какво представлява екстрактът от Нийм? Ползи, употреби, рискове и странични ефекти

Нийм (Azadirachta indica) е дърво, произхождащо от Индийския субконтинент.
 

Различни части от това дърво отдавна се използват в традиционната азиатска медицина. Исторически погледнато, той е бил използван за лечение на болка, треска и инфекция, белите му клонки са били използвани за почистване на зъби.
 

Все пак може да сте любопитни да разберете дали някое от тези твърдения е основателно.

Тази статия се гмурка дълбоко в науката зад екстракта от нийм, за да обясни неговите употреби, потенциални ползи и всякакви рискове.

Какво е нийм?

Понякога наричан „селската аптека“, ниймът е уникално лечебно растение, тъй като всичките му части – включително листата, цветовете, семената, плодовете, корените и кората – могат да се използват.
 

Вековни ръкописи разкриват някои от историческите приложения на това дърво. Цветята му са използвани за лечение на заболявания на жлъчните пътища, листата му за лечение на язви, а кората му за лечение на мозъчни заболявания.
 

Над 140 различни активни съединения са изолирани от различни части на растението. Тези активни съединения придават на нийма неговите антиоксидантни, антимикробни, антипаразитни, противовъзпалителни, антидиабетни и заздравяващи рани свойства.
 

Въпреки че механизмите, по които действа ниймът, не са напълно ясни, изследванията на това растение продължават


Нийм съдържа над 140 активни съединения, които могат да му придадат множество антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Той отдавна служи като лечение на язви, стомашно-чревни проблеми и мозъчни заболявания.

Нийм (лист) 475 mg x  100 капсули

Нийм (Azadirachta indica) е аюрведична билкова добавка от Индия, която се използва в традиционната билкова медицина като пречистващо средство. Нийм притежава качества подобни на ехинацеята и хидрастис, когато тялото ви има нужда от промяна. То осигурява мощна подкрепа на имунната система по време на инфекции, много полезно за употреба през зимния сезон.

  • висококачествена билкова добавка
  • сертифицирано до 475 мг
  • не съдържа ГМО
  • хранителна добавка

     

Потенциални ползи за здравето от Нийм

Въпреки че научното изследване на нийм е в начален етап, то показва обещание за няколко аспекта на здравето, включително управление на кръвната захар, както и ползи за косата, кожата, зъбите, черния дроб и бъбреците.
 

Имайте предвид, че са необходими допълнителни изследвания върху хора.

Може да подобри здравето на косата

Екстрактът от семена на нийм съдържа азадирахтин, активно съединение, което може да се бори с паразити, които засягат косата и кожата, като въшки. Азадирахтин действа, като прекъсва растежа на паразитите и се намесва в репродукцията и други клетъчни процеси.
 

В проучване, което тества ефикасността на шампоан на базата на нийм върху въшки при деца, оставянето на шампоан в косата за 10 минути убива въшките, като същевременно е нежно към кожата.
 

Екстрактът от нийм и нимбидин, съединение, намерено в маслото от нийм, също могат да лекуват пърхот поради своите противовъзпалителни и антимикробни свойства. Пърхотът и дразненето на скалпа може да са резултат от натрупване на гъбички по скалпа.

Може да подобри здравето на зъбите и устната кухина

Дъвченето на кора от нийм за насърчаване на оралната хигиена е обичайна практика в Индия.
 

Антисептичните, противовъзпалителните, антиоксидантните и имуностимулиращите свойства на Нийм могат да подобрят оралното здраве. 

Въпреки че са необходими повече изследвания, проучванията показват, че ниймът може да облекчи болката и да помогне за лечение на гингивит, пародонтит и кариес.
 

Освен това проучванията в епруветка показват, че ниймът може да сведе до минимум способността на бактериите да колонизират повърхността на вашите зъби, като по този начин намалява образуването на плака.
 

Плюс това, в 21-дневно проучване, включващо 45 души с гингивит, беше установено, че водата за уста с нийм е също толкова ефективна, колкото и водата за уста с хлорхексидин – тежка вода за уста, отпускана с рецепта – за намаляване на кървенето на венците и плаката.

Може да подпомогне здравето на черния дроб и бъбреците

Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на Нийм могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес, което от своя страна може да насърчи здравето на черния дроб и бъбреците.
 

Оксидативният стрес се причинява от натрупване на нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

 Въпреки че тялото ви естествено произвежда свободни радикали като страничен продукт от метаболизма, външните източници увеличават тяхното присъствие.

Някои лекарства, включително лекарства за рак, болкоуспокояващи и антипсихотици, могат да допринесат за оксидативен стрес, водещ до увреждане на тъканите в черния дроб и бъбреците.
 

Интересното е, че едно проучване върху плъхове установи, че екстрактът от листа на нийм намалява увреждането на черния дроб, предизвикано от високи дози ацетаминофен.
 

Друго проучване при плъхове показва подобни ефекти, което предполага, че екстрактът от нийм подобрява увреждането на бъбречната тъкан, причинено от химиотерапия.
 

Необходими са обаче проучвания при хора.

Може да подобри здравето на кожата

Маслото от семена на нийм е богато на мастни киселини, включително олеинова, стеаринова, палмитинова и линолова киселина. Доказано е, че заедно тези мастни киселини имат противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства, които насърчават здравата кожа.
 

Имайте предвид, че докато аюрведичната медицина — индийска традиционна лечебна система — използва нийм за лечение на псориазис и екзема, много малко научни изследвания подкрепят тези твърдения.

Акне

В исторически план ниймът е бил използван за лечение на акне, намаляване на петна и подобряване на еластичността на кожата.
 

Всъщност проучванията показват, че антибактериалните свойства на маслото от нийм се борят с акнето.
 

Проучване в епруветка показа, че маслото от нийм може да помогне за дългосрочно лечение на акне, когато се добави към твърди липидни наночастици (SLNs), нов тип лекарствена формула, която предлага стабилно освобождаване на активни съставки.
 

Все пак са необходими изследвания при хора.

Заздравяване на язви и рани

Проучванията при животни показват, че екстрактът от листа на нийм ускорява заздравяването на рани чрез повишена възпалителна реакция и образуването на нови кръвоносни съдове.
 

В 34-дневно казус от 2013 г. прилагането на 100 mg масло от нийм локално два пъти дневно напълно излекува хроничните кожни язви.
 

В друго проучване 6 души с чревни язви са приемали 30 mg екстракт от нийм перорално два пъти дневно. След 10 дни киселинната секреция е намаляла значително и след 10 седмици язвите са почти напълно излекувани.
 

И все пак това беше сравнително малко проучване. Необходими са повече човешки изследвания.

Други потенциални ползи

Нийм може да има няколко други ползи за здравето, въпреки че резултатите са смесени и са необходими допълнителни проучвания при хора.
 

Антималарийни ефекти

Нийм съдържа активни съединения, наречени лимоноиди. Проучване при мишки установи, че лимоноидите могат да бъдат толкова ефективни при насочване към клетки, заразени с малария, колкото конвенционалните лечения с хлорохин.
 

Въпреки това, някои проучвания в епруветка не показват положителен ефект на екстракта от нийм върху резултатите от малария.
 

Имайте предвид, че ниймът не се използва широко за лечение на малария в момента.

Антифертилно лечение

Ниймът също се счита за алтернатива на вазектомията поради антифертилните си ефекти. Вазектомията е хирургична процедура, която стерилизира тестисите на хора чрез спиране на отделянето на сперма.
 

Проучванията върху животни отбелязват, че ниймът може да обездвижи и убие сперматозоидите без дългосрочни последици.

Управление на диабета

Някои проучвания върху животни показват, че екстрактът от листата на нийм може да бъде кандидат за нови лекарства за диабет.
 

Това е така, защото екстрактът от нийм може да помогне за съживяването на клетките, които произвеждат инсулин – хормонът, който помага за контролиране на кръвната захар – и понижаване на нивата на кръвната захар.
 

Все пак липсват изследвания върху хора.


Въпреки че Нийм изглежда има многобройни терапевтични ефекти, резултатите са неубедителни, тъй като се основават на изследвания в епруветка и животни с много малко изследвания върху хора.

Рисковете и потенциалните странични ефекти на Нийм

Въпреки че продуктите от нийм се извличат от естествени източници, те по своята същност не са безопасни за човешка употреба. Ето защо е важно да вземете предпазни мерки, когато използвате продуктите на Нийм.
 

Екстрактите от семена на нийм се състоят от различни мастни киселини и около 2% горчиви вещества, които се считат за токсични. Нивата на тези горчиви вещества се различават в различните продукти и могат да бъдат повлияни от методите за извличане и съхранение.

Избягвайте перорален прием

Трябва да се отнасяте към пероралния прием на всеки продукт от нийм с изключително внимание, ако не и да го избягвате напълно.

В някои случаи кърмачетата са преживели тежко отравяне, след като им е дадено масло от нийм в дози от 0,18–1,06 унции (5–30 ml) .
 

По подобен начин един мъж е имал неврологични и психотични симптоми след консумация на 2,1 унции (60 мл) масло от нийм.
 

Въпреки че едно проучване върху животни не показва доказателства за токсичност при нива до 2,27 грама нийм на килограм (5 грама на kg) телесно тегло, тези резултати може да не доведат до същия ефект при хора.
 

Освен това, анекдотични доказателства свързват прекомерния прием на чай от листа от нийм с бъбречна недостатъчност.

Други приложения

Хората, приемащи лекарства за диабет, трябва да се консултират с лекаря си, преди да използват Нийм, за да избегнат риска от много ниски нива на кръвната захар.
 

Въпреки че локалната употреба изглежда безопасна, ако се разреди с други съставки, не се препоръчва директно нанасяне върху кожата, тъй като може да доведе до дразнене.
 

Доказано е, че нийм има дълготраен контрацептивен ефект при мъжете след еднократна доза. Поради способността му да спира развитието на сперматозоидите и ограничените изследвания за неговата безопасност, трябва да избягвате нийм, ако се опитвате да имате деца.
 

Бебета, деца и бременни или кърмещи хора се обезкуражават да използват нийм поради неговата смесена безопасност и липсата на цялостни изследвания.


Въпреки че ниймът може да е безопасен за локално приложение, когато е разреден, приемането му през устата може да навреди на вашето здраве. Понастоящем изследванията не са достатъчни, за да дефинират задълбочено рисковете и страничните ефекти на нийм и продуктите, базирани на нийм.

Как да намерите продуктите с екстракт от Нийм и да ги използвате безопасно

Нийм обикновено се продава под формата на масло, екстракт, прах и добавки, както и се добавя към продукти за грижа за косата, кожата и устната кухина. Обикновено можете да намерите тези продукти в магазините за здраве и красота.
 

Маслото от нийм може да се нанася върху кожата или да се смесва с шампоан или кремове. Счита се за безопасно за перорален прием, когато се разрежда с алкохол или се приема под формата на таблетки или прах.
 

Въпреки това, регулирането на нийм е ограничено, така че много продукти не са тествани за безопасност или чистота.
 

Докато локалното му приложение се счита най-вече за безопасно, техниките за екстракция и специфичните употреби могат да повлияят на общата му токсичност.
 

Прочетете етикета и следвайте посочените указания, тъй като те варират от продукт до продукт.
 

Важно е да се отбележи, че не съществува стандартна дозировка и информацията за нейната ефективност е неизвестна. За да сведете до минимум рисковете за здравето, избягвайте самолечението и се консултирайте със здравен специалист, преди да използвате който и да е продукт с нийм.


Продуктите на основата на нийм са широко достъпни в магазините за здравословни продукти. И все пак няма стандартизирана дозировка, особено за перорален прием. За да минимизирате риска, говорете с Вашия лекар, преди да опитате нийм.



Neemöl / Студено пресовано масло от Нийм, 50 мл, е продукт на немската компания El Compra. Съдържа 100% студено пресовано масло от ядки от нийм (от първо студено пресоване). Маслото от нийм има способността да балансира производството на себум, да лекува рани, да стимулира образуването на колаген, да намалява белезите от акне и да минимизира възпалителните процеси по кожата. Подпомага заздравяването на кожaта в дълбочина и същевременно намалява хиперпигментацията и белезите.

 

Azadirachta indica е растителен вид, който вирее основно в Индия, Пакистан и Мианмар - райони с тропически и субтропически климати. Нийм се използва в традиционната китайска и аюрведична медицина за лечение на състояния, вариращи от язви до гъбични инфекции. Това масло съдържа няколко съединения, включително мастни киселини и антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за кожата.

Съставът на маслото от нийм включва приблизително 20% фибри, 50% въглехидрати, 15% протеини, 2% калций, нимбидол, нимбин, нимбидинат, есенциални аминокиселини (аланин 1,2%, аспарагинова киселина 3,4%, аспарагинова киселина 2,7%, цистин 3,3%, глутаминова киселина 3,1%, изолейцин 1%, фениллин 3,2%, пролин 2,1%, треонин 2,4%, триптофан 1,4%, таурин 0,7% и валин 2,9%), каротеноиди и аскорбинова киселина.

Нийм е уникално растение, тъй като всички негови части - листата, цветовете, семената, плодовете, корена и кората - проявяват лечебни свойства.
 

Въпреки че научните изследвания върху тази добавка са все още в ранен етап, доказателствата сочат, че тя може да лекува пърхот, въшки, гингивит и зъбна плака, както и да насърчава заздравяването на рани.
 

Понастоящем обаче информацията за дозировката е неизвестна и липсата на регулация означава, че много продукти от нийм не са тествани за безопасност и чистота. Ето защо е най-добре да говорите със здравен специалист, преди да опитате който и да е продукт на нийм.