cholesterol words

Здравословен живот: Предотвратяване и контрол на висок холестерол

Причините за висок холестерол включват диета, тютюнопушене и генетика. Високият холестерол рядко причинява симптоми, така че е важно да се подлагате на рутинни прегледи на холестерола, ако сте изложени на риск.

Високият холестерол е доста често срещан проблем в САЩ. Всъщност, според доверен източник на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), близо 94 милиона възрастни в САЩ на възраст 20 или повече години имат това, което може да се счита за гранично висок холестерол.
 

Въпреки това, тъй като това състояние често може да се прояви без реални симптоми, може дори да не знаете, че го имате, докато не посетите Вашия лекар.
 

Ако се чудите какво причинява високия холестерол, какво да правите, ако сте били диагностицирани с него и дали има начини да го обърнете (намек: има), прочетете нататък за всички отговори.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е вид липид. Това е восъчно вещество, подобно на мазнина, което черният ви дроб произвежда естествено. Той е жизненоважен за образуването на клетъчни мембрани, някои хормони и витамин D.
 

Холестеролът не се разтваря във вода, така че не може да премине през кръвта ви сам. За да помогне за транспортирането на холестерола, вашият черен дроб произвежда липопротеини.
 

Липопротеините са частици, направени от мазнини и протеини. Те пренасят холестерол и триглицериди, друг вид липиди, през кръвта ви.

Двете основни форми на липопротеин са липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL).
 

LDL холестеролът е всеки холестерол, пренасян от липопротеини с ниска плътност. Ако кръвта ви съдържа твърде много LDL холестерол, може да бъдете диагностицирани с висок холестерол. Без лечение високият холестерол може да доведе до много здравословни проблеми, включително инфаркт и инсулт.
 

Високият холестерол рядко причинява симптоми в началото. Ето защо е важно нивата на холестерола да се проверяват редовно.

Симптоми на висок холестерол

В повечето случаи високият холестерол е „тихо“ състояние. Обикновено не причинява никакви симптоми. Много хора дори не осъзнават, че имат висок холестерол, докато не развият сериозни усложнения, като инфаркт или инсулт.
 

Ето защо рутинният скрининг на холестерола е важен. Ако сте на 20 или повече години, попитайте Вашия лекар дали трябва да правите рутинен скрининг за холестерол. Научете как този преглед може потенциално да спаси живота ви.

Продуктът Son De Riz на Nat & Form представлява масло от оризови трици за естествено регулиране на холестерола. Получава се чрез студено пресоване на обвивката на оризовото зърно и е идеално усвоимо. Оризовото масло е богато на естествени антиоксиданти. Отличава се със значителни количества незаменими аминокиселини, минерали, витамини (най-вече витамин Е), полифеноли, гама оризанол, каротеноиди, ензими.

Намалява холестерола и подобрява здравето на сърцето. Укрепва и възстановява кръвоносните съдове. Под въздействието на маслото от оризови трици, стените на артериите и кръвоносните съдове се изчистват от „лошия” холестерол, а това намалява риска от атеросклероза

Причини за висок холестерол

Яденето на твърде много храни с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини и трансмазнини може да увеличи риска от развитие на висок холестерол. Животът със затлъстяване също може да увеличи риска. Други фактори за начина на живот, които могат да допринесат за високия холестерол, включват липса на активност и пушене.
 

Вашата генетика също може да повлияе на шансовете ви за развитие на висок холестерол. Гените се предават от родители на деца. Някои гени инструктират тялото ви как да обработва холестерола и мазнините. Ако вашите родители имат висок холестерол, вие също може да сте изложени на по-голям риск да го имате.
 

В редки случаи високият холестерол се причинява от фамилна хиперхолестеролемия. Това генетично разстройство пречи на тялото ви да премахне LDL. Според Националния институт за изследване на човешкия геном, повечето възрастни с това състояние имат общи нива на холестерол над 300 милиграма на децилитър и нива на LDL над 200 милиграма на децилитър.
 

Други здравословни състояния, като диабет и хипотиреоидизъм, също могат да увеличат риска от развитие на висок холестерол и свързаните с него усложнения.

Как да намалим холестерола

Ако имате висок холестерол, Вашият лекар може да препоръча промени в начина на живот, за да го намалите. Например, те могат да препоръчат промени в диетата ви, навиците за упражнения или други аспекти от ежедневието ви. Ако пушите, вероятно ще ви посъветват да се откажете.
 

Вашият лекар може също да предпише лекарства или други лечения, които да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. В някои случаи може да ви насочат към специалист за повече грижи.

Намаляване на холестерола чрез диета

За да ви помогне да постигнете и поддържате здравословни нива на холестерол, вашият лекар може да препоръча промени в диетата ви.
 

Например, те могат да ви посъветват да:
 

-ограничете приема на храни с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини и трансмазнини
-изберете постни източници на протеини, като пиле, риба и бобови растения
-яжте голямо разнообразие от храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
-изберете печени, печени, задушени, скара и печени храни вместо пържени храни
-избягвайте бързо хранене и сладки, предварително опаковани опции, когато е възможно

Храните с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини или трансмазнини включват:

-червено месо, органични меса, яйчни жълтъци и -млечни продукти с високо съдържание на мазнини
-преработени храни, направени с какаово масло или -палмово масло
-дълбоко пържени храни, като картофен чипс, -лучени кръгчета и пържено пиле
-някои печива, като някои бисквити и мъфини

Яденето на риба и други храни, които съдържат омега-3 мастни киселини, също може да помогне за понижаване на нивата на LDL. Например сьомгата, скумрията и херингата са богати източници на омега-3. Орехи, бадеми, смляно ленено семе и авокадо също съдържат омега-3.

Червен ориз + Коензим Q10 е хранителна добавка за укрепване на сърдечно-съдовата система

Тя съдържа изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението и сърдечната функция. 

Защо Коензим Q10

Коензим Q10 също съдейства за регулиране нивата на холестерола и кръвното налягане, намалява риска от образуване на тромби и натрупване на мастни плаки по артериалните стени.  

Лекарства за холестерол

В някои случаи Вашият лекар може да предпише лекарства, които да помогнат за понижаване на нивата на холестерола.
 

Статините са най-често предписваните лекарства за висок холестерол. Те блокират черния ви дроб да произвежда повече холестерол.

Домашни средства за естествено понижаване на холестерола

В някои случаи може да успеете да понижите нивата на холестерола си, без да приемате лекарства. 

Например, може да е достатъчно да ядете питателна диета, да спортувате редовно и да избягвате пушенето на тютюневи изделия.
 

Някои хора също твърдят, че някои билкови и хранителни добавки могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Например, направени са твърдения за:
 

-чесън
-глог
-астрагал
-червен дрожден ориз
-добавки от растителен стерол и станол
-рус псилиум, открит в люспите на семената на -псилиум
-смляно ленено семе

Нивото на доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче варира. Освен това Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не е одобрила нито един от тези продукти за лечение на висок холестерол. Необходими са повече изследвания, за да се разбере дали те могат да помогнат за лечението на това състояние.
 

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да вземете билкови или хранителни добавки. В някои случаи те могат да взаимодействат с други лекарства, които приемате.

Как да предотвратим високия холестерол

Не можете да контролирате генетичните рискови фактори за висок холестерол. Въпреки това факторите, свързани с начина на живот, могат да бъдат управлявани.
 

За да намалите риска от развитие на висок холестерол:
 

Яжте питателна диета с ниско съдържание на холестерол и животински мазнини и с високо съдържание на фибри.

Избягвайте прекомерната консумация на алкохол.

Поддържайте умерено тегло.

Упражнявай се редовно.

Избягвайте пушенето.

Следвайте препоръките на Вашия лекар за рутинен скрининг на холестерол. Ако сте изложени на риск от висок холестерол или коронарна болест на сърцето, те вероятно ще ви насърчат да правите редовно тестване на нивата на холестерола.

Червеният ориз (дрожди) на Nature’s Way спомага за редуциране нивата на холестерола по естествен начин. Понижава нивата на общия и лош (LDL) холестерол, същевременно  повишава тези на добрия (HDL).

Червеният ориз е широко застъпнен като лечебно средство в  традиционната китайска медицина.  Активните съставки в дрождите от червен ориз  са инхибитори на HMG Co-A редуктазата, същите вещества, които се използват в лекарствата за понижаване на холестерола. HMG Co-A редуктаза е ензим, който блокира синтеза на холестерол в черния дроб. Така червеният ориз  инхибира образуването на вреден LDL холестерол, намалява общия холестерол и повишава добрия- HDL холестерол. Това действие е особено ценно за редуциране  риска от развитие на сърдечни заболявания и сърдечен удар. Други ключови компоненти в дрождите от червен ориз са незаменими мастни киселини, аминокиселини, изофлавони и микроелементи – те дoпълнително допълват полезните качества на дрождите от червен ориз за поддържане на добро сърдечно-съдово здраве.

В повечето случаи високият холестерол няма симптоми. Но без лечение високият холестерол може да причини сериозни здравословни проблеми. Добрата новина е, че вашият лекар може да ви помогне да се справите с това състояние и в много случаи може да ви помогне да избегнете усложнения.
 

За да разберете дали имате висок холестерол, помолете Вашия лекар да тества нивата на холестерола Ви, особено ако сте на 20 или повече години. Ако ви диагностицират висок холестерол, попитайте ги за вашите възможности за лечение.
 

За да намалите риска от усложнения от високия холестерол, практикувайте навици за здравословен начин на живот и следвайте препоръчания от Вашия лекар план за лечение.
 

Храненето на балансирана диета, редовните упражнения и избягването на тютюневи изделия могат да ви помогнат да постигнете и поддържате здравословни нива на холестерола. Това също може да помогне за намаляване на риска от усложнения от висок холестерол.

Какво представлява Трифала Гугул
Трифала Гугул е комплекс от няколко билки, който заема специално място в традиционната Аюрведична медицинска система. Състои се от:
Смола от Commiphora wightii
Дълъг пипер (Piper longum)
Трифала (от плодовете на Phyllanthus emblica, Terminalia chebula Retz, Terminalia bellirica).
 

Химичният състав включва гликозиди, алкалоиди, сапонини, флавоноиди, танини и стероиди. Освен множеството фитохимикали, Трифала Гугул е богат на въглехидрати, протеини и аминокиселини, които обуславят хранителната стойност на продукта.