Мукуна пруриенс

Всичко, което трябва да знаете за Мукуна пруриенс

Мукуна пруриенс (Mucuna pruriens) е зеленчуково растение, произхождащо от тропическите и субтропичните райони на Африка, Южна Америка и Азия. Той е част от семейство Fabaceae и е един от многото видове  Мукунаa. Мукуна пруриенс обикновено се нарича кадифен боб или краве.
 

Мукуна пруриенс се класифицира като бобово растение. Като такъв, той обикновено се използва както за хранене, така и за лечение, особено в Аюрведа, древната индийска медицинска система.
 

Мукуна пруриенс може да се намери в храната или като добавка. Известно е, че съдържа много хранителни вещества и биоактивни съединения, за които се смята, че са полезни за човешкото здраве.

Тази статия ще обсъди научните доказателства зад някои потенциални ползи и употреби на Мукуна пруриенс.

Употреба на Мукуна пруриенс

Употребата на добавки трябва да бъде индивидуализирана и проверена от медицински специалист, като регистриран диетолог, фармацевт или доставчик на здравни услуги. Никоя добавка не е предназначена за лечение, лечение или предотвратяване на заболяване.
 

Известно е, че семената и другите части на Мукуна пруриенс съдържат множество биоактивни съединения, като:
 

  • Аминокиселини
  • Танини
  • Полифеноли
  • Лецитин
  • Галова киселина
  • Бета-ситостерол


    Известно е, че тези и други съединения, присъстващи в Мукуна пруриенс, имат различни полезни ефекти върху здравето

Поради тези ефекти Мукуна пруриенс обикновено се използва в Аюрведа за:


Разстроен стомах

Ухапвания от змия
Болка
Ревматични заболявания
Гонорея
Подагра

Дисменорея (болезнени менструални спазми)

Както при други билкови лекарства, много здравни претенции около Мукуна пруриенс не са добре подкрепени от науката. Някои употреби на Мукуна пруриенс са проучени по-добре от други.

По-долу е даден поглед към някои от изследванията за обичайните употреби на Мукуна пруриенс.

Мозъчно-защитна дейност

Мукуна пруриенс съдържа важно съединение, наречено леводопа (L-допа), което е предшественик на допамин. Допаминът е мозъчен химикал, естествено произведен от вашето тяло, който понякога се използва за лечение на симптоми на болестта на Паркинсон (PD).
Kamkaen N, Chittasupho C, Vorarat S, et al. Водният екстракт от семена на Мукуна пруриен подобрява невропротективните и ацетилхолинестеразните инхибиторни ефекти в сравнение със синтетичния L-dopa.
 

 Поради тези ефекти, изследователите са разгледали Мукуна пруриенс като потенциално алтернативно лечение на PD.
 

Преглед на лабораторни и човешки проучвания установи, че Мукуна пруриенс може да бъде добре поносима алтернатива на определени лекарства, отпускани с рецепта за PD. Според прегледа, Мукуна пруриенс е показал анти-PD и мозъчно-протективни действия при изпитвания върху хора.4

В прегледа обаче бяха включени само малки опити с хора. Необходими са широкомащабни проучвания, за да се потвърди ролята и безопасността на Мукуна пруриенс при PD.
 

Освен това продуктите от Мукуна пруриенс не са добре регулирани, за да се гарантира, че не съдържат примеси или правилните съставки. Също така няма стандартна дозировка.

MUCUNA PRURIENS EXTRACT \ ЕКСТРАКТ ОТ МУКУНА на американската компания Double Wood Supplements поддържа нормалното състояние на нервната система.

Растението Mucuna pruriens, известно и със санскритското си име Kapikacchu е адаптоген, който обикновено се използва за подпомагане на нервната система, поддържане на сексуалната функция и укрепване на репродуктивните органи. Адаптогените са химични съединения, които обикновено се извличат от растенията и отговарят на три основни критерия: повишават устойчивостта на организма, нормализират неговото състояние и не причиняват никакви физиологични смущения.

Красивото растение Мукуна със своите кадифени семенни шушулки е естествен източник на леводопа - предшественик на невротрансмитера допамин. Допаминът играе важна роля в поведението, познанието, съня, настроението и работната памет. Билката притежава способността да повдига настроението и да повишава чувството за емоционално благополучие.

 

Симптоми на тревожност и депресия

Има някои твърдения, че Мукуна пруриенс подобрява различни симптоми на тревожност и депресия. Въпреки това са проведени много малко проучвания за проверка на тази хипотеза.
 

Освен това повечето от наличните изследвания са завършени върху животински модели. Въпреки че можем да се поучим от проучвания върху животни, не можем да приложим тези резултати към хора.
 

В едно проучване мишки с модели на депресия получават екстракт от Мукуна пруриенс, преди да преминат през различни стрес тестове. Доказано е, че екстрактът от Мукуна пруриенс има антидепресантни ефекти върху мишките, докато те извършват тестовете. Смята се, че тези резултати се дължат на съединения в Мукуна пруриенс, които повишават нивата на допамин, като L-dopa.
 

Друго проучване при животни установи, че Мукуна пруриенс действа едновременно като антидепресант и анксиолитик (против тревожност) при плъхове. В проучването плъховете, на които е даван Мукуна пруриенс, показват по-малко депресивно поведение, отколкото плъховете, на които не е даван Мукуна пруриенс. Тези ефекти отново бяха приписани на присъствието на L-dopa.
 

Колкото и обещаващи да са тези резултати, трябва да се проведат опити върху хора, преди Мукуна пруриенс да бъде препоръчан като алтернативно лечение на депресия и/или тревожност.

Може да повиши плодовитостта при мъжете

Някои изследвания показват потенциална връзка между Мукуна пруриенс и мъжката плодовитост.
В различни лабораторни изследвания е установено, че Мукуна пруриенс повишава сперматогенезата (производството на сперматозоиди) и други мерки за здрави сперматозоиди. Въпреки това, тези открития са регистрирани предимно при животни, а не при хора.
 

Въпреки това са проведени малки количества изследвания при хора за ефектите на Мукуна пруриенс върху мъжкото безплодие.
 

Две проучвания върху хора бяха включени в преглед на множество проучвания. Според прегледа използването на Мукуна пруриенс води до по-здрави профили на спермата и повишена плодовитост при мъже с безплодие. В едно проучване Мукуна пруриенс подобрява качеството на спермата, както и концентрацията и подвижността на спермата.
 

Струва си да се отбележи, че тези проучвания върху хора са били малки и трябва да се проведат по-големи проучвания, за да се научи повече за ролята на Мукуна пруриенс при мъжкото безплодие.

Сърдечно-защитни ефекти

Установено е, че L-допа, съединение в Мукуна пруриенс, инхибира ангиотензин конвертиращия ензим (ACE). Твърде много ACE в тялото увеличава риска от хипертония (високо кръвно налягане) и сърдечни заболявания.
 

Високият холестерол и триглицериди са друг рисков фактор за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. При плъхове екстрактите от Мукуна пруриенс са показали обещание за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите.
 

В друго изследване върху животни, на плъхове с високо кръвно налягане са дадени семена от Мукуна пруриенс или Моринга (билка). Въпреки че и двете билки имат понижаващи кръвното налягане ефекти, Мукуна пруриенс показва повече сърдечно-защитни ефекти от морингата.
 

Понастоящем тези резултати все още не са дублирани при хора. Въпреки че можем да се поучим от лабораторни изследвания и изследвания върху животни, опитите върху хора трябва да бъдат завършени, преди Мукуна пруриенс да може да бъде препоръчан като терапия за високо кръвно налягане.

Какви са страничните ефекти на Мукуна пруриенс?

Някои хора могат да изпитат нежелани реакции, когато използват Мукуна пруриенс. Като цяло много малко странични ефекти са документирани за Мукуна пруриенс. Възможните странични ефекти на тази добавка се смятат най-вече за причинени от L-dopa.

Чести нежелани реакции

Използването на L-dopa е свързано с редица странични ефекти. Тези нежелани реакции може да са по-вероятни при краткотрайна употреба на L-dopa.
 

Честите странични ефекти на L-dopa включват:

Гадене
Повръщане
Сънливост
Замаяност
Главоболие

Тези странични ефекти не са пряко свързани с Мукуна пруриенс, но все пак може да са възможни поради съдържанието на L-dopa.

Тежки странични ефекти

Понякога L-dopa може да причини сериозни нежелани реакции, особено ако се използва във високи дози или за дълъг период от време.
 

Възможните тежки странични ефекти на L-dopa включват:
 

Объркване
Халюцинации
Заблуди
Възбуда
Психоза

Отново, тези странични ефекти са докладвани само при употреба на L-dopa, а не при Мукуна пруриенс. Ако нежеланите реакции продължат или се влошат, потърсете медицинска помощ.

За да намалите риска от странични ефекти, не забравяйте да използвате Мукуна пруриенс правилно. Говорете с доставчик на здравни услуги относно дозирането и колко дълго трябва да приемате Мукуна пруриенс.

Предпазни мерки

Някои хора трябва да избягват употребата на Мукуна пруриенс поради здравословни условия или други фактори. Например, не е известно дали Мукуна пруриенс е безопасно да се използва по време на бременност или кърмене. Излагането на L-dopa може да не е безопасно за бебе или плод. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да избягвате използването на Мукуна пруриенсs в този случай.
 

Все още не са провеждани проучвания за употребата и безопасността на Мукуна пруриенс при деца. Ако сте любопитни дали да дадете на детето си Мукуна пруриенс, първо говорете с техния доставчик на здравни услуги.
 

Тъй като Мукуна пруриенс може да понижи кръвното налягане, може да се наложи да избягвате употребата му, ако кръвното ви налягане вече е ниско. Мукуна пруриенс може да доведе до твърде ниско кръвно налягане при някои хора.
 

Необходими са повече изследвания, за да се научи дали други групи трябва да вземат предпазни мерки, когато използват Мукуна пруриенс. Говорете с доставчик на здравни услуги, преди да използвате Мукуна пруриенс, ако имате някакви медицински състояния или приемате лекарства с рецепта.

Mucuna Capsules (Kapikacchu | Mucuna pruriens) на английската компания DR WAKDE’s e естествен, висококачествен продукт спомагащ за балансиране на нервната система и за подобряване на мозъчната дейност.

Всяка капсула Mucuna Capsules съдържа 470 mg екстракт от изсушени и смлени семена от мукуна.

                                             Основни ползи:
 

  • Подобрява мозъчната дейност и облекчава симптомите на Паркинсон.
  • Допринася за балансиране на нервната система.
  • Благоприятства качеството на съня.

Mucuna pruriens е латинското наименование за тази пълзяща лоза, растяща в цяла Индия - особено в тропическите части и в тропическите райони на Африка и Карибите. Mucuna pruriens е добре позната с две санскритски имена: Kapikacchu, което означава „човек със  сърбеж на маймуна“, и Atmagupta, което означава „тайно аз“. На английски общото наименование за това растение е кадифен боб.

Какво се случва, ако приемам твърде много Мукуна пруриенс?

Съществува риск от токсичност при използване на Мукуна пруриенс поради съдържанието на L-dopa. В редки случаи може да е възможна токсичност, ако вземете твърде много Мукуна пруриенс, използвате го твърде дълго или консумирате суровите му семена. Косъмчетата по семената съдържат съединение, наречено мукунаин, което може да причини дразнене на кожата или изтръпване.
 

Поглъщането на сурови семена също може да доведе до гадене, повръщане, диария и дори амнезия. Въпреки това, това се съобщава само в много редки случаи.
 

Спомнете си, че приемането на Мукуна пруриенс или L-dopa твърде дълго или във високи дози може да причини сериозни странични ефекти, включително халюцинации, психоза и объркване.
 

Жизненоважно е никога да не приемате повече Мукуна пруриенс, отколкото трябва, тъй като това може да причини тези или други нежелани реакции.

Взаимодействия

Както при много други билки и добавки, Мукуна пруриенс може да взаимодейства с определени лекарства. Мукуна пруриенс може също да взаимодейства с различни хранителни вещества, както и с други добавки.
 

Въпреки това, взаимодействията за Мукуна пруриенс не са добре документирани.

Съществува възможно взаимодействие между Мукуна пруриенс и антидепресанти. Тъй като Мукуна пруриенс може също да причини антидепресантни ефекти, приемането му с предписани антидепресанти може да не е безопасно.
 

Мукуна пруриенс съдържа L-dopa, обичайна рецепта за PD и други невродегенеративни заболявания. Приемането на Мукуна пруриенс и L-dopa заедно може да причини излишни нива на L-dopa във вашата система. Говорете с доставчик на здравни услуги за безопасни начини за приемане на Мукуна пруриенс и L-dopa заедно.
 

И накрая, поради потенциалните си ефекти на понижаване на кръвното налягане, Мукуна пруриенс може да взаимодейства с лекарства, използвани за понижаване на кръвното налягане.

Приемането им заедно може да доведе до твърде ниско кръвно налягане.
 

Възможно е да има други взаимодействия. Ако приемате някакви лекарства или използвате други билки или добавки, препоръчително е да обсъдите възможните взаимодействия с доставчик на здравни услуги, преди да започнете Мукуна пруриенс или каквато и да е нова добавка.
 

Не забравяйте, че е важно внимателно да прочетете списъка със съставките и панела с хранителни факти на добавката, за да знаете кои съставки и колко от всяка съставка са включени. Моля, прегледайте етикетите на добавките с доставчик на здравни услуги, за да обсъдите всякакви потенциални взаимодействия с храни, други добавки и лекарства.

Mucuna Pruriens / Мукуна, 120 капсули, e хранителна добавка на американската компания Nutricost. Формулата на продукта включва Мукуна екстракт от семена на растението /Mucuna Pruriens/. Не съдържа глутен и ГМО. Хранителната добавка предлага многобройни здравословни ползи и допринася за нормалното състояние на нервната система.

Мукуна е пълзяща лоза, която расте в цяла Индия и се среща в тропическите региони на Африка и Карибите. Mucuna pruriens е хранителен тоник и адаптоген, който се използва за подхранване на нервната система, поддържане на здравословната сексуална функция, както и укрепване и тонизиране на репродуктивните органи. Билката Мукуна има подхранващ и подмладяващ ефект. Може да минимизира ефектите от стреса, като същевременно поддържа спокойна и стабилна нервната система.

Това красиво растение с кадифени семенни шушулки е естествен източник на levodopa (L-dopa) - основен прекурсор на невротрансмитера допамин. Благодарение на този факт, растението притежава способността си да повдига настроението и да подобрява чувството за емоционално благополучие. Допаминът играе важна роля в поведението, съня, настроението, работната памет и обучението.