a man in depression with therapist

Всичко, което трябва да знаете за депресията (голямо депресивно разстройство)

Депресията може да бъде временна или дълготрайна. Може да намерите помощ с медиация или различни терапии, като когнитивно-поведенческа терапия. Важно е да потърсите професионална помощ, ако изпитвате голяма депресия.

Депресията се класифицира като разстройство на настроението. Може да се опише като чувство на тъга, загуба или гняв, които пречат на ежедневните дейности на човека.
 

Също така е доста често срещано. Данни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че 18,5 процента от възрастните американци са имали симптоми на депресия през който и да е период от 2 седмици през 2019 г.

Въпреки че депресията и скръбта споделят някои черти, депресията е различна от скръбта след загубата на любим човек или тъгата след травматично събитие в живота. Депресията обикновено включва самоомраза или загуба на самочувствие, докато скръбта обикновено не е така.
 

В скръбта положителните емоции и щастливите спомени за починалия обикновено придружават чувствата на емоционална болка. При голямо депресивно разстройство чувството на тъга е постоянно.
 

Хората изпитват депресия по различни начини. Това може да попречи на ежедневната ви работа, което води до загуба на време и по-ниска производителност. Може също така да повлияе на взаимоотношенията и някои хронични здравословни състояния.

Pure Saffron Extract на Natural Factors съдържа 100% чист източник на екстракт от шафран /Crocus sativus/ станданртизиран до 3.5% лептикросалиди, съдържащ шафранал и кроцини и преминал през многобройни клинични тестове констатиращи чистотата и бионаличността му.

От векове екстракта от шафран е известен с положителните си ползи за организма. Спомага за оптималното функциониране на нервната и ендокринната система. Притежава мощни антиоксидантни свойства и има функцията на естествен антидепресант.

Екстрактът от шафран е ефективно средство за потискане на апетита, като повишава серотинина, намалява тревожността и подобрява настроението. Съдейства за редуциране на симптомите при менопауза и предменструален синдром (ПМС).

Състоянията, които могат да се влошат поради депресия, включват:

-артрит
-астма
-сърдечно-съдови заболявания
-рак
-диабет
-затлъстяване

Важно е да осъзнаете, че да се чувствате унили понякога е нормална част от живота. Тъжни и тревожни събития се случват на всеки. Но ако се чувствате отпаднали или безнадеждни редовно, може да се справяте с депресия.
 

Депресията се счита за сериозно медицинско състояние, което може да се влоши без подходящо лечение.

Симптоми на депресия

Депресията може да бъде повече от постоянно състояние на тъга или чувство на „синьо“.

Тежката депресия може да причини различни симптоми. 

Някои влияят на настроението ви, а други влияят на тялото ви. Симптомите също могат да продължават или да идват и да си отиват.

Общи признаци и симптоми

Не всеки с депресия ще изпита същите симптоми. Симптомите могат да варират по тежест, колко често се появяват и колко дълго продължават.


Ако изпитвате някои от следните признаци и симптоми на депресия почти всеки ден в продължение на поне 2 седмици, може да живеете с депресия:
 

-чувство на тъга, тревожност или „празнота“
-чувство на безнадеждност, безполезност и -песимизъм
-плач
-чувство на притеснение, раздразнение или гняв
-загуба на интерес към хобита и интереси, на които -някога сте се радвали
-намалена енергия или умора
-затруднено концентриране, запомняне или вземане на решения
-движейки се или говорейки по-бавно
-затруднено заспиване, събуждане рано сутрин или -преспиване
-апетит или промени в теглото
-хронична физическа болка без ясна причина, която не се подобрява с лечение (главоболие, болки, -храносмилателни проблеми, спазми)
-мисли за смърт, самоубийство, самонараняване или опити за самоубийство

Симптомите на депресия могат да бъдат изпитани по различен начин сред мъжете, жените, тийнейджърите и децата.

Sceletium Tortuosum / Скелетиум,  60 капсули, e хранителна добавка на американската компания Nutricost. Формулата на продукта включва Скелетиум /Sceletium tortuosum/. Не съдържа глутен и ГМО. Хранителната добавка предлага многобройни здравословни ползи и допринася за поддържане на нормалното функциониране на нервната система.

Скелетиум е растение от семейство Mesembryanthemaceae (сукуленти), което се използва за приготвяне на билкови хранителни добавки. Традиционно се използва за борба с негативните ефекти от стреса и тревожността.

Растението Скелетиум има успокояващ ефект и подобрява настроението. Фитохимичният профил на S. tortuosum идентифицира психоактивни съединения, които намаляват тревожността и насърчават спокойствието. Активните съединения в растението - мезембрин, мезембренон, мезембренол, тортуозамин и ченай, имат антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

Мъжете могат да получат симптоми, свързани с:

-Настроение, като гняв, агресивност, раздразнителност, тревожност или безпокойство
емоционално благополучие, като чувство на празнота, тъга или безнадеждност
поведение, като загуба на интерес, липса на удоволствие в любимите дейности, лесно усещане за умора, мисли за самоубийство, прекомерно пиене, употреба на наркотици или участие във високорискови дейности
-сексуален интерес, като намалено сексуално желание или липса на сексуална активност
-когнитивни способности, като неспособност за концентрация, затруднено изпълнение на задачи или забавени отговори по време на разговори
-модели на сън, като безсъние, неспокоен сън, прекомерна сънливост или липса на сън през нощта
-физическо благосъстояние, като умора, болки, главоболие или храносмилателни проблеми

Витамините и минералите са основни хранителни вещества необходими за оптималното протичане на химичните процеси в организма. MultiFactors® Витамини и Минерали съдържа специфична комбинация от витамини, минерали и фитонутриенти за да отговори на уникалните нужди на мъжете под 50 години. Прецизно подбраните бионалични форми на съставките гарантират бързо усвояване и оптимално действие.

Суперикономичната опаковка на MultiFactors® Витамини и Минерали на Natural Factors е достатъчна за 3 месечен прием от по 1 капсула дневно по време или след хранене, няколко часа преди или след прием на други медикаменти. Продуктът е подходящ за вегетарианци и не съдържа изкуствени оцветители, аромати, консерванти, млечни продукти, нишесте, пшеница, глутен, дрожди, захар, яйца, царевица, черупчести, ядки или ГМО.

Жените могат да получат симптоми, свързани с:

-настроение, като раздразнителност
емоционално благополучие, като чувство на тъга или празнота, тревожност или безнадеждност
-поведение, като загуба на интерес към дейности, -оттегляне от социални ангажименти или мисли за самоубийство
-когнитивни способности, като мислене или -говорене по-бавно
-модели на сън, като затруднено заспиване през -нощта, ранно събуждане или твърде много сън
-физическо благополучие, като намалена енергия, по-голяма умора, промени в апетита, промени в теглото, болки, болка, главоболие или повишени крампи

 

MultiFactors® Витамини и Минерали за жени на канадската компания Natural Factors осигурява уникална комбинация от повече от 35 – витамини, минерали, ензими, антиоксиданти и билкови екстракти за повишаване на антиоксидантното действие и оптималното здравето на жените под 50 години.

 
MultiFactors® Витамини и Минерали за жени съдържа оптимални нива от над 35 витамина, минерала, ензими, антиоксиданти и билкови екстракти само в една лесна за прием вегетарианска капсула дневно. Прецизно подбраните бионалични форми на съставките гарантират бързо усвояване и оптимално действие.

Децата могат да изпитат симптоми, свързани с:

-настроение, като раздразнителност, гняв, бързи промени в настроението или плач
-емоционално благополучие, като чувство на некомпетентност (напр. „Не мога да направя нищо както трябва“) или отчаяние, плач или силна тъга
-поведение, като изпадане в проблеми в училище или отказ да отиде на училище, избягване на приятели или братя и сестри, мисли за смърт или -самоубийство или самонараняване
-когнитивни способности, като затруднено концентриране, спад в училищното представяне или промени в оценките
-модели на сън, като затруднено заспиване или -твърде много сън
-физическо благосъстояние, като загуба на енергия, -храносмилателни проблеми, промени в апетита -или загуба или наддаване на тегло
 

Витамини за деца A+D3+E+K2Mk7 на Ekamedica е продукт под формата на капки, разработен в подкрепа на детското здраве. Комплексът от витамини, заедно с натуралната формула Tocobiol® SF, подпомага изграждането на имунитета и отговаря на нуждите на децата над 3 г. Активните съставки подобряват усвояването на калций и фосфор и допринасят за правилното изграждане и укрепването на костите и зъбите.

 

Причини за депресия

Има няколко възможни причини за депресия. Те могат да варират от биологични до обстоятелствени.

Често срещаните причини включват:

Мозъчна химия. Възможно е да има химически дисбаланс в части от мозъка, които управляват настроението, мислите, съня, апетита и поведението при хора с депресия.

Хормонални нива. Промените в женските хормони естроген и прогестерон през различни периоди от време, като по време на менструалния цикъл, следродилния период, перименопаузата или менопаузата, могат да повишат риска от депресия.
Семейна история. Имате по-висок риск от развитие на депресия, ако имате фамилна анамнеза за депресия или друго разстройство на настроението.

Травма в ранна детска възраст. Някои събития влияят на начина, по който тялото ви реагира на страх и стресови ситуации.

Структура на мозъка. Има по-голям риск от депресия, ако предният дял на мозъка ви е по-малко активен. Учените обаче не знаят дали това се случва преди или след появата на симптомите на депресия.

Медицинско състояние. Някои състояния могат да ви изложат на по-висок риск, като хронични заболявания, безсъние, хронична болка, болест на Паркинсон, инсулт, инфаркт и рак.

Употреба на вещества. Анамнеза за злоупотреба с вещества или алкохол може да повлияе на риска.

Болка. Хората, които изпитват емоционална или хронична физическа болка за дълги периоди от време, са значително по-склонни да развият депресия.

Рискови фактори

Рисковите фактори за депресия могат да бъдат биохимични, медицински, социални, генетични или обстоятелствени. Често срещаните рискови фактори включват:

Секс. Разпространението на голяма депресия е два пъти по-високо при жените, отколкото при мъжете.
Генетика. Имате повишен риск от депресия, ако имате фамилна анамнеза за такава.

Социално-икономически статус. Социално-икономическият статус, включително финансовите проблеми и предполагаемият нисък социален статус, може да увеличи риска от депресия.

Някои лекарства. Някои лекарства, включително някои видове хормонални средства за контрол на раждаемостта, кортикостероиди и бета-блокери, могат да бъдат свързани с повишен риск от депресия.

Дефицит на витамин D. Проучвания свързват депресивните симптоми с ниските нива на витамин D.

Полова идентичност. Според проучване от 2018 г. рискът от депресия за транссексуалните хора е почти 4 пъти по-голям от този на цисполовите хора.

Злоупотреба с вещества. Около 21 процента от хората, които имат разстройство, свързано с употребата на вещества, също изпитват депресия.
Медицински заболявания. Депресията е свързана с други хронични медицински заболявания. Хората със сърдечни заболявания са около два пъти по-склонни да страдат от депресия, отколкото хората, които нямат, докато до 1 на 4 души с рак може също да изпитат депресия.

 

Витамин D е основен витамин, който помага за регулирането на калция и фосфора в тялото. Той също така играе роля в поддържането на правилната структура на костите.
 

Има различни форми на витамин D, включително ергокалциферол (витамин D2) и холекалциферол (витамин D3). Витамин D се намира в риба, яйца и обогатено мляко. Той също така се произвежда в кожата, когато е изложен на слънчева светлина. По време на периоди на слънчева светлина витамин D се съхранява в мазнини и след това се освобождава, когато слънчевата светлина не е достъпна.

Причините за депресията често са свързани с други елементи на вашето здраве.

Лечение на депресия

Можете успешно да управлявате симптомите с една форма на лечение или може да откриете, че комбинация от лечения работи най-добре.
 

Обичайно е да се комбинират медицински лечения и терапии за начина на живот.

Естествени лекарства и съвети за начина на живот

Стремете се към 30 минути физическа активност 3 до 5 дни в седмицата. Упражнението може да увеличи производството на ендорфини в тялото ви, които са хормони, които подобряват настроението ви.

Избягвайте употребата на алкохол и вещества

Пиенето на алкохол или злоупотребата с вещества може да ви накара да се почувствате по-добре за малко. Но в дългосрочен план тези вещества могат да влошат симптомите на депресия и тревожност.

Научете как да задавате ограничения

Чувството за претоварване може да влоши симптомите на тревожност и депресия. Поставянето на граници в професионалния и личния ви живот може да ви помогне да се почувствате по-добре.

Грижа за себе си

Можете също така да подобрите симптомите на депресия, като се грижите за себе си. Това включва много сън, здравословно хранене, избягване на негативни хора и участие в приятни дейности.
 

Понякога депресията не реагира на лекарства. Вашият медицински специалист може да препоръча други възможности за лечение, ако симптомите ви не се подобрят.
 

Тези опции включват електроконвулсивна терапия (ECT) или повтаряща се транскраниална магнитна стимулация (rTMS) за лечение на депресия и подобряване на настроението ви.

Добавки

Няколко вида добавки могат да имат някакъв положителен ефект върху симптомите на депресия. Внимавайте да обсъдите всички нови добавки, които може да приемате с вашия медицински екип, тъй като някои добавки могат да имат значителни странични ефекти или да взаимодействат с лекарства.

S-аденозил-L-метионин (SAMe)
Някои изследвания Trusted Source предполагат, че това съединение може да облекчи симптомите на депресия. Ефектите се наблюдават най-добре при хора, приемащи SSRI. Резултатите от това изследване обаче не са убедителни и са необходими повече изследвания.
 

5-хидрокситриптофан (5-HTP)
5-HTP може да повиши нивата на серотонин в мозъка, което може да облекчи симптомите. Вашето тяло произвежда този химикал, когато консумирате триптофан, градивен елемент на протеина. Необходими са обаче повече проучвания.
 

Омега-3 мастни киселини
Тези основни мазнини са важни за неврологичното развитие и здравето на мозъка. Добавянето на омега-3 добавки към вашата диета може да помогне за намаляване на симптомите на депресия. Има обаче някои противоречиви доказателства и са необходими повече изследвания.
 

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да приемате добавки, тъй като те могат да взаимодействат с други лекарства или да имат отрицателни ефекти.

витамини

Витамините са важни за много телесни функции. Изследванията показват, че два витамина са особено полезни за облекчаване на симптомите на депресия:

Витамин B: B-12 и B-6 са жизненоважни за здравето на мозъка. Когато нивата на витамин B са ниски, рискът от развитие на депресия може да бъде по-висок.

Витамин D: Понякога наричан слънчев витамин, витамин D е важен за здравето на мозъка, сърцето и костите. Може да има връзка между дефицита на витамин D и депресията, но са необходими повече изследвания.

Много билки, добавки и витамини твърдят, че помагат за облекчаване на симптомите на депресия, но повечето не са се доказали като ефективни в клинични изследвания.
 

Научете за билките, витамините и добавките, които са показали известно обещание, и попитайте вашия медицински специалист дали някои са подходящи за вас.

Предотвратяване на депресия

Депресията обикновено не се счита за предотвратима. Трудно е да се разпознае какво го причинява, което означава, че предотвратяването му е по-трудно.
 

Но след като сте преживели депресивен епизод, може да сте по-добре подготвени да предотвратите бъдещ епизод, като научите кои промени в начина на живот и лечения са полезни.

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло. От една страна контролира всички останали органи - мускули, очи, крайници, от друга умът, като функция на мозъка се грижи за нашето ментално и емоционално състояние. Поддържането на здравето на мозъка е от изключителна важност за психичното здраве и нормалната дейност на нервната система.

 

Една таблетка от хранителната добавка съдържа активен елемент Литий 3 mg и Цинк 1,5 mg., в комбинация с билковите екстракти осигуряват необходимата дневна доза за оптималната фунцкия на мозъчната дейност и нервната система като цяло.

Перспективи за депресия

Депресията може да бъде временна или може да бъде дългосрочно предизвикателство. Лечението не винаги кара депресията ви да изчезне напълно.
 

Лечението обаче често прави симптомите по-управляеми. Управлението на симптомите на депресия включва намирането на правилната комбинация от лекарства и терапии.
 

Ако едно лечение не работи, говорете с вашия медицински специалист. Те могат да ви помогнат да създадете различен план за лечение, който може да работи по-добре, за да ви помогне да управлявате състоянието си.