доктор с калции

С какво калцият е от полза за вашето тяло и от какво количество се нуждаете?

Калцият е от решаващо значение за здравето на костите, оптималната мускулна активност и други процеси в тялото, като съсирване на кръвта и сърдечно-съдовата система. От колко калций има нужда вашият организъм, зависи от възрастта и етап от живота.

Калцият е минералът, който имате най-много в тялото си. Той изгражда структурите на вашите кости и зъби и също така помага за поддържането на мускулната функция, съсирването на кръвта, предаването на нервни импулси  и други процеси в тялото.
 

Около 99% на калций в тялото ви се съхранява в костите ви. Вашите кости действат като калциев резервоар, от който тялото ви черпи, за да поддържа баланс.
 

Калцият се среща естествено в много храни, особено в млечните продукти. Храните, обогатени с калций, също са лесно достъпни, а калциевите добавки могат да помогнат за увеличаване на абсорбция на калций, ако е необходимо.
 

Вашето тяло също се нуждае от витамин D, за да абсорбира и поддържа нивата на калций. Имате нужда от баланс на двете хранителни вещества, за да работи тялото ви правилно.

Какво прави калцият за вашето тяло?

Калцият има много роли в тялото ви и е особено важен по време на определени етапи на развитие. Калцият е важен в организма за:
 

Здраве на костите: Калцият е критичен за развитието, здравето и непрекъснатото поддържане на костите. Жените след менопаузата се нуждаят от калций, за да поддържат плътността на костите и да предотвратят остеопороза.

Съсирване на кръвта: Калцият играе роля в способността на кръвта ви да се съсирва. Въпреки че участват много химикали и хранителни вещества, калцият е важен фактор.

Сърдечна функция: Калцият помага да се поддържа действието на сърдечния мускул, като отпуска гладките мускули около кръвоносните съдове. Калцият също е свързан с понижаване на кръвното налягане. 

Мускулна контракция: Калцият може да помогне за балансиране на мускулната контракция. Калцият се освобождава, когато се стимулира мускул. Това помага на мускулната контракция. Когато калцият се изпомпва от мускула, той може да се отпусне.

Предотвратяване на прееклампсия: Консумирането на определени количества калций по време на бременност може да помогне за понижаване на кръвното налягане, намалявайки риска от прееклампсия.

Подобрени нива на холестерол: Известно е също, че калцият помага за подобряване на определени нива на холестерол в кръвта.

От колко калций се нуждае тялото ви?

Вашите дневни нужди от калций се променят в зависимост от вашата възраст и етап от живота. Според информационен лист за 2022 г., публикуван от Службата за хранителни добавки, това са общите дневни изисквания, определени от Съвета по храните и храненето:
 

Препоръчителна хранителна добавка (RDA) на калций в милиграми (mg):

Години Мъже Жени Бременна жена
0-6 месеца 200 мг 200 мг  
7-12 месеца 260 мг 260 мг  
1-3 години 700 мг 700 мг  
4-8 години 1000 мг 1000 мг  
9-13 гдини 1300 мг 1300 мг  
14-18 години 1300 мг 1300 мг 1300 мг
19-50 години 1000 мг 1000 мг 1000 мг
51-70 години 1000 мг 1200 мг  
70+ години 1200 мг 1200 мг  

Обърнете внимание, че нуждите от калций са еднакви за мъжете и жените до 50-годишна възраст. По това време нуждите на жената от калций леко се увеличават.
 

По време на бременност калцият е важен за намаляване на риска от прееклампсия. За бременни жени  с нисък прием на калций лекарят може да предложи добавки с калций.
 

Недостигът на калций възниква, когато количеството калций в кръвта ви (серумното ви ниво на калций) падне под 8,5 милиграма на децилитър (mg/dL) При лек или хроничен дефицит на калций може да нямате никакви симптоми. Но ако състоянието стане по-тежко, симптомите ще се появят.
 

Симптомите на калциев дефицит могат да включват:
 

Мускулни спазми
Депресия
Объркване
Мускулни крампи
Халюцинации
Слаби и чупливи нокти
Лесни фрактури на костите
Гърчове

Някои здравословни състояния или промени в живота могат да допринесат за недостиг на калций. Те могат да включват:
 

Менопаузата
Хипопаратироидизъм
Недохранване или малабсорбция
Панкреатит
Септичен шок
Някои лекарства, включително стероиди и някои Лекарства за химиотерапия
Бъбречна недостатъчност
Липса на паращитовидна жлеза (поради операция)
Чести кръвопреливания

Natural Calcium mit Vitamin D3 + K2 на немската компания Vegavero е натурален комплекс, подпомагащ доброто състояние на костите и зъбите.

Основни свойства:

  • В подкрепа на сърдечно-съдовите функции – намалява риска от развитието на редица сърдечно-съдови заболявания;
  • Притежава антиоксидантен ефект;
  • Спомага за регулиране на имунната система, потиска възпалителните реакции и поддържа активен имунен отговор;
  • Допринася за минерализацията на костите, като подпомага оптималната концентрация на калций в организма;
  • Съдейства за поддържане на костната плътност и подпомага функцията на калция, свързана с растежа на костите и заздравяването им след травми.

Кои храни имат най-високо съдържание на калций?

Калцият се намира естествено в няколко храни. Докато млечните продукти са най-известният източник на калций, други немлечни храни също могат да съдържат високи нива на калций.
 

Някои богати на калций храни включват:
 

Кисело мляко
Прясно мляко
Сирене
Сардини и сьомга
Обогатено немлечно мляко (соево мляко)
Ядки и семена
Тофу
Зеле
Бобови растения (боб)
Обогатени сокове и зърнени храни

Зеленчуци, които съдържат калций, но имат високи нива на оксалова киселина, като спанак, могат да намалят способността на тялото ви да абсорбира калций.

Какви са плюсовете и минусите на калциевите добавки?

Въпреки че е най-ефективно да задоволите нуждите си от калций от хранителни източници, добавките с калций могат да помогнат за повишаване на нивата на калций, ако не получавате достатъчно.
 

Количеството калций в добавките варира, но повечето добавки съдържат между 300 и 500 mg калций. Обичайно е да намерите витамин D, включен в калциевите добавки, за да подобрите усвояването на калций.
 

Двете най-често срещани форми на калций в добавките са калциев карбонат и калциев цитрат. Всяка от тези форми съдържа различни количества елементарен калций, което е действителното количество калций в добавката. Калциевият карбонат е 40% калций от теглото, докато калциевият цитрат е 21% калций от теглото.

Независимо от вида на добавката, абсорбцията на калций е най-висока, когато приемате добавки с храна, а дозите са в размер на 500 mg или по-малко.

Има ли потенциални странични ефекти на калция, за които трябва да знаете?

Добавките понякога могат да причинят незначителни странични ефекти като газове, запек, подуване на корема или комбинация от тези симптоми. Намаляването на дозата или преминаването към друга добавка може да помогне за намаляване на тези нежелани реакции. Лекар може да ви помогне да определите най-добрия тип добавка и дозировка за вас.
 

Прекомерните нива на калций (хиперкалциемия) са редки в общата популация, но могат да бъдат резултат от състояния като рак или първичен хиперпаратироидизъм.
 

Хората със силно повишени нива на калций могат да изпитат:
 

Лош мускулен тонус
Запек
Проблеми с бъбреците
Ниски нива на фосфати (хипофосфатемия)
Прекомерно уриниране
Гадене
Умора
По-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания
Необяснима загуба на тегло
Неправилен сърдечен ритъм (аритмия)

Калцият има потенциала да взаимодейства с определени лекарства. Това може или да доведе до неправилно функциониране на лекарството, или лекарството може да повлияе на количеството калций в тялото ви.
 

Лекарствата, за които е известно, че взаимодействат с калций, включват:
 

Левотироксин: Това лекарство се предписва за лечение на хипотиреоидизъм или рак на щитовидната жлеза. Добавките с калциев карбонат могат да попречат на усвояването му, така че не трябва да ги приемате в рамките на 4 часа след приема на левотироксин.

Литий: Обикновено се използва за лечение на биполярно разстройство, дългосрочната употреба на литий може да доведе до хиперкалцемия. Приемането на калциеви добавки в допълнение към литий може да увеличи този риск.

Dolutegrevir: Използван при лечение на ХИВ, приемането на калциеви добавки заедно с dolutegrevir може да намали ефективността на лекарството. Препоръчва се внимателно определяне на времето на приема на калциеви добавки за хора, приемащи долутегревир.

Хинолонови антибиотици: Известно е, че калциевите добавки намаляват ефективността на този клас антибиотични лекарства. Всички калциеви добавки трябва да се приемат поне 2 часа преди или след това лекарство.

Ако редовно приемате калциеви добавки, уведомете Вашия лекар, преди да започнете каквото и да е ново лекарство, за да можете да предотвратите възможни взаимодействия.

Калцият е минералът, който имате най-много в тялото си. Той е от решаващо значение за развитието на силни, здрави кости и за няколко функции на тялото. Вашето тяло се нуждае от витамин D, за да абсорбира и използва калций.
 

Много варианти на храна могат да ви помогнат да задоволите ежедневните си нужди от калций, но лекарите понякога препоръчват калциеви добавки за определени здравословни състояния или ако не можете да получите достатъчно калций с храната.
 

Дефицитите на калций, причинени само от диета, са редки, но някои здравословни състояния или промени в живота могат да намалят нивата на калций. Поддържането на нуждите на тялото ви от калций може да помогне за поддържане на здравината и структурата на костите, поддържане на сърдечно-съдовата функция и понижаване на нивата на холестерола.

Калцият и магнезият са жизненоважни за здравите кости, зъби и мускули. Цинкът е жизненоважен за клетъчното възпроизводство, процесът на растеж и обновяване. За оптимална абсорбция в тялото е включена осъвременена хелатна форма. Нашата формула Калций, магнезий и цинк е внимателно тествана и произведена според стандартите за сертифицирано качество.

  • превъзходно качество
  • за костите и мускулите
  • сертифицирана биологична активност
  • хранителна добавка