проблем с простата

Проблеми с простата - най-чести причини

Въпреки че голяма част от мъжете са се сблъсквали с проблеми с простата, темата все още буди неудобство и някои други предразсъдъци. Това е така, защото често тези проблеми автоматично се свързват с проблеми със сексуалната функция, но това не е непременно така. Още повече, навременните мерки на проблемите с простатата и превенцията биха могли да спомогнат за избягването на такива проблеми. 


В тази статия ще разгледаме най-често срещаните проблеми с простата и прилежащите симптоми. Колкото по-рано установите причините за дискомфорт, толкова по-бързо бихте се отървали от съпътстващите неразположения и притеснения. 


За установяването на тези проблеми е необходимо посещение при уролог, който да назначи нужните изследвания и да проведе прегледа. Препоръчително е всеки мъж да посещава уролог при наличието на оплаквания, а мъжете над 50 годишна възраст да се отправят към лекаря поне веднъж годишно, за да се избегнат проблеми свързани с уринарния тракт и да се действа своевременно в случай, че са намерени такива. 

Простатит

Простатитът е състояние, което засяга редица мъже. Симптомите и прилежащото лечение варират според вида на диагностицирания простатит и сериозността на прилежащите симптоми. Разграничаваме 4 вида простатит: 


  • Остър бактериален простатит 

Острият бактериален простатит е състояние, което изисква бърза диагностика и навременно лечение. То възниква в следствие на пролиферация на бактерии в простатната жлеза. Такива бактерии най-често са Escherichia coli, Proteus и Enterococcus. Възможно е причинителите на простатита да са сексуално предавани заболявания като например хламидия и гонорея. Ето защо полово активните мъже следва да бъдат изследвани и за тези възможности. 


Може да се появи един или няколко симптоми, които да варират по сила. Симптомите, които най-често характеризират острия бактериален простатит са: 

- втрисане 

- болка ниско в корема или перинеума 

- учестено уриниране 

- усещане за спешност при повиците за уриниране 

- болезнена еякулация 

- болезнено уриниране 

- появата на кръв в спермата 


Острият бактериален простатит може да се диагностицира клинично, но е важно да се изследват причинителите за появата му и да се направи антибиограма, за да се назначи адекватно антибиотично лечение за справяне с проблема. 


  • Хроничен бактериален простатит 

Появява се най-често в следствие на недобре лекуван остър бактериален простатит или инфекции с рецидив. Причинителите най-често са бактериите Escherichia coli, но е възможно да се случи и чрез други гъбички и микобактерии като Ureaplasma urealyticum, Chlamydia trachomatis и Trichomonas vaginalis. 


Симптомите най-често включват болезнено уриниране, повтарящи се уроинфекции и проблеми със сексуалната функция, без други съпътстващи оплаквания. 


  • Хроничен простатит / синдром на хроничната тазова болка 

За да бъде диагностициран е необходимо пациентът да не е имал други инфекции на пикочните пътища за последните няколко месеца, като например остър бактериален простатит. 


Налице може да са един или няколко симптома, като най-често това са: 

  • Често и болезнено уриниране 
  • Усещане за спешност всеки път когато се появи повик за уриниране 
  • Слаба струя на урината 
  • Болки в перинеума, долната част на корема, тестисите или пениса  
  • Проблеми с ерекцията 

  • Асимптоматичен възпалителен простатит 

Както самото наименование подсказва, той протича без симптоми. Това прави диагностицирането му особено трудно. Асимптоматичният простатит често бива улавян при други изследвания, свързани с рак на простата или безплодие.

Доброкачествена хиперплазия на простатата

Доброкачествената хиперплазия на простатата или наричана още за кратко просто уголемена простата, е едно от най-често срещаните при мъжете състояния и се свързва с доброкачествен растеж или хиперплазия на простатната тъкан. С напредването на възрастта броят на засегнатите мъже расте, като традиционно, най-много оплаквания има от мъжете над 50 годишна възраст. 


Клиничната проява на доброкачествената хиперплазия на простатата са симптомите на долните пикочни пътища: 

  • Чести позиви за уриниране 
  • Чести нощни будения за уриниране 
  • Болезнено уриниране 
  • Трудности свързани с изпразването на пикочния мехур 
  • Затруднения със стартирането на уриниране 
  • Слаба или прекъсната струя по време на уриниране 


Рисковите фактори, свързани с доброкачествената хиперплазия на простатата включват: възраст, фамилна анамнеза, затлъстяване, метаболитен синдром и диабет. Важно е да се отчете, че начинът на живот оказва силно влияние върху развитието на заболяването, в това число пушенето, физическата активност и хранителния режим. 


Лечението варира според сериозността на състоянието на пациента, възрастта, силата на симптомите и лекарската преценка. Съответно то бива медикаментозно или хирургично. В много случаи пациентите се поставят “на изчакване” да се види как се развива състоянието, като се правят регулярни профилактични прегледи за да се следи за прогресията и да се вземе рашение за адекватните мерки на лечение. 

Saw Palmetto е 100% натурална и чиста хранителна добавка, която съдържа органичен растителен екстракт от сао палмето и добавен магнезиев стеарат (растителен екстракт). Тя е за нормално функциониране на простатната жлеза и спомага за намаляване на врастните процеси.
 

 Подпомага за намаляване на симптомите на често уриниране и поддържа здравословните нива на тестостерон при хората. Спомага за подобряване на настроението, либидото и сексуалната функция. Хранителната добавка оказва благоприятен ефект и при косопад, особено ако той се дължи на хормоналните промени и промени. Тя помага за увеличаване на количеството на новата израснала коса и увеличаване на нейната плътност. Сао палмето оказва благоприятен ефект и при болките в таза и спомага за намаляване на вградените процеси. Добавеният в хранителната добавката магнезиев стеарат подпомага този процес.

Ефекти от приема на сао палмето капсули:
100% растителна и органична хранителна добавка, съдържаща екстракт от растението сао палмето и добавен магнезиев стеарат;
правилен за нормалното функциониране и здравето на простатната жлеза;
спомага за намаляване на вградените процеси;
подпомагане на намаляването на симптомите на често уриниране ;
поддържа здравословните нива на тестостерон при хората;
спомага за подобряване на настроението, либидото и сексуалната функция;
оказва благоприятен ефект при косопад и спомага за подобряване на количеството нова израснала коса;
спомага за облекчаване на болки в тазовата област и спомага за намаляване на врязваните процеси;
не съдържа ГМО и може да се приема от вегетарианци и вегани

Рак на простатата

Ракът на простата е втората най-често поставяне ракова диагноза на мъжете в световен мащаб, като средната възраст на която бива поставена диагнозата е 66 години. Това е диагноза, която най-често се поставя с напредването на възрастта - 1 на 350 човека при мъже под 50 години и един на 52 мъже на възраст между 50 и 59. 


Ракът на простатата често протича асимптоматично в началните си стадии, като обичайните оплаквания, когато такива са налице, силно наподобяват тези, които могат да възникнат при хипертрофия на простатата: затруднено уриниране, често уриниране (включително нощем), проблеми с ерекцията. С напредване на заболяването могат да се появят симптоми като болки в гърба и задържане на урина.


Важна при заболяването е ранната диагностика, за да се вземат всички необходими мерки за лечение и да се увеличат шансовете за добър изход от заболяването. 


Скринингът включва различни методи на изследване като кръвно изследване на простатно-специфичен антиген (PSA), който е антиген произведен от клетки на простатната жлеза. Този антиген присъства в организма, но е важно да се види какви са стойностите му, като на по-високите стойности съответно кореспондира по-голям шанс за наличие на заболяването. 


Ректалният преглед е друг метод за скрининг, при който чрез напипване лекарят се стреми да открие наличието на евентуални нередности по ректума. За много мъже прегледът звучи притеснително, но истината е, че няма повод за това и прегледът не е болезнен. 


Тъй като често симптомите на различните видове заболявания си приличат, при наличието на оплакване е най-добре да се консултирате с лекуващия си лекар. В повечето случаи става въпрос за тривиални проблеми, които лесно могат да бъдат отстранени. 


Мъжкото здраве не бива да бъде тема, на която да се гледа с притеснение и неудобство. Много мъже се притесняват от профилактични прегледи, но е важно да се знае, че колкото по-рано се открие дадено заболяване, толкова по-бързо и ефективно би било лечението. Допълнително, голяма част от притесненията свързани с половата функция често остават неоснователни и не следва да пораждат такива сериозни притеснения.  

Prostaid Complex на немската компания Vegavero е естествен продукт, подпомагащ нормалното функциониране на простатната жлеза.


Основни свойства:

  • Допринася за нормализиране размерите на простатната жлеза;
  • Съдейства за оптималното състояние на простатната жлеза и пикочо-половата система;
  • Спомага за намаляване на дискомфорта и честите позиви за уриниране;
  • Притежава антибактериално и противогъбично действие.


 

Простатната жлеза преминава през два основни цикъла на растеж. Първият настъпва по време на пубертета, когато простатата удвоява размера си, a вторият цикъл започва около 25-годишна възраст, въпреки че продължава да расте през по-голямата част от живота на мъжа. Основните причини за уголемена простата обикновено са колебания в нивата на хормоните. Уголемената простата упражнява натиск върху пикочните пътища, така че пикочният мехур да не може да се изпразва нормално. Това от своя страна може да доведе до неприятна болка при уриниране. За да се справите с този проблем, се доверете на натуралния продукт Prostaid Complex на Vegavero.