woman digestion

Проблеми с храносмилането

Какви са проблемите с храносмилането?

Храносмилателната система е сложна и обширна част от тялото. Тя обхваща пътя от устата до ректума. Храносмилателната система помага на тялото ви да абсорбира основните хранителни вещества и е отговорна за отстраняването на отпадъците.
 

Храносмилателните проблеми могат да означават повече от нежелани симптоми. Малките проблеми, които не се лекуват, могат да доведат до по-сериозни, хронични заболявания.
 

Тъй като има толкова много различни видове проблеми с храносмилането, може погрешно да ги отхвърлите. Важно е да разберете често срещаните проблеми с храносмилането - както и спешните симптоми - за да знаете кога да говорите с лекар.


Хроничен запек

Хроничният запек показва проблем с отстраняването на отпадъците. Това най-често се случва, когато дебелото черво не може да премине или да премести изпражненията през останалата част от храносмилателния тракт. Може да почувствате коремна болка и подуване, както и по-малко движения на червата (които са по-болезнени от обикновено).
 

Хроничният запек е един от най-честите храносмилателни проблеми в Съединените щати. Получаването на достатъчно фибри, вода и упражнения вероятно ще помогнат за ограничаване на запека. Медикаментите също могат да осигурят облекчение в по-сериозни случаи.

Хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост възниква, когато храносмилателната ви система не може да понася определени храни. За разлика от хранителните алергии, които могат да причинят копривна треска и респираторни проблеми, непоносимостта засяга само храносмилането.
 

Симптомите на хранителна непоносимост включват:
 

Подуване и/или спазми
Диария
Главоболие
Стомашни киселини
Раздразнителност
Газ
Повръщане

Хранителната непоносимост обикновено се диагностицира чрез водене и преглед на хранителен дневник. Записването на това, което ядете и кога, може да ви помогне да определите кои храни предизвикват вашите симптоми.

Цьолиакия, автоимунно разстройство, е един вид хранителна непоносимост. Причинява храносмилателни проблеми, при консумацията на  глутен (протеин в пшеница, ечемик и ръж). Хората с цьолиакия трябва да следват диета без глутен, за да сведат до минимум симптомите и увреждането на тънките черва.

Допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система

Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, укрепя имунната система и подкрепя здравето на сърцето. Веган формула

Папая Екстракт е растителна хранителна добавка под формата на капсули, която съдържа екстракт от растението папая, притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и снабдява тялото с ценни хранителни вещества. Тя доставя на организма оптимални дози фибри, Витамин C, както и витамини А, Е и B. Съдържа още фолати, бета-каротин, цинк, магнезий и желязо. Благодарение на високото си съдържание на фибри, тази хранителна добавка допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система, подкрепя функциите на червата и предпазва от запек. Антиоксидантите витамините А, C и E спомагат за укрепане на имунната система, предпазват клетките от оксидативен стрес и подобряват здравето на сърцето. Освен това тази хранителна добавка съдържа ценни за тялото ензими, които допринасят за намаляване на различни възпалителни процеси в тялото. Поради изцяло натуралната си растителна формула, продуктът е подходящ за прием както от вегетарианци, така и от вегани.

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Киселините са случайно явление за много възрастни. Това се случва, когато стомашните киселини се върнат нагоре в хранопровода, причинявайки гръдна болка и типичното усещане за парене.
 

Ако имате по-чести киселини, може да имате гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Такива чести епизоди могат да попречат на ежедневието ви и да увредят хранопровода ви.

Симптомите на ГЕРБ включват:
 

Дискомфорт в гърдите
Суха кашлица
Кисел вкус в устата
Възпалено гърло
Затруднения при преглъщане

Може да се нуждаете от лекарства за контролиране на киселините. Повреденият хранопровод може да затрудни преглъщането и да наруши останалата част от храносмилателната система.

Възпалително заболяване на червата

Възпалителното заболяване на червата (IBD) е вид хронично подуване. Засяга една или повече части от храносмилателния тракт.
 

Има два вида IBD:
 

Болест на Crohn: засяга целия стомашно-чревен (GI) тракт, но най-често засяга тънките черва и дебелото черво

Улцерозен колит: засяга само дебелото черво
IBD може да причини по-общи храносмилателни заболявания, като коремна болка и диария. Други симптоми могат да включват:
 

Умора
Непълно изхождане
Загуба на апетит и последваща загуба на тегло
Нощно изпотяване
Ректално кървене

Важно е да се диагностицира и лекува IBD 
възможно най-скоро. Не само ще се почувствате по-комфортно, но ранното лечение също намалява увреждането на стомашно-чревния тракт.

Мастихата на прах е произведена от чист екстракт от смола от мастиково дърво от остров Хиос (Pistacia Lentiscus var. Chia) и инулин

Този прах е известен със своите лечебни свойства. Може да се използва като добавка към ястия и напитки за поддържане на цялостното здраве и благополучие. Мастихата от Хиос допринася за унищожаването на бактерията, която причинява образуване на язви - Helicobacter pylori. Облекчава киселини и други храносмилателни проблеми. Има антибактериални, противовъзпалителни, бактерицидни и противогъбични свойства. Полизахаридът инулин представлява естествено разтворими влакна, извлечени от корена на цикория. Като пребиотик, инулинът е храна за полезните бактерии в червата. Помага на храносмилателната система да работи по-ефективно и допринася за размножаването на пробиотици (бифидус), необходими за поддържане баланса на чревната флора, която е жизненоважен фактор за здравето на храносмилателната система. Инулинът подобрява нормалната функция на червата. Продуктът е с високо съдържание на фибри и е подходящ за пациенти с диабет. Дневната доза мастиха на прах е една чаена лъжичка прах, смесена с кисело мляко, вода или сок, приета 30 минути преди хранене.

Възможни сериозни състояния

Гастроентерологът е лекар, специализиран в диагностиката и лечението на заболявания, засягащи храносмилателната система. Ако продължавате да изпитвате проблеми с храносмилането, време е да си запишете час.
 

Някои признаци са по-сериозни и може да означават, че има спешен медицински проблем. Тези знаци включват:
 

Кървави изпражнения
Непрекъснато повръщане
Силни коремни спазми
Изпотяване
Внезапна, неволна загуба на тегло

Тези симптоми могат да бъдат индикация за инфекция, камъни в жлъчката, хепатит, вътрешен кръвоизлив или рак.

Може да успеете да преодолеете проблемите с храносмилането с лечение и промени в начина на живот. Някои заболявания на храносмилателната система може да са дългосрочни, но лекарствата могат да помогнат за облекчаване на симптомите.
 

Идентифицирането на специфични проблеми с храносмилането и разговорът с гастроентеролог може да Ви постави правилна диагноза. Не забравяйте, че не е нужно да се справяте с постоянни храносмилателни проблеми.

Лайката спомага за правилното функциониране на нервната и храносмилателната система. Има силни противовъзпалителни и антимикробни свойства и помага при стомашно-чревни проблеми и неразположения като спазми, диария, стомашни болки, газове и др. Оказва благоприятно действие на храносмилането. 

Тази хранителна добавка с лайка спомага и за нормалното функциониране на нервната система. Спомага за подобряване на състояния като стрес и тревожност, насърчава по-бързото заспиване и подобрява качеството на съня. Благодарение на високото съдържание на флавоноиди в състава си, тази хранителна добавка спомага за намаляване нивата на кръвно налягане, кръвна захар и холестерол и се грижи за здравето на сърцето