woman with pill

Ползи за здравето от Биотин

Биотинът поддържа здравето на кожата, косата и очите ви, както и играе роля в други функции на тялото и бременността. Можете да намерите биотин в хранителни източници като яйчен жълтък, ядки и гъби.

Известен също като витамин Н, биотинът е един от витамините от група В, които помагат на тялото да преобразува храната в енергия.
 

Думата "биотин" идва от древногръцката дума "biotos", която означава "живот" или "препитание". Витамините от група В, и по-специално биотинът, помагат да поддържате кожата, косата, очите, черния дроб и нервната система здрави. Биотинът също е изключително важен хранителен елемент по време на бременност, тъй като е важен за растежа на ембриона.
 

Повечето хора получават необходимия биотин чрез здравословно хранене, но има много твърдения, че получаването на повече биотин може да регулира кръвната ви захар, да насърчи здрава коса, кожа и нокти и да помогне на бременните майки да имат по-здрави бебета. Колко биотин е достатъчно, откъде можете да го получите и какво наистина може да направи за вас?

Препоръчителна дневна доза

Между 30 и 100 микрограма (mcg) на ден биотин често се препоръчва за юноши и възрастни.
 

Тъй като е водоразтворим, допълнителният биотин просто ще премине през тялото ви, когато уринирате. Докато повечето хора могат да се справят с добавките с биотин, някои хора съобщават за леки странични ефекти като гадене и храносмилателни проблеми. Няма известни симптоми на токсичност, свързани с твърде много биотин.

Добавки и диабет

Някои изследвания, включително това изследване върху животни, предполагат, че хората с диабет тип 2 могат да се възползват от приема на добавки с биотин, за да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Изследванията досега обаче не са убедителни.
 

Според друго проучване, проведено върху животни, биотинът може да помогне за предотвратяване на увреждане на бъбреците при хора с инсулинозависим диабет тип 1. Отново са необходими повече изследвания в подкрепа на това.

Swanson Biotin 5000 mcg

Хранителна добавка за красота. Играе ключова роля в метаболизма на мастните киселини, като помага да доставят енергия до клетките. Ценен хранителен елемент за здравето на косата, кожата и ноктите.

Биотин на Swanson, член на витамините Б-комплекс, е ключов кофактор от ензими, участващи в метаболизма на мастните киселини, като помага да се достави енергия до клетките. Често е наричан “хранителната добавка за красота”, заради хранителните вещества, които доставя на косата и скалпа. Подсилете енергията и красотата си с Биотин!

Други съставки: оризово брашно, желатин.

Начин на употреба: Като хранителна добавка, вземайте по една капсула на ден с вода.

Здрава коса, кожа и нокти?

Дефицитите на биотин са редки. Но тъй като хората с дефицит често показват симптоми на косопад или люспест червен обрив, някои лекари и компании за добавки препоръчват да увеличите приема.
 

Въпреки това, Националните здравни институти съобщават, че няма достатъчно данни в подкрепа на препоръчването на добавки.

Развитие на плода

Макар и рядко, бременните жени могат да изпитат дефицит на биотин. За да подпомогнете здравето на бебето, приемайте пренатален витамин, който съдържа биотин и фолиева киселина по време на бременност. Високите дози биотин обаче могат да бъдат опасни за бебето, така че не се препоръчва допълнително добавяне на биотин.

Естествени източници на биотин

Биотинът може да се намери и в редица храни, включително:
 

Яйчен жълтък
Месо от органи (черен дроб, бъбрек)
Ядки, като бадеми, фъстъци, пекани и орехи
Орехови масла
Соя и други бобови растения
Пълнозърнести храни и зърнени култури
Карфиол
Банани
Гъби

Тъй като техниките за обработка на храни като готвенето могат да направят биотина неефективен, суровите или по-малко преработени версии на тези храни съдържат повече активен биотин.
 

Винаги е най-добре да получавате хранителни вещества от естествени източници. Ако не можете да получите достатъчно биотин по естествен път, Вашият лекар може да Ви препоръча добавка. Не забравяйте, че добавките не се наблюдават от FDA за безопасност, чистота, доза или качество, така че проучете марките си, преди да купите.

Какви са страничните ефекти на биотина?

Повечето здрави хора имат достатъчно биотин. Изследванията са ограничени за страничните ефекти от приема на твърде много биотин и добавките не са регулирани. Не трябва да приемате допълнително, освен ако не е предписано от лекар.

Биотинът е известен още като витамин B-7. Образува мастни киселини и глюкоза. Той също така помага за метаболизма на въглехидратите и аминокиселините и помага за разграждането на мазнините в тялото ви. Тези функции правят биотина важна част от създаването на енергията, от която тялото ви се нуждае.
 

Биотинът се намира в много храни и напитки, включително мляко, моркови, сьомга и ядки. Може да се приема и като добавка, ако е необходимо. Препоръчителното дневно количество е 30 микрограма. Въпреки това, приемането на добавки с биотин не се препоръчва, освен ако не е препоръчано от Вашия лекар.

Положителни странични ефекти

Биотинът осигурява важен източник за създаване на енергия, както и за поддържане на функцията на тялото ви като цяло. Както всички витамини, тялото ви се нуждае от биотин, за да остане здраво. Има няколко системи, които биотинът помага да се поддържат здрави. Някои от тях включват вашия черен дроб, нервна система, коса, очи и др.
 

Биотинът може да бъде ефективен при лечение на определени медицински състояния. Някои от тези условия включват:
 

Хипогликемия
Хиперлипидемия
Контрол на глюкозата при пациенти със затлъстяване и диабет (когато се комбинира с хромов пиколинат)

Някои хора вярват, че приемането на добавки с биотин ще подобри косата и ноктите ви. В момента обаче има малко медицински доказателства, че това е вярно. Необходими са повече изследвания за тази възможна полза от биотина.

Какво е биотин?
Биотинът, наричан още витамин В7, витамин Н или коензимR, е един от водоразтворимите витамини от група В. Биотина е от важно значение за многобройните метаболитни процеси, по-специално превръщането на мастни киселини във въглехидрати и протеини (макронутриенти). В усвояването на мастните киселини се отделя коензим, койтообразува и разгражда мастните киселини, но също така играеважна роля в разграждането на холестерола. Биотинътизгражда аминокиселината L-левцин и регулира процеса за правилното усвояване на протеина. При въглехидратнияпроцес биотинът насърчава освобождаването на енергия отвъглехидратите, което може да бъде важно за укрепване нафизическото и умственото представяне и може да покажеположителен ефект върху повишеното умствено и физическонапрежение.

Биотин за здрави и красиви коса, кожа и нокти
Когато говорим за биотин, първите неща, които идват на ум, са косата и кожата, защото общоизвестно е, че биотинът е отособено значение за здрава и красива коса, здрави нокти икрасива кожа.
Въпреки, че чупливата коса често се дължи на външнивлияния, витаминният дефицит на храната може дапричини сериозни увреждания на косата. Той е отсъществено значение за образуването на роговото веществокератин и следователно е важен за здравия растеж на кожатаи косата. 

Отрицателни странични ефекти

Въпреки че се предлага като добавка, биотинът е нещо, което трябва да приемате само ако е посъветван от Вашия лекар. Повечето хора получават достатъчно биотин чрез редовната си диета.
 

Говорете с Вашия лекар за други лекарства, които приемате, както и за всички медицински състояния, които имате, преди да приемете биотин. Витамините и добавките могат да имат отрицателен ефект върху някои лекарства и медицински състояния.
 

Понастоящем няма известни неблагоприятни странични ефекти на биотин, когато се приема по лекарско предписание или чрез нормален хранителен прием.
 

Има някои случаи, при които определени хранителни или други навици са причинили дефицит на биотин. Проучвания на Trusted Source са установили, че жените, които пушат, могат да увеличат метаболизма на биотин в телата си и да причинят дефицит.
 

Друг случай показва, че редовното ядене на сурови яйца - особено белтъците на яйцата - също може да създаде дефицит на биотин. В този случай дефицитът е довел до състояние, наречено слабост на крайниците, реагираща на биотин. Това състояние имитира квадриплегия.
 

Редовната консумация на сурови яйчни белтъци е използвана в друго изследване, което показва, че това също причинява дефицит на биотин.
 

Честите симптоми на дефицит на биотин включват:


Косопад или изтъняване
Висок холестерол
Обрив по кожата
Сърдечни проблеми

Какво се случва, ако приемете твърде много биотин?

Твърде много биотин е нещо повече от препоръчителната доза. Това препоръчително количество включва това, което естествено получавате от храните.
 

Има случаи, които показват отрицателни ефекти върху здравето на някои хора, които приемат големи количества биотин добавки и получават твърде много биотин. Повечето хора получават достатъчно биотин чрез нормална диета. Не трябва да приемате добавки с биотин, освен ако не е предписано от лекар.
 

Високите количества биотин могат да създадат фалшиви положителни резултати при лабораторни тестове за заболяване на щитовидната жлеза.

Вашето тяло произвежда достатъчно биотин самостоятелно чрез хранителния ви прием всеки ден. Следователно не трябва да приемате добавки с биотин, освен ако не е предписано от Вашия лекар. Има някои редки здравословни състояния, които могат да накарат някои хора да се нуждаят от добавки с биотин редовно. Това може да се определи от лекар.
 

Добавките не се наблюдават от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за чистота или безопасност, така че е важно да купувате от производител, на когото имате доверие.
 

Все още няма достатъчно изследвания, за да се определят всички странични ефекти от приема на твърде много биотин. Има обаче казуси, които показват, че някои от възможните ефекти могат да бъдат тежки. Ако смятате, че трябва да приемате добавки с биотин, винаги първо трябва да се консултирате с лекар.

Vitabay® Biotin е високодозиран - 10 mg в една таблетка и е достатъчен да задоволи дневните нужди от прием на висококачествен биотин за красива коса, кожа и здрави нокти.

Биотинът, известен още като витамин В7, има много ползи за здравето. Действа основно като катализатор на различни метаболитни процеси в човешкото тяло, свързани предимно с преобразуването на мазнините и въглехидратите в енергия. Необходим е също за поддържане на нервната система. Тъй като е водоразтворим витамин, количеството му в организма непрекъснато намалява и е необходимо липсите му да се попълват.

 

Ползи за здравето от прием на биотин:

 

  • Подхранва косата, кожата и ноктите

Биотин участва в синтеза на кератин, който е важен за изграждането на косата, кожата и ноктите. Признаците при липса на биотин в организма са интензивният косопад, чупливите нокти и някои кожни обриви.

 

  • Ускорява метаболизма

Биотинът е важен за производството на енергия. Той поддържа ензимите, които участват в метаболизма на мазнините, въглехидратите и протеините.

 

  • Поддържа здрава сърдечно-съдовата система

Биотинът помага за увеличаване на липопротеините с висока плътност и намаляването на липопротеините с ниска плътност, което редуцира драстично сърдечните рискове.

 

  • Подобрява мозъчната функция

Биотинът участва в образуването на миелиновата обвивка, която действа като изолатор за невроните и подобрява скоростта на провеждане на импулсите.

 

  • Намалява нивата на кръвната захар

Спомага за увеличаване на инсулина, като по този начин намалява нивата на кръвната захар. Биотин е ефективен като превенция за развитието на захарен диабет тип 2.

 

  • Участва в изграждането на тъкани и мускули

Участва в оздравителните процеси на засегнати тъкани и мускули, благодарение на противовъзпалителното си действие.

 

Характеристика на продукта:

 

  • висока бионаличност на 10 mg биотин в една таблетка;
  • лесноусвоима формула;
  • 100% продукт за вегани;
  • без ГМО, глутен, лактоза и други добавки.