жена която се опитва да се справи с безсъние

Нарушения на съня: Значение, причини и лечение

Страдате ли от проблеми със съня? Тогава не сте сами. Проучване, публикувано от Медицинския университет във Виена, разкрива, че осем процента от населението само на Австрия е страдало от хронично безсъние през 2021 г. – и тенденцията е към нарастване. В световен мащаб цифрата възлиза на 45 процента, т.е. почти половината от общото световно население.

Но защо на някои хора им е толкова трудно да заспят и да заспят?

Безпокойството, стресът и тревогите са най-честите причини за нарушения на съня. Без съмнение сте го изпитали сами. Лежите в леглото през нощта и мислите за среща с клиент, която не е протекла по план, или преживявате отново дискусия с партньора си, която не е изчистила въздуха, както сте се надявали. Главата ви се върти, мислите ви се въртят около казаното и се спускат в спирала, която ви ограбва от съня.
 

Освен по-известните причини, произтичащи от избора на начин на живот – като пиене на алкохол и кофеинови напитки, липса на упражнения, пушене и/или мазна храна – нарушенията на съня могат да бъдат причинени и от работа на смени и джетлаг. Тези, които често пътуват през много часови зони, са изправени пред предизвикателството или да заспят, или да останат в сън.
 

Притеснителните външни влияния, които оказват влияние върху средата ви на сън, също могат да ви попречат да заспите. Те включват твърде много светлина или шум, или грешен матрак.

Не на последно място, физически и психически заболявания като рак, хронична болка, стомашно-чревни заболявания и депресия могат да бъдат причината, поради която не спите добре.

Какво се класифицира като нарушение на съня и какво като нормален, здрав сън?

Нарушение на съня се дефинира като отнемане на повече от 30 минути, за да заспите, невъзможност за сън през цялата нощ или събуждане твърде рано – и то поне четири пъти седмично. Когато тези симптоми продължават повече от три месеца, това се характеризира като остро нарушение на съня.
 

Има различни видове нарушения на съня:

Нормален, здрав сън е, когато определен цикъл се повтаря около пет до шест пъти през нощта.

  • Цикълът започва с фазата на заспиване, по време на която вече лежите в леглото със затворени очи в отпуснато състояние. Лесно е да събудите някой, който дреме и е на ръба на съня.
  • Следва фазата на лекия сън, по време на която мускулите отпускат, сърдечната честота и дишането се забавят и стават по-равномерни, а съзнанието избледнява.
  • По време на следващата фаза на по-дълбок сън психологическите проблеми се обработват и сънищата стават реалистични. Ако преживявате конфликт в живота си, може да е трудно да се изключите на този етап и да постигнете тази по-дълбока фаза на съня.
  • След като мускулите са напълно отпуснати и сърдечната честота и дишането са бавни и редовни, тялото и умът започват напълно да се отпускат и регенерират. Тази фаза на дълбок сън е много важна и необходима, за да се осъществи достатъчна регенерация.
  • Сънуваме най-много по време на REM сън (REM = бързо движение на очите). По време на тази фаза очите ни се движат бързо, а дишането и сърдечната честота са бързи и неправилни. Мозъкът ни е най-активен през тази фаза, което допринася за консолидирането на паметта на извършените дейности и знанията, научени през деня. Събуждането по време на тази фаза означава, че е най-вероятно да си спомните какво сте сънували.

С течение на живота ни нашите модели на сън и количеството сън, с което трябва да се борим, се променят на следващия ден. Докато новородените бебета се нуждаят от между 14 и 18 часа сън, възрастните се нуждаят само от около седем до осем часа. Възрастните хора може да се нуждаят само от пет до шест часа.
 

Качеството на съня, както и количеството сън са наистина важни за нашата имунна система. Докато спим, тялото ни стартира редица лечебни процеси, които са особено ефективни в този момент. Свободните радикали се отстраняват, образуват се нови имунни клетки и клетъчните увреждания се възстановяват.

Симптоми и диагноза

Ако не спите достатъчно, вероятно няма да сте на върха на играта си през деня. Липсата на концентрация и ниските нива на ефективност могат да направят живота по-труден. Лишените от сън хора се уморяват по-лесно, а също така са по-раздразнителни и неспокойни. Липсата на сън има различни физически въздействия, като повишено кръвно налягане, нарушено дишане и сърдечен ритъм и хормонален дисбаланс.
 

Някои хора не страдат от увреждане на функционирането през деня въпреки липсата на сън, докато други, които спят между седем и осем часа през нощта, все още трябва да дремят следобед и показват симптоми на нарушение на съня.
 

Често е трудно да се открие причината зад определено нарушение на съня. Ако не сте сигурни, винаги трябва да потърсите съвет от лекар, за да изключите някакво заболяване.

Какво можете да направите за лечение на нарушения на съня?

Преди да посегнете към силни хапчета за сън, първо трябва да разберете какво ви пречи да спите добре и да изпробвате по-прости методи, които да ви помогнат да заспите и да спите.

  • Хигиената на съня е важна. Уверете се, че спалнята ви е добре проветрена и поддържайте температурата между 16°C и 18°C.
  • Въведете ритуали за сън. Излизането на вечерна разходка, йога или леко четене могат да помогнат на тялото ви да се подготви за нощта и за сън.
  • Топла вана преди лягане също може да ви помогне да заспите.
  • Устройства като телевизори, радио и мобилни телефони трябва да бъдат прогонени от спалнята.
  • Лека вечеря преди 18 часа означава, че тялото ви е освободено от напрежението при смилането на храната.
  • Избягвайте интензивни физически упражнения преди лягане.
  • За тези, които трябва да използват тоалетната през нощта:
  • Избягвайте да включвате светлината твърде силно, тъй като това може да ви събуди и да попречи да заспите отново след това.
  • Избягвайте стимуланти като кофеин, шоколад и алкохол вечер, доколкото е възможно, и намалете пушенето.
  • Чаша топло мляко с мед също помага да заспите.
  • Техники като прогресивна мускулна релаксация са друг начин за справяне с безсънието.
  • За мнозина приемането на сънотворни изглежда е единственото сигурно решение за проблемите им със съня.

Хапчета за сън в краен случай

Една от възможностите е да се самолекувате с лекарства за предизвикване на сън без рецепта. Като алтернатива, Вашият лекар може също да Ви предпише лекарства, обикновено сънотворни и успокоителни, съдържащи бензодиазепини. Те намаляват безпокойството и ви карат да се чувствате отпуснати и сънливи, но също така можете да станете зависими от тях. Други странични ефекти на хапчетата за сън, ако се приемат за по-дълъг период от време, са психични проблеми.
 

Когато се самолекувате, трябва да внимавате да избирате само приспивателни на растителна основа, тъй като рискът да станете зависими от тях е незначителен или изобщо не съществува. Попитайте Вашия лекар или фармацевт дали продуктът, който сте избрали, носи определен риск.

Химически средства за сън

Химическите средства за сън, като гореспоменатите бензодиазепини, ви принуждават да заспите, така да се каже. Те действат бързо и надеждно. Въпреки това, повечето хапчета за сън съдържат високи дози от техните активни съставки и ще ви направят по-сънливи на следващата сутрин. Има и други възможни нежелани реакции и съществува риск от зависимост, ако ги приемате твърде често или редовно.

Приспивателни на растителна основа

Растителните средства за сън са най-добри за лечение на нарушения на съня, причинени от емоционални проблеми като нервност и стрес. Те могат да помогнат за облекчаване на нервността и не носят риск от зависимост и/или промени в личността. Освен това те не влияят на хормоналния баланс на тялото. Те имат само успокояващ ефект и насърчават съня, поддържат и насърчават собствената регулаторна система на тялото, което от своя страна помага за поддържане на фазата REM на съня.
 

Валериана е може би едно от най-известните растения, използвани за лечение на нарушения на съня.

Валериана

Валериана, или Valeriana officinalis, принадлежи към местното подсемейство растения Valerianoideae (сега класифицирано като част от семейството на орлови нокти). Вирее на влажни, рохкави и умерено хранителни почви, за предпочитане по бреговете на реки и потоци и по ливади и горски поляни. Сега се среща не само в Европа, но и в Северна Америка, Австралия и части от Азия. В зависимост от това къде расте, има тесни или широки листа, а цветята му са бели или бледорозови.

Растението валериана вече е било добре познато в скандинавската митология. Говореше се, че силният аромат, който се излъчва от корена на валериана, пази злото – под формата на вещици, призраци и самия дявол – настрана. Хармонизиращият и успокояващ ефект на валериана е споменат за първи път във фармакопеята на Лорш през 800 г.
 

Използват се изсушени или пресни корени на растението валериана. Малките му цветя нямат никаква медицинска употреба. Различните съставки на корена взаимодействат, за да повлияят на метаболизма на нервните клетки на тялото. 

Валерианът има различен ефект, когато се приема през деня, отколкото когато се приема през нощта. Приеман през деня, действа успокояващо, спазмолитично, без да предизвиква сънливост. Ще имате повече стимул и ще забележите по-добри нива на концентрация и ефективност. Настроението ви се подобрява, което улеснява справянето с ежедневния стрес и може да помогне за намаляване на тревожността.
 

Приеман вечер, валерианът подобрява съня, помага ви да заспите по-бързо и подобрява качеството на съня ви, което означава, че на следващата сутрин се събуждате много по-бодри.

Валерианата често се комбинира с други растения като хмел, мелиса, лавандула и/или пасифлора и се предлага като чай, екстракт, тинктура или в готови лекарствени продукти.

За какво е предназначен ApoCare® Schlafwohl?

ApoCare® SchlafWohl е хранителна добавка, която има благоприятно влияние върху заспиването и съня. Повлиява много положително безсънието, като скъсява времето, необходимо за заспиване и подобрява продължителността и качеството на съня. Също така е идеалният спътник за полети на дълги разстояния, джет лаг или работа на смени. Благоприятства за намаляване на стреса, безпокойството и безсънието, благодарение на богатия и разнообразен билков състав.

Как действа ApoCare® Schlafwohl?

Мелатонин е хормон, който се произвежда естествено в човешкия организъм, предимно в епифизата, която се намира в мозъка. Основната функция на мелатонина е да регулира циркадните ритми, които контролират сън-бодърстването и други биологични процеси.

Ключови ефекти на мелатонина:

  1. Регулиране на ритъма сън-бодърстване: Мелатонинът има решаваща роля в регулирането на циркадните ритми, които са 24-часови цикли в биологичните процеси на организма, включително цикли на сън и бодърстване. Мелатонинът помага на тялото да се подготви за сън, като регулира бодърстването и подпомага настъпването на съня.

  2. Подпомагане на заспиването: Един от основните ефекти на мелатонина е неговата способност да помага на хората да заспят. Затова мелатонинът често се използва като добавка за подпомагане на заспиването, особено при хора със затруднения при заспиването или при промени в ежедневието, като при дълги полети (джетлаг). Мелатонин се произвежда в по-голямо количество при намаляване на светлината, което сигнализира на тялото, че е време за почивка и сън. Затова излагането на ярка светлина вечер може да намали нивата на мелатонин и да затрудни заспиването.

  3. Антиоксидантни свойства: Мелатонинът се счита за антиоксидант, което означава, че има потенциал да намалява негативните ефекти на свободните радикали в организма. Това свойство може да окаже положителен ефект върху здравето на клетките.

  4. Подпомагане на регулацията на хормоните: Мелатонинът може да оказва влияние върху регулацията на някои други хормони в организма, като например растежния хормон.

 

Валериана (Valeriana officinalis) е лечебно растение, което се използва традиционно заради своите успокояващи и подпомагащи съня свойства. Коренът на валерианата съдържа редица биологично активни вещества, като валериановата киселина и валеренал.

Основните ефекти на валерианата:

  1. Успокояващ ефект: Валерианата се използва за намаляване на тревожността и стреса. Счита се, че тя увеличава нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка. GABA е невромедиатор, който има успокояващ ефект върху централната нервна система.

  2. Подпомагане на съня: Валерианата е много често използвана за лечение на безсъние и подобряване на качеството на съня. Механизмът, чрез който валерианата улеснява съня, не е напълно изяснен, но се предполага, че влияе на GABA и други рецептори в мозъка.

  3. Анксиолитичен ефект: Тъй като валерианата има успокояващи свойства, често се използва като естествен анксиолитик за намаляване на тревожността.

  4. Подпомагане на сърдечно-съдовата система: В някои проучвания се предполага, че валерианата може да има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, като повличва кръвното налягане и сърдечната честота.

 

Пасифлора (Passiflora incarnata), известна още като „страстниче“ и „цвете на страстта“ е растение, което се използва за своите успокояващи и анксиолитични (против тревожни) свойства. Има известни над 500 вида пасифлора и повечето от тях имат лечебни ползи. Американците от край време използват растението за лечение на циреи, рани, болки в ушите и чернодробни проблеми. В Европа и до момента пасифлора е най-известна с благоприятното си въздействие върху безпокойствието и безсънието.  Плодът на растението пък се използва и за ароматизиране на някои напитки.

Основни ефекти на пасифлора:

  1. Успокояващ ефект: Пасифлората е известна със своите успокояващи свойства. Съдържа вещества като гликозиди, алкалоиди и флавоноиди, които могат да окажат благоприятен ефект върху централната нервна система, подпомагайки релаксацията и контролирането на стреса.

  2. Противотревожен ефект: Пасифлората е известна с анксиолитичните си свойства, които я правят полезна при намаляване на тревожността и стреса. 

  3. Подпомагане на съня: Заради своите успокояващи и анксиолитични свойства, пасифлората може да се използва за подобряване на качеството на съня и улесняване на заспиването.

  4. Подобряване на настроението: В някои проучвания се предполага, че пасифлората може да има положителен ефект върху настроението, като спомага при управлението на депресивни и тревожни състояния.

 

Маточина (Melissa officinalis) е билка, известна още като "лимонка", която се използва за множество цели в традиционната медицина и кулинарията. Листата на билката се използват за чайове, като подправка и за медицински цели. Маточината се използва и за привличане на пчели, за да се увеличи производството на мед. Цветът на маточината съдържа етерични масла, терпени и флавоноиди, които придават на растението характерния мек лимонов аромат и вкус.

Основните ефекти на маточината:

  1. Успокояващи свойства: Маточината се използва основно заради своите успокояващи и анксиолитични (противотревожни) свойства. Тя може да помага при контрола на стреса и тревожността, като подпомага релаксацията на централната нервна система.

  2. Подпомагане на съня: Заради успокояващите си свойства, маточината се използва и за подпомагане на съня. Често се добавя към чайове и напитки, които помагат при безсъние или затруднения със заспиването.

  3. Подпомагане на храносмилането: Маточината се използва често и за подпомагане на храносмилането и намаляване на газовете и дискомфорта в червата.

  4. Антимикробни свойства: Етеричните масла в маточината могат да имат антимикробни свойства, което я прави полезна при лечението на различни инфекции.

  5. Използване в кулинарията: Маточината се използва в кулинарията като подправка или добавка към чайове, супи и салати. Тя допринася за аромата и вкуса на ястията.

Прием и дозировка

Употреба: Приемайте по едно драже вечер преди лягане с малко течност.
Внимание! Да не се превишава препоръчаната дневна доза! Хранителните добавки не могат да заместят разнообразното и балансирано хранене и здравословния начин на живот. Съхранявайте при температура под 25°C на недостъпно за малки деца място.