добро храносмилане

Напитки, които могат да бъдат полезни за доброто храносмилане

Хидратацията е важна за храносмилането, топлата вода, плодовете и храните богати на фибри също могат да намалят възпалението и да подобрят здравето на червата.


Част от проблемите с които можете да се сблъскате, когато системата ви за храносмилане не работи добре са - стомашни неразположения, болезнени газове и неудобни движения на червата. Но може да успеете да подобрите  храносмилането си, като пиете определени напитки, които успокояват храносмилателния ви тракт, подобряват здравето на червата и улесняват усвояването на хранителни вещества.


Топлата вода и комбуча могат да помогнат на храносмилането ви. Важно е  да избягвате прекомерни количества алкохол или газирани напитки, ако имате дискомфорт свързан с храносмилането.


Промени в начина ви на живот, както и нездравословното хранене също могат да помогнат, на  проблемите продължават. В тази статия, можете да научите повече за естествените начини да подобрите вашите знания относно храносмилането си.

Какви напитки можете да пиете след хранене, за да облекчите храносмилането?

Когато храната или течността попаднат в тялото, те се движат по хранопровода до стомаха, където се разграждат от храносмилателни ензими. След това те навлизат в червата, където хранителните вещества се абсорбират в кръвта.


По време на този процес бактериите в червата играят важна роля в храносмилателната система. Всъщност нарушаването на чревните бактерии е свързано със затлъстяване и възпаление на червата.


Водата и фибрите също са важни в този процес, като съдействат преминаването на отпадъците през храносмилателния тракт и омекотяват движенията на червата.

За какво е предназначен Helopanzym®?

Helopanzym® е хранителна добавка, която спомага храносмилането и влияе благоприятно на проблеми като киселини, газове, подуване, тежест, болки и дискомфорт. Подпомага разграждането и усвояването на хранителните вещества и повишава тонуса. Спомага за по-доброто разграждане и усвояване на въглехидрати, мазнини, протеини, скорбяла, мляко и целулозните влакна (фибрите).

Как действа Helopanzym®?

Панкреатин се нарича ензимно активен комплекс, който се произвежда от задстомашната жлеза (панкреаса) и съдържа естествените храносмилателни ензими протеаза, амилаза и липаза. Проетазата катализира разграждането на молекулите на белтъчините (протеина) в храната, благодарение на химичната реакция хидролиза.  При спортисти, консумиращи повече месо в диетата си, може да спомогне за усвояване на повече протеин и покачване на повече мускулна маса. Амилазата е ензим, спомагащ за по-бързото разграждане на сложните въглехидрати до прости захари. По този начин тънките черва ги усвояват по-лесно. Липазата е храносмилателен ензим, който отговаря за разграждането на мазнините в храната.

Напитките, които стимулират усвояването на хранителни вещества, поддържат здравето на червата и помагат за предотвратяване на възпаление в червата, включват:

Вода: В допълнение към значението й за храносмилането, изследванията показват, че топлата вода може да помогне на чревните бактерии.

 Билкови чайове и чайове с подправки: Това включва чай от мента, чай от куркума, чай от джинджифил и чай от копър. Билките и подправките в чая могат да намалят възпалението и да облекчат симптомите на храносмилателното напрежение.
 

Сок от сини сливи: Тази напитка е пълна с фибри и може да стимулира движението на червата.
 

Зелен сок или смутита: Тези напитки са с високо съдържание на вода и фибри, които могат да помогнат за гладкото преминаване на хранителните вещества през храносмилателната система.
 

Камбуча:  Изследвания показват, че тази напитка е източник на много пробиотици, също и че може също да помогне за усвояването на хранителни вещества.
 

Кефир: пълна с пробиотици, тази ферментирала напитка включва набор от важни хранителни вещества.
 

Какви напитки трябва да избягвате след хранене?

Докато някои напитки могат да подобрят храносмилането, други очевидно са по-малко ефективни. Например, газовете в газираните напитки могат да повишат нивата на стомашната киселина, причинявайки подуване и неприятно желание за оригване.


Изследване също ясно показва, че консумацията на големи количества алкохол може:


Да увеличи на възпалението в червата

Да увреди храносмилателния ви тракт

Да окаже негативно влияние върху здравето на червата ви

 

Нещо друго, което трябва да имате предвид: ако имате непоносимост към лактоза, пиенето на напитки с краве мляко може да доведе до стомашно-чревни проблеми и възпаления.

Digestion Complex на немската компания Vegavero е билков комплекс, подпомагащ доброто функциониране на храносмилателната система.

 Основни свойства:

  • Съдейства за правилната функция на стомашно-чревния тракт;
  • Допринася за предотвратяване на запек и диария;
  • Спомага за намаляване на прекомерното образуване на газове, подуване и тежест в корема.


 

Digestion Complex комбинира мощните растителни ензими бромелаин и папаин заедно с високо дозираните екстракти от киви, кимион и кардамон.

Кафето полезно ли е или лошо за храносмилането?

Все още са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре как кафето влияе на храносмилателната система. Въпреки че е известно, че кафето може да стимулира дебелото черво, необходима е по-добра информация за това как то влияе върху здравето на червата и начина, по който различните сортове кафе могат да повлияят по различен начин на храносмилането.

Какви други неща можете да направите след хранене, за да подобрите храносмилането?

Ако дадена напитка не е достатъчна и все още се нуждаете от малко помощ за храносмилането на храната си, можете също да опитате:


Разходка — леките упражнения и разходите могат да помогнат за движението на храната през храносмилателната система
 

Не лягате или не заспивате след хранене, това може да забави храносмилателната ви система
 

Приемайте  пробиотици за подобряване на здравето на червата
 

Участвайте в дейности, които понижават нивото на стреса, като упражнения за дълбоко дишане и йога
 

Откажете пушенето
 

Намалете консумацията на алкохол
 

Водете си хранителен дневник за всякакви храносмилателни проблеми (храни, които трябва да се избягват)
 

Разговаряйте с диетолог за начини за избягване на хранителните провокатори и алергени

 

Важно е да сте сигурни, че докато пиете напитки и правите други промени в начина си на живот, сте осъзнати и обмисляте как и с какво се храните.

Какво е полезно за добро храносмилане?

Дъвчете храната старателнои бавно

Бъдете на балансирана диета, пълна с фибри и богати на вода храни

Избирайте пресни и домашни храни пред обработени варианти

Внимавайте за количеството, което ядете, както и  часовете, в които се храните (избягвайте да ядете късно вечерта, когато е възможно!)

Ако имате здравословно състояние, което засяга храносмилателната ви система, или просто искате да избегнете чувството на подуване, има неща, които можете да направите, за да подпомогнете храносмилането си, включително това да сте постоянно хидратирани.


Пиенето на топла вода, билкови чайове или зелени сокове след хранене може да помогне за намаляване на възпалението, подобряване на здравето на червата и подобряване на усвояването на хранителните вещества.


Ако продължавате да изпитвате проблеми с храносмилането дори след промяна в начина ви на живот, говорете с вашия лекар. В допълнение към диагностичните изследвания за изключване на по-сериозни здравословни проблеми, той може да препоръча диетолог или друг специалист.

BioDigest е натурален продукт благоприятстващ храносмилането и поддържането на оптимален стомашен алкално-киселинен баланс (pH).

Основни ползи:

  • Съдейства за подобряване на храносмилането и усвояването на въглехидратите, протеините и липидите.
  • Спомага за поддържане на оптимален стомашен алкално-киселинен баланс (pH).
  • Допринася за осигуряването на ензими в панкреаса, които благоприятстват храносмилането на макронутриенти.

 

BioDigest е широкоспектърна формула съдържаща панкреатични енизми (протеаза, амилаза и липаза), бетаин хидрохлорид, Л-Глутамин ацид хидрохлорид, волска жлъчка /Bos Taurus/ и пепсин А /Sus scrofa/ за подобряване на храносмилането и усвояването на въглехидрати, протеини, липиди, както и микроелементи.