жена при доктор, за преглед

Може ли колагенът да помогне при лечението на псориазис?

Псориазисът причинява петна от сърбяща, обезцветена кожа с люспи, които варират на цвят от белезникаво-сребристо до сиво.
 

Ако сте сред въъзрастните, които живеят с това автоимунно заболяване, може би вече знаете, че лечението може да включва някои проби и грешки.
 

Лечението на псориазис обикновено включва локални кремове и гелове, които могат да помогнат:
 

Насочени към свръхпроизводството на кожни клетки
Минимизиране на появата на лющеща се кожа
Намалява възпалението и обезцветяването на кожата

Но тези стандартни подходи не работят добре за всички, така че много хора с псориазис търсят допълнителни и алтернативни лекарства, като например колаген.
 

Голяма част от доказателствата за ефективността на колагена при лечението на псориазис остават анекдотични - и дори тогава резултатите са смесени. Все пак някои хора вярват, че способността на колагена да намалява възпалението може да помогне за намаляване на тежестта на псориазиса.
 

Прочетете, за да научите какво може да направи колагенът за вашата кожа и защо някои хора го смятат за допълнителен подход към лечението на псориазис.

Какво е колаген?

Колагенът е протеин, който придава сила и плътност на много части на тялото, включително:
 

Костите
Кожата
Мускулите
Съединителната тъкан

Всъщност колагенът е най-често срещаният протеин не само в човешкото тяло, но и в цялото животинско царство. Това е непълен протеин, което означава, че не съдържа всяка аминокиселина.
 

Вашето тяло произвежда свой собствен колаген, известен като ендогенен колаген. Колагенът, който идва извън тялото, като например под формата на добавки, се нарича екзогенен колаген.
 

Колагенът изпълнява много важни функции, включително:
 

Поддържане на кожата еластична
Подпомагане на костната плътност
Укрепване на косата и ноктите
Опорни стави
Укрепващи връзки и сухожилия
Играе роля в заздравяването на рани

В допълнение, колагенът помага на тялото ви да произвежда и размножава клетките. Има и противовъзпалителни свойства.
 

Как може колагенът да облекчи симптомите на псориазис?

Съществуват безброй добавки с колаген, включително някои, за които се твърди, че лекуват псориазис. Въпреки това изследванията все още не са проучили задълбочено ползите от колагена при псориазис.
 

Все пак колагенът може да има известна полза за лечението на псориазис.

Как може колагенът да облекчи симптомите на псориазис?

Съществуват безброй добавки с колаген, включително някои, за които се твърди, че лекуват псориазис. Въпреки това изследванията все още не са проучили задълбочено ползите от колагена при псориазис.
 

Все пак колагенът може да има известна полза за лечението на псориазис.

Може да помогне за намаляване на възпалението

Смята се, че кожните плаки, които се образуват при псориазис, са резултат от възпаление, което може да има дългосрочни последици за здравето.
 

Според Националната фондация за псориазис около 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит, който включва възпаление на ставите. Псориазисът може дори да увеличи риска от сърдечни заболявания поради възпалението, което причинява.
 

Но изследванията от 2018 г. показват, че намаляването на възпалението в тялото може да помогне за смекчаване на някои от тези рискове за здравето - и това е мястото, където колагенът идва.

Ето някои скорошни открития от изследвания върху колагена като лечение на възпаление:
 

  • Според изследване от 2018 г. противовъзпалителните свойства на аминокиселините в колагена могат да помогнат за намаляване на възпалението при артрит.
  • Изследванията от 2021 г. подчертават критичната роля, която колагенът играе при заздравяването на рани, включително намаляване на възпалението и подпомагане на растежа на нова кожа.
  • Според изследване от 2019 г., свързващо псориазис с други възпалителни състояния, включително възпалително заболяване на червата (IBD) и диабет, намаляването на възпалението в цялото тяло може ефективно да помогне за лечението на псориазис.

Може да подобри еластичността на кожата

Колагенът има добре известна роля в поддържането на здравето на кожата. По-специално, аминокиселините в колагена насърчават растежа на силна, здрава кожа.
 

Колагенът може също така да помогне за намаляване на появата на бръчки чрез повишаване на плътността на колагена в кожата – плътната на колаген кожа е по-малко склонна към набръчкване.
 

Всъщност много хора приемат добавки с колаген, за да помогнат:
 

  • Поддържа еластичността на кожата
  • Намаляване на изтъняването на кожата
  • Поддържа кожата гладка
     

Някои обичайни лечения за псориазис, като кортикостероиди, могат да се окажат тежки за кожата. Например кортикостероидите понякога могат да причинят изтъняване на кожата ви.

След това допълването с колаген може да ви помогне да поддържате здравето на кожата си, докато използвате леченията, препоръчани от вашия дерматолог.

Течен телешки колаген тип 1 и 3, с приятен вкус на горски плод. Приема се лесно благодарение на мерителната си капачка. Усвоява се бързо от организма, заради течната си формула. Благоприятно въздейства върху съединителната тъкан. Всеки 25мл съдържат 10,000 мг хидролизиран течен телешки колаген, в комбинация с перфектните количества витамини (C, D3, B5, B6, B7-биотин и B12) и хранителни вещества (хиалуронова киселина 50 мг и силика) за максимален синтез и производство на собствен колаген. Хиалуроновата киселина 50 мг заедно с колаген 10,000 мг, подобряват здравето и красивия външен вид на кожата. Колагенът и хиалуроновата киселина подхранват кожата на клетъчно ниво, за да придобие повече здравина, еластичност и стегнатост. Хиалуроновата киселина въздейства пряко върху ставите, като помага за тяхното "смазване". Всичко изброено по-горе, прави Колаген 10,000 мг най-комплексният и ефективен течен колаген на пазара.

Колагенът, всъщност е източник на младостта, все повече факти се откриват от учените по цял свят, за да засвидетелстват неговия благоприятен ефект върху човешкия организъм. Все повече дерматолози, препоръчват приема на течен колаген, като хранителна добавка. Когато пием течен колаген, ние даваме на тялото ни сила да се бори с фините бръчки, пази кожата ни жива, еластична, стегната и сияйна. Не се пълнее, дори наши клиенти споделят, че им е помогнало да балансират килограмите си!

Как да пробвате колаген за лечение на псориазис

Можете да приемате колаген в различни форми, включително:
 

Прахове, които добавяте към бульон, кафе, супи, смутита и др
Добавки под формата на хапчета и капсули
Богати на колаген храни като костен бульон и месо от органи

Можете да намерите повечето колагенови добавки и прахове на нашия сайт www.BadiZdrav.BG


Въпреки че инжекциите с колаген могат да помогнат за намаляване на визуалните признаци на стареене на кожата, нито едно изследване не подкрепя използването на инжекции с колаген за лечение на псориазис.

Видове колаген

Въпреки че съществуват 28 различни вида колаген, тип 1 е най-често срещаният в тялото ви.

Според проучване от 2015 г. за алтернативни лечения за псориазис, някои хора използват колаген тип 2, открит главно в очите и хрущялите, за лечение на псориазис.
 

Колагенът идва от много животински източници, включително крави, прасета и морски обитатели, като риба. Морският колаген често се рекламира като златен стандарт, когато става дума за добавки, тъй като той е:
 

  • По-добре се абсорбира от тялото ви
  • По-малко вероятно е да провокират имунен отговор и възпаление
  • По-добре за околната среда
     

Костният бульон обикновено се счита за храна с високо съдържание на колаген, но изследване от 2018 г. предполага, че той може да не съдържа надеждни количества от аминокиселините, които правят колагена ефективен.
 

С други думи, добавките с колаген могат да предложат по-добър вариант за получаване на повече колаген във вашата система. Добавките съдържат от 2,5 до 20 грама колаген на порция.

Имайте предвид обаче, че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира добавките, така че винаги е най-добре да се консултирате с вашия дерматолог или друг медицински специалист, преди да опитате нова добавка.

Безопасност и странични ефекти

Най-общо казано, експертите смятат колагена за доста безопасен за приемане от повечето хора. По-стари изследвания от 2000 г. предполагат, че има потенциал да причини някои леки странични ефекти, включително:
 

  • Намален апетит
  • Стомашни киселини
  • Храносмилателни проблеми


Ако сте склонни към камъни в бъбреците, може да искате да избягвате приема на колаген. Той съдържа аминокиселина, наречена хидроксипролин, която тялото ви превръща в оксалати. В някои случаи това може да допринесе за камъни в бъбреците.


Освен това колагенът съдържа различни животински протеини, които могат да причинят алергични реакции при някои хора. Ще искате да проверите съставките на всяка добавка, която обмисляте, за да сте сигурни, че не съдържа никакви алергени, които биха могли да предизвикат реакция.

И тъй като целият естествен колаген е на животинска основа, той не е подходящ за вегетарианска или веганска диета. Въпреки това, някои хора, които следват растителна диета, приемат веган колаген или добавки, които съдържат същите аминокиселини като колагена, но от растителни източници.
 

Отново, винаги е добра идея да се консултирате със здравен специалист, преди да вземете нова добавка, особено ако имате здравословни проблеми или приемате някакви лекарства.

Други възможности за лечение

В търсене на други лечения за псориазис, които не включват лекарства с рецепта.


Преглед от 2019 г. на алтернативни лечения за псориазис съобщава, че някои хора използват:
 

Куркума: Куркумата съдържа куркумин, противовъзпалително съединение. Проучване от 2020 г. установи, че локалното лечение с куркумин може да помогне за намаляване на растежа на кожните клетки, свързани с псориазис.


Кокосово масло: Казус от 2021 г., който използва аюрведичен подход за лечение на псориазис, включва кокосово масло като част от лечението заради неговите противовъзпалителни, овлажняващи и успокояващи свойства.


Светлинна терапия: Наричан още фототерапия, този подход използва ултравиолетова светлина, за да действа върху Т клетките, които участват в имунната система на тялото ви, за лечение на псориазис.

Промени в диетата: Някои хора използват безглутенови, кето или палео диети за управление на псориазис. Преглед от 2019 г. показва, че промените в начина на живот и диетата могат да успокоят псориазиса, когато също така спомагат за намаляване на възпалението.


Витамин D: Както локалните, така и пероралните добавки с витамин D могат да бъдат сравними с предписаните лечения за псориазис като кортикостероиди, според изследване от 2015 г. Доверен източник.

Рибено масло: Преглед от 2020 г. установи, че рибеното масло може да помогне на хората да се справят с псориазис заедно със съпътстващи възпалителни състояния като затлъстяване и сърдечни заболявания.

Псориазисът може да е кожно състояние, но причините за него обикновено са много по-дълбоки, с корените си във възпалението и вашия имунен отговор. С други думи, добавките с колаген сами по себе си вероятно няма да излекуват псориазис.
 

Все пак колагенът със сигурност може да е от полза за кожата ви и да помогне за успокояване на възпалението, така че увеличаването на богата на хранителни вещества и противовъзпалителна диета с повече колаген може да се окаже полезно.
 

Само имайте предвид, че винаги е най-безопасно да се консултирате със здравен специалист, преди да опитате добавки с колаген.

Рибния колаген е предимно от тип 1, неговата молекулна структура е по-бионалична и абсорбима, благодарение на това, че има най-малките на размер частици и най-ниското молекулно тегло от всички други видове колаген. Невероятно полезен е за здравето на кожата. Богатият на глицин и пролин колаген, намиращ се в рибата, ще ви впечатли с изключително бързи резултати, тъй като се абсорбира 1.5 пъти по-бързо от човешкия организъм. Осезаемо и чувствително се забелязват подобрения в кожата, като я прави по-нежна, по-гладка, по-сияйна, по-еластична и стегната. За максимално бързи резултати, доверете се на течен рибен колаген с приятен вкус на горски плод от Swedish Nutra. Лесен прием благодарение на мерителната си капачка. Усвоява се бързо от организма, заради течната си формула. С една доза от 25мл тялото ви ще получи: 10,000 мг хидролизиран течен рибен колаген, предимно тип 1, който е 70% от целият колаген в тялото. Перфектно съотношение на витамини С, D3, В5, В6, В7 и В12, за максимален синтез и стимулиране на тялото да произвежда собствен колаген. Хиалуронова киселина и Силика, хранителни вещества, които в комбинация с течен рибен колаген и изброените витамини, подобряват здравето и красотата на кожата. Подхранват кожата на клетъчно ниво, за максимално гладка, стегната, еластична и без бръчки кожа. Хидролизираният рибен колаген се състои от биоактивни пептиди, които имат антиоксидантни свойства. Тези свойства могат да помогнат за намаляването на реактивните видове кислород, които са нестабилни молекули, съдържащи кислород, които причиняват стареенето на тъканите и излагат хората на по-висок риск от рак. Същите биоактивни пептиди, открити в рибния колаген, имат антибактериални свойства. Тези пептиди, особено пептидният колагенцин, могат да помогнат да се инхибира растежа на инфекции, както и на бактерии, които причиняват заболявания. Продължават да се правят изследвания, за да се проучи потенциалът на рибните колагенови пептиди като антибиотици!