10 натурални начина да се справим с менопаузата

10 натурални начина да се справим с менопаузата

Менопаузата е естественият процес , при който се наблюдава спад на производството на женски репродуктивен хормон и приключването на менструалния цикъл на жената. Обикновено започва през 40-те или 50-те години .
Честите симптоми на менопаузата включват горещи вълни, вагинална сухота, втрисане, нощно изпотяване, наддаване на тегло, нередовен цикъл, лабилни настроения, намалено сексуално влечение, лош сън, загуба на костна маса, главоболие, тревожност и депресия .
Ето 10 билки и добавки, които обикновено се използват за справяне със симптомите на менопаузата, плюс доказателствата зад тях и съответната информация за безопасност.

1. Черен кохош

Черният кохош (Actaea racemosa) е цъфтящо растение, произхождащо от източните райони на Северна Америка.
Дълго време се използва в индианската билкова медицина за лечение на различни заболявания, но в момента най-често се използва за облекчаване на нощно изпотяване и горещи вълни, свързани с менопаузата.
Две рецензии, включващи данни за над 8000 жени в перименопауза, менопауза и постменопауза, заключиха, че няма достатъчно доказателства, за да се определи дали черният кохош е по-ефективен от плацебо при лечение на симптомите на менопаузата.
Въпреки това, авторите отбелязват, че може да са необходими повече изследвания.
Черният кохош не се препоръчва, ако имате анамнеза за чернодробно заболяване и някои доклади отбелязват нежелани реакции от замърсени добавки. Затова е най-добре да изберете добавки, които са тествани за чистота от трета страна.
Страничните ефекти са сравнително редки, но най-често съобщаваните са леко гадене, разстроен стомах и кожни обриви.

2. Червена детелина

Червената детелина (Trifolium pratense) е тревисто цъфтящо растение от семейство Бобови.
Той е богат източник на изофлавони. Тези съединения функционират подобно на хормона естроген и могат да помогнат за облекчаване на симптомите, свързани с намаляването на производството на естроген, което се случва с менопаузата .
Червената детелина често се използва за лечение или предотвратяване на различни симптоми на менопаузата, включително горещи вълни, нощно изпотяване и загуба на костна маса.
Преглед на 11 проучвания при жени в менопауза установи, че червената детелина е по-ефективна за облекчаване на горещи вълни от плацебо.
Две малки по-стари проучвания показват, че допълнителните дози изофлавони от червена детелина могат да забавят костната загуба при жени в менопауза в сравнение с плацебо.
Обърнете внимание, че това цъфтящо растение може да не е безопасно за деца, бременни или кърмещи жени или жени, които имат рак на гърдата или други чувствителни към хормони ракови заболяван.

3. Донг Куай

Донг куай (Angelica sinensis), известен също като женски женшен, е азиатска билка, тясно свързана с целина, моркови и магданоз. Расте в по-хладните райони на Китай, Корея и Япония.
Донг куай често се използва в традиционната китайска медицина за поддържане на здравето на жените и лечение на симптоми, свързани с предменструален синдром (ПМС) и менопауза .
Въпреки популярността му, има много малко изследвания върху хора, които да подкрепят ефикасността на донг куай при симптомите на менопаузата.
Едно проучване при 71 жени, което сравнява донг куай и плацебо, не разкрива значителни разлики в горещите вълни или вагиналната сухота.
Въпреки това, две отделни проучвания, използващи донг куай  във връзка с други билки, включително червена детелина, черен кохош и лайка, установиха, че горещите вълни и нощното изпотяване са значително намалени.
Донг куай обикновено е безопасен за повечето възрастни, но може да повиши чувствителността на кожата ви към слънцето. Може също така да има ефект на разреждане на кръвта, така че употребата му не се препоръчва сред хора, които приемат кръворазреждащи препарати.

4. Масло от вечерна иглика

Семената на вечерна иглика (Oenothera biennis) се използват за направата на масло от вечерна иглика.
Това цъфтящо растение е родом от централна и източна Северна Америка и маслото от семена често се използва за лечение на симптоми на менопауза като горещи вълни и загуба на костна маса.
Едно по-старо проучване заключава, че маслото от вечерна иглика не е по-ефективен от плацебо за смекчаване на горещите вълни. Въпреки това, по-скорошно проучване отбеляза, че маслото от вечерна иглика е приблизително 10% по-ефективен за намаляване на тежестта на горещите вълни от плацебо.
Друго по-старо проучване сравнява добавка с калций и комбинирана добавка с масло от вечерна иглика, калций и омега-3 за спиране на костната загуба при жени преди и след менопауза. И двете групи запазват костната минерална плътност, но добавката с масло от вечерна иглика не е по-ефективна от калция .
Краткосрочната употреба на масло от вечерна иглика обикновено е безопасна за повечето възрастни. Докладваните нежелани реакции са леки, но могат да включват гадене и стомашна болка.
Маслото от вечерна иглика може да взаимодейства отрицателно с определени лекарства за ХИВ. Трябва да говорите с вашия лекар,  преди да приемете масло от вечерна иглика особено ако приемате други добавки или лекарства.

5. Мака

Мака (Lepidium meyenii) е перуански зеленчук от семейство Brassica, заедно с броколи, зеле и брюкселско зеле.
Използва се от векове в традиционната народна медицина за лечение на физически заболявания като анемия, безплодие, хормонален дисбаланс и определени симптоми на менопаузата като намалено сексуално влечение, настроение и вагинална сухота.
Доказателствата за ефикасността на мака при менопауза са много ограничени. Въпреки това, няколко малки проучвания показват, че той е значително по-ефективен от плацебо за повишаване на сексуалното влечение и намаляване на психологически симптоми като тревожност и депресия.
Не са документирани значими неблагоприятни ефекти, но има много малко данни за безопасност. Не е известно дали мака пречи на лекарствата, така че е най-добре да се консултирате с вашия лекар, преди да я приемете.
Нещо повече, неотдавнашният скок в популярността на мака я прави особено податлива на замърсяване и други проблеми с контрола на качеството по време на производството.
Ако планирате да го използвате, уверете се, че го купувате само от реномирани марки, които използват тестване на трети страни за чистота и ефикасност.

6. Соя

Соевите зърна могат да се похвалят с богат запас от изофлавони, които са структурно подобни на хормона естроген и могат да упражнят слаби естрогенни ефекти в тялото ви.
Много често срещани симптоми на менопаузата са свързани с намаляване на производството на естроген. Следователно се смята, че соята помага за облекчаване на симптомите поради естроген-подобните си свойства.
Популационните проучвания свързват високия прием на соя с намалена честота на горещи вълни, но много малко широкомащабни клинични проучвания показват някаква значителна полза.
Скорошен преглед на 95 проучвания при жени в менопауза установи, че добавките със соеви изофлавони могат да повлияят благоприятно здравето на костите, както и честотата и продължителността на горещите вълни. Въпреки това не могат да бъдат гарантирани конкретни резултати.
Соевите храни са много безопасни и като цяло полезни, при условие че нямате алергия към соя.
Минимално преработените соеви храни като соя, тофу и темпе имат най-добър хранителен профил и най-високо съдържание на изофлавони.
И все пак безопасността на дългосрочното допълване с високи дози соеви изофлавони е по-малко сигурна. Честите нежелани реакции могат да включват стомашна болка и диария. Консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите добавки от соев изофлавон към вашата рутина.

7. Ленено семе

Лененото семе (Linum usitatissimum), известно още като ленено семе, е естествено богат източник на лигнани.
Тези растителни съединения имат химична структура и функции, подобни на тези на хормона естроген. Ленът понякога се използва за облекчаване на симптомите на менопаузата като горещи вълни и костна загуба поради предполагаемата му естроген-подобна активност.
Преглед на 11 проучвания установи, че ленените семена намаляват честотата и продължителността на горещите вълни, но не повече, отколкото в контролните групи.
В малко, 3-месечно проучване при 140 жени в менопауза, тези, които са приемали ленено семе, съобщават за значителни подобрения в различните симптоми на менопаузата и цялостното качество на живот.
Въпреки че настоящите данни са обещаващи, са необходими повече доказателства.
Все пак ленените семена са богати на хранителни вещества и се считат за много безопасни. Те са чудесен начин да увеличите приема на фибри и здравословни мазнини, независимо от ефекта им върху симптомите на менопаузата.

8. Женшен

Женшенът е едно от най-популярните билкови лекарства в света.
Използван от векове в традиционната китайска медицина, се смята, че засилва имунната функция, здравето на сърцето и енергийните нива.
Съществуват няколко вида, но корейският червен женшен най-често се изследва във връзка с менопаузата.
Преглед от 2016 г. на 10 проучвания предполага, че корейският червен женшен може да засили сексуалното желание и да подобри настроението и общото чувство за благополучие при жени в менопауза.
Краткосрочната употреба на корейски червен женшен изглежда безопасна за повечето възрастни.
Въпреки това, кожен обрив, диария, виене на свят, затруднено заспиване и главоболие са сред най-честите нежелани реакции. Може също така да наруши контрола на кръвната захар, така че може да е неподходящо, ако имате диабет.
Женшенът може да взаимодейства отрицателно с някои лекарства за кръвно налягане, холестерол и разреждане на кръвта. Консултирайте се с вашия лекар, преди да опитате женшен, особено ако приемате такива лекарства.

9. Валериана

Валериана (Valeriana officinalis) е цъфтящо растение, чиито корени се използват в различни практики за билкова медицина, за да предизвикат релаксация и усещане за спокойствие.
Понякога наричан „валиум на природата“, валерианът се използва за лечение на симптоми на менопауза като безсъние и горещи вълни. Липсват убедителни доказателства за неговата ефикасност, но предварителните данни са обещаващи.
Малко проучване при 68 жени в менопауза установи, че добавките с валериана са значително по-ефективни за намаляване на субективната тежест на горещите вълни, отколкото плацебо. Друго малко проучване при 60 жени в менопауза открива подобни резултати.
В още едно проучване при 100 жени в менопауза комбинацията от валериана и маточина е значително по-ефективна за подобряване на качеството на съня.
Валерианът има прилична безопасност, но се свързва с леки странични ефекти, като храносмилателни разстройства, главоболие, сънливост и световъртеж.
Приемът на валериана не се препоръчва, ако приемате някакви лекарства за сън, болка или тревожност, тъй като може да има комбиниран ефект. Може също така да взаимодейства отрицателно с добавки като кава, мелатонин и жълт кантарион.

10. Плодове от Адамово дърво

Плодовете от Адамово дърво  (Vitex agnus-castus) е лечебна билка, произхождаща от Азия и Средиземноморието. Отдавна се използва при безплодие, менструални нарушения и симптоми на ПМС и менопауза.
Подобно на много други билки, резултатите от изследванията за способността му да облекчава симптомите на менопаузата са смесени.
Проучване при 92 жени, сравняващо плацебо и комбинация от червено зърно и жълт кантарион, не открива разлики в симптомите на менопаузата.
Въпреки това, по-скорошно проучване при 52 жени, приемащи плодове на адамово дърво показа значително намаляване на тревожността и горещите вълни - но без значими промени в депресията или сексуалната дисфункция.

За много жени менопаузата причинява неудобни физически и психологически симптоми, като горещи вълни, затруднено заспиване, тревожност и депресия.
Фармацевтичните продукти се считат за най-ефективното лечение, но много жени предпочитат естествените алтернативи.
Билки и храни като мака, соеви зърна, корен от валериана, черен кохош, ленени семена и червена детелина са сред най-популярните добавки за менопауза, но повечето от тях нямат сериозни доказателства в подкрепа на употребата им.
Подобно на фармацевтичните продукти, билковите добавки могат да имат странични ефекти и да взаимодействат отрицателно с определени лекарства. Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да добавите добавки към вашата рутина.