Woman in pain for Frozen Shoulder

Какво е замръзнало рамо?

Замръзналото рамо, понякога наричано адхезивен капсулит, е състояние, което ограничава движението в раменната става. Обикновено имате болка и скованост, които се появяват постепенно, влошават се и най-накрая изчезват.

Рамото ви има три кости, които образуват топка и гнездо, включително горната част на ръката (раменна кост), лопатка (лопатка) и ключица (ключица). Силната съединителна тъкан около раменната ви става държи всичко заедно. Това се нарича раменна капсула.
 

При замръзнало рамо тази капсула става толкова дебела и стегната, че е трудно да се движи. Образуват се ленти от белези и има по-малко течност, наречена синовиална течност, която поддържа ставата смазана. Тези неща ограничават още повече движението на раменете ви.

Състоянието се нарича „замръзнало“ рамо, защото когато рамото ви става по-болезнено, вие го използвате по-малко. Колкото по-малко го използвате, толкова по-дебела става капсулата за рамото ви и толкова по-трудна е употребата. Така рамото ви се чувства „замръзнало“ на място.

Симптоми на замръзнало рамо

Основните симптоми на замръзнало рамо са болка и скованост, които затрудняват или правят невъзможно движението.
 

Вероятно ще почувствате тъпа или болезнена болка в едното рамо. Може също да почувствате болка в раменните мускули, които обгръщат горната част на ръката ви. Може да почувствате същото усещане в горната част на ръката. Болката ви може да се влоши през нощта, което може да затрудни съня.

Етапи на замръзнало рамо

Обикновено преминавате през три фази със замръзнало рамо.

Етап на замразяване:

Имате болка (понякога сериозна) в рамото всеки път, когато го движите.

Бавно се влошава с времето и може да боли повече през нощта.

Движението на раменете ви е ограничено.

Този етап може да продължи от 6 до 9 месеца.

 

Етап на размразяване:

Вашият обхват на движение започва да се връща към нормалното.

Това може да отнеме от 5 месеца до 2 години.

Как мога да облекча замръзналото рамо?
Нашият Rubilind Rot рол-он за мускули и стави е особено подходящ за освобождаване на мускулното напрежение, тъй като рол-онът не само осигурява лесно и точно нанасяне, но и създава приятен масажен ефект.
 

Защо RUBILIND® Rot рол-он за схващания, напрежение и болки в мускули и стави?
Практичният рол-он осигурява много лесно и прецизно нанасяне, с допълнителен масажиращ ефект. Ръцете Ви остават чисти, а затоплящият агент разгръща ефекта си само там, където наистина имате нужда. Благодарение на удобния си размер, той също се побира във всяка раница или дамска чанта, за да бъде под ръка във всеки един момент.
 

Лечение на замръзнало рамо

Като цяло лечението протича в 3 основни стъпки:
 

Облекчаване на болката – избягвайте движения, които ви причиняват болка. 

Движете рамото си само внимателно. 

Използвайте гелове за схващане, препарати за разтривки, парацетамол или ибупрофен, за да облекчите болката.

По-силно облекчаване на болката и подуването – предписани болкоуспокояващи. Може би стероидни инжекции в рамото ви, за да намалите отока.

За какво е полезен спиртът за разтривки?
Съставки като масло от планински бор и ментол в Arlberger Arnica Rubbing Alcohol – спирт за разтривки подпомагат циркулацията кръвта в кожа, като по този начин ускоряват регенерацията на възпалени мускули и уморени крака и възстановяване след обща умора. 

Защо се добавя арника?
Освен че стимулират притока на кръв, активните съставки на арниката са ценени от хора, страдащи от слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми, както и за подпомагане на регенерацията след изкълчване. Себастиан Кнайп каза за арниката: „Арниката струва злато. Това растение заслужава да бъде на първо място сред средствата за лечение на рани.“ Arnica montana е обявена за лечебно растение на годината през 2001 г.

Възстановяване на движението – упражнения за раменете, когато е по-малко болезнено. Това може да стане у дома или при физиотерапевт.

Може да получите комбинация от тези лечения в зависимост от това колко болезнено и схванато е рамото ви.

По-силното облекчаване на болката обикновено се използва само за кратко време, тъй като може да причини нежелани реакции.

Физиотерапия за замръзнало рамо


Физиотерапията може да ви помогне да възстановите движението на рамото си.
 

Физиотерапевт ще прецени броя на сесиите, от които се нуждаете. Точният брой зависи от това как рамото ви реагира на лечението.
 

Физиотерапевтът първо ще провери колко движения имате в раменете.

Леченията от физиотерапевт включват:

стречинг упражнения
силови упражнения
съвет за добра поза
съвет за облекчаване на болката

Ако все още изпитвате болка, след като сте приключили сесиите, върнете се при личния си лекар или физиотерапевт. 

Може да предпишат повече физиотерапия или да опитат друго лечение.
 

Много физиотерапевти работят в кабинетите на общопрактикуващите лекари. В някои райони можете да поискате да посетите физиотерапевт, без първо да посетите личен лекар.
 

Можете също така да получите физиотерапия частно.