хром на прах

Какво е Хром: ползи и предпазни мерки

Добавките с хром са най-известни със способността си да подобряват действието на естествения инсулин. Но има и други употреби, както и предпазни мерки, които трябва да знаете.

Хромът е минерал, от който тялото ви се нуждае за някои функции на вашия метаболизъм. 

Администрацията по храните и лекарствата определи хрома като основен елемент през 2001 г., поради неговия ефект върху начина, по който действа инсулинът.
 

Тази статия изследва как тялото ви използва хром и кой може да има нужда или да се възползва от добавки с хром.

Какво е хром?

Хромът е минерал, който се среща естествено в много храни. Някои форми на хром са токсични странични продукти от производството и устройствата от неръждаема стомана, но те не са същите като вида хром, който се намира в храните и хранителните добавки.
 

Този минерал е най-известният доверен източник заради способността си да подобрява действието на естествения инсулин. Но хромът също играе роля в:
 

Въглехидратния метаболизъм
Метаболизма на мазнините
Протеинов метаболизъм
Антиоксидантни ефекти

Какви са употребите и ползите от добавките с хром?

Докато хромът е важен за някои нормални телесни функции, има и други слухове за ползи. Някои от тях са митове, а други са подозирани, но остават непотвърдени:
 

Нива на кръвната захар: Хромът има известно влияние върху ефективността на инсулина, но проучванията не са показали ясна полза за регулирането на нивата на кръвната захар при хора с диабет или затлъстяване.

Метаболитен синдром: Както при диабета, смята се, че хромът има известна полза за хората с метаболитен синдром поради ефекта си върху действието на инсулина. Проучванията обаче не успяха да установят, че добавките с хром имат благоприятен ефект върху:

Нивата на кръвната захар
Нива на мазнини
Тегло
Измервания на обиколката на талията

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS): Това ендокринно заболяване засяга жени в детеродна възраст и може да повлияе на плодовитостта. Употребата на хром при лечението на това състояние се фокусира върху подобряване на нивата на липидите и регулирането на кръвната захар, но резултатите са смесени относно това колко добре действат добавките с хром при PCOS.

Дислипидемия: Някои проучвания свързват дислипидемията или високите нива на холестерола с ниските нива на хром, но остава неясно дали добавките с хром действително могат да понижат нивата на холестерола.

Загуба на тегло: Хромът играе роля в употребата на инсулин и липидния метаболизъм, така че някои теории предполагат, че този минерал може да помогне при загуба на тегло и изграждане на чиста мускулатура. Има някои доказателства, че добавките с хром - по-специално хромовият пиколинат - имат малък, но значителен ефект върху телесното тегло и нивата на телесните мазнини.

Могат ли добавките с хром да се използват за отслабване?

Хромът може да има известно въздействие върху загубата на тегло и често се продава като добавка, насочена към насърчаване на метаболизма или загуба на тегло. Но доказателствата в подкрепа на употребата му за отслабване са смесени. В проучвания, при които хромът наистина води до загуба на тегло, ефектите са малки, но значителни.
 

Ако се интересувате от загуба на тегло, можете да говорите с лекар за вашите цели за загуба на тегло и дали добавките с хром са подходящи за вас. Подобно на много други витамини и минерали, хромът може да повлияе на определени здравословни състояния или да взаимодейства с лекарства.

Продуктът L-Carnitin Plus, на немската компания Vegavero, предоставя цялостно решение за поддържане на нормално телесно тегло, подпомага метаболизма на мазнините и енергията. Допринася за намаляване на умората и поддържане на нормални нива на кръвната захар, за пълна продуктивност по време на тренировка.

Не само иновативната формула, но и качеството на съставките е това, което прави Л-Карнитин Плюс, точният избор за вас

L-карнитин е под формата на Carnipure, който е специален висок клас, пречистен L-Карнитин, произведен от швейцарската компания Lonza.

Хромът е във високоусвоима форма - хром пиколинат, а екстрактът от зелено кафе 10:1 съдържа най-малко 50% хлорогенна киселина, вещество, което е отговорно за полезните му свойства. Комбинацията се включва с избрани витамини от група В (B2, B3, B6, B9) и холин като холин биттартарат.
 

Продуктът не съдържа изкуствени добавки. Произвежда се по световни стандарти: ISO 9001, HACCP, GMP.

Колко ефективни са добавките с хром?

Въпреки че хромът е основен минерал, има малко доказателства, че приемането на тези добавки помага на хората да постигнат желаните здравни цели.
 

Проучванията са наблюдавали подобрения в нивата на кръвната захар, загуба на тегло и изграждане на мускули, но тези промени са били малки.
 

Изследванията показват, че добавките с хром имат известно въздействие върху здравословни състояния като PCOST и диабет, но значението на тези ефекти все още не е ясно. Необходими са повече изследвания.

Колко хром трябва да приемате?

Дефицитите на хром са редки и повечето хора получават достатъчно от този минерал от храната. Възрастните се нуждаят от 20–35 микрограма (mcg) доверен източник на хром всеки ден и много храни съдържат този минерал.
 

Храните със значителни количества хром включват месо, зърнени храни, плодове, зеленчуци и храни и напитки, които съдържат дрожди. Точните количества хром в различните храни може да зависят от почвените условия на местата, където се произвеждат тези храни.
 

Някои от храните, които съдържат най-големи количества хром са:
 

Гроздов сок (7,5 мкг на порция)
Шунка (3,6 мкг на порция)
Пълнозърнести английски мъфини (3,6 мкг на порция)
Бирена мая (3,3 мкг на порция)
Портокалов сок (2,2 мкг на порция)
Телешко (2 mcg на порция)
Маруля (1,8 мкг на порция)

Няма зададен дневен максимум за хром. Това е така, защото има малко доказателства, че консумацията на твърде много хром може да причини странични ефекти. Въпреки това, хората със съпътстващо бъбречно или чернодробно заболяване може да имат по-висок риск от токсичност с хром.
 

Прекомерният прием на хром може да доведе до следните симптоми:
 

Отслабване
Анемия
Нисък брой на тромбоцитите (тромбоцитопения)
Чернодробно заболяване
Заболяване на бъбреците
Обриви
Ниска кръвна захар

Има ли някакви странични ефекти, свързани с добавките с хром?

Хората с чернодробно и бъбречно заболяване може да трябва да внимават с прекомерната добавка на хром.
 

Лекарствените взаимодействия са по-голямо безпокойство. Добавянето на хром може да промени действието или по друг начин да взаимодейства със следните лекарства Доверен източник:
 

Инсулин
Метформин
Други лекарства за диабет
Левотироксин

Ако приемате някое от тези лекарства, говорете с лекар или фармацевт, преди да вземете добавки с хром.

Хромът е основен минерал, но недостатъците са редки и има малко доказателства, че добавките могат да ви помогнат да постигнете здравословни цели като загуба на тегло и по-добро регулиране на кръвната захар.
 

Преди да започнете да приемате каквито и да било хранителни добавки, говорете с лекар, за да се уверите, че те няма да повлияят на лекарствата, които приемате, или медицинските състояния, които имате.

Предназначение:

Подкрепя производството на инсулин в човешкото тяло, насърчава синтеза на мазнини и протеини.

Действие:

Участва в производството на енергия. Подкрепя метаболизма на глюкозата, за това този минерал е наричан “фактор на толерантност към глюкозата” (GTF). Насърчава обмяната на мазнините и повишава мускулната маса. Предпазва от сърдечно-съдовите заболявания, също така забавя процесите на стареене.