жена, която се тегли на кантар

Как да засилите метаболизма си

Вашият метаболизъм играе жизненоважна роля в изгарянето на мазнините и също така е от съществено значение за способността на тялото ви да изпълнява функции. Това е процес, който включва превръщането на храната, която ядете, в енергия, което позволява функции като дишане, циркулация на кръвта, контролиране на телесната температура и смилане на храната.


Здравословни навици, които да опитате

Правете интервални тренировки
Продължавайте да приемате калории
Тренирайте последователно
Напълнете се с протеини
Насладете се на кафето си
Насладете се и на зелен чай
Правете редовни почивки пред екрана
Опитайте се да премахнете стреса
Спете повече

Също така е важно да имате предвид, че докато тези дейности могат да ви помогнат да засилите метаболизма си, промените често са малки и могат да останат незабелязани. Ускоряването на метаболизма ви не означава непременно, че ще изгорите повече калории или ще отслабнете.

Все пак искате да поддържате метаболизма си, за да поддържате тялото си правилно. Ето какво включват дейностите по-горе и как да ги включите в ежедневието си, за да увеличите метаболизма си.

Правете интервални тренировки

Когато бягате, плувате или карате колело, увеличете интензивността на темпото си за интервали от 30 секунди, преди да се върнете към нормалната си скорост след това.

Това ще ви помогне да поемете повече кислород и ще накара вашите митохондрии, вашите клетъчни електроцентрали, да работят по-усилено, за да изгарят енергия.

Продължавайте да приемате калории

Странно, но истина: Ако намалите количеството калории, които приемате, метаболизмът ви смята, че храната е оскъдна и забавя, за да спести енергията ви, и спира изгарянето на мазнини, за да спести енергия, каза д-р Хайман.

Според изследване от 2021 г., публикувано в International Journal of Obesity, за да предпазите метаболизма си от забавяне, докато се опитвате да отслабнете, трябва да сте сигурни, че имате достатъчно калории, за да съответствате поне на вашия RMR.4 Можете да тествате своя RMR на място за тестване на RMR близо до вас.

Bellaform Stoffwechsel Aktivformel на немската компания Barbel Drexel е натурална формула, част от серията природни продукти Bellaform, които са предназначени за възстановяване и поддържане на нормалното телесно тегло.

Формулата на продукта комбинира само природни съставки, които нямат нежелани ефекти и по естествен начин допринасят за контрола върху апетита, намаляването на излишните мазнини и подпомагането на метаболизма.

Тази формула за добър метаболизъм с гуарана и люти чушки се предлага под формата на таблетки, които са лесни за прием и съдържат растителни екстракти, цинк, витамин С, извлечен от ацерола, хром и селен.

За да стимулирате успешно ключовите процеси, които играят важна роля за редуциране на теглото, оформяне на тялото в критичните области и влизане в добра форма, то е необходимо да приемате добавката за период от поне 3 месеца.

Препоръчва се продуктът да се комбинира с редовна физическа активност като ежедневно ходене пеша на дълги разстояния или спортни дейности, за да получите максимален ефект от Bellaform Stoffwechsel Aktivformel.

Тренирайте последователно

Има страхотен феномен, известен като прекомерна консумация на кислород след тренировка (EPOC), при който тялото ви може да отнеме време, за да се възстанови от интензивна тренировка и да се върне към предишната си скорост на метаболизма в покой. През този период тялото ви изгаря повече калории, отколкото обикновено, дори след като спрете да тренирате.

Но високото изгаряне на калории няма да продължи толкова дълго. В рамките на около час след тренировката ви ще се върнете към вашия RMR.

Тренировката за съпротива, известна още като силова тренировка, също е важен начин за увеличаване на вашата сила, издръжливост и метаболизъм.

Ето нещо: в колкото по-добра форма се намирате, толкова по-малка полза ще имате, защото тялото ви се научава да става по-ефективно с времето. Можете да се опитате да заобиколите това, като тренирате повече или по-интензивно.

Избягвайте трансмазнините

Трансмазнините не само са лоши за сърцето – те също така забавят способността на тялото ви да изгаря мазнини. Световната здравна организация казва, че трансмазнините могат да имат отрицателен ефект върху начина, по който тялото ви метаболизира основните макронутриенти, от които тялото ви се нуждае, като липидите в кръвта и мастните киселини.

Яденето на трансмазнини може да причини инсулинова резистентност и възпаление, като и двете могат да объркат метаболизма ви. Храните с високо съдържание на трансмазнини включват много печени продукти и пържени храни.

Заредете се с протеини

Вашето тяло отнема повече време, за да разгради протеини, отколкото мазнини или въглехидрати, така че в крайна сметка се чувствате по-сити и по-дълго. Но протеинът може също така да даде тласък на метаболизма ви благодарение на процес, наречен термогенеза, при който тялото ви използва около 10% от приетите калории за храносмилане.

Тъй като изгарянето на протеини отнема повече време, отколкото въглехидрати или мазнини, тялото ви използва повече енергия за усвояване на хранителните вещества в диета с високо съдържание на протеини.

Бърз начин да получите повече протеин: Добавете суроватка към смути. Суроватъчният протеин увеличава изгарянето на калории и оползотворяването на мазнините, помага на тялото да поддържа мускулите и кара мозъка да се чувства сит.

Насладете се на вашето кафе

Не е нужно да започнете да пиете кафе, ако не го направите сега, но не е нужно да го отказвате, ако вече пиете разумно количество.

Кофеинът ускорява централната ви нервна система и това може да засили метаболизма ви. При условие, че чашата ви не е пълна със сметана и сироп, кафето може да бъде чудесен начин да ви даде енергия, както и някои антиоксиданти.

Кафето също подобрява енергийните нива по време на тренировка, като ви помага да работите по-усилено, по-дълго и да изгаряте повече калории в процеса.

Опитайте се да премахнете стреса

Разбира се, премахването на стреса е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Изследванията показват, че когато сте под стрес, метаболизмът ви спира. Има няколко възможни причини за това, но една е, че хроничният стрес стимулира производството на бетатрофин, протеин, който инхибира ензима, необходим за разграждането на мазнините.

Осигурете си повече сън

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват на възрастните да получават поне седем часа сън на нощ. Ако ви е трудно да уцелите седем часа на нощ, опитайте се да си създадете нови навици за лягане, които ще ви помогнат да спите цяла нощ.

Ябълков оцет на Webber Naturals е естествен продукт при нарушен метаболизъм, наднормено тегло и повишен апетит.

 

Основни ползи:

  • Спомага за подобряване обмяната на веществата.
  • Допринася за изчистване на организма от токсините.
  • Съдейства за намаляване на апетита и редукция на теглото.
  • Подпомага нормализирането на холестерола.
  • Оказва положително влияние върху състоянието на косата, кожата и ноктите.
  • Мощен антиоксадант защитаващ клетките от оксидативен стрес.

 

Ябълковият оцет на Webber Naturals подпомага обмяната на веществата и съдейства за разграждането на мазнините. Спомага за намаляване на „лошия” холестерол и осигурява всички необходими хранителни вещества при подлагане на диети за намаляване на теглото. Подпомага процесите на пречистване на организма, като по този начин съдейства за по-доброто състояние на косата, кожата и ноктите.

Ябълковият оцет на Webber Naturals съдържа екстракт от плодове на ябълки /Malus pumila Mill/.

Приятните за прием желирани таблетки не съдържа изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, млечни продукти, пшеница, глутен, дрожди, соя, яйца, черупчести, риба, животински продукти, ядки или ГМО и са подходящи за вегани и вегетарианци.