жена, която пуши цигари и яде бургер

Как да се откажем от вредните навици?

Промяната в навиците може да е голямо предизвикателство, но е абсолютно постижимо, стига да предприемем правилните стратегии и да вложим много воля и упорство в това си начинание. В съвременния свят, в който сме изложени на постоянен стрес, е трудно да продължим да спазваме “онази” диета, да привикнем да посещаваме фитнеса по 3-4 пъти седмично или да спрем цигарите. Много неща звучат лесни, но са далеч по-трудни за изпълнение. 


По същество навиците са рутина, която изграждаме, за да направим ежедневието си по-лесно. Повтаряме дадени действия отново и отново, и в даден момент ги извършваме механично, без дори да се замислим. По този начин разтоварваме мозъка си, защото не го ангажираме със съзнателното извършване на дадени процеси. 


Някои от навиците въздействат върху центъра на възнаграждение на мозъка. Именно те са доста опасни и трудни за отказване. Такива са тютюнопушенето, хазарта, пристрастеността към социалните медии и други. 

Установете вътрешната си мотивация

Едно от първите неща, които трябва да направим, е да установим защо искаме да прекратим някой навик. Ако примерно сте решили да спрете цигарите, вероятно искате да се погрижите за здравето си, може би искате да живеете по-дълго и пълноценно и да прекарате повече време с децата си? Вероятно финансовата част също е част от причината - искате да спестите повече пари, за да пътувате повече? Каквито и да са причините, поради които искате да преустановите даден навик, важно е да ги идентифицирате. Когато сте в моменти на затруднение, припомнянето на всички тези причини би ви помогнало да продължите борбата с прекъсването на вредния навик

Разберете какво ви предизвиква

След като сте определили какво ще ви мотивира да се откажете от вредния навик, е време да помислите какво ви предизвиква да извършвате навика си. Например, ако искате да спрете питиетата, помислете си, може би за вас това е социална дейност и пиете предимно навън с приятели? Възможно е да се отпускате повече с някои хора от обкръжението си, или да има някой, който ви подтиква към чашката по-често. Не е изключено да е нещо, което правите, когато празнувате или пък когато сте ядосани и не сте на себе си. При всички положения, ако установите такива зависимости, ще ви бъде по-лесно да разработите стратегия как да избягвате обстоятелствата, които ви подтикват към навика, който искате да изкорените.

Промяна в поведението ни

И така пристъпваме към по-трудната част. Да се върнем към примера с тютюнопушенето. Ако вече сте установили мотивацията си, и сте разбрали, че примерно обичате да пушите сутрин с кафето и с колегите, когато отидете на работа, бихте могли да направите следното - известно време пийте чай сутрин, или друга топла напитка, която ви носи удоволствие. Заменете социализирането навън с колегите с приятна музика в офиса и разговор с колеги, които не са пушачи. Малките неща водят до големи успехи. Такива леки промени в поведението ни помагат да пренасочваме вниманието си и да отстраняваме нещата, които най-често ни предизвикват да се обърнем към навика си.

Награждавайте се за добре свършената работа

За да може да имате допълнителен стимул, е добра идея да се награждавате за постигнатите малки успехи по пътя на големия успех. Изберете си нещо, което обичате, носи ви радост и лесно бихте могли да правите всеки път, когато сте избегнали навика. Примерно, ако сте решили да спрете да пиете и сте си останали вкъщи, поглезете се - поръчайте от любимия ресторант и си пуснете филм, който ви харесва. Ако сте решили да спрете да ругаете, хапвайте по един бонбон всеки път, в който пропускате да изплюете някоя звучна ругатня. Ако искате да спрете да гризете ноктите си и цял ден успешно сте избягвали това си начинание, може би е време да се възнаградите с един хубав маникюр или да излезете на приятна разходка с колата вечер. Каквото ви прави щастливи. Важно е както целите, така и наградите да са постижими. 

Поставяйте ясни цели в процеса

Следващата естествена стъпка е поставянето на ясни цели в процеса на отказване на навика. Може например в началото да си поставите цел да не пушите в продължение на 3 дни, а после, след като постигнете успех, да дръпнете малко границите и да ги направите една седмица или пък месец. Може да си кажете, че няма да ядете шоколад на излизане от офиса и така, след няколко дни, ще започнете по-рядко да се сещате за това. Така неминуемо в даден момент, стига да успявате да се въздържате от навика си, ще дойде момент в който този навик просто ще изчезне и ще остане в миналото.