жена при доктор, защото я боли ръката

Хронична болка - причини, последици, алтернативни методи за облекчаване

Болката е проблем, който тормози хора от различни възрасти навсякъде по света и е една от най-честите причини за търсене на медицинска помощ. 


За хората страдащи от хронични болки е важно да намират начин за овладяване на болката без медикаменти. Ако всеки ден се сблъсквате с неприятно усещане в различни части на тялото, не бихте искали всекидневно да приемате лекарствени продукти, ако разбира се е възможно това да бъде избегнато. 


Всеки човек има субективно възприятие за степента на болката, която усеща и то се дължи на редица фактори като гените ви, начина ви на живот, личността и възприятията ви.  

Кои болки се смятат за хронични?

За хронични смятаме болките които продължават и след нормалното време за заздравяване на тъканите от 3 месеца и могат да продължат месеци наред или дори години. Възможно е те да са с продължителен характер или да започват и спират в различни интервали от време. 

Какво може да причини хронични болки в тялото?

Много са състоянията, които биха могли да доведат до хронични болки в тялото. Понякога болките се дължат на очевидни виновници като артрит, хронични болки в гърба, мускулно-скелетни болки, фибромиалгия, невралгии, мигрена и други. 


Друг път може да се дължат на стари травми Не е изключено да има и комбинация от причинители, водещи до хронични болки. При всички случаи причинителите следва да бъдат идентифицирани от лекуващия ви лекар, за да се вземат съответните мерки. 

Проявление на хроничните болки

Освен че създават изключително неприятно усещане за хората страдащи от тях, хроничните болки имат негативно отражение и върху качеството ни на живот. Този негативен ефект може да се изразява в редица аспекти като например: 


  • Качеството на съня ни
  • Сърдечно-съдовото ни здраве
  • Настроенията ни 
  • Менталното ни здраве
  • Когнитивните процеси
  • Работата на мозъка ни 
  • Представянето ни в сексуално отношение
  • Отношенията ни с околните 
  • Качеството на работата ни 

Хората страдат от различни хронични болки и това е нещо, с което се сблъскват и трябва да се борят всеки ден. 


За какво е предназначен загряващ гел Rubilind® Rot?

Rubilind® Rot е загряващ гел в практичен рол-он с билкови етерични масла, подходящ при оплаквания като:

  • шипове
  • схващания във врата и гърба
  • мускулно напрежение
  • болки в мускули и стави (рамене, лакти, колене, ръце, ходила)
  • лумбаго
  • студени крайници
  • термотерапия
  • ревматизъм и артрит

Как действа загряващ гел Rubilind® Rot?

Екстракт от люта чушка (Капсаицин) е активното вещество на лютите чушки – растения от род Capsicum. Капсаицинът е ценно вещество с обезболяващо, антибактериално и противоревматично действие. Той повишава кръвообращението, с което засилва потока на хранителни вещества към клетките. Има силно загряващ и зачервяващ ефект при локално приложение.

До какво може да доведат хроничните болки?

Както уточнихме, хроничните болки влияят върху различни аспекти от живота ни, като ги засягат в различна степен и по-различен начин. Някои от негативните последици от хроничните болки биха могли да бъдат: 

  • Безпокойство 
  • Депресия 
  • Проблеми с паметта 
  • Проблеми със съня, неспокоен и лек сън
  • Хипертония 
  • Нарушена сексуална функция 

С времето патофизиологията на болката се усложнява и може да доведе до засилване на отговора на тялото ни към болката или процес познат още като сенсибилизация.


Какво представлява нефармакологичното лечение на болката?

Нефармакологичното лечение на болката е вид лечение, при което не се използват медикаменти. Това е лечение при което се използва съвкупност от методи, чиято цел е да се окаже влияние върху концентрацията и мислите, така че да се намали усещането за болка. 


Тъй като болката има физически и психологически елемент се вярва, че терапии, които включват ума и тялото, може да променят начина, по който възприемаме болката и по този начин да я облекчат. 


Ще разгледаме някои от по-известните и интересни методи за справяне с хроничната болка, които са набрали доста популярност. 


Когнитивно поведенческа терапия

Известна с позитивното си въздействие върху пациенти страдащи от инсомния и безпокойство, когнитивно поведенческата терапия може да бъде ефективна и за облекчаване на болката. Тя е един от най-често срещаните психологически подходи за справяне с хроничните болки.  


Когнитивно поведенческата терапия се стреми да намали болката чрез изменения във физическите ни усещания и възприятия. Терапията има за цел да окаже влияние върху мислите ни, като например такива, които ни вредят, карат ни да виждаме ситуацията по-драматична отколкото е или да се отказваме да положим усилия, които биха ни помогнали. Терапията има за цел да ни предизвика да преосмислим тези мисловни модели и да ни научи как да се справяме. 


Акупунктура

Акупунктурата е практика от традиционната китайска медицина при коята се използват игли за балансиране на енергията в тялото. В същината на концепцията за акупунктура е жизнената енергия “чи”, която тече през тялото по различни канали, наричани меридиани. Именно на базата на тези меридиани са организирани акупунктурните точки. 


Другото централно за акупунктурата схващане е това за женската и мъжката енергия - ин и ян. Смята се, че когато те са в дисбаланс, това променя потока на енергията чи и води до болестни състояния при човека. Точно този баланс следва да бъде възобновен чрез тънки игли, за да може човекът да се върне към нормалното си състояние и да се отърве от оплакванията си. 


Проучвания показват, че акупунктурата е особено ефективна при мигрена и фибромиалгия. В последните години тя става все по-добре възприет метод за третиране на болката, който е предпочитан от изключително много хора по света, търсещи алтернативни методи на лечение на болката. 

Йога и Тай Чи

И йогата, и Тай Чи включват техники за дишане, медитация, разтягане и укрепване на мускулите на тялото. 


Йога е древна индийска практика с близо 3000 годишна традиция, в която чрез дишане, медитация и физически пози се цели насърчаването на общото ни благосъстояние, спокойствие и вътрешна хармония. Редовното практикуване на йога се свързва с редица физически и психологически позитиви като подобряване на позата, издръжливостта, гъвкавостта, но също така и подобрен самоконтрол, емоционално здраве и освобождаване от стреса. 


Редица проучвания са изследвали ползите от йогата върху здравето и разнообразието от здравословни проблеми, за чието разрешаване спомага. Сред тях са:

  • Намаляване нивата на стрес и болка
  • Болки в гърба
  • Мускулно-скелетни заболявания 
  • Стомашни болки 
  • Психични заболявания 
  • Проблеми със съня 
  • Сърдечно - съдови заболявания
  • Имунологични заболявания 

Йогата използва взаимодействието между централната и периферната нервна система, като по този начин подобрява физическото и психологическото ни здраве. Допълнително, проучвания показват обещаващи резултати от позитивното влияние на йогата върху пациенти с хронични болки.


Тай Чи е древно китайско бойно изкуство, което включва поредица от движения със средно натоварване, медитация и дишане. Съществуват доказателства, че тай чи е особено полезно за пациенти страдащи от артрит, фибромиалгия, главоболие, болки в кръста и други болезнени състояния. 

Съществуват много заболявания, водещи до болезнени изживявания, които не могат да бъдат контролирани само с нефармакологични подходи, но дори при тях  изследванията сочат, че медикаментозното лечение в комбинация с алтернативни подходи дава добри резултати и може да повиши качеството ви на живот и да окаже позитивно влияние върху аспекти като качество на съня, депресивните състояния и когнитивните процеси.  

За какво е предназначено маслото от мармот Murmelin Öl?

Murmelin Öl е чисто и натурално масло от мармот, което притежава благоприятно действие връху кръвообращението след физическо натоварване и спорт, действа релаксиращо и регенериращо при възпалени мускули и стави. Масло от мармот се използва от векове при болки в мускулите, напрежение, лумбаго, пренапрежение на опорно-двигателния апарат и за поддържане на здрави стави, сухожилия и мускули. Идеален е за масаж на гръб, колене, бедра, лакти, рамене, ръце и др. 

Как действа маслото от мармот Murmelin Öl?

Масло от мармот е известно с благоприятното си действие още от векове в домашните от алпийския регион. Използва се години наред за лечение на напрегнати и възпалени мускули, лумбаго и болки в ставите, например след спортни дейности. Несъмнено осигурява облекчение на ставите и мускулно-скелетната система.

Активните вещества, съдържащи се в чистото масло от мармот, включват различни мастни киселини като палмитинова киселина, олеинова киселина, линолова киселина, линоленова киселина, витамин Е и (естествени) кортикостероиди. Прилага се след спорт, туризъм и други физически натоварвания, за да подпомогне бързото възстановяване на опорно-двигателния апарат. Първи избор на безброй масажисти и терапевти в ежедневната работа.