горски плодове

Бери плодове и техните ползи за здравето

Боровинки

Наситеното синьо на тези горски плодове прави нещо повече от красив пай. Цветът идва от мощни съединения, наречени антоцианини. Учените смятат, че тези антиоксиданти могат да ви предпазят от рак, сърдечни заболявания и деменция и да подсилят имунната ви система. Но имаме нужда от повече изследвания, за да знаем със сигурност. 

Яжте тези сочни скъпоценни камъни пресни или замразени. Те имат вода и фибри, които ви засищат, без да нарушавате диетата си. Половин чаша има около 40 калории.

Акай бери

Тези подобни на грозде плодове често се наричат суперхрана, защото може да имат повече антиоксиданти от другите горски плодове. Акай бери могат да спрат увреждането на клетките, което може да доведе до много заболявания. Все пак повече изследвания ще ни помогнат да разберем доколко те могат да помогнат. 

Насладете се на пресни или замразени плодове асаи, но се консултирайте с вашия лекар, преди да ги приемате като добавки. Големите дози могат да бъдат вредни и да повлияят на действието на някои лекарства.

Авокадо

Изненада! Авокадото е плод с едно семе. Меката им зелена плът е пълна с витамини, минерали и здравословни мазнини. 

Авокадото може да помогне на сърцето ви, да поддържа загуба на тегло и може да ви поддържа здрави, когато остареете. Нарежете и добавете към салати, смесете в смутита или нанесете върху сандвичи вместо майонеза. Просто не прекалявайте. 

Къпини

Къпините имат много полифеноли, химикали, които могат да намалят възпалението, което води до сърдечни заболявания и рак. 

Плодовете също могат да помогнат на тънките ви черва да разграждат по-добре захарта, което може да намали шансовете ви за диабет тип 2. Яжте ги пресни или замразени, ако можете. Чаша обикновени къпини има 7 грама захар. Същото количество консервирано в тежък сироп има над 50 грама. 

Ягоди

Тези сладки сърцевидни плодове са пълни с витамин С, фолиева киселина, фибри и антиоксиданти. Те могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане и холестерола, да ви помогнат да управлявате кръвната захар и да се борите с ефектите на стареенето върху мозъка ви. 

Тъй като ягодите се развалят бързо, купувайте ги често. За да извлечете най-много ползи за здравето, не ги мийте и не ги белете, докато не сте готови да ядете и да се насладите.

Годжи Бери

Понякога наричани вълчи плодове, те са част от китайската медицина от хиляди години. Имат витамини (C, B2 и A), желязо и антиоксиданти. 

Учените са търсили доказателства, че те повишават имунитета, борят се със сърдечните заболявания, помагат на мозъка, подпомагат храносмилането и предотвратяват рака, но засега не знаят със сигурност. Яжте ги само узрели. Неузрелите могат да бъдат токсични. И не ги яжте, ако сте бременна, кърмите или приемате разредители на кръвта.

Червени боровинки

Ако сте склонни да получите инфекции на пикочните пътища, може да сте изпили сока от червена боровинка. Той няма да лекува инфекции на пикочните пътища, но добавките от червена боровинка могат да намалят шансовете ви да ги получите по-късно. Плодовете могат да намалят вероятността бактериите да останат в стомаха ви и да причинят инфекции. Учените проучват дали могат да предотвратят рак и да подобрят здравето на сърцето. Внимавайте колко от сока пиете: твърде много може да разстрои стомаха ви и да доведе до камъни в бъбреците.

Арония

Тези тъмно лилави плодове, известни още като арония, са с високо съдържание на витамини, минерали и хранителни вещества. Поради това изследователите проверяват дали могат да помогнат за предотвратяване на рак на шийката на матката, кожата, гърдата и дебелото черво. Учените също така проучват дали плодовете на аронията могат да помогнат в борбата с чернодробните и сърдечните заболявания и дори със затлъстяването. Търсете ги пресни или замразени в магазина. Можете също така да пиете чай с арония.

Бъз

В продължение на стотици години хората са ги използвали за борба с настинки и грип. Няколко проучвания показват, че техният екстракт може да съкрати симптомите на грип, ако ги приемете през първите ден или два. Яжте само варени плодове от бъз - суровите или листата им могат да ви разболеят. Освен това жените, които са бременни или кърмят, или всеки с проблеми с имунната система изобщо не трябва да ядат плодовете. Не ги използвайте, ако приемате лекарства за диабет, диуретици или лаксативи.

Киви

Вероятно познавате техния мъхест, яйцевиден братовчед, плода киви. Тези плодове с размер на грозде са приблизително еднакви по вкус и хранителна стойност. Имат лутеин, който предпазва очите ви; цинк за здрава кожа, коса и нокти; и калий, който ви помага да получите по-добра тренировка. Тъй като кожата им е без мъх, те лесно се поставят в устата ви за бърза, сладка закуска.