бременна жена, която пие фолиева киселина

Фолиева киселина: Всичко, което трябва да знаете

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин B9, която често се добавя към обогатени храни и се използва в добавки. Има много предимства и някои рискове.

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин. Това е синтетична версия на фолат, един от витамините от група В.
 

Тъй като тялото ви не може да произвежда фолиева киселина, трябва да го получите от диетата си.
 

Някои храни естествено съдържат фолат. Фолиевата киселина се добавя към други храни. Можете също да получите фолиева киселина от хранителни добавки.

Каква е разликата между фолат и фолиева киселина?

Въпреки че термините „фолат“ и „фолиева киселина“ често се използват взаимозаменяемо, те всъщност са различни форми на един и същ витамин: витамин В9.
 

Фолиевата киселина има различна структура от фолата и има малко по-различни ефекти в тялото ви. „Фолат“ е родовото наименование, което обхваща всички форми на витамин B9, включително фолиева киселина и 5-MTHF. Фолиевата киселина е специфична синтетична форма на този витамин.
 

Можете да намерите фолат в растителни и животински храни като тези:
 

Спанак
Зеле
Броколи
Авокадо
Цитрусови плодове
Яйца
Телешки черен дроб

Фолиевата киселина се добавя към храни като брашно, готови за консумация зърнени закуски и хляб.
 

Има го и в хранителни добавки, като мултивитамини.

За какво тялото използва фолат?

Вашето тяло използва фолат за:
 

Създават и поправят ДНК
Помага на клетките да растат, да се делят и да работят правилно
Произвежда определени протеини
Помагат на червените кръвни клетки да узреят

Дефицитът на фолат може да доведе до много здравословни проблеми, включително:
 

Анемия
Повишен риск от сърдечни заболявания и някои Видове рак
Нередности в развитието при кърмачета, ако Бременните жени не получават достатъчно фолат

Много страни, включително Съединените щати, изискват някои зърнени продукти да бъдат обогатени с фолиева киселина. Обогатяването с фолиева киселина помага за предотвратяване на нередности на невралната тръба при кърмачета.

Препоръчителни количества за прием

Препоръчителната хранителна добавка (RDA) за фолиева киселина е посочена в Диетични фолиеви еквиваленти (DFE). Тази мерна единица отчита разликите в начина, по който тялото ви абсорбира фолат от храни и фолиева киселина от обогатени храни и добавки.
 

Вашето тяло абсорбира естествения фолат около половината от фолиевата киселина от добавките.
 

Възрастните се нуждаят от около 400 mcg DFE фолат всеки ден. По време на бременност и кърмене нуждите от фолат могат да се увеличат. ПДП по време на бременност е 600 mcg DFE.
 

Вашето тяло съхранява 15-30 mg фолат. По-голямата част от този фолат е в черния ви дроб, а останалата част е в кръвта и тъканите ви.
 

ПДП за фолат за бебета, деца и тийнейджъри е:
 

Раждане до 6 месеца: 65 mcg DFE
Възраст 7-12 месеца: 80 mcg DFE
Възраст 1-3: 150 mcg DFE
Възраст 4–8 години: 200 mcg DFE
Възраст 9-13: 300 mcg DFE
Възраст 14–18: 400 mcg DFE

Folic Acid Quatrefolic® - Фолиева киселина (метил фолат) е хранителна добавка под формата на капсули, която съдържа 400 мкг. фолиева киселина във вид на метил фолат - най-чистата и естествен форма на фолиевата киселина

Тази хранителна добавка е от съществено значение за формирането и производството на ДНК и РНК, както и за преобразуването на приетите с храната въглехидрати в енергия. Освен това обаче, тя ма и други ползи. Допринася за нормалното кръвообразуване, подобрява функциите на кръвоосните съдове и контролира нивата на кръвна захар. Подпомага работата на сърцето и сърдечно-съдовата система и намалява риска от сърдечни заболявания. Грижи се за здравето на мозъка и спомага за нормалната мозъчна функция. Освен това подобрява работата на бъбреците и облекчава симптомите по време на менопауза. Спомага и за намаляване чувството на тревожнст или депресия.

Ползи и употреби

Както фолиевата киселина, така и фолатът се използват в добавките. Въпреки че тези две хранителни вещества лекуват едни и същи състояния, те се метаболизират по различен начин в тялото и могат да повлияят на здравето по различни начини.
 

Ето някои често срещани употреби и ползи от добавките с фолиева киселина.

Лечение на дефицит на фолат

Дефицитът на фолат може да възникне по много причини. Някои възможни причини за дефицит на фолат са:
 

Липса на фолат във вашата диета
Заболявания или операции, които засягат начина, по който тялото ви абсорбира фолат, включително цьолиакия, синдром на късото черво и стомашен байпас
Липса на стомашна киселина (ахлорхидрия) или Ниска стомашна киселина (хипохлорхидрия)
Лекарства, които влияят на абсорбцията на фолат, включително метотрексат и сулфасалазин (азулфадин)
Разстройство при употреба на алкохол
Бременност
Хемолитична анемия
Диализа

Консумацията на твърде малко фолиева киселина може да причини усложнения, като анемия, проблеми с развитието на плода, умствени увреждания, нарушена имунна функция и депресия.

 Приемането на фолиева киселина или добавки с фолат може да повиши нивата ви и да предотврати тези усложнения.

Предотвратяване на вродени дефекти и усложнения при бременност

Добавките с фолиева киселина могат да помогнат за предотвратяване на нередности на невралната тръба, включително спина бифида и аненцефалия. 

Получаването на достатъчно фолиева киселина по време на бременност може да намали шанса вашето бебе да се роди с едно от тези състояния.
 

Добавките с фолиева киселина не само помагат за предотвратяване на проблеми с развитието на плода, но също така помагат за намаляване на риска от усложнения при бременност като прееклампсия.

Поддържане на здравето на мозъка

Ниските нива на фолат в кръвта са свързани с лоша умствена функция и повишен риск от деменция. Дори нивата на фолат, които са технически нормални, но са ниски, могат да увеличат риска от умствено увреждане при по-възрастни хора.
 

Адекватният прием на фолат може също да помогне за предпазване от болестта на Алцхаймер.
 

В проучване от 2019 г. при 180 възрастни с леко когнитивно увреждане, приемането на 400 mcg добавки с фолиева киселина дневно в продължение на 2 години подобрява измерването на мозъчната функция и намалява кръвните нива на протеини, които участват в болестта на Алцхаймер.
 

Друго проучване разглежда 121 души с новодиагностицирана болест на Алцхаймер, които са били лекувани с лекарството донепезил (Aricept).
 

Тези, които също са приемали 1250 mcg фолиева киселина на ден в продължение на 6 месеца, са имали подобрени мисловни способности и по-малко възпаление от тези, които са приемали само Aricept.

Лечение на психични заболявания

Фолатът участва в производството на мозъчни химикали, наречени невротрансмитери. 

Консумирането на твърде малко фолат е свързано с депресия, шизофрения и други психични състояния.

Например, хората с депресия може да имат по-ниски нива на фолат в кръвта, отколкото хората без депресия.
 

Преглед на проучвания от 2022 г. предполага, че добавките с фолиева киселина и фолиева киселина могат да помогнат за намаляване на симптомите на психични заболявания като следродилна депресия, шизофрения и биполярно разстройство.
 

Приемането на фолиеви добавки в допълнение към антидепресантите може да намали симптомите на депресия повече, отколкото приемането на антидепресанти самостоятелно.
 

Преглед на седем проучвания установи, че лечението с фолиеви добавки плюс антипсихотично лекарство може да подобри симптомите при хора с шизофрения повече, отколкото само антипсихотичното лекарство.
 

Въпреки това са необходими по-мащабни, по-стабилни проучвания, за да се подкрепят допълнително тези открития.

Намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания

Добавките на базата на фолат, включително фолиева киселина, могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и да намалят риска от сърдечни заболявания.
 

Смята се, че високите нива на аминокиселината хомоцистеин повишават риска от сърдечни заболявания. Тъй като фолатът помага за разграждането на хомоцистеина, ниският фолат може да доведе до високи нива на хомоцистеин, известни също като хиперхомоцистеинемия.
 

Добавките с фолиева киселина могат да помогнат за понижаване на нивата на хомоцистеин и могат да намалят риска от сърдечни заболявания.
 

Например, преглед, който включва 30 проучвания с повече от 80 000 общо участници, показва, че добавянето на фолиева киселина води до 4% намаление на общия риск от сърдечни заболявания и 10% намаление на риска от инсулт.
 

Нещо повече, използването на добавки с фолиева киселина заедно с антихипертензивни лекарства може да намали високото кръвно налягане значително повече, отколкото само антихипертензивните лекарства. Добавките с фолиева киселина могат също да подобрят функцията на кръвоносните съдове при хора със сърдечни заболявания.

Други възможни ползи

Добавките с фолиева киселина могат също да помогнат при тези други здравословни състояния:

Диабет. Добавките с фолат могат да помогнат за подобряване на регулирането на кръвната захар и намаляване на инсулиновата резистентност при хора с диабет. Тъй като лекарството за диабет метформин може да понижи нивата на фолат, може да се нуждаете от добавка, ако нивата ви са ниски.

Проблеми с плодовитостта. Фолатът може да подобри качеството на яйцеклетките и да помогне на яйцеклетките да растат и да имплантират в матката. Приемът на фолиева киселина може да увеличи шанса за забременяване и износване на бебе до термин. Хората, които използват асистирана репродуктивна технология, за да заченат, може да са по-склонни да имат бебе, ако имат по-висок прием на допълнителен фолат.

Възпаление. Възпалението играе роля при много заболявания. Доказано е, че добавките с фолиева киселина и фолат намаляват маркерите на възпаление като С-реактивен протеин.

Заболяване на бъбреците. Бъбреците обикновено филтрират отпадъците от кръвта, но когато бъбреците са увредени, хомоцистеинът може да се натрупа. Около 85% от хората с хронично бъбречно заболяване имат твърде много хомоцистеин в кръвта си. Добавките с фолиева киселина могат да помогнат за намаляване на нивата на хомоцистеин и риска от сърдечни заболявания при хора с бъбречно заболяване.

Все още са необходими по-големи проучвания, за да се потвърдят ползите от добавките с фолат.
 

Този списък не включва всички възможни ползи от фолиевата киселина. Има много други причини хората да използват добавки на основата на фолат.

Фолиева киселина за бременност

Фолиевата киселина играе съществена роля в развитието на бебето.
 

Той участва в деленето на клетките и растежа на тъканите. Освен това помага за развитието на мозъка и гръбнака на бебето, наречени неврална тръба. Приемът на фолиева киселина както преди, така и по време на бременност може да помогне за предотвратяване на нередности на невралната тръба като аненцефалия и спина бифида.
 

Работната група за превантивни услуги на САЩ, независим панел от национални експерти по превенция на заболявания, препоръчва на всеки, който се опитва да забременее, да започне да приема ежедневна добавка на фолиева киселина, съдържаща 400-800 mcg, поне 1 месец преди забременяване и през първите 2 месеца. –3 месеца бременност.
 

Общата препоръка на практика обаче насърчава хората, способни да забременеят - в детеродна възраст и участващи в сексуална активност, която може да доведе до бременност - да приемат добавка с фолиева киселина, тъй като много бременности могат да бъдат непланирани.
 

От 90-те години на миналия век брашното и другите храни са обогатени с фолиева киселина. Консумирането както на обогатени храни, така и на добавки с фолиева киселина преди и по време на бременност може да помогне за намаляване на риска от нередности на невралната тръба.
 

Освен предотвратяването на проблеми с развитието на плода, приемането на добавки с фолиева киселина по време на бременност може да подобри умствената функция на детето и да намали шанса детето да развие разстройство от аутистичния спектър (ASD).
 

Приемането на твърде много фолиева киселина обаче може да има отрицателен ефект върху развитието на мозъка на детето и да увеличи шансовете им за развитие на аутизъм, което ще бъде обсъдено в следващия раздел.
 

Фолатът също е важен за здравето на бременната. Доказано е, че добавките с фолиева киселина намаляват риска от усложнения, свързани с бременността, включително прееклампсия. По-високите нива на фолиева киселина при бременни могат да намалят риска от преждевременно раждане.
 

Фолатът е важен за здравето както на бременните хора, така и на техните бебета и не винаги е лесно да си набавите достатъчно от това хранително вещество само чрез вашата диета.

Генни промени, които засягат нивата на фолат

Когато приемате фолиева киселина, черният ви дроб трябва да я преобразува в активната форма, 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF).
 

Ако черният ви дроб не я преобразува достатъчно бързо, фолиевата киселина може да се натрупа в кръвта ви. Яденето на храни, съдържащи 5-MTHF вместо фолиева киселина, може да предотврати това да се случи.
 

Храните, които съдържат 5-MTHF включват:

Листни зеленчуци
Боб и леща
Аспержи
Авокадо

Някои генни промени засягат начина, по който тялото ви използва фолат. Метилентетрахидрофолат редуктазата (MTHFR) е ензим, който разгражда хомоцистеина. Промените, наречени мутации в кода за MTHFR, могат да повлияят на вашето здраве чрез промяна на нивата на фолат в тялото ви.
 

Една от най-честите мутации на MTHFR е C677T. Хората с този вариант имат по-слаба активност на ензима, който разгражда хомоцистеина. Те може да имат високи нива на хомоцистеин, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания.
 

При бременни хора този вариант може също така да увеличи шанса за нередности на невралната тръба в развиващия се плод.
 

Има генетични тестове за варианти на MTHFR, но малко хора се нуждаят от тях.
 

Наличието на MTHFR мутация само по себе си не означава, че сте изложени на риск от здравословни проблеми или че се нуждаете от лечение. Но ако вашите нива на хомоцистеин са високи, медицински специалист може да ви препоръча да вземете добавка.

Странични ефекти и предпазни мерки

Яденето на богати на фолат храни и приемането на естествени форми на фолат като 5-MTHF обикновено се считат за безопасни. Но приемането на високи дози фолиева киселина чрез добавки може потенциално да доведе до натрупване на неметаболизирана фолиева киселина в кръвта ви.
 

„Неметаболизиран“ означава, че тялото ви не е разградило фолиевата киселина или не я е превърнало в други форми на фолат. Все още не са открити потвърдени рискове за здравето, дължащи се на неметаболизирана фолиева киселина, но все още може да съществуват неоткрити рискове.
 

Важно е да се отбележи, че повечето деца и възрастни в Съединените щати получават достатъчно фолат от храната и не е необходимо да приемат добавки с фолиева киселина.

Аутизъм

Приемът на фолиева киселина по време на бременност помага за предотвратяване на нередности на невралната тръба. Но наличието на високи нива на неметаболизирана фолиева киселина в кръвта ви може да увеличи шанса детето ви да има ASD.
 

Хората, които приемат по-малко от 400 mcg фолиева киселина дневно, е малко вероятно да имат високи нива на неметаболизирана фолиева киселина в кръвта си.
 

Високите нива на неметаболизирана фолиева киселина по време на бременност може да повлияят на умственото развитие на децата.
 

В проучване на 1682 двойки майка-дете, деца, чиито майки са приемали добавки с повече от 1000 mcg фолиева киселина на ден по време на бременност, имат по-ниски резултати на тест за умствени способности от децата, чиито майки са приемали 400–999 mcg на ден.
 

Въпреки че тези проучвания показват, че може да има рискове от приема на високи дози фолиева киселина по време на бременност, са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези констатации.
 

Други възможни рискове от висок прием на фолиева киселина

Приемът на високи дози фолиева киселина може да бъде свързан с други здравословни състояния, включително следните.

Рак

Фолиевата киселина може да намали риска от ракови заболявания, засягащи главата и шията, панкреаса, хранопровода и пикочния мехур. Но може да увеличи риска от рак на простатата.

Досега изследванията по темата не са дали убедителни резултати и са необходими повече проучвания.
 

Но изследванията показват, че фолиевата киселина може да потисне някои видове рак по време на ранните му стадии, докато високите дози фолиева киселина, приети след като са се развили предракови клетки, могат да причинят растеж и прогресия на рака.
 

Нарушена имунна функция

Високите дози добавки с фолиева киселина могат да потиснат имунната система чрез намаляване на активността на защитните имунни клетки, като естествените клетки убийци (NK). Все още не е известно дали тези имунни промени могат да изложат хората на повишен риск от инфекция.

Как се приема

Фолатът и фолиевата киселина могат да бъдат намерени в много форми. Те се добавят към мултинутриентни добавки, включително мултивитамини и витамини от В-комплекс. Повечето добавки за възрастни съдържат 680–1360 mcg DFE (400–800 mcg фолиева киселина).
 

Допустимото горно ниво на прием (UL) е най-високата дневна доза фолиева киселина, която можете да приемате, без да изпитате вредни странични ефекти.
 

UL включва само фолат от обогатени храни и диетични добавки. Не е доказано, че високият прием на естествено срещащ се фолат от храната причинява неблагоприятни ефекти.
 

UL за фолат в добавки и обогатени храни е:

Възрастов диапазон UL
Възрастни 1000 мкг
Деца на възраст 14-18 години 800 мкг
Деца на възраст 9-13 години 600 мкг
Деца на възраст 4-8 години 400 мкг
Деца на възраст 1-3 години 300 мкг

Повечето деца в Съединените щати получават достатъчно фолат от храната и 30-66% от децата на възраст 1-13 години, които приемат добавки с фолиева киселина, надвишават UL за тяхната възрастова група. Посъветвайте се с педиатър, преди да дадете на детето си добавка с фолиева киселина, за да сте сигурни, че е безопасно.
 

Можете да приемате всички форми на фолиева киселина със или без храна.

Преди прием на фолиева киселина

Медицински специалист може да препоръча добавка на фолиева киселина, ако имате дефицит или сте бременна или мислите да забременеете.
 

Уведомете медицинския специалист какви други лекарства с рецепта и лекарства без рецепта приемате. Фолиевата киселина може да взаимодейства с някои лекарства.

Съхранение и обработка

Съхранявайте добавките с фолиева киселина на хладно и сухо място. Дръжте добавките далеч от влажни зони, като например банята.

Предозиране

Няма определена горна граница за фолат в храните. Тъй като фолиевата киселина е водоразтворима, тялото ви премахва всяко допълнително количество, което консумирате. Все пак може да е възможно да развиете нежелани реакции, ако приемате добавки с фолиева киселина в количества, по-големи от UL.
 

Медицински специалист може да препоръча по-високи дози, ако имате дефицит на фолат. Избягвайте да приемате повече от UL, освен ако здравен специалист не ви насочи да го направите.

Взаимодействия

Добавките с фолиева киселина могат да взаимодействат с някои често предписвани лекарства, включително:
 

Метотрексат, който се използва за лечение на някои Видове рак и автоимунни заболявания
Лекарства за епилепсия като фенитоин (Dilantin), Карбамазепин (Carbatrol, Tegretol, други) и валпроат (Depacon)
Сулфасалазин (азулфадин), който се използва за Лечение на улцерозен колит

Ако приемате едно от тези лекарства, посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемате добавки с фолиева киселина.

Предназначение:

Комбинация от Витамини В-12 и B9 за повече енергия.

Действие:

Подкрепя изграждането на здрави клетки. Редуцира риска от сърдечно-съдови болести. Подпомага производството на червени кръвни тела. Подобрява тонуса и функциите на нервната система.

Състав: 

Витамини:

Витамин Б 12 - Цианкобаламин - 25 mcg,

Витамин Б 9 - Фолиева киселина - 1333 mcg DFE* (800 mcg folic acid).

Начин на употреба:

Една доза дневно с храната. Една доза - 1 таблетка.

Специални указания:

Хранителна добавка. Не е заместител на разнообразното хранене. Съхранявайте на място, недостъпно за деца. Използвайте преди изтичане на срока на годност. Да се съхранява при температура под 25°С.