ехинацея чай

Ехинацея: ползи, употреби, странични ефекти и дозировка

Ехинацеята е група растения, които са богати на антиоксиданти и могат да помогнат за поддържане на имунитета. Предлагат се в няколко различни форми, които се различават по отношение на препоръчителната дозировка.

Ехинацеята, наричана още лилава ехинацея, е една от най-популярните билки в света.
 

Местните американци са го използвали от векове за лечение на различни заболявания.
 

Днес е най-известен като билково лекарство без рецепта за обикновена настинка или грип. Въпреки това, той се използва и за лечение на болка, възпаление, мигрена и други здравословни проблеми.
 

Тази статия разглежда ползите, употребите, страничните ефекти и дозировката на ехинацеята.

Какво представлява ехинацеята?

Ехинацеята е името на група цъфтящи растения от семейството на маргаритките.
 

Те са родом от Северна Америка, където растат в прерии и открити, гористи местности.
 

Общо тази група има девет вида, но само три се използват в билкови добавки - Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia и Echinacea pallida .
 

Както горните части, така и корените на растението се използват в таблетки, тинктури, екстракти и чайове.
 

Растенията от ехинацея съдържат впечатляващо разнообразие от активни съединения, като кафеена киселина, алкамиди, фенолни киселини, розмаринова киселина, полиацетилени и много други.
 

В допълнение, проучванията свързват ехинацеята и нейните съединения с много ползи за здравето, като намалено възпаление, подобрен имунитет и по-ниски нива на кръвната захар.

Високо съдържание на антиоксиданти

Растенията ехинацея са заредени с растителни съединения, които действат като антиоксиданти.

Антиоксидантите са молекули, които помагат за защитата на вашите клетки срещу оксидативен стрес, състояние, което е свързано с хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и много други.
 

Някои от тези антиоксиданти са флавоноиди, цикоринова киселина и розмаринова киселина.
 

Тези антиоксиданти изглежда са по-високи в екстрактите от цветовете и корените на растенията в сравнение с други части, като листата.
 

В допълнение, растенията ехинацея съдържат съединения, наречени алкамиди, които могат допълнително да подобрят антиоксидантната активност.

Може да предложи няколко ползи за здравето

Изследванията върху ехинацеята показват, че тя предлага няколко впечатляващи ползи за здравето.

Положителен ефект върху имунната система

Ехинацеята е най-известна с благоприятното си действие върху имунната система.
 

Множество по-стари проучвания са установили, че това растение може да помогне на имунната ви система да се бори с инфекции и вируси, което може да ви помогне да се възстановите по-бързо от заболяване.
 

Това е една от причините ехинацеята често да се използва за предотвратяване или лечение на обикновена настинка.
 

Всъщност, един преглед установи, че ехинацеята може да намали риска от развитие на инфекция на горните дихателни пътища с 22%. Изследователите обаче не откриха значителен ефект върху продължителността на заболяването.
 

Според преглед от 2014 г. много проучвания по тази тема са лошо проектирани и не показват реална полза. Това прави трудно да се разбере дали някакви ползи при настинка са от приема на ехинацея или просто случайност.
 

Накратко, докато ехинацеята може да повиши имунитета, нейните ефекти върху обикновената настинка са неясни.

Може да понижи нивата на кръвната захар

Високата кръвна захар може да повиши риска от сериозни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания и няколко други хронични състояния.
 

Проучвания в епруветка са установили, че растенията ехинацея могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар.
 

В проучване в епруветка е доказано, че екстракт от ехинацея пурпурея потиска ензимите, които усвояват въглехидратите. На теория това означава, че ехинацеята може да намали количеството захар, постъпващо в кръвта ви.
 

Други проучвания върху животни показват, че антиоксидантите, открити в ехинацеята, могат да помогнат за подобряване на кръвната захар и инсулиновата чувствителност.
 

Все пак липсват човешки изследвания за ефектите на ехинацеята върху кръвната захар.
 

Може да намали чувството на тревожност
Тревожността е често срещан проблем, който се смята, че засяга близо 7% от възрастните в Съединените щати.
 

През последните години растенията ехинацея се появиха като потенциално средство за справяне с тревожност.
 

Някои по-стари изследвания са открили, че растенията ехинацея съдържат съединения, които могат да намалят чувството на тревожност. Те включват алкамиди, розмаринова киселина и кафеена киселина.
 

Едно проучване установи, че приемането на 40 милиграма (mg) екстракт от ехинацея два пъти дневно в продължение на 7 дни значително намалява тревожността в сравнение с плацебо.
 

В друго проучване, приемането на 40 mg или 80 mg екстракт от ехинацея на ден не е свързано с подобрения в тревожността в сравнение с плацебо. Въпреки това, това доведе до подобрения в положителния и отрицателния ефект и емоционалното благополучие.
 

Все пак изследванията са ограничени и са необходими повече проучвания, преди продуктите с ехинацея да могат да бъдат препоръчани като възможно лечение.

Противовъзпалителни свойства

Възпалението е естественият начин на вашето тяло да насърчава изцелението и да се защитава.
 

Понякога възпалението може да излезе извън контрол и да продължи по-дълго от необходимото и очакваното. Това може да повиши риска от хронични заболявания и други здравословни проблеми.
 

Няколко проучвания показват, че ехинацеята може да помогне за намаляване на излишното възпаление.
 

В едно изследване с мишки съединенията на ехинацеята спомагат за намаляване на важни възпалителни маркери и загуба на памет, причинена от възпаление.
 

В друго 30-дневно проучване възрастни с остеоартрит установиха, че приемането на добавка, съдържаща екстракт от джинджифил и екстракт от ехинацея, значително намалява възпалението, хроничната болка и подуването.
 

Интересното е, че тези възрастни не реагираха добре на конвенционалните нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), но намериха добавката, съдържаща ехинацея и екстракт от джинджифил, за полезна.
 

Освен това, преглед на 105 проучвания заключава, че добавянето на ехинацея може да бъде свързано с няколко намалени маркера на възпаление, включително интерлевкин-6 (IL-6), IL-8 и фактор на туморна некроза.

Може да помогне за лечение на кожни проблеми

Изследванията показват, че растенията ехинацея могат да помогнат за лечение на често срещани кожни проблеми.
 

В едно проучване добавка, съдържаща ботанически екстракт, получен от патладжан и ехинацея, е ефективна за подобряване на леко до умерено акне в сравнение с плацебо. Въпреки това не е ясно каква част от това може да се отдаде конкретно на ехинацеята.
 

В друго проучване от 2010 г. при 10 души е установено, че продуктите за грижа за кожата, съдържащи екстракт от ехинацея, подобряват хидратацията на кожата и намаляват бръчките.
 

По същия начин е доказано, че крем, съдържащ екстракт от ехинацея пурпурея, подобрява симптомите на екзема и помага за възстановяване на тънкия, защитен външен слой на кожата.
 

Екстрактът от ехинацея обаче изглежда има кратък срок на годност, което затруднява включването му в търговски продукти за грижа за кожата.
 

Може да предложи защита срещу рак

Ракът е заболяване, което включва неконтролиран растеж на клетките.
 

Проучвания в епруветка показват, че екстрактите от ехинацея могат да потиснат растежа на раковите клетки и дори да предизвикат смърт на раковите клетки.

Предназначение:

Подкрепя имунната система.

Действие:

Притежава силни имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства. Подходящ продукт за хора, които боледуват често и искат да стимулират имунната си система. За профилактика на болести като обикновена настинка, кашлица и респираторни инфекции. Ехинацея има и антиоксидантен ефект. Редуцира вредното въздействие на свободните радикали причиняващи артрит, сърдечни болести и стареене.

Активни съставки:

Ехинацея

Потенциални странични ефекти

Продуктите с ехинацея изглеждат безопасни и се понасят добре за краткотрайна употреба.
 

Въпреки това, въпреки че ехинацеята обикновено се използва за кратки периоди, някои изследвания показват, че тя е безопасна и за дългосрочна употреба.
 

Най-честите съобщавани нежелани реакции включват леки храносмилателни проблеми и кожни обриви.
 

Макар и рядко, някои хора също могат да бъдат алергични към ехинацея, което може да причини странични ефекти като копривна треска, подуване и анафилаксия, тежка алергична реакция.
 

Тъй като ехинацеята изглежда стимулира имунната система, хората с автоимунни заболявания или хората, приемащи имуносупресивни лекарства, трябва да я избягват или първо да се консултират с лекар.

Препоръки за дозировка

Понастоящем няма официални препоръки за дозиране на ехинацеята.
 

Една от причините е, че резултатите от изследването на ехинацеята са силно променливи.
 

Освен това продуктите с ехинацея често може да не съдържат написаното на етикета. Едно по-старо проучване установи, че 10% от пробите на продукти с ехинацея не съдържат никаква ехинацея.


Ето защо трябва да купувате продукти с ехинацея от надеждни марки.
 

Въпреки това по-стари изследвания са установили, че следните дози са ефективни за подпомагане на имунитета:
 

Сух прахообразен екстракт: 300-500 mg Echinacea purpurea, три пъти дневно

Тинктури с течен екстракт: 2,5 милилитра (mL), три пъти дневно или до 10 ml дневно

Имайте предвид, че тези препоръки са за краткосрочна употреба.
 

Освен това имайте предвид, че е най-добре да следвате инструкциите, които идват с вашата конкретна добавка.

Доказано е, че ехинацеята подобрява имунитета, кръвната захар, тревожността, възпалението и здравето на кожата. Може дори да има противоракови свойства. Въпреки това изследванията, базирани на хора, често са ограничени.
 

Счита се за безопасно и се понася добре за краткосрочна и дългосрочна употреба.
 

Предложените дози варират в зависимост от формата на ехинацеята, която използвате.

Въпреки че обикновено се използва за лечение на обикновена настинка, резултатите в тази област са смесени. Докато изследванията показват, че може да помогне за предотвратяване на респираторни инфекции или да осигури симптоматично облекчение, много проучвания са били лошо проектирани или не са показали реална полза.
 

Въпреки това, няма много продукти като ехинацея с подобни потенциални имуностимулиращи ефекти, така че може би си струва да го изпробвате.

Immun Komplex forte е натурална течна формула, съчетаваща едни от най-ефективните природни съставки за стимулиране на имунната функция, поддържане на енергийните нива и защитата срещу стрес.
 

Immun Komplex forte съдържа екстракти от лечебните растения ехинацея, черен бъз, женшен и андрографис, витамини С и D3, цинк и минерален комплекс от червени водорасли. Комбинацията от тези биологично активни компоненти е особено полезна през студения сезон, както и в периодите на нервно напрежение и интензивни физически натоварвания, когато организмът се нуждае от стабилна подкрепа, за да се справи с агресивните външни влияния и умората.


Приемът на Immun Komplex forte допринася за:
защитата срещу простуда и грип през есенно-зимните месеци;
поддържане нормалната функция на белите дробове‘;
намаляване на риска от вирусни и бактериални респираторни инфекции;
стимулиране на оздравителния процес при вече изявени симптоми на инфекция и ускоряване на възстановяването след тежко боледуване;
повишаване нивата на енергия и устойчивостта срещу стрес.

След консултация със специалист, Immun Komplex forte може да се комбинира с основното лечение или да се приема с цел ефективната подготовка на организма за студения сезон.