дамяна

Дамяна: Древен афродизиак?

Смята се, че Дамяна помага за подобряване на сексуалното здраве и лекува широк набор от симптоми от диабет до тревожност. Но няма много повече от анекдотични доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Дамяната, известна още като Turnera diffusa, е ниско растящо растение с жълти цветове и ароматни листа. Той е роден в субтропичния климат на Южен Тексас, Мексико, Централна и Южна Америка и Карибите. Използването на Дамяна като билково лекарство предхожда писмената история.
 

По времето, когато испанците прекосяват Атлантическия океан, местните култури са го използвали от векове като афродизиак и тоник за пикочния мехур.
 

Въпреки липсата на научни доказателства в подкрепа на тези твърдения, дамяната продължава да се използва от много хора, както е било от години.

За какво се използва Дамяна?

За да използвате дамяната, консумирате нейните листа. Дамяна се използва по различен начин при мъжете, отколкото при жените. Смята се, че повишава сексуалната възбуда и издръжливост при мъжете. При жените се използва за регулиране на менструацията и подпомагане на симптомите на менопаузата.
 

Традиционно се използва за лечение на проблеми с пикочния мехур и пикочните пътища. Някои хора харесват начина, по който билката ги кара да се чувстват, заради ефекта й върху пикочния мехур. Тези употреби не се подкрепят от съвременни изследвания.
 

Когато става въпрос за облекчаване на пикочния мехур и билкови лекарства, които пиете или поглъщате с вода, трудно е да се каже дали отделна билка е полезна.
 

Възможно е да се чувствате по-добре, защото приемането на допълнителни течности води до облекчаване на болката в пикочния мехур. Но ако смятате, че имате инфекция на пикочните пътища, говорете с Вашия лекар.

Афродизиак

През вековете и по целия свят много неща са били смятани за афродизиаци. Стридите, аспержите и артишокът имат история като афродизиаци, а някои препоръчват растения като палмето или екстракти от бръмбари като испанска муха.
 

Важно е да запомните, че няма федерални разпоредби за билкови лекарства, продавани в Съединените щати. Бъдете внимателни, когато обмисляте дали да приемате някакви билкови терапии. Ако решите да приемате дамяна по сексуални причини, уверете се, че сте проверили информацията за дозиране по-долу и първо попитайте Вашия лекар.

Дозировка

В наши дни можете да намерите сушени листа от дамяна в пакетчета чай и капсули. Продава се и под формата на тинктури, както алкохолни, така и безалкохолни. Пушенето и вдишването на листа от дамяна е възможно, но не се препоръчва.
 

Бременни и кърмещи майки не трябва да консумират дамяна, както и хора с проблеми с черния дроб. Твърди се, че във високи дози дамяната предизвиква халюцинации. Ако изпитате халюцинации, докато приемате дамяна, запазете спокойствие и потърсете медицинска помощ възможно най-бързо.
 

Прочетете етикета на вашия препарат от дамяна за инструкции за дозиране. Общото ръководство е да приемате 2 до 4 грама (g) или по-малко изсушена дамяна под формата на чай или капсула с храна, три пъти на ден. Индивидуалните преживявания ще варират, но се съобщава за халюцинации при дози от 200 g.
 

Дамяна се продава като съставка, наречена „подправка“, присъстваща в някои билкови смеси, които имитират ефектите на канабиса. Щатите се различават по законността на тези смеси, но дамяната е законна навсякъде в Съединените щати.

Дамяната е била използвана от векове като афродизиак, но съвременните изследвания не показват нейната действителна ефективност като подобрител на секса.
 

Дамяна ли е сигурно запалване за страхотен сексуален живот? Вероятно не. Но за някои хора може да не е вредно. Говорете с Вашия лекар, преди да добавите добавки към вашата диета.

Дамиана (лист) 400 mg x 100 капсули

Дамианата (Turnera aphrodisiaca) се използва в традиционната билкова медицина под формата на чай. Тя представлява ароматен храст, който произхожда от пустините на Северна Америка. Нашата дамиана е събирана в диво състояние в Мексико, тествана и произведена според най-високите стандарти за качество.

Дамианата често се използва като сексуален стимулант. Освен това тя може да балансира хормоните както при жените, така и при мъжете като помага при импотентност, безплодие, горещи вълни и предменструален синдром.

  • висококачествена билкова добавка
  • сертифицирана до 400 мг
  • хранителна добавка