цистит

Натурални средства срещу борбата със цистит

Някои билки и витамини могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища (цистит) и разрешаване на неусложнени инфекции. Но ако имате тежки симптоми, може да се нуждаете от медицинска помощ.

цистит

Най-често срещаните инфекции на пикочните пътища е циститът .Изчислено е, че всяка година над 150 милиона души се заразяват със цистит. 
 

E. coli е най-често срещаният тип бактерии, причиняващ цистит, въпреки че понякога могат да бъдат замесени други видове инфекциозни бактерии.
 

Всеки може да развие цистит , но жените са 30 пъти по-склонни да бъдат засегнати от мъжете. Приблизително 40% от жените ще преживеят цистит в някакъв момент от живота си. Циститът засяга пикочния мехур.


Честите симптоми, свързани със цистит, включват:

усещане за парене при уриниране
чести и интензивни позиви за уриниране
мътна, тъмна или кървава урина
треска или умора
болка в таза, долната част на корема или гърба

 Циститът може  да се лекува с антибиотици, но рецидивите на инфекцията са много чести.
 

Нещо повече, прекомерната употреба на антибиотици може да има дългосрочни отрицателни последици, като увреждане на нормалните, здрави бактерии в уринарния тракт и евентуално да допринесе за развитието на резистентни към антибиотици щамове бактерии.
 

Ако подозирате, че имате цистит важно е да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро. Това, което може да започне като лека инфекция, може бързо да стане сериозно и потенциално фатално, ако не се лекува твърде дълго.
 

Въпреки това някои изследвания сочат, че до 42% от леките и неусложнени цистити могат да бъдат разрешени без употребата на антибиотици.
 

Ако сте един от многото хора в света, които изпитват повтарящи се цистити може би търсите естествени и алтернативни решения, за да избегнете прекомерното излагане на антибиотични лекарства.
 

Ето 8 билки и естествени добавки, които могат да помогнат за предотвратяване и лечение на леки форми на цистит.

D-маноза

 

D-манозата е вид проста захар, която често се използва за предотвратяване и лечение на леки инфекции на пикочните пътища като цистит
 

Среща се естествено в различни храни, включително червени боровинки, ябълки и портокали, но обикновено се консумира на прах или под формата на таблетки, когато се използва като терапия на цистит.
 

Не се знае много за това как работи D-манозата, но много експерти смятат, че тя потиска способността на определени инфекциозни бактерии да се придържат към клетките на пикочните пътища, което ги прави по-лесни за изхвърляне, преди да могат да ви разболеят.
 

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали D-манозата може надеждно да лекува или да упражнява ефект срещу появата на цистит.Въпреки това, няколко малки проучвания дадоха някои обещаващи резултати.
 

Едно проучване от 2016 г. оценява ефекта на D-манозата върху 43 жени с епизоди на остър цистит  и анамнеза за повтарящи се хронични цистити.
 

През първите 3 дни участниците в проучването са приемали доза от 1,5 грама D-маноза два пъти дневно, последвана от една дневна доза от 1,5 грама за 10 допълнителни дни. След 15 дни приблизително 90% от техните инфекции са изчезнали.
 

Въпреки че тези резултати са обнадеждаващи, дизайнът на изследването е донякъде погрешен поради малкия размер на извадката и липсата на контролна група.

Проучване от 2013 г. при 308 жени сравнява ефективността на дневна доза от 2 грама D-маноза и обикновен антибиотик, използван за предотвратяване на рецидив на цистит.
 

След 6 месеца резултатите показват, че D-манозата е също толкова ефективна, колкото и антибиотика за предотвратяване на рецидив на цистит и е свързана с по-малко странични ефекти.
 

За повечето хора приемането на D-маноза не крие големи рискове за здравето. Най-често съобщаваната нежелана реакция е лека диария.
 

Въпреки това, тъй като D-манозата е вид захар, тя може да не е подходяща за хора, които имат проблеми с регулирането на нивата на кръвната си захар.
 

Понастоящем няма достатъчно доказателства за установяване на идеалната доза D-маноза, но повечето налични изследвания са тествали безопасно дози от 1,5-2 грама до 3 пъти дневно.

2. Uva ursi (листа от мечо грозде)

Uva ursi – известен още като Arctostaphylos uva ursi или листа от мечо грозде – е билково лекарство за инфекции на пикочните пътища и цистит,  което се използва в практиките на традиционната и народната медицина от векове.
 

Произлиза от вид див, цъфтящ храст, който расте в различни части на Европа, Азия и Северна Америка.


Плодовете на растението са любима закуска за мечките - оттук и прякорът листа от мечо грозде - докато листата му се използват за приготвяне на билкови лекарства.


След като листата бъдат събрани, те могат да бъдат изсушени и накиснати, за да се направи чай, или екстрактите от листа могат да се консумират под формата на капсули или таблетки.


Съвременните изследвания, подкрепящи използването на uva ursi за лечение на цистит, са ограничени, въпреки че няколко съединения, присъстващи в растението, са показали мощни антимикробни способности при проучвания в епруветка.


Арбутинът е основното съединение, на което се приписва лечебният потенциал на Uva ursi срещу цистит , благодарение на неговия антибактериален ефект върху E. coli – една от най-честите причини на цистит .


Едно по-старо проучване при 57 жени установи, че допълнителната употреба на uva ursi с корен от глухарче значително намалява рецидивите на цистита в сравнение с плацебо.


Въпреки това, по-скорошно проучване при над 300 жени не наблюдава разлика между uva ursi и плацебо, когато са били използвани като лечение на остри епизоди на цистит.


Наличните изследвания показват, че Uva ursi е относително безопасен при дневни дози от 200-840 mg производни на хидрохинон, изчислени като безводен арбутин.

Неговата дългосрочна безопасност обаче не е установена и не трябва да се приема повече от 1-2 седмици поради потенциалния риск от увреждане на черния дроб и бъбреците.

3. Чесън

Чесънът е популярна билка, която е била широко използвана както в кулинарията, така и в традиционната медицина през цялата история.


Често се използва като лекарство за лечение на широк спектър от физически заболявания, включително гъбични, вирусни и бактериални инфекции.


Лечебният потенциал на чесъна обикновено се приписва на наличието на съединение, съдържащо сяра, известно като алицин.


При проучвания в епруветка, алицинът проявява силни антибактериални ефекти срещу различни инфекциозни бактерии, причиняващи цистит– включително E. coli.


Допълнителни доказателства от доклади за отделни случаи предполагат, че чесънът може да бъде алтернативна терапия за лечение на инфекции на пикочните пътища при хора, но липсват сериозни изследвания за потвърждаване на тези резултати.


В крайна сметка са необходими по-добре проектирани проучвания, за да се разбере по-добре ролята, която чесънът може да играе при лечението и предотвратяването на повтарящи се  цистити , преди да могат да се направят окончателни заключения относно неговата ефективност или идеалната дозировка.


Чесънът може да се консумира в неговата цяла, сурова форма, но допълнителните дози обикновено се продават като екстракти и се консумират под формата на капсули.


Добавките с чесън вероятно са безопасни за повечето хора, но страничните ефекти могат да включват киселини, лош дъх и телесна миризма.


Някои хора могат да получат алергични реакции към добавки с чесън и те трябва да се избягват, ако имате анамнеза за алергии към чесън или други тясно свързани растения, като лук или праз.


Тези добавки могат да увеличат риска от кървене и могат да взаимодействат с някои лекарства, като разредители на кръвта и определени лекарства за ХИВ. Ако приемате такива лекарства, говорете с вашия доставчик на здравни услуги, преди да използвате чесън за лечение на цистит .

4. Червена боровинка

Продуктите от червена боровинка, включително сокове и екстракти, са сред най-популярните избори за естествено и алтернативно лечение на цистит.


Червените боровинки съдържат голямо разнообразие от химични съединения, като D-маноза, хипурова киселина и антоцианини, които могат да играят роля в ограничаването на способността на инфекциозните бактерии да се придържат към пикочните пътища, като по този начин възпрепятстват растежа им и способността им да причиняват инфекция.


Проучвания в епруветка и животни доказаха, че червената боровинка предотвратява появата на цистит , но изследванията при хора са открили значително по-неубедителни резултати.

Преглед от 2012 г.  на проучвания при хора относно способността на продуктите от червена боровинка да лекуват и предотвратяват  появата на цистит заключава, че няма достатъчно доказателства, за да се определи, че червената боровинка упражнява тези ефекти.


Авторите на изследването обаче отбелязват, че е трудно да се направят окончателни заключения, тъй като много от проучванията са били лошо проектирани, липсвали са стандартни дозировки и са използвали различни продукти от червена боровинка.


Друг преглед от 2019 г. предполага, че въпреки че лечението с червена боровинка може да помогне за намаляване на появата на цистит и симптомите на цистит  в някои случаи, то не е толкова ефективно, колкото други методи на лечение, като D-маноза и антибиотика фосфомицин.


Соковете и добавките от червена боровинка са безопасни за повечето хора, но могат да причинят стомашно разстройство. Плюс това, дългосрочната употреба може да увеличи риска от развитие на камъни в бъбреците.


Освен това прекомерната консумация на калории от сок от червена боровинка може да насърчи ненужното наддаване на тегло, а големите дози добавки от червена боровинка могат да повлияят на някои видове лекарства за разреждане на кръвта.

5. Зелен чай

Зеленият чай се извлича от листата на растение, известно като Camellia sinensis. Той се използва заради широкия си фармакологичен потенциал в различни практики на традиционната медицина от векове.


Зеленият чай съдържа богат набор от растителни съединения, наречени полифеноли, които са добре известни със силни антимикробни и противовъзпалителни ефекти.


Епигалокатехин (EGC), съединение в зеления чай, демонстрира мощни антибактериални ефекти срещу щамове на E. coli, причиняващи цистит , при изследване в епруветка.


Няколко проучвания върху животни също установиха, че екстрактите от зелен чай, съдържащи EGC, могат да подобрят ефективността на някои видове антибиотици, често използвани за лечение на цистит.


Все пак липсват проучвания върху хора, оценяващи способността на зеления чай да лекува и предотвратява появата на цистит.

Една чаша (240 ml) сварен зелен чай съдържа приблизително 150 mg EGC. Настоящите изследвания показват, че само 3-5 mg EGC може да са достатъчни, за да помогнат за инхибиране на бактериалния растеж в пикочните пътища, но тази теория все още не е доказана при хора.


Умереният прием на зелен чай е безопасен за повечето хора. Въпреки това, той естествено съдържа кофеин, който може да допринесе за нарушен сън и безпокойство.

Освен това, консумацията на кофеин, докато имате остър цистит  може да влоши физическите ви симптоми. Затова може да изберете вместо това безкофеинови продукти от зелен чай.


Добавките с екстракт от зелен чай във високи дози са свързани с проблеми с черния дроб, но не е ясно дали добавките са причинили тези проблеми.


Говорете с вашия лекар, ако се интересувате от приема на добавки със зелен чай и имате анамнеза за нарушена чернодробна функция.

6. Чай от магданоз

Магданозът има лек диуретичен ефект, който се предполага, че помага за изхвърлянето на бактериите, причиняващи  цистит, от пикочните пътища.

Докладите от два източника  показват, че комбинация от чай от магданоз, чесън и екстракт от червена боровинка предотвратява повторната поява на цистит при жени с хронични цистити. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се определи дали тези резултати могат да бъдат възпроизведени в по-големи групи

7. Чай от лайка

Чаят от лайка се използва в практиките за билкова медицина за лечение на широк спектър от физически заболявания, включително цистит.

Подобно на магданоза, лайката има слаб диуретичен ефект и съдържа растителни съединения с противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Смята се, че тези характеристики помагат за намаляване на възпалението, инхибират бактериалния растеж и промиват пикочните пътища от инфекциозни бактерии, но са необходими повече изследвания.

8. Чай от мента

Чайовете, направени от мента и други видове дива мента, също понякога се използват като естествено лекарство срещу цистит.

Някои изследвания в епруветка установиха, че листата от мента имат антибактериални ефекти срещу различни бактерии, причиняващи цистит , като E. coli. Някои съединения, открити в листата на мента, също могат да помогнат за намаляване на бактериалната резистентност към антибиотични лекарства.

Понастоящем обаче няма налични проучвания в подкрепа на употребата на чай от мента за борба срещу цистита.

Винаги избирайте висококачествени добавки

Билковите добавки и лекарства често се приемат за безопасни, защото са естествени, но това не винаги е така.


Подобно на съвременните лекарства, билковите добавки идват със собствен набор от потенциални рискове и странични ефекти.


Например, добавките от чесън и червена боровинка могат да взаимодействат отрицателно с определени видове лекарства, отпускани с рецепта, докато дългосрочната употреба на листа от мечо грозде,може да допринесе за увреждане на черния дроб или бъбреците.


Нещо повече, в някои страни, като Съединените щати, билковите и хранителните добавки не се регулират по същия начин като конвенционалната медицина.


Производителите на хранителни добавки не са длъжни да доказват чистотата на своите продукти. По този начин може да се окаже, че консумирате неподходящи дози или съставки и замърсители, които не са посочени на етикета на продукта.


За да сте сигурни, че добавките, които сте избрали, са с най-високо качество, винаги избирайте марки, които са тествани за чистота от организация на трета страна, като NSF International

Кога да посетим лекар?

Ако подозирате, че имате цистит,консултирайте се с вашия лекар възможно най-скоро.

Дори леките инфекции могат бързо да се влошат и да се разпространят в други части на тялото ви, потенциално водещи до много сериозни последици за здравето.

По този начин не се препоръчва да се опитвате сами да диагностицирате и лекувате цистита без ръководството на медицински специалист.

Вместо това, общувайте открито и уведомете вашия лекар, ако искате да опитате билкови алтернативи вместо антибиотици. Те ще могат да ви помогнат да създадете най-безопасния и ефективен план за лечение на вашата инфекция.

Заключение

Циситът е една от най-често срещаните видове бактериални инфекции в световен мащаб.

Те често се лекуват ефективно с антибиотици, но рецидивите на инфекцията са често срещани. Освен това прекомерната употреба на антибиотици може да доведе до отрицателни последици за здравето.


Много хора избират естествени и билкови добавки за лечение на цистит,за да избегнат прекомерното излагане на антибиотични лекарства.

Въпреки че изследванията за тяхната ефективност са ограничени, D-манозата,листа от мечо грозде, червена боровинка, чесън и зелен чай са популярен избор за естествено лечение и профилактика на цистит . Някои билкови чайове също могат да помогнат.

Ако подозирате, че развивате цистит, консултирайте се с квалифициран доставчик на здравни услуги, преди да започнете каквато и да е билкова терапия сами.