ананас, източник на Бромелаин

Бромелаин

Бромелаинът е хранителна добавка, получена от ананаси, която може да има ползи за хора с остеоартрит, сърдечни заболявания и синузит. Можете също така да го използвате като крем за облекчаване на изгаряния.

Бромелаинът е ензимна смес за смилане на протеини, получена от стъблото, плодовете и сока на растението ананас. Той има вековна история на използване за лечение на медицински заболявания, предимно в Централна и Южна Америка.
 

В момента е категоризиран като хранителна добавка и като цяло признат за безопасен (GRAS) от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).
 

Бромелаинът може да се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства. Хората използват бромелаин локално, за да премахнат мъртвата кожа от изгаряния, и орално, за да намалят възпалението и подуването - особено на носните проходи.
 

Бромелаинът се използва и като храносмилателна помощ, за остеоартрит и за намаляване на болката в мускулите.

Форми и дози

Бромелаинът може да бъде закупен под формата на хапчета или таблетки за орално поглъщане. Предлага се и като крем за локално приложение. Въпреки че е извлечен от ананас, яденето на ананас или пиенето на сока му не осигурява достатъчно голяма доза, за да бъде ефективна.
 

Когато използвате бромелаин, важно е да обсъдите употребата му с Вашия лекар и да следвате предоставените указания за дозиране.
 

Бромелаинът се измерва в единици за смилане на желатин (GDU) на грам. Дозите варират от 80-400 милиграма на порция, два до три пъти дневно. Вашият лекар може да препоръча да приемате бромелаин с храна, за да подпомогнете храносмилането, или на празен стомах, за да намалите възпалението.

Bromelain на немската компания Vegavero е естествен продукт, допринасящ за нормалното функциониране на храносмилателната система.

 

Основни ползи:

  • Стимулира потискането на възпалителните процеси в червата;
  • Съдейства за по-доброто храносмилане;
  • Подпомага оптималния баланс на чревната микрофлора;
  • Оказва положително влияние за намаляване на болките в ставите;
  • Допринася за подобряване на кръвообращението.

 

Потенциални ползи за здравето

Бромелаинът и неговите потенциални ползи за здравето са проучени широко в множество области. Те включват:

Остеоартрит

Преглед на клинични проучвания  установява, че противовъзпалителните и аналгетичните свойства на бромелаина го правят ефективно лечение за болка, подуване на меките тъкани и скованост на ставите, свързани с остеоартрит.
 

Прегледът се фокусира върху ефективността на бромелаин при лечение на артрит на коляното и рамото. Анализираните проучвания варират значително по отношение на дозировката. Подобрения са открити при някои участници в проучването, приемащи 400 милиграма бромелаин два пъти дневно.

Сърдечно-съдови заболявания

Бромелаинът е ефективен при лечение на сърдечно-съдови заболявания, като заболяване на периферните артерии, инсулт, инфаркт и високо кръвно налягане.
 

Бромелаинът инхибира способността на кръвните тромбоцити да се слепват или слепват заедно (агрегация). Това може да помогне за намаляване на образуването на съсиреци и сърдечно-съдови инциденти.

Астма

Резултатите от проучване върху животни показват, че противовъзпалителните ефекти на бромелаин могат да бъдат полезни за хора с астма или други форми на алергични заболявания на дихателните пътища.
 

Хроничен синузит (хроничен риносинузит)
Пилотно проучване установява, че таблетките бромелаин са ефективни при облекчаване на подуване, конгестия и други симптоми, свързани с хроничен синузит. Участниците в проучването са получавали бромелаин всеки ден за период от 3 месеца.

Колит

Проучване върху животни установява, че пречистеният плодов бромелаин намалява възпалението и лекува язви на лигавицата, причинени от възпалително заболяване на червата при плъхове.

Изгаряния

Преглед на проучване откри, че бромелаинът, когато се използва като локален крем, е много ефективен при безопасно отстраняване на увредена тъкан от рани и изгаряния от втора и трета степен.

Рак

Проучване от 2010 г. показва, че бромелаинът е обещаващ в борбата с рака. Бромелаинът може да има способността да повлиява положително растежа на раковите клетки и може да помогне за контролиране на ключовите пътища, поддържащи злокачествените заболявания.

Странични ефекти и рискове

Както при всички добавки, важно е да обсъдите бромелаин с Вашия лекар, преди да го използвате. Бромелаинът може да причини леки странични ефекти при някои хора, особено когато се приема във високи дози. Те включват:
 

Диария
Гадене
Повръщане
По-тежко от нормалното менструално кървене

Избягвайте употребата на бромелаин, ако приемате разредител на кръвта, като варфарин, прадакса и други. Бромелаинът може да има антитромбоцитен ефект върху кръвта, увеличавайки потенциала за прекомерно кървене. Поради тази причина също е важно да избягвате употребата на бромелаин преди и след операцията.
 

Бромелаинът не трябва да се използва от хора, които са алергични към ананас или към други вещества, които могат да предизвикат алергична реакция при тези, които са алергични към ананас (кръстосана реактивност). Тези вещества включват:
 

Тревен прашец
Латекс
Целина
Копър
Моркови
Пшеница

Взаимодействия

Антикоагуланти

Бромелаинът ще забави времето за съсирване на кръвта, така че ако сте на разредител на кръвта, който също забавя времето за съсирване на кръвта, може да получите синини или повишено кървене. Уведомете Вашия лекар, ако имате повишено кървене или образуване на синини.
 

Средствата за разреждане на кръвта включват:
 

Варфарин
Аспирин
Клопидогрел (Plavix)
Диклофенак (Волтарен, Катафлам и други)
Ибупрофен (Advil, Motrin, други)
Напроксен (Анапрокс, Напросин, други)
Далтепарин (Фрагмин)
Еноксапарин (Lovenox)
Хепарин
Варфарин (кумадин)
 

Антибиотици

Бромелаинът може да има ефект върху това как тялото ви абсорбира антибиотиците. Например, може да увеличи колко амоксицилин или тетрацилин се абсорбират от тялото. Приемането на бромелаин едновременно с амоксицилин или тетрациклин може да увеличи ефектите и страничните ефекти на амоксицилин или тетрациклин.

Успокоителни

Бромелаинът може да направи седативите по-силни, включително:
 

Лекарства против гърчове, като фенитоин (Dilantin) и валпроева киселина (Depakote)
Барбитурати
Бензодиазепини, като алпразолам (Xanax) и Диазепам (Valium)
Лекарства за лечение на безсъние, като золпидем (Ambien), залеплон (Sonata), езопиклон (Lunesta) и рамелтеон (Rozerem)
Трициклични антидепресанти, като амитриптилин (Elavil)
Алкохол

Същото важи и за билките със седативно действие, като валериана, кава и котешка билка.

Бромелаинът е естествено вещество, извлечено от ананаси. Той е изследван широко и може да има значителни положителни ефекти върху множество здравословни състояния, включително изгаряния, остеоартрит и рак.
 

Обсъдете употребата на бромелаин с Вашия лекар, особено ако приемате лекарства с рецепта.

Turmeric & Bromelain на канадската компания Natural Factors е висококачествен натурален продукт, подпомагащ облекчаване  на възпалението в храносмилателния тракт или други части на тялото.

 

Основни ползи:

  • Стимулира храносмилането.
  • Съдейства за облекчаване на възпаленията.
  • Подпомага за намаляване на газовете, подуването и болката в корема.
  • Оказва антиоксидантна защита.

 

Turmeric & Bromelain съдържа комбинация от две мощни противовъзпалителни съставки. Лесните за прием капсули са чудесно решение за облекчаване на остро възпаление в храносмилателния тракт или други части на тялото, както и за ежедневна подкрепа при възпалителни ставни и храносмилателни състояния. 

Куркумата е известна със своя положителен ефект при възпалителни състояния. Тази традиционна подправка съдържа важно активно съединение, наречено куркумин. Куркуминът е отговорен за многото полезни качества на куркумата, вариращи от унищожаване на свободните радикали и антиоксидантна защита до нейните противовъзпалителни свойства.