woman with neck pain

Болка във врата: Симптоми, причини и как да се лекува

Болката във врата или сковаността обикновено се дължи на лоша стойка или прекомерна употреба, или неудобна позиция за сън. Но понякога това може да означава сериозно нараняване като камшичен удар или заболяване, така че може да е необходима лекарска помощ.

Вратът ви се състои от прешлени, които се простират от черепа до горната част на торса. Шийните дискове абсорбират удара между костите.
 

Костите, сухожилията и мускулите на врата поддържат главата ви и позволяват движение. Всякакви аномалии, възпаление или нараняване могат да причинят болка или скованост във врата.
 

Ако имате болка във врата, която продължава повече от седмица, е силна или е придружена от други симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Симптоми на болка във врата

Симптомите на болка във врата могат да варират по тежест и продължителност. Често болката във врата е остра и продължава само няколко дни или седмици. Друг път може да стане хроничен. Болката във врата може да е лека и да не пречи много на вашите дейности или ежедневие, или може да е силна и да причини увреждане.
 

Симптомите на болка във врата може да включват:
 

Схванат врат. Хората с болка във врата често описват чувството, че вратът им е „скован“ или „заседнал“. Болката във врата понякога може да причини намален обхват на движение.

Остра болка. Болката във врата може да се почувства като остра или „пронизваща“ болка, която е локализирана в една област.

Болка при движение. Болката във врата често се влошава от движение, усукване или изпъване на шийния отдел на гръбначния стълб от една страна на друга или нагоре и надолу.

Излъчваща болка или изтръпване. Болката във врата може да се разпространява към главата, торса, раменете и ръцете. Ако болката във врата включва притискане на нерв, може да почувствате изтръпване, изтръпване или слабост в ръцете или дланите. Болката във врата, която е от прищипан нерв, може да се почувства като пареща или остра болка, която започва от врата и преминава надолу по ръката. Говорете с лекар, ако получите този симптом.

Главоболие. Болката, която започва във врата, може също да предизвика главоболие, наречено цервикогенно главоболие. Болката във врата с главоболие също може да бъде симптом на мигренозно главоболие.

Болка при палпиране. Болката във врата може да се засили, ако шийните прешлени се палпират (физически преглед).

Причини за болка във врата

Болка във врата или скованост може да възникне по различни причини.

Мускулно напрежение и напрежение

Това обикновено е от дейности и поведение като:
 

Лоша поза
Работа на бюро твърде дълго време без смяна на позицията
Спане с врат в лоша позиция
Дръпване на врата по време на тренировка
Нараняване

Шията е особено уязвима за нараняване, особено при падания, автомобилни катастрофи и спортове, където мускулите и връзките на врата са принудени да се движат извън нормалния си диапазон.
 

Ако костите на врата (шийните прешлени) са счупени, гръбначният мозък също може да бъде повреден. Нараняването на врата от внезапно потрепване на главата обикновено се нарича камшичен удар.

Arlberger Murmelin Öl – масло от мармот: Описание на продукта
Действието на маслото от мармот е известно от векове, особено в домашните рецепти на алпийския регион. Доказал благоприятния си и успокояващ ефект върху напрегнати и възпалени мускули, лумбаго и болки в ставите, например за облекчаване на пренапрежение след активни спортни дейности. Arlberger Murmelin Oil – масло от мармот осигурява облекчение на ставите и мускулно-скелетната система.

Arlberger Murmelin Öl – масло от мармот: Ефект
Активните съставки в чистото масло от мармот включват различни мастни киселини като палмитинова киселина, олеинова киселина, линолова киселина, линоленова киселина, витамин Е и естествени кортикостероиди. Прилага се след спорт, туризъм или друго физическо натоварване като спомага за бързото възстановяване на опорно-двигателния апарат. Много масажисти и терапевти използват масло от мармот в ежедневната си работа. Може да се приема и чисто масло от мармот през устата – има благоприятен ефект върху стомаха и белите дробове.

Arlberger Murmelin Öl – масло от мармот: Употреба и показания
Разтрийте засегнатите области с масло от мармот два пъти на ден в продължение на три до четири седмици, след което направете почивка за около три седмици. Повторете след тази почивка.
Препоръчваме да комбинирате Arlberger Murmelin Oil – масло от мармот с нашия Мехлем за спорт и стави Arlberger Murmelin.

Сърдечен удар

Болката във врата също може да бъде симптом на инфаркт. Често се проявява с други симптоми на инфаркт, като:
 

Задух
Изпотяване
Гадене
Повръщане
Болка в ръката или челюстта

Ако ви боли врата и имате други симптоми на инфаркт, обадете се на 112 или незабавно отидете в спешното отделение.

Менингит

Менингитът е възпаление на тънката тъкан, която обгражда главния и гръбначния мозък. При хора, които имат менингит, те могат да получат:
 

Схванат врат
Главоболие
Гадене
Повръщане
Чувствителност към светлина
Треска

Менингитът може да бъде фатален и представлява спешна медицинска помощ.

Ако имате симптоми на менингит, незабавно потърсете медицинска помощ.

Други причини

Други причини за болка във врата включват следното:
 

Ревматоидният артрит причинява болка, подуване на ставите и костни шипове. Когато те се появят в областта на шията, може да се получи болка във врата.

Остеопорозата отслабва костите и може да доведе до малки фрактури. Това състояние често се случва в ръцете или коленете, но може да се появи и във врата.

Фибромиалгията е състояние, което причинява мускулна болка в цялото тяло, особено в областта на врата и раменете.

С напредване на възрастта цервикалните дискове могат да се дегенерират. Това е известно като спондилоза или остеоартрит на шията. Това може да стесни пространството между прешлените. Освен това добавя стрес към вашите стави.

Когато дискът изпъкне, например при травма или нараняване, това може да увеличи натиска върху гръбначния мозък или нервните коренчета. Това се нарича цервикална дискова херния, известна още като спукан или изплъзващ се диск.

Спиналната стеноза възниква, когато гръбначният стълб се стеснява и причинява натиск върху гръбначния мозък или корените на нервите, когато излиза от прешлените. Това може да е от дългосрочно възпаление, причинено от артрит или други състояния.

В редки случаи сковаността на врата или болката се появяват поради:
 

Вродени аномалии
Инфекции
Абсцеси
Тумори
Рак на гръбначния стълб

Кога да посетите Вашия лекар

Ако симптомите продължават повече от седмица, консултирайте се с лекар. Посетете също лекар, ако имате:
 

Силна болка във врата без видима причина
Бучка във врата ти
Треска
Главоболие
Подути жлези
Гадене
Повръщане
Проблеми с преглъщането или дишането
Слабост
Изтръпване
Болка, която се разпространява надолу по ръцете или краката
Невъзможност да движите ръцете или ръцете си
Невъзможност да докоснете брадичката си до гърдите си
Дисфункция на пикочния мехур или червата

Ако сте претърпели инцидент или сте паднали и ви боли вратът, незабавно потърсете медицинска помощ.

Как се лекува болката във врата

Лекарят ще извърши физически преглед и ще вземе пълната ви медицинска история. Бъдете готови да им кажете за спецификата на вашите симптоми. Също така уведомете лекаря за всички лекарства и добавки, отпускани с рецепта и без рецепта (OTC), които сте приемали.
 

Дори и да не изглежда свързано, уведомете Вашия лекар за скорошни наранявания или злополуки, които сте имали.
 

Лечението на болката във врата зависи от причината за нея. В допълнение към задълбочена анамнеза и физически преглед от Вашия лекар, може също да се нуждаете от едно или повече от следните образни изследвания и тестове, за да помогнете на Вашия лекар да определи причината за болката във врата и да постави диагноза:
 

Кръвен тест
Рентгенов тест
Компютърна томография
MRI сканиране

Електромиография, която позволява на Вашия лекар да провери здравето на Вашите мускули и нервите, които контролират Вашите мускули

Лумбална пункция (гръбначно-мозъчна пункция)

В зависимост от резултатите Вашият лекар може да Ви насочи към специалист. Лечението на болки във врата може да включва:
 

Терапия с лед и топлина
Упражнения, разтягане и физическа терапия
Лекарства за болка
Кортикостероидни инжекции
Мускулни релаксанти
Яка за врата
Сцепление
Антибиотици, ако имате инфекция
Болнично лечение, ако причината е състояние като Менингит или инфаркт
Операция, която рядко се налага

Алтернативните терапии включват:

Акупунктура
Лечение с хиропрактика
Масаж
Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS)

Уверете се, че се срещате с лицензиран специалист, когато използвате тези методи.

Rubilind® Rot е загряващ гел в практичен рол-он с билкови етерични масла, подходящ при оплаквания като:

  • шипове
  • схващания във врата и гърба
  • мускулно напрежение
  • болки в мускули и стави (рамене, лакти, колене, ръце, ходила)
  • лумбаго
  • студени крайници
  • термотерапия
  • ревматизъм и артрит

Екстракт от люта чушка (Капсаицин) е активното вещество на лютите чушки – растения от род Capsicum. Капсаицинът е ценно вещество с обезболяващо, антибактериално и противоревматично действие. Той повишава кръвообращението, с което засилва потока на хранителни вещества към клетките. Има силно загряващ и зачервяващ ефект при локално приложение.

Как да облекчите болката във врата у дома

Ако имате лека болка във врата или скованост, предприемете тези прости стъпки, за да я облекчите:

Сложете лед през първите няколко дни. След това нанесете топлина с нагревателна подложка, горещ компрес или като вземете горещ душ.

Вземете болкоуспокояващи без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен.

Вземете няколко дни почивка от спорт, дейности, които влошават симптомите ви, и вдигане на тежести. Когато възобновите нормалната си дейност, правете го бавно, докато симптомите ви отшумят.

Упражнявайте врата си всеки ден. Бавно изпънете главата си с движения отстрани и нагоре и надолу.
Практикувайте добра стойка.

Избягвайте да държите телефона между врата и рамото си.

Сменяйте позицията си често. Не стойте и не седете в една позиция твърде дълго.

Направете си нежен масаж на врата.

Използвайте специална възглавница за врата за спане.

Не използвайте скоба за врат или яка без одобрението на Вашия лекар. Ако не ги използвате правилно, те могат да влошат симптомите ви.

Arlberger Murmelin Franzbranntwein – спирт за разтривки: Описание на продукта
Arlberger Murmelin Rubbing Alcohol – спирт за разтривки е идеален преди и след спорт и физическа активност, както и при възпалени мускули или за охлаждане на тежки и уморени крака. Arlberger Murmelin Rubbing Alcohol – спирт за разтривки съдържа 65% разреден спирт, масло от планински бор, ментол и екстракт от арника. 
Бутилката със спрей от 250 ml е удобна и се побира във всяка туристическа раница, плажна чанта или багаж.

Arlberger Murmelin Franzbranntwein – спирт за разтривки: Ефект
Съставки като масло от планински бор, ментол и екстракт от арника стимулират кръвообращението в кожата и по този начин ускоряват регенерацията при обща умора и след спортни и физически натоварвания. Спиртът и ментолът имат охлаждащ ефект, който също облекчава усещането за тежки крака и топлина.