болест на крон

6 допълнителни терапии за болестта на Крон, които работят

Какво представлява болестта на Крон?

Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване засягащо стомашно-чревния тракт, което възпалява лигавицата на храносмилателния тракт и затруднява смилането на храната, усвояването на храната и редовното изхождане. 


В допълнение към медикаментозната терапия за лечение на болестта, можете да управлявате нейните симптоми с конвенционални медицински терапии.



Ако живеете с болестта на Крон и вече я лекувате с лекарства, може би се чудите и за допълнителни терапии. Когато се използват в комбинация с плана за лечение, предписан от Вашия лекар, тези естествени възможности също могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта, свързан с болестта на Крон. 


Следните шест допълнителни терапии са показали, че са ефективни при управлението на симптомите на Крон
Говорете с Вашия лекар, преди да започнете ново лечение.

1. Витамини

Болестта на Крон засяга способността на тялото да абсорбира хранителни вещества. Приемането на добавки може да помогне за облекчаване на някои дефицити на витамини и минерали, свързани с болестта на Крон.


Някои хора с болестта на Крон могат да развият анемия поради загуба на кръв от възпаление на червата. Добавките с желязо, приемани през устата или интравенозно са ефективен начин за справяне с анемията.


Ако имате болест на Крон, може също да обмислите приема на добавки с витамин D. Витамин D помага за метаболизма на калция и поддържа костите ви здрави - две неща, които могат да бъдат засегнати от болестта на Крон.


Някои хора с болест на Крон имат илеит, който засяга долната част на тънките черва, където се абсорбира витамин B-12. Ако това се отнася за вас, може да помислите за перорални добавки B-12, интрамускулни инжекции или букален  спрей , в зависимост от тежестта на състоянието.


Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да вземете нови добавки. Има вероятност те да повлияят на лекарствата, които приемате в момента.

2. Пробиотици

Пробиотиците са форма на добри бактерии, които могат да помогнат за поддържане на баланса в червата. Те също така предпазват вредните бактерии от прекомерен растеж и причиняване на храносмилателни проблеми.


Доказателствата сочат, че използването на пробиотици може да помогне на хората с болестта на Крон да поддържат ремисия.


 Пробиотиците могат също да помогнат за предотвратяване на състояние, наречено паухит, което понякога възниква след операция на дебелото черво.


Пробиотиците обикновено се считат за безопасни. Те се предлагат в различни форми, включително капсули и прахове, и се намират в храни като кисело мляко, мисо и темпе.

3. Куркума

Куркумата е подправка, която се използва като лечебна билка в Индия от векове. Благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на едно от основните му съединения, куркуминът, той често се използва като допълнително лечение за болестта на Крон.


Може да се приема през устата като добавка или под формата на прах, като се смеси с вода. Куркумата може също да се поръси директно върху храни, въпреки че този метод може да не осигури достатъчно куркумин, за да получите желаните противовъзпалителни ефекти.


Куркумата се счита за безопасна за обща употреба при хора с болестта на Крон. В някои случаи може да причини симптоми като подуване на корема и диария.

4. Акупунктура

Акупунктурата е древна китайска терапевтична практика, която включва поставяне на тънки игли в кожата за стимулиране на определени места, известни като акупунктури.


Изследванията показват, че акупунктурата може да бъде полезна за лечение на болестта на Крон. Неговият ефект върху клетъчните реакции и секреции може както да намали възпалението, така и да обърне увреждането на тъканите.


Освен леко кървене и повърхностни хематоми около акупунктурата, страничните ефекти на акупунктурата обикновено не са тежки. Обикновено се счита за безопасно за употреба.

5. Техники за концентриране на ума

Практикуването на техники за концентриране на ума като йога и медитация също може да бъде от полза за болестта на Крон


Тъй като хората с болест на Крон често имат по-високи нива на стрес и тревожност, използването на практики за концентриран ум може да помогне за предотвратяване на стреса от влошаване на симптомите и обостряния.


Въвеждащите йога класове се предлагат в повечето фитнес зали и обществени центрове. Ако се чувствате по-удобно да практикувате йога у дома, има много видеоклипове с инструкции онлайн. 


Упражненията за медитация и дълбоко дишане също могат да бъдат намерени онлайн и са изненадващо лесни за следване.


Техниките за концентриран ум могат значително да подобрят качеството ви на живот, дори когато не страдате от обостряне на болестта на Крон. И те не идват с никакви странични ефекти!

6. Упражнения

Редовните упражнения винаги са добра идея и е доказано, че помагат и при болестта на Крон. Не само ще подобри общото ви благосъстояние, но също така може да повиши костната ви минерална плътност и да намали процента на рецидив на определени симптоми.


Освен това упражненията засилват освобождаването на IL-6, ген, кодиращ протеин, който може да увеличи пептидите, участващи в възстановяването на чревни увреждания.


Въпреки че повечето форми на упражнения се считат за безопасни, някои физически дейности могат да влошат определени симптоми на болестта на Крон, като умора, болки в ставите и диария. Говорете с Вашия лекар, преди да започнете нови рутинни упражнения.

Ако в момента имате предписан план за лечение на болестта на Крон  и сте любопитни за допълнителни терапии, може да искате да опитате една от опциите по-горе.


Въпреки това, ако опитате допълнителна терапия и мислите, че влошава симптомите ви, спрете и незабавно се свържете с Вашия лекар.