doctor writing B2

Признаци и симптоми на дефицит на витамин B12

Въпреки че витаминът се намира в много храни, недостатъчността и дефицитът на B12 са относително чести. Симптомите на нисък B12 могат да варират от физически до психологически.

Витамин B12 е основно хранително вещество, от което тялото ви се нуждае за процеси като синтез на ДНК, производство на енергия и функция на централната нервна система (1 доверен източник).
 

Проучванията показват, че до 20% от хората над 60-годишна възраст в Съединените щати и Обединеното кралство имат дефицит на витамина. Това често се дължи на ограничен хранителен прием, малабсорбция, медицински състояния или употреба на лекарства, намаляващи В12

Тъй като способността за усвояване на B12 от храната намалява с възрастта, дефицитът е по-често срещан при възрастни хора. Все пак това не означава, че децата и по-младите възрастни, включително тези, които са бременни и кърмачки, не могат да развият дефицит на B12.
 

Дефицитът на B12 често се диагностицира погрешно, често поради неадекватно лабораторно изследване или защото симптомите не са специфични.

Витамин В12, известен също така като кобаламин, изпълнява основна роля в редица важни процеси в човешкото тяло. Той е кофактор в синтеза на ДНК, в мастнокиселинния и аминокиселинния метаболизъм. Участието му в синтеза на миелин го превръща в ключов фактор за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червени кръвни клетки в костния мозък.
 

Кобаламинът е най-сложният от химическа гледна точка витамин и единственият, който човек трябва да си набавя от животински храни или като добавка, тъй като не се произвежда от растения. Като всички останали витамини от група В той е водоразтворим и не създава опасност от хипервитаминоза, понеже остатъчните количества се отстраняват с течностите през отделителната система. Това негово свойство обаче има и негативна страна – веществото се изхвърля много по-лесно от тялото и съществува риск от дефицит, който може да има сериозни негативни последици върху организма.

Какво се случва, когато витамин B12 е нисък?

Прочетете около девет от най-често съобщаваните симптоми, свързани с дефицит на B12 и как този дефицит се диагностицира и лекува.

1. Умора

Ако имате недостиг или ниски нива на B12, вероятно ще се почувствате уморени.
 

Клетките на вашето тяло се нуждаят от B12, за да функционират правилно. Като такива, наличието на неадекватни нива на В12 може да намали нормалното производство на червени кръвни клетки, което може да наруши доставянето на кислород.
 

По-конкретно, дефицитът на B12 може да причини мегалобластна анемия. Това състояние води до образуването на големи, необичайни и незрели червени кръвни клетки и нарушен синтез на ДНК.

Ginseng Raw Herbal Extract е перфектният избор, тъй като съдържа изцяло органични съставки. Женшенът, използван във формулата представлява смес от суров билков екстракт от корена на растението, подсилен с други адаптогенни билки, известни със здравословния си и енергиен ефект. Тази успешна комбинация спомага за поддържането на здравословни нива на енергия, добра мозъчна функция и в същото време съдейства за редуциране на стреса.

Философията на Global Healing е по-добро здраве чрез силата на природата. Продуктите са напълно натурални, не съдържат глутен и ГМО, не са тествани върху животни и са подходящи за вегани.

2. Бледа или жълта кожа

Подобно на състоянието, наречено желязодефицитна анемия, анемията, свързана с дефицит на B12, може да направи кожата ви бледа поради липса на напълно зрели, здрави червени кръвни клетки в тялото.
 

Дефицитът на B12 може също да причини състояние, наречено жълтеница, което кара кожата ви и лигавицата на очите ви да придобият жълтеникав цвят поради високите нива на билирубин.

3. Главоболие

Главоболието е сред най-често съобщаваните симптоми, свързани с дефицит на B12 както при възрастни, така и при деца.
 

Проучване от 2019 г. със 140 души, половината от които са имали мигрена, установи, че кръвните нива на B12 са значително по-ниски при участниците с мигрена. Тези с най-високи нива на B12 са имали 80% по-малка вероятност да имат мигрена в сравнение с участниците с най-ниски нива на B12.
 

Изследванията продължават да проучват дали лечението с B12 може да подобри симптомите на мигренозно главоболие при някои хора.

Kopf Vital Akut  на Bärbel Drexel съдържа екстракти от моминска вратига, европейски аспен, бяла върба, джинджифил, медовина, маточина, дяволски нокът, бял равнец, елда, розмарин и черен пипер в комбинация с витамин В2 за облекчаване на напрежението и болката в областта на главата.

Екстрактът от моминска вратига спомага за намаляване на главоболието и мигренозните пристъпи.

Екстрактите от джинджифил и маточина притежават бърз успокояващ и релаксиращ ефект и влеят благоприятно върху нервната система. 

Екстрактите от европейски аспен и бяла върба допринасят за отпускане мускулите в областта на главата и редуциране на напрежението в тази област.

Ценният билков комплекс от екстрактите от дяволски нокът, бял равнец, медовина, елда, розмарин и черен пипер подпомага възстановяването след интензивни умствени и физически натоварвания и поддържането на когнитивната функция.

Витамин В2 съдейства за поддържане на енергийния метаболизъм и нормалното функциониране на нервната система.

4. Депресивни симптоми

Дефицитът на В12 е свързан с по-голям риск от развитие на депресия .

Наличието на ниски нива на B12 може да доведе до повишени нива на съдържаща сяра аминокиселина, наречена хомоцистеин. На свой ред това може да допринесе за развитието на депресия чрез увеличаване на оксидативния стрес, увреждане на ДНК и клетъчна смърт в тялото.
 

Проучване от 2020 г. със 132 деца и тийнейджъри, 89 с и 43 без депресия, установи, че участниците с депресия имат по-ниски нива на B12 и по-високи нива на хомоцистеин в сравнение с тези без депресия.
 

В допълнение към симптомите на депресия, ниските или дефицитни нива на B12 могат да доведат до други психични състояния, включително психози и разстройства на настроението.

Продуктът действа благоприятно върху състоянието на хора, които са загубили вярата в себе си и в своите възможности. Еликсирът може да помогне да се възвърне увереността и оптимизма.

Предназначение на флоралните еликсири на д-р Бах:

Д-р Едуард Бах (1886-1936) смята, че някои негативни емоционални състояния имат неблагоприятен ефект върху нашето физическо здраве. Неговият терапевтичен метод възстановява психологическия баланс и така облекчава симптомите при различни здравословни състояния.

Методиката на д-р Бах е базирана на използването на 38 различни цветя, които имат хармонизираща и положителна сила върху целия организъм. Терапевтичният прием на цветните еликсири играе важна поддържаща роля при състояния на емоционален дисбаланс и различни психосоматични разстройства.

5. Стомашно-чревни проблеми

Дефицитът на B12 може също да причини диария, гадене, запек, подуване на корема, газове и други стомашно-чревни симптоми.
 

Тези проблеми могат да засегнат както възрастни, така и деца.

Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които са полезни за вас, особено за вашата храносмилателна система.

Тялото ви е пълно с бактерии, добри и лоши. Пробиотиците често се наричат "добри" или "полезни" бактерии, защото те помагат да поддържате червата здрави.

Можете да намерите пробиотици в добавки и някои храни, като кисело мляко. Лекарите често ги препоръчват за помощ при храносмилателни проблеми.

Наред с други неща, пробиотиците помагат за изпращането на храна през червата, като засягат нервите, които контролират движението на червата. Изследователите все още се опитват да разберат кои са най-добри за определени здравословни проблеми. Някои често срещани състояния, които те лекуват, са:
 

Синдром на раздразнените черва
Възпалително заболяване на червата (IBD)

Инфекциозна диария (причинена от вируси, бактерии или паразити)

Диария, причинена от антибиотици

6. Затруднена концентрация и умствени увреждания

Тъй като дефицитът на B12 влияе отрицателно върху централната нервна система, хората с ниски или дефицитни нива на B12 може да се почувстват замаяни и да изпитват трудности при концентрирането и изпълнението на задачи.
 

Много проучвания свързват ниските нива на B12 с влошена умствена функция при възрастни хора.
 

За щастие проучванията показват, че умственото увреждане, свързано с ниските нива на B12, може да се подобри с лечение с B12.
 

Например, проучване от 2020 г. даде на 202 души с леко умствено увреждане и ниски или ниско-нормални нива на В12 и повишени нива на хомоцистеин В12 заместителна терапия за 3 месеца.
 

След лечението 84% от участниците съобщават за значително подобрение на симптомите, като лош фокус, влошаване на паметта и забравяне.

7. Болка и възпаление на устата и езика

Глоситът е медицински термин, който се отнася за възпален, зачервен и болезнен език. Може да бъде причинено от дефицит на В12.
 

При хора с този дефицит може да се появи глосит заедно със стоматит, който се характеризира с рани и възпаление в устата.
 

Въпреки че глоситът и стоматитът са често срещани при хора с анемия, свързана с дефицит на B12, те могат да се появят и без анемия и могат да бъдат признак за ранен дефицит на B12. Като се има предвид това, глоситът може да има и други причини.

8. Парестезия на ръцете и краката

Много възрастни и деца, които имат дефицит на B12, съобщават, че изпитват парестезия, усещане за парене или боцкане в определени области на тялото като ръцете и краката.
 

За съжаление, този симптом на дефицит на B12 се припокрива със симптоми, свързани с диабетна невропатия

Rubilind Classic е за всички, които предпочитат малко по-мек ефект. За разлика от нашия Rubilind Red рол-он за мускули и стави, той не съдържа капсаицин, извлечен от лют червен пипер. Въпреки това, ценни съставки като камфор, ментол, лавандула и масло от розмарин имат положителен ефект върху опорно-двигателния апарат, а никотиналдехидът осигурява затоплящ и зачервяващ ефект. Това прави нашия Rubilind Classic рол-он идеалното решение за мускулни и ставни болки.

RUBILIND® Classic рол-он за схващания, напрежение и болки в мускули и стави: Ефект
Rubilind Classic съдържа масло от лавандула и масло от розмарин, които подпомагат притока на кръв и освобождават техния релаксиращ ефект върху цялата мускулно-скелетна система. Други съставки са ментол и камфор. Ментолът охлажда и освежава кожата и подпомага кръвообращението. Камфорът е активна съставка, която се използва от древни времена. Получава се чрез парна дестилация от всички части на камфоровото дърво (Cinnamomum camphora) и също така подпомага кръвообращението.