водорасло хлорела на прах или хапчета

9 впечатляващи ползи за здравето от Хлорела

Хлорела е богато на хранителни вещества водорасло, което получи много шум заради ползите си за здравето. Като добавка, той е показал обещание за подобряване на нивата на холестерола и освобождаване на тялото от токсини.

Тази статия ви казва всичко, което трябва да знаете за хлорела, включително какво представлява тя, изследванията зад нейните здравни претенции и как да я приемате като добавка.

Какво представлява Хлорела?

Хлорелата е едноклетъчно зелено сладководно водорасло.
 

Има над 30 различни вида, но два вида - Chlorella vulgaris и Chlorella pyrenoidosa - се използват най-често в изследванията.
 

Тъй като хлорела има твърда клетъчна стена, която хората не могат да усвоят, трябва да я приемате като добавка, за да извлечете ползите от нея.
 

Предлага се под формата на капсули, таблетки, прах и екстракт.
 

Освен като хранителна добавка, хлорела се използва и като биодизелово гориво.
 

Интересното е, че проучванията показват, че може да има много ползи за здравето. Ето 9 от тях.

1. Много хранителна

Впечатляващият хранителен профил на Хлорела кара някои да я наричат „супер храна“. Въпреки че точното съдържание на хранителни вещества зависи от условията на отглеждане, използваните видове и начина на обработка на добавките, ясно е, че съдържа няколко полезни хранителни вещества.

Те включват:
 

Протеин: Хлорелата е 50-60% протеин. Нещо повече, това е пълен източник на протеини, което означава, че съдържа всичките девет основни аминокиселини
.
Витамин B12: Някои сортове хлорела може също да съдържат витамин B12, но са необходими повече изследвания.
 

Желязо и витамин С: Хлорелата може да бъде добър източник на желязо. В зависимост от добавката, тя може да осигури между 6–40% от дневните ви нужди. Освен това е отличен източник на витамин С, който ви помага да абсорбирате желязото.
 

Други антиоксиданти: Тези малки зелени клетки осигуряват широк спектър от антиоксиданти.

Други витамини и минерали: Хлорела осигурява малки количества магнезий, цинк, мед, калий, калций, фолиева киселина и други витамини от група В.
 

Омега-3: Както при другите водорасли, хлорела съдържа малко омега-3. Само 3 грама хлорела доставят 100 mg омега-3.
 

Фибри: В големи количества хлорела може да бъде добър източник на фибри. Повечето добавки обаче не осигуряват дори 1 грам фибри на доза.

2. Свързва се с тежки метали, като подпомага детоксикацията

Хлорелата получи известен шум заради способността си да помага на тялото да се „детоксикира“. Всъщност проучванията върху животни показват, че той е ефективен при подпомагане премахването на тежки метали и други вредни съединения от тялото.
 

Тежките метали включват някои елементи, които са основни в малки количества, като желязо и мед, но тези и други тежки метали като кадмий и олово могат да бъдат токсични в по-големи количества.
 

Въпреки че рядко се случва хората да имат опасни нива на тежки метали в системата си, хората могат да бъдат изложени на тежки метали чрез замърсяване или определени работни места като минно дело.
 

При животни е установено, че водораслите, включително хлорела, отслабват токсичността на тежките метали в черния дроб, мозъка и бъбреците.
 

Освен това е доказано, че хлорела помага за намаляване на количеството други вредни химикали, които понякога се срещат в храната. Един от тях е диоксинът, хормонален разрушител, който може да зарази животните в храната.
 

Въз основа на тези доказателства изглежда, че хлорела може да помогне за подобряване на естествените способности на тялото ви

Bio-Chlorella дължи своя невероятен ефект на комбинацията от напълно натурални съставки като водорасли хлорела, екстракт от глухарче, лимонов сок на прах и цвекло на прах. Наред с висовия процент естествен хлорофил и сулфити, съставът е обогатен и с много хранителни вещества и полезни витамини и елементи като витамин А, провитамин А, желязо, цинк, протеини.

 

  • Bio-Chlorella подкрепя и облекчава работата на два от най-важните органи в тялото на човека – черният дроб и тънкото черво;
  • Спомага за елиминирането на токсините от организма;
  • Съдейства за намаляване на ефекта от вредните елементи, погълнати чрез храната, и отстраняването им от тялото по естествен път;
  • Оптимално снабдява организма с хранителни вещества, които имат и поддържаща здравето роля;
  • Помага при умора и изтощение;
  • Намалява напрежението и болките, особено в областта на главата;
  • Има добър ефект при реакции на свръхчувствителност и хранителна непоносимост;
  • Благоприятства справянето с честите възпаления;
  • Минимизира негативния ефект от употребата на лекарства.


 

3. Може да подобри имунната ви система

Вашата имунна система ви помага да сте здрави, като се бори с инфекциите.

Това е сложна система, съставена от множество механизми и клетки, които се задействат, когато нашественик влезе в тялото ви.
 

Установено е, че хлорела повишава имунния отговор както при проучвания върху животни, така и при хора, въпреки че доказателствата досега са ограничени.
 

В едно малко проучване мъжете произвеждат повече антитела, когато приемат хлорела, отколкото когато приемат плацебо. Антителата помагат в борбата с чужди нашественици в тялото ви, което означава, че това откритие е доста обещаващо.
 

В друго малко, осемседмично проучване, здрави възрастни, които са приемали хлорела, показват маркери за повишена имунна активност.
 

Въпреки това констатациите са смесени, като някои проучвания показват малък или никакъв ефект.

Например, едно проучване установи, че добавките с хлорела подобряват имунната функция при участници на възраст 50-55 години, но не и при тези над 55 години.
 

Така че е възможно хлорела да има имуностимулиращ ефект при някои популации и възрастови групи, но не във всички. Необходими са повече и по-мащабни проучвания.

4. Може да помогне за подобряване на холестерола

Няколко проучвания показват, че добавките с хлорела могат да помогнат за понижаване на холестерола.
 

По-конкретно, няколко проучвания показват, че приемането на 5-10 грама хлорела дневно понижава общия и LDL холестерола и триглицеридите при хора с високо кръвно налягане и/или леко повишен холестерол.
 

Съдържанието на Хлорела в следното може да помогне за подобряване на нивата на липидите в кръвта:
 

Ниацин: витамин В, за който е известно, че понижава холестерола.

Фибри: средство за понижаване на холестерола.
Каротеноиди: Доказано е, че естествено понижават холестерола.
Антиоксиданти: Помагат за предотвратяване на окисляването на LDL холестерола, за който е известно, че допринася за сърдечни заболявания.

5. Действа като антиоксидант

Хлорелата съдържа няколко съединения, които се считат за антиоксиданти, включително хлорофил, витамин С, бета-каротин, ликопен и лутеин.
 

Тези антиоксиданти могат да помогнат в борбата с много хронични заболявания.
 

Някои от тези антиоксиданти изглежда намаляват производството на крайни продукти на напреднала гликация (AGE), които водят до много от усложненията на диабета.
 

При животни и лабораторни изследвания хлорела се е намесила в начина, по който гените стареят.

Също така, изследване при хора показа, че добавките с хлорела повишават нивата на антиоксиданти при хронични пушачи на цигари, популация с по-висок риск от оксидативно увреждане.
 

Въпреки че голяма част от тези изследвания са обещаващи, те все още са предварителни.

6. Помага за поддържане на кръвното налягане под норма

Добавките с хлорела могат да помогнат за насърчаване на здравето на сърцето и бъбреците, което е от съществено значение за нормалното кръвно налягане.
 

В едно проучване хора с леко високо кръвно налягане са приемали четири грама хлорела дневно в продължение на 12 седмици.
 

В крайна сметка тези хора са имали по-ниски стойности на кръвното налягане от участниците, които са приемали плацебо.
 

Друго малко проучване при здрави мъже показа, че приемането на добавки с хлорела е свързано с по-малко скованост на артериите, фактор, който влияе върху кръвното налягане.
 

Една теория, която обяснява това, е, че някои от хранителните вещества на хлорела, включително аргинин, калий, калций и омега-3, помагат за предпазване на артериите от втвърдяване.

7. Може да подобри нивата на кръвната захар

Някои изследвания показват, че хлорела може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

Едно проучване установи, че приемането на хлорела в продължение на 12 седмици понижава нивата на кръвната захар на гладно както при здрави индивиди, така и при тези с висок риск от заболявания, свързани с начина на живот.
 

Други проучвания показват, че добавките с хлорела подобряват контрола на кръвната захар и повишават инсулиновата чувствителност при пациенти с неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Все още няма достатъчно изследвания, за да се каже, че трябва да приемате хлорела за управление на кръвната захар, но може да помогне, когато се комбинира с други терапии.

8. Може да помогне при справяне с респираторни заболявания

Управлението на респираторни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) често изисква контролиране на възпалението.
 

Chlorella има някои компоненти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, 
включително многобройните си антиоксиданти.

Едно проучване установи, че добавките с хлорела подобряват антиоксидантния статус при пациенти с ХОББ, но това не води до подобрения в способността за дишане.
 

Необходими са повече изследвания, за да се определи истинският й ефект върху респираторните заболявания, но хлорела може да помогне при възпаление.

9. Може да подобри аеробната издръжливост

Само едно проучване разглежда ефекта на хлорела върху аеробната издръжливост, но то показва положителен ефект.
 

Изследователите давали на група млади възрастни шест грама хлорела или плацебо дневно в продължение на четири седмици.
 

В края на изследването групата с хлорела показа значително подобрена способност да насища белите си дробове с кислород, което е мярка за издръжливост. Плацебо групата не е имала никакви промени в издръжливостта.
 

Този ефект може да се дължи на съдържанието на аминокиселина с разклонена верига на хлорела.

Аминокиселините с разклонена верига са съвкупност от три аминокиселини, за които е установено, че подобряват аеробното представяне в различни проучвания.

Спирулина е синьо-зелено водорасло, което получава енергия чрез фотосинтеза, без да е растение. Съдържа 70 % протеин, който се усвоява изключително лесно от организма. Също така е добър източник на витамини от група В, бета-каротин, линоленова и гама-линоленова киселина, необходими за по-доброто функциониране на ставите и сърцето. Съдържа 18 от 22 аминокиселини и основните микроелементи желязо, мед, магнезий, цинк, йод, селен, манган, омега-3 и омега-6 и най-мощния антиоксидант и имуномодулатор, на който дължи синя си пигмент – фикоцианин.

Хлорела е едноклетъчно водорасло, най-старата растителна клетка на планетата и е по-малко по размер в сравнение със спирулина. Способността хлорелата да оцелее милиони години дължи на възможността да отделя антибиотично вещество, което я предпазва от вредните бактерии, както и да изпада в хибернация за дълъг период от време при неблагоприятни условия (липса на светлина и топлина). Съдържа голямо количество протеини, витамини А, В1, В2, В3, В6, аминокиселини, въглехидрати, микроелементите фосфор, желязо, магнезий, цинк.

Други потенциални ползи

Предложени са много други възможни ползи, но има малко изследвания в подкрепа на тези твърдения.

Ето някои от основните здравни твърдения:
 

Подпомага здравето на очите: Хлорелата съдържа лутеин и зеаксантин, два каротеноида, които защитават очите и намаляват риска от дегенерация на макулата.

Поддържа здравето на черния дроб: Доказано е, че добавките с хлорела подобряват маркерите за чернодробно здраве при хора с чернодробно заболяване. Не е ясно обаче дали има полза за здрави хора.

Подобрява храносмилането: Много източници твърдят, че хлорела улеснява храносмилането и намалява подуването. Въпреки това, нито едно проучване не е оценило тези предложени ползи.

Облекчава ПМС: Анекдотични доказателства сочат, че хлорела може да облекчи симптомите на предменструален синдром (ПМС). Може да е разтягане, но хлорела съдържа калций и витамини от група В, като и двата доказано намаляват ПМС.

Въпреки че няма конкретни изследвания, които да подкрепят тези твърдения, съдържанието на хранителни вещества в хлорела на теория може да има тези предимства.

Потенциални опасности

Хлорелата се счита за „общопризната за безопасна“ от FDA.
 

Има обаче няколко неща, които трябва да имате предвид, когато обмисляте добавки с хлорела:
 

Възможни нежелани реакции: Някои хора са имали гадене и коремен дискомфорт.

Липса на регулиране: Някои държави, включително САЩ, не регулират добавките и не можете да сте сигурни, че получавате това, което пише на етикета.

Непоследователни продукти: Хранителното съдържание на добавките с хлорела може да варира в зависимост от видовете водорасли, условията на отглеждане и обработката.

Имунни ефекти: Тъй като хлорела засяга имунната система, тя може да не е подходяща за хора с имунна недостатъчност или на лекарства за имунната система.

Освен това е важно да имате предвид, че хранителните добавки могат да взаимодействат с някои лекарства.
 

Въпреки че хлорела обикновено е призната за безопасна и са докладвани малко странични ефекти, тя може да не е подходяща за всички.

Как да приемаме добавки с хлорела

Настоящата научна литература за хлорела не уточнява конкретна дозировка.
 

Това е така, защото няма достатъчно доказателства за определяне на необходимото количество, за да се видят терапевтичните ефекти.
 

Някои проучвания са открили ползи с 1,2 грама на ден, докато други разглеждат дози от 5-10 грама на ден.

Повечето добавки показват дневна доза от 2-3 грама, което изглежда правилно предвид изследванията. Освен това е важно да намерите качествена добавка. Най-добрият начин да направите това е да потърсите такъв, който има печат за осигуряване на качеството от тестване на трета страна.
 

Освен това някои описания на продукти споменават тестване за осигуряване на качеството, както и източника и условията на отглеждане на хлорела.

Опитайте се да намерите добавки с хлорела от марка добавки, на която имате доверие. 

В www.badizdrav.bg има богат избор.

Ако търсите натурално средство за увеличаване на енергията, поддържане на здравословно тегло и очистване на организма от тежки метали като олово и живак, то микроводораслите хлорела са онова, от което се нуждаете!

Натрупване на тежки метали в тялото: Счита се, че живачните пломби, честата консумация на риба, ваксините и др., са предпоставка за натрупване на тежки метали в тялото. Една от най-значимите ползи на хлорела е способността им да унищожават и най-упоритите токсини, включително олово, кадмий, живак и уран, и да предотвратяват повторната им абсорбция. Приемът на хлорела може да осигури стабилна защита срещу натрупването на тежки метали в меките тъкани и органите на тялото.

Радиация и химиотерапия: Радиационната терапия и химиотерапията са най-честите форми за лечение на рак днес и всеки, преминал през тях е наясно с техните негативни последствия. Много изследвания показват, че високите нива на хлорофил в микроводорасли хлорела предпазват тялото от ултравиолетовите лъчения и отстраняват радиоактивните частици от тялото.

Отслабен имунитет: Според изследвания, публикувани в престижното издание Nutrition Journal още през 2012 г., приемът на естествен екстракт от хлорела в продължение на 8 седмици насърчава активността на NK-клетките, наричани още клетки естествени убийци. Те играят важна роля в защитата от вируси и други чужди агенти, разпознаването и унищожаването на туморните клетки и др.