бял трън

7 ползи от приема на бял трън

Белият трън може да бъде полезен при лечение на чернодробни заболявания, рак и диабет.

Белият трън е билково лекарство, получено от растението бял трън, известно още като Silybum marianum.


Това бодливо растение има отличителни лилави цветя и бели вени, които според традиционните истории са причинени от капка мляко на Дева Мария, падаща върху листата му.


Активните съставки в белия трън са група растителни съединения, известни като силимарин.


Известно е, че силимаринът, извлечен от бял трън, има антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни свойства.


Всъщност той традиционно се използва за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, за насърчаване на производството на кърма, за предотвратяване и лечение на рак и дори за защита на черния дроб от ухапвания от змии, алкохол и други отрови от околната среда.


Ето 7 научно обосновани ползи от белия трън.

бял трън

1. Белият трън предпазва черния дроб

Белят трън често се популяризира заради неговите ефекти, предпазващи черния дроб.


Редовно се използва като допълнителна терапия от хора, които имат увреждане на черния дроб поради състояния като алкохолно чернодробно заболяване, омазнен черен дроб заболяване, хепатит и дори рак на черния дроб.


Използва се и за защита на черния дроб от токсини като аматоксин, който се произвежда от гъбата смъртоносна шапка и е смъртоносен при поглъщане.


Проучванията показват подобрения в чернодробната функция при хора с чернодробни заболявания, които са приемали добавка от бял трън, което предполага, че може да помогне за намаляване на възпалението на черния дроб и увреждането на черния дроб.


Въпреки че са необходими повече изследвания за това как работи, смята се, че белият трън намалява увреждането на черния дроб, причинено от свободните радикали, които се произвеждат, когато черният ви дроб метаболизира токсични вещества.


Едно проучване също установи, че може леко да удължи продължителността на живота на хора с цироза на черния дроб поради алкохолно чернодробно заболяване.


Резултатите от проучванията обаче са смесени и не всички са открили, че екстрактът от бял трън има благоприятен ефект върху чернодробните заболявания.


Следователно са необходими повече проучвания, за да се определи каква доза и продължителност на лечението са необходими за специфични чернодробни заболявания 



  • 150 мг стандартизиран силимарин
  • подпомага правилното функциониране на черния дроб
  • гарантирана чистота и биологична активност

Екстрактът от бял трън на Natural Factors е най-висококачественият млечен бодил в света и съдържа силимарин, който подпомага правилното функциониране на черния дроб.



2. Може да помогне за предотвратяване на свързаното с възрастта намаляване на мозъчната функция

Белият трън се използва като традиционно лекарство за неврологични състояния като болестта на Алцхаймер и Паркинсон повече от две хиляди години.


Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства означават, че той вероятно е невропротективен и може да помогне за предотвратяване на влошаване на мозъчната функция, което изпитвате с напредване на възрастта.


Тези проучвания показват също, че белият трън може да е в състояние да намали броя на амилоидните плаки в мозъците на животни с болестта на Алцхаймер.


Амилоидните плаки са лепкави групи от амилоидни протеини, които могат да се натрупат между нервните клетки с напредване на възрастта.


Те се наблюдават в много голям брой в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер, което означава, че белият трън може потенциално да се използва за лечение на това трудно състояние.


Понастоящем обаче няма проучвания върху хора, изследващи ефектите на белия трън при хора с Алцхаймер или други неврологични състояния като деменция и Паркинсон.


Освен това не е ясно дали белият трън се абсорбира достатъчно добре от хората, за да позволи на адекватни количества да преминат през кръвно-мозъчната бариера. Също така не е известно какви дози трябва да бъдат предписани, за да има благоприятен ефект.

3. Белият трън може да защити костите ви

Остеопорозата е заболяване, причинено от прогресивна костна загуба.


Обикновено се развива бавно в продължение на няколко години, при което костите изтъняват губят своята плътност и стават лесно чупливи.


Белият трън е показал в експериментални проучвания в епруветка и върху животни, че стимулира минерализацията на костите и потенциално предпазва от костна загуба.


В резултат на това изследователите предполагат, че белият трън може да бъде полезна терапия за предотвратяване или забавяне на костната загуба при жени в постменопауза.


Понастоящем обаче няма проучвания върху хора, така че ефективността му остава неясна.

4. Може да подобри лечението на рак

Предполага се, че антиоксидантните ефекти на силимарина може да имат някои противоракови ефекти, които могат да бъдат полезни за хора, подложени на лечение за рак .


Някои проучвания върху животни показват, че белият трън може да бъде полезен за намаляване на страничните ефекти от лечението на рак.


Проучванията при хора обаче са много ограничени и все още не са показали значим клиничен ефект при хора.


Това може да се дължи на факта, че хората не са в състояние да абсорбират достатъчно, за да получат лечебен ефект.
Необходими са повече проучвания, преди да може да се определи как силимаринът може да се използва за подпомагане на хора, подложени на лечение на рак.

Silymarin притежава и други незаменими свойства за човешкия организъм - намалява нивата на холестерол в кръвта, редуцира развитието на ракови клетки в простатата, гърдите и шията.

5. Може да стимулира производството на кърма

Един докладван ефект на белия трън е, че той може да стимулира производството на кърма при кърмещи майки. Смята се, че действа, като произвежда повече от произвеждащия мляко хормон пролактин.


Данните са много ограничени, но едно рандомизирано контролирано проучване установи, че майките, приемащи 420 mg силимарин в продължение на 63 дни, произвеждат 64% повече мляко от тези, приемащи плацебо.


Това обаче е единственото налично клинично проучване. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят тези резултати и безопасността на белия трън за кърмещи майки.

6. Може да помогне за лечение на акне

Акнето е хронично възпалително заболяване на кожата. Въпреки че не е опасно, може да причини белези.


Предполага се, че оксидативният стрес в тялото може да играе роля в развитието на акне.


Интересното е, че едно проучване установи, че хората с акне, които са приемали 210 милиграма силимарин на ден в продължение на 8 седмици, са имали 53% намаление на лезиите от акне.


Въпреки това, тъй като това е единственото проучване, са необходими повече висококачествени изследвания.

7. Белият трън може да понижи нивата на кръвната захар при хора с диабет

Белият трън може да бъде полезна допълнителна терапия за подпомагане на диабет тип 2.


Открито е, че едно от съединенията в белия трън може да действа подобно на някои лекарства за диабет, като помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на кръвната захар.


Освен това, антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на белия трън също могат да бъдат полезни за намаляване на риска от развитие на диабетни усложнения като бъбречно заболяване.


Въпреки това, този преглед също отбеляза, че качеството на проучванията не е много високо, така че са необходими повече проучвания, преди да е възможно да се направят категорични препоръки.

Белият трън е безопасна добавка, която показва потенциал като допълнителна терапия за различни състояния, включително чернодробни заболявания, рак и диабет.


Много от проучванията обаче са малки и имат методологични недостатъци, което затруднява даването на твърди насоки относно тази добавка или потвърждаването на нейните ефекти.


Като цяло са необходими повече висококачествени изследвания, за да се определят дозите и клиничните ефекти на тази очарователна билка.