кордисепс

6 ползи от Кордицепс, всички подкрепени от науката

Кордицепсът е род паразитни гъбички, които растат върху ларви на насекоми.
 

Когато тези гъби атакуват своя гостоприемник, те заместват неговата тъкан и поникват дълги, тънки стъбла, които растат извън тялото на гостоприемника.
 

Останките от насекомото и гъбичките са събирани ръчно, изсушавани и използвани в традиционната китайска медицина от векове за лечение на умора, болести, бъбречни заболявания и ниско сексуално желание.
 

Добавките и продуктите, съдържащи екстракт от кордицепс, стават все по-популярни поради многобройните си предполагаеми ползи за здравето.

От откритите повече от 400 вида кордицепс, два са се превърнали във фокуса на здравните изследвания: Cordyceps sinensis и Cordyceps militaris.
 

Въпреки това, голяма част от тези изследвания са ограничени до изследвания върху животни или лаборатории, така че здравните експерти в момента не могат да направят заключения за ефектите им върху хората.
 

Техните потенциални ползи за здравето обаче са обещаващи.
 

Тази статия подчертава 6 потенциални ползи от Cordyceps, базирани на науката.

1. Може да повиши ефективността на упражненията

Смята се, че кордицепсът увеличава производството на тялото на молекулата аденозин трифосфат (АТФ), която е от съществено значение за доставянето на енергия на мускулите.
 

Това може да подобри начина, по който тялото ви използва кислород, особено по време на тренировка.
 

В едно проучване изследователите са тествали ефектите им върху капацитета за упражнения при 30 здрави възрастни възрастни, използващи стационарен велосипед. Участниците са получавали или 3 грама на ден синтетичен щам кордицепс, наречен CS-4, или плацебо хапче в продължение на шест седмици.
 

До края на проучването, VO2 max се е увеличил със 7% при участниците, които са приемали CS-4, докато участниците, получаващи плацебо хапче, не показват промяна.
 

VO2 max е измерване, използвано за определяне на нивото на фитнес.
 

В подобно проучване 20 здрави по-възрастни възрастни са получавали или 1 грам CS-4, или плацебо хапче в продължение на 12 седмици.
 

Въпреки че изследователите не са открили промяна в VO2 max в двете групи, участниците, на които е даден CS-4, са подобрили други мерки за изпълнение на упражненията.
 

Едно проучване също тества ефектите на гъбена смес, съдържаща кордицепс, върху изпълнението на упражненията при по-млади възрастни.
 

След три седмици VO2 max на участниците се е увеличил с 11% в сравнение с плацебо.
 

Въпреки това, настоящите изследвания показват, че кордицепсът не е ефективен за подобряване на представянето на упражнения при тренирани спортисти.

2. Свойства против стареене

Възрастните хора традиционно са използвали кордицепс за намаляване на умората и повишаване на силата и сексуалното желание.
 

Изследователите смятат, че тяхното антиоксидантно съдържание може да обясни техния потенциал против стареене.
 

Няколко проучвания са установили, че Кордицепс увеличава антиоксидантите при възрастни мишки, като помага за подобряване на паметта и сексуалната функция.
 

Антиоксидантите са молекули, които се борят с увреждането на клетките чрез неутрализиране на свободните радикали, които иначе могат да допринесат за болести и стареене.
 

Едно проучване установи, че мишките, на които е даден Кордицепс, живеят няколко месеца по-дълго от мишките, на които е дадено плацебо.
 

Друго проучване установи, че кордицепсът удължава живота на плодовите мушици, което допълнително подкрепя убеждението, че те имат ползи против стареене.
 

Въпреки това не е известно дали кордицепсът има същите ползи против стареене при хората.

3. Потенциални антитуморни ефекти

Потенциалът на кордицепса да забавя растежа на туморите предизвика значителен интерес през последните години.
 

Изследователите смятат, че гъбите могат да упражняват антитуморни ефекти по няколко начина.

При проучвания в епруветка е доказано, че кордицепсът инхибира растежа на много видове човешки ракови клетки, включително рак на белия дроб, дебелото черво, кожата и черния дроб.
 

Проучванията при мишки показват също, че кордицепсът има противотуморни ефекти върху лимфома, меланома и рака на белия дроб.
 

Кордицепсът може също така да обърне страничните ефекти, свързани с много форми на лечение на рак. Един от тези странични ефекти е левкопенията.
 

Да не се бърка с раковата левкемия, левкопенията е състояние, при което броят на белите кръвни клетки (левкоцитите) намалява, понижавайки защитните сили на организма и увеличавайки риска от инфекция.
 

Едно проучване тества ефектите на кордисепс върху мишки, които развиват левкопения след облъчване и лечение с Taxol, обичайно лекарство за химиотерапия.
 

Интересното е, че Кордицепс обърна левкопенията. Тези резултати предполагат, че гъбичките могат да помогнат за намаляване на усложненията, свързани с някои лечения на рак.
 

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези изследвания са проведени върху животни и епруветки, а не върху хора.
 

Ефектите на кордисепса върху левкопенията и туморния растеж при хората са неизвестни, така че здравните експерти в момента не могат да направят заключения.

Cordyceps Sinensis Ektrakt на немската компания Vegavero е естествен продукт в подкрепа на имунитета и сърдечно-съдовата система.

Основни ползи:

  • Подпомага сърдечното здраве и намалява симптомите при сърдечна недостатъчност.
  • Съдейства за намаляване на риска от дихателни проблеми.
  • Влияе благоприятно върху укрепването на имунната система.
  • Притежава мощно противовирусно и антибактериално действие.
  • Способства за повишаване енергийните нива и възстановява жизнените сили.
  • Защитава клетките от оксидативен стрес.

 

4. Може да помогне за справяне с диабет тип 2

Кордицепсът съдържа специален вид захар, който може да помогне при лечението на диабет.

Диабетът е заболяване, при което тялото или не произвежда, или реагира на хормона инсулин, който обикновено транспортира захарната глюкоза в клетките ви за енергия.
 

Когато тялото ви не произвежда достатъчно инсулин или не реагира добре на него, глюкозата не може да влезе в клетките, така че остава в кръвта. С течение на времето твърде много глюкоза в кръвта може да причини сериозни здравословни проблеми.
 

Ето защо е важно хората с диабет да се уверят, че нивата на кръвната им захар са добре контролирани.
 

Интересното е, че кордицепсът може да поддържа нивата на кръвната захар в рамките на здравословни граници, като имитира действието на инсулина.
 

В няколко проучвания при мишки с диабет е доказано, че кордицепсът намалява нивата на кръвната захар.
 

Някои данни сочат, че те могат също да предпазват от бъбречно заболяване, често усложнение на диабета.
 

В преглед на 22 проучвания, включващи 1746 души с хронично бъбречно заболяване, тези, които са приемали добавки с кордицепс, са имали подобрена бъбречна функция.
 

Тези резултати обаче не са окончателни. Авторите на прегледа заявяват, че много от изследванията са с ниско качество. Следователно не могат да се направят заключения относно ефектите на Cordyceps върху бъбречната функция при хора с хронично бъбречно заболяване.

5. Възможни ползи за здравето на сърцето

С появата на изследвания върху ефектите на Cordyceps върху здравето на сърцето, ползите от гъбите стават все по-очевидни.
 

Всъщност кордицепсът е одобрен в Китай за лечение на аритмия, състояние, при което сърдечният ритъм е твърде бавен, твърде бърз или неправилен.
 

Проучване установи, че Cordyceps значително намалява сърдечните увреждания при плъхове с хронично бъбречно заболяване. Смята се, че уврежданията на сърцето от хронично бъбречно заболяване повишават риска от сърдечна недостатъчност, така че намаляването на тези увреждания може да помогне за избягване на този резултат.
 

Изследователите приписват тези открития на съдържанието на аденозин в кордицепса. 
Аденозинът е естествено срещащо се съединение, което има сърдечно-защитни ефекти .
 

Кордицепсът също може да има благоприятен ефект върху нивата на холестерола.
 

Изследвания върху животни показват, че кордицепсът намалява „лошия“ LDL холестерол.
 

LDL може да повиши риска от сърдечни заболявания, като доведе до натрупване на холестерол в артериите.
 

По подобен начин е доказано, че кордицепс намалява нивата на триглицеридите при мишки.
 

Триглицеридите са вид мазнини, намиращи се в кръвта ви. Високите нива са свързани с по-голям риск от сърдечни заболявания.
 

За съжаление, няма достатъчно доказателства, за да се определи дали Кордицепс е от полза за здравето на сърцето при хората.

6. Може да помогне в борбата с възпалението

Твърди се, че кордицепсът помага в борбата с възпалението в тялото.
 

Въпреки че известно възпаление е добро, твърде много може да доведе до заболявания като сърдечни заболявания и рак.
 

Изследванията показват, че когато човешките клетки са изложени на кордицепс, специални протеини, които увеличават възпалението в тялото, се потискат.
 

Благодарение на тези потенциални ефекти изследователите смятат, че Кордицепс може да служи като полезна противовъзпалителна добавка или лекарство.
 

Всъщност е доказано, че Cordyceps намалява възпалението в дихателните пътища на мишки, което ги прави потенциална терапия за астма. Въпреки това гъбичките изглеждат по-малко ефективни от обичайно предписваните лекарства, използвани за облекчаване на възпалени области на тялото.
 

Кордицепсът може да има и локално приложение. Едно проучване установи, че намалява възпалението на кожата, когато се прилага локално при мишки, което допълнително демонстрира неговите противовъзпалителни свойства.
 

Потенциалните свойства на Cordyceps за борба с възпалението все още не са наблюдавани при хора.

Прием на добавки с кордисепс

Cordyceps sinensis е труден за събиране и има има висока цена.
 

Поради тази причина по-голямата част от добавките на Кордицепс съдържат синтетично отгледана версия, наречена Кордицепс CS-4.
 

За да сте сигурни, че купувате висококачествени добавки на кордицепс, потърсете марки, които носят печата на Фармакопеята на САЩ (USP) или NSF International (NSF).
 

Това са организации на трети страни, които гарантират, че добавките съдържат съставките, посочени на етикета, без примеси.

Дози

Поради ограничени изследвания при хора, няма консенсус относно дозите.
 

Дозировката, която обикновено се използва при изследвания върху хора, е 1000–3000 mg на ден. Този диапазон не е свързан със странични ефекти и е установено, че има определени ползи за здравето.

Странични ефекти и безопасност

Все още няма проучвания, изследващи безопасността на кордисепса при хора.
 

Въпреки това, дългата история на употреба в традиционната китайска медицина предполага, че те не са токсични.
 

Всъщност китайското правителство одобри Cordyceps CS-4 за употреба в болници и го признава за безопасно, естествено лекарство.

Кордицепсът е добре познат в традиционната китайска медицина и се използва от векове за лечение на много здравословни заболявания.
 

Въпреки че гъбичките са обещаващи в много области, има малко изследвания за тяхното въздействие върху хората. Следователно са необходими повече изследвания, преди експертите да могат да дадат препоръки.
 

Изследвания върху животни и лабораторни изследвания показват, че кордицепсът има потенциала да подобри здравето на сърцето и да се бори с възпаления, рак, диабет и стареене. Въпреки това, много от тези изследвания са с лошо качество и резултатите не могат да бъдат приложени към хора.
 

Въпреки това има проучвания върху хора върху ефектите на кордицепс върху изпълнението на упражненията. Установено е, че гъбичките потенциално повишават използването на енергия и кислород по време на тренировка.
 

Понастоящем няма консенсус относно дозировката, която хората трябва да приемат, за да извлекат потенциални ползи за здравето, или колко безопасна е тя.
 

Ако решите да приемате кордицепс добавки, уверете се, че са тествани от трета организация за чистота и качество.
 

Само времето ще покаже дали ползите за здравето от Cordyceps, наблюдавани при изследвания върху животни и в лаборатории, се отнасят и за хората.

Super Cordyceps е висок клас хранителна добавка, спомагаща за поддържане на здравето и силна сърдечно-съдова система. Повишава общия тонус и спомага за преодоляване на стреса, физическия и умствения умора. Продуктът е разработен под формат на лесни за поглъщане на таблетки без вредни оцветители, консерванти и алергени. Подходящ е за вегани.
 

Super Cordyceps – хранителна добавка от ново поколение с множество здравословни ползи
Super Cordyceps е натурален тоник за тялото и ума. Може да се прилага при тежко физическо изтощение, умствено натоварване, стрес, проблеми с когнитивните способности, емоционално напрежение и тревожност. Ежедневният прием на Super Cordyceps осигурява сила и издръжливост, устойчивост срещу стрес и подпомага защитата срещу токсини, вируси и бактерии.
 

Основните ползи от Super Cordyceps засягат сърдечно-съдовата система – смятат за поддържане на сърдечния ритъм в нормални граници, укрепват сърцето, подобряват кръвообращението и повишават преноса на кислород към органите, повишава еластичността на кръвоносните съдове.