тестостерон

Естествени тестостеронови бустери : Как действат?

Тестостеронът е стероиден полов хормон, който  се секретира предимно от тестисите на мъжете и от яйчниците на жените. Той е от огромно значение за развитието на мъжа и неговите отличаващи характеристики.  Тестостеронът засяга много аспекти на мъжкото здраве, като сперматогенезата, мускулната и костната маса и сексуалното желание.

Жените също  произвеждат тестостерон , но в по-ниски нива от мъжете. При жените има голямо въздействие върху телата им. Хормонът засяга здравината на костите, функцията на яйчниците и сексуалното поведение.

Нивата на тестостерон спадат бавно с възрастта и при двата пола. Резултатът може да причини умора, ниско сексуално желание и загуба на мускулна маса. Наличието на нормални нива често може да промени някои от тези проблеми.

Естествените бустери на тестостерон 

използват хранителни вещества, за да защитят и повишат нивата ви. 

Тази статия изследва употребата, ползите и ефектите от естествените тестостеронови бустери. Той също така обсъжда кога трябва да посетите Вашия лекар за симптоми.

Ролята на тестостерона

Тестостеронът е хормон, който влияе върху сексуалното развитие и възпроизводство. Основно се произвежда от половите гонади (тестисите при мъжете и яйчниците при жените). Надбъбречните жлези и при двата пола произвеждат много малко количество от него.

Въпреки че често се смята за "мъжки хормон", тестостеронът е важен и за двата пола.



Тестостеронът в тялото
Вашата хипофизна жлеза работи, за да поддържа нормални нива на тестостерон в рамките на следните граници, за да получите ползите от него:

280 до 1100 ng/dL за мъже
15 до 70 ng/dL за жени
Освен ролята си в подкрепа на репродуктивната система, тестостеронът насърчава и следните процеси при мъжете и жените:

Производство на нови кръвни клетки
Силни мускули и кости
Здравословно либидо
Контрол на настроението 



Естествените бустери на тестостерон са хранителни добавки и билки, които могат да помогнат на тялото ви да повиши нивата на тестостерон. Тъй като има толкова много формули, може да отнеме известно време, за да постигнете желаните резултати.

Когато е ефективно, възстановяването на нивата на тестостерон може да помогне за подобряване на ефектите от ниските нива на тестостерон.

Ашваганда и Тестостерон

Ашваганда (индийски женшен) е нетоксична билка, която се използва в традиционната аюрведична медицина от векове. Класифициран е като адаптоген, вещество, използвано в билковата медицина, за да помогне на тялото да се справи с физически и емоционален стрес.


Смята се, че Ашвагандата  промотира увеличаването на производството на лутеинизиращ хормон, който се произвежда в хипофизната жлеза. Подпомага репродуктивната система и задейства производството на тестостерон. Неговите свойства за облекчаване на стреса могат също да подобрят либидото и качеството на спермата.

Може също да лекува
 Ашвагандата  може да повлияе благоприятно върху  следните състояния:

Стрес
Умора
Депресия
 

Безопасност и странични ефекти
Ашвагандата се счита като цяло за безопасна, без сериозни странични ефекти. В големи дози може да причини диария, стомашно-чревно разстройство, гадене и повръщане. Важно е да се консултирате с вашия лекар преди започването на приема на хранителната добавка.
 


Витамин D и Тестостерон

Витамин D е мастноразтворим витамин, който си набавяме чрез слънчевата светлина, прием на хранителни добавки и по-рядко чрез храна. Подпомага усвояването на калций. Витамин D също поддържа вашата скелетно-мускулна система, нервна  и имунна система.


Как работи
Витамин D оказва влияние върху подобряването на качеството на спермата, което може да намалее при ниски нива на тестостерон. Свързва се с подвижността на сперматозоидите, ключов фактор за безплодието


Може също да лекува
Витамин D може също да се използва за лечение на:

Калциева малабсорбция 
Здравина на костите и мускулите
Слаба имунна система

Безопасност и странични ефекти
Препоръчителната дневна доза (RDA) за витамин D е между 400 и 800 IU/ден. Дозировката варира според възрастта и състоянието .

Прекомерната консумация на  витамин D може да причини опасно високо ниво на калций в кръвта ви. С течение на времето проблемът може да увреди вашите бъбреци, меки тъкани и кости. 


 

DHEA и Тестостерон

DHEA (дехидроепиандростерон) е хормон, естествено произвеждан от надбъбречните жлези. Освен това допринася за производството на тестостерон.


Как работи
DHEA се произвежда естествено в тялото ви, след което се превръща в мъжки и женски полови хормони. Добавките на DHEA заместват естествените нива, които бавно намаляват с възрастта.


Може също да лекува
DHEA може също да лекува следните състояния:

Изтъняване на вагиналната тъкан (вагинална атрофия)
Стареене на кожата
Депресия
Безплодие

Безопасност и странични ефекти
DHEA вероятно е безопасен за употреба до две години в дози от 50 mg дневно. Леките странични ефекти могат да включват акне и стомашно разстройство.

Дози, по-високи от 50-100 mg дневно, могат да бъдат опасни и да увеличат риска от рак. Може също така да взаимодейства с някои лекарства, отпускани с рецепта.


DHEA не трябва да се използва от хора със следните състояния:

Бременни или кърмещи
Диабет
Рак на гърдата, рак на матката и други състояния, които могат да се влошат от повишаване на естрогена
Висок холестерол
Проблеми с черния дроб
Депресия и разстройства на настроението
Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Страничните ефекти, свързани с употребата на DHEA, включват:

Акне и мазна кожа
Умора
Косопад
Високо кръвно налягане
Безсъние
Учестен пулс
Намален HDL "добър" холестерол

Сминдух и тестостерон

Сминдухът (Trigonella foenum-graecum) е подправка, използвана в билколечението. Използва се и като добавка или под формата на екстракт.


Как работи
Някои доклади свързват сминдуха с андрогенни ефекти и повишаване на общите нива на серумен тестостерон. 


Може също да лекува
Сминдухът може да се използва и за лечение на следните състояния:

Недостатъчно снабдяване с мляко при Кърмачки
Диабет
Менструални болки

Безопасност и странични ефекти
Сминдухът се счита за безопасен в количествата, използвани като подправка в храните. 
 

Възможните нежелани реакции на сминдух включват:

Диария
Гадене
Проблеми с храносмилателния тракт
Замаяност
Главоболие

Магнезий и Тестостерон

Магнезият е есенциален минерал, който участва в много ключови физиологични функции. Той участва в над 300 ензимни реакции и биологични процеси.



Как работи

Изследванията показват, че магнезиевите добавки имат положителен ефект върху мъжките полови жлези. Резултатите включват повишаване на нивото на серумния тестостерон, с по-значими резултати при тези, лекувани за по-дълги периоди.

Резултатите подкрепят преглед на открития, които идентифицират магнезия като насърчаващ положително влияние върху анаболните хормони, включително тестостерона , при мъжете.


Може също да лекува
Магнезият може също да се използва за лечение на следните състояния:

Запек 
Киселини и чувствителен стомах
Прееклампсия и еклампсия
Слаба костна тъкан и зъбен емайл
Сърдечен удар
Сърдечна недостатъчност
Отравяне с дигиталис
Мигрена 

Безопасност и странични ефекти
Магнезият може да се приема безопасно в предписаните дози. Хората с бъбречни проблеми или сърдечен блок трябва да избягват добавки с магнезий.

Приемането на повече от препоръчителната доза магнезий може да причини следните нежелани реакции:

Ниско кръвно налягане
Мускулна слабост
Гадене
Повръщане

Трибулус терестрис и Тестостерон

Трибулус терестрис е билка, често използвана в Африка, Азия и Южна Европа,


Как работи
Трибулус терестрис съдържа сапонини, антиоксидант, който укрепва капилярите в кожата.

Изследванията показват, че Трибулус терестрис има положителен ефект върху повишаване на нивата на тестостерон и подобряване на сексуалната функция и удовлетворението на пациенти с еректилна дисфункция (ЕД).


Може също да лекува
Трибулус терестрис се използва за лечение на ЕД и подобряване на сексуалната функция. Може също така да помогне на женската сексуална дисфункция.

Може да се използва и за лечение на следните състояния

Високо кръвно налягане
Диабет
Възпаление
Рак
Инфекции

Безопасност и странични ефекти
Трибулус терестрис е свързан с нежелани странични ефекти, включително стомашно-чревни проблеми и нефротоксичност.

Тъй като тази билка има потенциални хормонални ефекти, пациентите, подложени на лечение за рак на простатата, трябва да потърсят медицински съвет, преди да я използват.

Други естествени начини на повишим тестостерона

Можете също така да помогнете за повишаване на нивата на тестостерон като промените начина си  на живот. Тези стратегии могат да помогнат за подобряване на нивата на тестостерон със или без естествени бустери на тестостерон.


Упражнение
Следвайте режим на упражнения от аеробни и съпротивителни тренировки. Тази комбинация от упражнения доказано повишава нивата на тестостерон.


Поддържайте здравословно телесно тегло
Установете и поддържайте здравословно телесно тегло. Увеличаването на мазнините по корема е свързано с по-ниски нива на тестостерон. Управлението на затлъстяването може да предотврати намаляването на тези нива.


Практикувайте хигиена на съня
Получаването на достатъчно количество непрекъснат сън може да повиши нивата на тестостерон. Вашето тяло произвежда по-голямата част от вашия тестостерон по време на съня с бързо движение на очите (REM), период на дълбок сън. Ниските нива са свързани с недостатъчно количество REM сън.


Намали стреса
Стресът повишава нивата на кортизол в кръвта. Високите нива на този хормон могат да увеличат мастните натрупвания, което може да позволи на тестостерона да се превърне в естроген.

Кога е необходимо да се консултираме с лекар?

Ниските нива на тестостерон могат да навредят на вашето физическо и психическо здраве. Симптомите на нисък тестостерон могат също да имитират тези на други състояния или заболявания, които изискват незабавна грижа.


Свържете се с Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми, преди да започнете да използвате естествени бустери на тестостерон:

Ниско сексуално желание
Нисък брой сперматозоиди
Еректилна дисфункция
Безплодие
Промени в настроението
Депресия
Загуба на мускули или кости
Намалена сила
Необяснимо наддаване на тегло
Косопад
Проблеми със съня
Неспособност за фокусиране

Заключение

Естествените бустери на тестостерона помагат на тялото ви да възстанови ниските хормонални нива. Тези нива могат да спаднат в резултат на възрастта. Те също могат да спаднат поради нараняване, заболяване или странични ефекти на лекарство.

Естествените бустери на тестостерон работят с различните системи  на тялото ви, за да възстановят нормалните нива. Симптомите често се подобряват, когато влязат в сила.

Тези продукти се продават без рецепта, но не бива да се третират лекомислено. Свържете се с вашия лекар, преди да започнете нова добавка. Можете да рискувате да получите неблагоприятни ефекти, ако имате определени здравословни проблеми или използвате някои видове лекарства.