Пробиотик и Пребиотик : Каква е разликата?

Пробиотик и Пребиотик : Каква е разликата?

Пробиотици и пребиотици

Пробиотиците са бактерии, които живеят в тялото ви естествено и помагат на червата ви да разграждат храната. Пробиотици, които са същите или много подобни на тези, които тялото ви произвежда, могат да се приемат като допълнителна хранителна добавка  за здравословното храносмилане. През последните години нов клас добавки, наречени пребиотици, се рекламират като придружител на пробиотичен режим.

Пребиотиците са съставени от въглехидрати, които тялото ви не може да разгради. Те съществуват като храна за пробиотичните бактерии, които вкарвате в тялото си. Използването на пребиотици и пробиотици заедно се нарича микробиомна терапия. Не е необходимо да приемате пребиотик, за да подействат пробиотиците, но приемането им може да направи вашите пробиотици по-ефективни.

Какво са пребиотиците?

Пребиотиците всъщност не съдържат бактерии. Те са горивото , което подпомага на растежа на бактериите. Всички пребиотици са вид диетични фибри. Фибрите инулин, които се намират в корена на цикория, бананите и аспержите, са пребиотик, който може да се използва като храна за чревни бактерии. Лукът, чесънът, артишокът и бобовите растения също са пребиотични източници.


Когато хранителен източник съдържа както пребиотици, така и пробиотици, комбинацията се нарича синбиотик. Храните, които са синбиотици, включват сирене, кефир и някои видове кисело мляко. Пребиотиците могат да бъдат закупени и като търговска хранителна добавка или капсулна добавка. Те се предлагат както в течна, така и в прахообразна форма.


Пребиотиците сами по себе си не са от голяма полза. Наскоро беше установено, че пребиотиците, добавени към формулата за кърмачета, правят формулата по-близка до здравословното съдържание на кърмата. Само когато се използват заедно, пробиотиците и   изглежда имат ефект.

Какво са пробиотиците?

Когато хората говорят за пробиотични бактерии, те обикновено имат предвид две семейства бактерии. Щамовете Lactobacillus и Bifidobacterium са свързани с пробиотични формули. Много леко ферментирали хранителни продукти съдържат естествени пробиотици. Примерите включват кисело зеле, кимчи и кисело мляко. Туршиите също са източник на естествени пробиотици. Пробиотиците могат да бъдат закупени като здравословна хранителна добавка. Предлагат се под формата на прах или течност. Пробиотиците обикновено трябва да се съхраняват в хладилник, за да поддържат съдържащите се в тях бактерии живи и готови за възпроизвеждане.

Ползи за здравето от пребиотиците и пробиотиците

През 2012 г. проучване на Trusted Source разкри, че почти 4 милиона възрастни са използвали пробиотици за здраве. Необходими са още изследвания, за да се идентифицират окончателно ползите от добавките на чревни бактерии. Изследванията обаче показват, че пробиотиците предлагат значителни ползи за здравето.


Някои изследвания сочат, че пребиотиците и пробиотиците са ефективни за лечение на диария, синдром на раздразнените черва, алергични разстройства и дори обикновена настинка. Пребиотиците и пробиотиците са предложени като лечение на затлъстяването. Те се изследват като начин за предотвратяване на разпространението на рак. Обещаващи изследвания показват пробиотици от Trusted Source

Рискове и странични ефекти на пребиотиците и пробиотиците

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) посочват, че употребата на търговски пребиотици и пробиотици като цяло е безопасна за здрави хора. Но има редки случаи, когато здрав човек се разболява след поглъщане на определени видове бактерии, съдържащи се в пробиотиците.

 Пробиотиците не се регулират според стандартите за „лекарства“ от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Това означава, че някои от живите бактерии, използвани в пробиотиците, не са оценени според строги мерки за безопасност. 

Това е нещо важно, което трябва да имате предвид, когато обмисляте пребиотици и пробиотици.

Когато започнете синбиотичен режим, има някои често срещани странични ефекти. Понякога се случват газове, запек, редки изпражнения и загуба на апетит, особено в началото на режима. Съобщава се също за подуване на корема и киселинен рефлукс.


Има един страничен ефект на пробиотиците, за който се знае, че е опасен: алергична реакция към бактериите, които се добавят към тялото ви. Ако получите копривна треска или почувствате силна стомашна болка след прием на пребиотик или пробиотик, спрете приема на добавката. Свържете се с лекар, за да определите дали имате реакция.


Понякога се препоръчват пробиотици за деца, които приемат антибиотици. Но трябва да говорите с лекаря на детето си, преди да дадете пробиотици на дете под 12-годишна възраст. Смята се също, че пробиотиците и пребиотиците като цяло са безопасни по време на бременност и кърмене. Получете всичко ясно от вашия лекар, преди да започнете нова добавка по време на бременност и след раждане.

Трябва ли да приемаме пробиотични добавки?

Пробиотичните добавки са хапчета, прахове или течности, които съдържат живи полезни бактерии или дрожди.


Те са много популярни и лесни за намиране, но не всички от тях си заслужават парите. Не всички те имат едни и същи видове бактерии или еднакви концентрации. На пазара има и много продукти, за които се твърди, че нямат доказателства за ефикасност .


Освен това те обикновено не идват с влакнести източници на храна, които бактериите да ядат, което може да попречи на тяхната ефективност, ако някой не яде и тези храни.


Някои пробиотични добавки са предназначени да пренасят бактериите чак до дебелото ви черво за по-добри ефекти, докато други вероятно не преминават през стомашната киселина.


Има някои хора, които не трябва да приемат пробиотик или които могат да получат влошени симптоми, ако го направят, като хора с тънкочревен бактериален свръхрастеж (SIBO) или хора, чувствителни към съставките в добавката.


Правилните щамове пробиотици обаче могат да бъдат невероятно полезни за някои хора. Зависи от вида на щама, формулата на продукта, качеството на продукта и съхранението. 

Заключение

Всеки пробиотик е различен поради вариациите в бактериалните щамове. Не всички пробиотици ще работят по същия начин за вас и не всеки трябва да приема пробиотик. Ако имате непоносимост към лактоза, уверете се, че търсите пробиотик без млечни продукти. Ако имате свръхрастеж на дрожди (Candida), може да обърнете внимание на това и да изберете пробиотик, който не съдържа Candida.

Хората, които в момента са на антибиотично лечение, изглежда имат най-голяма полза от комбинацията от пребиотик и пробиотик. Синбиотичният ефект помага в борбата със здравите бактерии, които се унищожават, докато приемате антибиотици.