Woman making a blood sugar test

10 добавки за понижаване на кръвната захар

Високата кръвна захар (наричана още хипергликемия или висока кръвна захар) е, когато има твърде много глюкоза (захар) в кръвния поток, обикновено защото тялото ви не използва или не произвежда инсулин, както би трябвало. Инсулинът е хормон, който помага да се контролират нивата на кръвната захар.
 

Обикновено вашият панкреас освобождава инсулин, когато кръвната ви захар или кръвната глюкоза се повиши – например след хранене. Това казва на тялото ви да абсорбира глюкозата, докато нивата се върнат към нормалното.
 

Но ако имате диабет, тялото ви не произвежда инсулин (диабет тип 1) или не реагира нормално на него (диабет тип 2). Това може да остави кръвната ви захар твърде висока за твърде дълго време. С течение на времето това може да увреди нервите и кръвоносните съдове и да доведе до сърдечни заболявания и други проблеми.

Някои добавки могат да имат благоприятен ефект върху контрола на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Въпреки това, изследванията за ефикасността на добавките при управлението на състоянието често са смесени.
 

Ето 10 добавки, които могат да помогнат за понижаване на кръвната захар.

1. Канела

Добавките с канела се правят или от цяла канела на прах, или от екстракт. Много проучвания показват, че помага за понижаване на кръвната захар и подобрява контрола на диабета.

 

Как работи
Канелата може да помогне на клетките на тялото ви да реагират по-добре на инсулина. На свой ред това позволява на захарта да проникне в клетките ви, понижавайки кръвната захар Доверен източник.

Предпазни мерки
Обикновеният сорт канела Касия съдържа повече кумарин, който може да увреди черния дроб в големи количества.

Цейлонската канела (Cinnamomum verum) е вид канела, която идва от кората на вечнозелено дърво. Шри Ланка осигурява около 80% от световните доставки.Смята се, че маслата в цейлонската канела намаляват спазмите, газовете и се борят с бактериите и гъбичките.

 Химикалите в цейлонската канела също могат да действат като инсулин за понижаване на кръвната захар. Но се смята, че тези ефекти са доста слаби.

2. Американски женшен

Американският женшен, сорт, отглеждан предимно в Северна Америка, намалява кръвната захар след хранене с около 20% доверен източник при здрави хора и такива с диабет тип 2.
 

Как работи
Американският женшен може да подобри реакцията на вашите клетки и да увеличи секрецията на инсулин от тялото ви.
 

Предпазни мерки
Женшенът може да намали ефективността на варфарин, разредител на кръвта, така че избягвайте тази комбинация. Може също така да стимулира имунната ви система, което може да попречи на имуносупресивните лекарства.

Aмериканският женшен (Panax quinquefolius) е билка, която расте главно в Северна Америка. Това е застрашен вид в някои щати поради голямото търсене.
 

Американският женшен се счита за адаптоген. Адаптогените са клас вещества, за които се смята, че стимулират устойчивостта на тялото към физически, екологични и емоционални стресори. Американският женшен също съдържа химикали, наречени гинзенозиди, които изглежда влияят на нивата на инсулин и понижават кръвната захар.

3. Пробиотици

Увреждането на вашите чревни бактерии - като например от приема на антибиотици - е свързано с повишен риск от няколко заболявания, включително диабет.

Пробиотичните добавки, които съдържат полезни бактерии или други микроби, предлагат множество ползи за здравето и могат да подобрят обработката на въглехидратите от тялото ви.
 

Как работи
Проучванията при животни показват, че пробиотиците могат да намалят кръвната захар чрез намаляване на възпалението и предотвратяване на разрушаването на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Могат да бъдат включени и няколко други механизма.
 

Предпазни мерки
Малко вероятно е пробиотиците да причинят вреда, но при определени редки обстоятелства те могат да доведат до инфекции при хора със значително увредена имунна система.

Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които са полезни за вас, особено за вашата храносмилателна система. Обикновено мислим за тях като за микроби, които причиняват болести. 

Но тялото ви е пълно с бактерии, добри и лоши. Пробиотиците често се наричат "добри" или "полезни" бактерии, защото те помагат да поддържате червата здрави.

Можете да намерите пробиотици в добавки и някои храни, като кисело мляко. Лекарите често ги препоръчват за помощ при храносмилателни проблеми.

Наред с други неща, пробиотиците помагат за изпращането на храна през червата, като засягат нервите, които контролират движението на червата. Изследователите все още се опитват да разберат кои са най-добри за определени здравословни проблеми. Някои често срещани състояния, които те лекуват, са:
 

Синдром на раздразнените черва
Възпалително заболяване на червата (IBD)

Инфекциозна диария (причинена от вируси, бактерии или паразити)

Диария, причинена от антибиотици

4. Алое вера

Алое вера може също да помогне на тези, които се опитват да намалят кръвната си захар.
 

Добавки или сок, направени от листата на това растение, подобно на кактус, могат да помогнат за понижаване на кръвната захар на гладно и A1C при хора с преддиабет или диабет тип 2.
 

Как работи
Изследвания върху мишки показват, че алоето може да стимулира производството на инсулин в клетките на панкреаса, но това не е потвърдено. Може да са включени няколко други механизма.
 

Предпазни мерки
Алоето може да взаимодейства с няколко лекарства, така че се консултирайте с вашия лекар, преди да го използвате. Никога не трябва да се приема с лекарството за сърце дигоксин.

Алое вера е гел от листата на растението алое. Хората са го използвали от хиляди години за лечение и омекотяване на кожата. Алое също отдавна е народно лечение за много заболявания, включително запек и кожни заболявания. 

Съвременните изследвания за ползите от алое вера са смесени, като някои доказателства показват, че може да причини рак при лабораторни животни.

Няма храни, които съдържат алое вера, така че трябва да се приема под формата на добавка или гел.
 

Някои форми на алое вера са по-безопасни за приемане от други и хроничната употреба не се препоръчва.

5. Берберин

Берберинът не е конкретна билка, а по-скоро съединение с горчив вкус, взето от корените и стъблата на определени растения, включително златни пръчици и фелодендрони.


Как работи
Берберинът може да подобри инсулиновата чувствителност и да подобри усвояването на захар от кръвта в мускулите, което помага за понижаване на кръвната захар.
 

Предпазни мерки
Берберинът може да причини храносмилателни смущения, като запек, диария или газове. Берберинът може да взаимодейства с няколко лекарства, така че се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемете тази добавка.

Берберинът е химикал, намиращ се в някои растения като европейски берберис, златна тюленка, златна нишка, орегонско грозде, фелодендрон и дървесна куркума.
 

Берберинът е химикал с горчив вкус и жълт цвят. Може да помогне за засилване на сърдечния ритъм, което може да е от полза за хора с определени сърдечни заболявания. Може също да убие бактериите, да помогне за регулирането на начина, по който тялото използва захарта в кръвта и да помогне за намаляване на отока.
 

Хората най-често използват берберин за диабет, високи нива на холестерол или други мазнини в кръвта и високо кръвно налягане. Използва се и за изгаряния, афти, чернодробни заболявания и много други състояния, но няма добри научни доказателства в подкрепа на много от тези употреби.

6. Витамин D

Дефицитът на витамин D се счита за потенциален рисков фактор за диабет тип 2.
 

Как работи
Витамин D може да подобри функцията на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин и да повиши реакцията на тялото ви към инсулин.
 

Предпазни мерки
Витамин D може да предизвика леки до умерени реакции при няколко вида лекарства, така че попитайте Вашия лекар или фармацевт за насоки.

Витамин D е основен витамин, който помага за регулирането на калция и фосфора в тялото. Той също така играе роля в поддържането на правилната структура на костите.
 

Има различни форми на витамин D, включително ергокалциферол (витамин D2) и холекалциферол (витамин D3). Витамин D се намира в риба, яйца и обогатено мляко. Той също така се произвежда в кожата, когато е изложен на слънчева светлина. По време на периоди на слънчева светлина витамин D се съхранява в мазнини и след това се освобождава, когато слънчевата светлина не е достъпна.

7. Гимнема

Gymnema Sylvestre е билка, използвана за лечение на диабет в аюрведическата традиция на Индия.
 

Как работи
Gymnema Sylvestre може да намали усвояването на захарта в червата ви и да насърчи усвояването на захар от кръвта ви от клетките.
 

Предпазни мерки
Тази билка може да засили ефектите на инсулина върху кръвната захар, така че я използвайте само с лекарско ръководство, ако приемате инсулинови инжекции.

Гимнема (Gymnema sylvestre) е растение, произхождащо от Индия и Африка с история на употреба в аюрведическата медицина. Има малко доказателства за ползи за здравето.
 

Gymnema съдържа химикали, които намаляват колко захар абсорбира стомахът. Може също така да увеличи количеството инсулин в тялото и да увеличи растежа на клетките в панкреаса, където тялото произвежда инсулин.
 

Хората използват гимнема за диабет, затлъстяване и много други състояния, но няма добри научни доказателства в подкрепа на тези употреби.

8. Магнезий

Ниските нива на магнезий в кръвта са често срещани при хора с диабет тип 2 и са по-чести при тези, които нямат добър контрол на кръвната си захар.
 

Как работи
Магнезият участва в нормалната секреция на инсулин и действието на инсулина в тъканите на вашето тяло.
 

Предпазни мерки
Избягвайте магнезиевия оксид, който може да увеличи риска от диария. Магнезиевите добавки могат да взаимодействат с няколко лекарства, като някои диуретици и антибиотици, така че се консултирайте с вашия лекар или фармацевт, преди да ги приемете.

Това лекарство е минерална добавка, използвана за предотвратяване и лечение на ниски количества магнезий в кръвта. Някои марки се използват и за лечение на симптоми на твърде много стомашна киселина, като стомашно разстройство, киселини и лошо храносмилане. Магнезият е много важен за нормалното функциониране на клетките, нервите, мускулите, костите и сърцето. Обикновено една добре балансирана диета осигурява нормални нива на магнезий в кръвта. 

Някои ситуации обаче карат тялото ви да губи магнезий по-бързо, отколкото можете да го замените от вашата диета. Тези ситуации включват лечение с "отводняващи хапчета" (диуретици като фуроземид, хидрохлоротиазид), лоша диета, алкохолизъм или други медицински състояния (като тежка диария/повръщане, стомашни/чревни проблеми с абсорбцията, лошо контролиран диабет).

9. Алфа-липоева киселина

Алфа-липоевата киселина или ALA е витаминоподобно съединение и мощен антиоксидант, произвеждан в черния ви дроб и намиращ се в някои храни, като спанак, броколи и червено месо.

Приемането на ALA заедно с предписано лечение на диабет може да помогне за намаляване на кръвната захар на гладно и A1C.
 

Как работи
ALA може да подобри инсулиновата чувствителност и поглъщането на захар от кръвта на вашите клетки, въпреки че може да отнеме няколко месеца, за да изпитате тези ефекти. Може също така да предпази от окислително увреждане, причинено от високата кръвна захар.
 

Предпазни мерки
ALA може да повлияе на терапиите за хипертиреоидно или хипотиреоидно заболяване. Избягвайте много големи дози ALA, ако имате дефицит на витамин B1 (тиамин) или живеете с разстройство, свързано с употребата на алкохол.

Алфа-липоевата киселина е антиоксидант, който се произвежда естествено в тялото и се намира и в храните. Тъй като алфа-липоевата киселина изглежда действа като антиоксидант, тя може да осигури защита на мозъка и да бъде полезна при някои чернодробни заболявания.
 

Хората най-често използват алфа-липоева киселина за нервни болки при хора с диабет. 

Използва се и при затлъстяване, височинна болест, стареене на кожата, високи нива на холестерол или други мазнини в кръвта и много други цели, но няма добри научни доказателства в подкрепа на много от тези други употреби.

10. Хром

Дефицитът на хром намалява способността на тялото ви да използва въглехидрати — превърнати в захар — за енергия и повишава нуждите ви от инсулин.
 

Как работи
Хромът може да подобри ефектите на инсулина или да подпомогне дейността на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.
 

Предпазни мерки
Някои лекарства - като антиациди и други, предписани за киселини - могат да намалят абсорбцията на хром.

Хромът е основен микроелемент. Има две форми: тривалентен хром, който е безопасен за хората, и шествалентен хром, който е токсин.
 

Тривалентен хром се намира в храни и добавки. Може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвната захар чрез подобряване на начина, по който тялото използва инсулин.
 

Хората използват хром за недостиг на хром. Използва се също за диабет, висок холестерол, спортни постижения, биполярно разстройство и много други цели, но няма добри научни доказателства в подкрепа на повечето от тези употреби.
 

Тази тема обхваща само тривалентен хром, а не шествалентен хром.

Много добавки - включително канела, женшен, други билки, витамин D, магнезий, пробиотици и растителни съединения като берберин - могат да помогнат за понижаване на кръвната захар.

Не забравяйте, че може да получите различни резултати от тези, които проучванията са установили въз основа на фактори като продължителност, качество на добавката и вашия индивидуален диабетен статус.
 

Обсъдете добавките с Вашия лекар, особено ако приемате лекарства или инсулин за диабет, тъй като някои от горните добавки могат да взаимодействат с лекарствата и да повишат риска от падане на кръвната захар твърде ниско.
 

Понякога може да се наложи Вашият лекар да намали дозата на лекарството Ви за диабет в даден момент.
 

Опитайте само една нова добавка наведнъж и проверявайте кръвната си захар редовно, за да следите всички промени в продължение на няколко месеца. Това ще помогне на вас и вашия лекар да определите въздействието.