момиче в добро настроение, слушащо музика

10 изпитани начина да подобрим настроението си и да сме по-позитивни

В съвременния свят хората живеят под голям стрес и напрежение. Всекидневните трудности и напрегнатост неминуемо могат да развалят настроението ни и да ни направят по-неспокойни и раздразнителни. Въпреки това е важно, да намирате начини да се справите с лошото настроение и да се настроите позитивно


В тази статия разглеждаме 10 изпитани метода как да повишите настроението си и да се чувствате по-добре. 

Физическа активност

Една от най-популярните теории е, че физическата активност спомага отпускането на хормоните допамин и серотонин, които традиционно се свързват с доброто настроение. Спортуването също така намалява нивата на стресовите хормони като кортизол, който се свързва с негативни настроения. 

Редовните упражнения имат изключително позитивен ефект върху хората, които страдат от безпокойство и паник атаки. 

Не на последно място, редовната физическа активност допринася за добрия сън, който също е от съществена важност за доброто ни настроение. 

Наспете се

Сънят е от изключителна важност както за редица процеси, протичащи в тялото, така и за доброто настроение. 

Липсата на сън може драстично да влоши настроението ви, да ви направи по-раздразнителни и да създаде проблеми с концентрацията ви. Допълнително, липсата на достатъчно количество сън може да ви направи по-податливи на негативни мисли, както и да създаде трудностите с регулирането на емоциите. 


За да избегнете тези и още редица негативни ефекти от безсънието, постарайте се да се наспите добре - поне 7-8 часа. По този начин ще започнете деня с повече енергия и оптимизъм и ще можете да постигнете всички цели, които сте си поставили. 

Изберете правилните храни

Все повече се говори за влиянието на храните върху настроението. Проучвания показват, че храненето и хранителния режим са от ключово значение за превенцията на депресията. 


Съществуват различни храни, които би било добре да се включат в менюто за да подобрите настроението си - риба и морски дарове, зеленчуци, ядки, кисело мляко и бобови храни. 

Средиземноморската диета е един от добрите примери за хранене, свързано с добро физическо и ментално здраве. 

Общувайте пълноценно

Хората са социални животни и имат нужда да изграждат взаимоотношения, за да чувстват пълно удовлетворение от живота си. Прекарването на пълноценно време с близки и приятели е един от най-добрите начини да повишите настроението си и да се отърсите от проблемите в ежедневието. Още повече, според мащабното, десетилетно проучване “Adult Development Study” на Харвард, смислените и пълноценни взаимоотношения са в същината на човешкото щастие. 


Така че добрата комуникация и взаимоотношенията, които изграждате са от ключово значение както за моментната ви удовлетвореност, така и за щастието ви като цяло.

Медитирайте

Медитацията е древна практика, която помага на човек да се съсредоточи върху настоящего и да се освободи от мисли и емоции. Медитацията има редица позитивни ефекти върху тялото, в това число: повишаване на настроението, подобряване на съня и концентрацията и намаляване на нивото на стрес в организма. 

Продуктът включва корен от ашваганда (Withania somnifera) и екстракт от златен корен (Rhodiola rosae). Съставът му е обогатен с витамин B1 и витамин B5, които са важни за правилната работа на нервната система и поддържането на добро психическо здраве.

 Ашвагандата, известна още като Withania somnifera, е широко използвана в аюрведичната медицина и е позната под имената зимна череша и индийски женшен. Този ценен корен е ключова съставка в множество аюрведични терапии.

Отличава се със своите адаптогенни свойства, ашвагандата е богата на разнообразие от биоактивни вещества, включително алкалоиди, флавоноиди, гликозиди, стероиди и стероидни лактони. Един от най-ценните ѝ компоненти е витанолидът, който допринася за нейните лечебни свойства.
 

Планирайте нещо, което да очаквате с нетърпение

Друг начин, по който бихте могли да повишите настроението си, е да започнете да планирате нещо, което да очаквате с нетърпение. Това може да бъде екскурзия, посещение на музей, прекарване на време със семейството или концерт на любим изпълнител или група. 

Самият акт на планиране на нещо, което харесвате и очаквате, ви зарежда позитивно. 


Когато планирате такъв тип събития, това ви помага да си поставяте цели и да оставате мотивирани да ги гоните. Всяко нещо, което сте чакали дълго време с нетърпение, от своя страна ще ви носи радост и удовлетворение, когато го постигнете. 

Раздавайте се

Интересни проучвания по темата сочат, че алтруистичните дейности са свързани с по-доброто настроение. Това се дължи на факта, че всички малки жестове на “даване”, с които се ангажирате, са свързани с освобождаването на хормоните на щастието - допамин, серотонин и окситоцин. 


И като говорим за “даване”, имаме предвид всички малки жестове, с които бихте могли да помогнете на някой или да направите денят му малко по добър. 

Такъм тип дейности обхващат всичко - от ангажирането в доброволчески дейности помагащи на обществото, до това просто да се усмихнете на някой непознат и да се позаинтересувате как протича денят му. 

Прекарайте време сред природата

Прекарването на време сред природата е един от най-сигурните начини да се почувствате добре. Всеки има нужда от малко уединение в забързаното ежедневие, в което биваме засипвани с информация и проблеми. 


Ползите от прекарването сред природата са много и не се изчерпват само с очевидната - повишаване на настроението. Проучвания сочат, че други допълнителни ползи са повишените нива на щастие, благополучие, подобряване на социалните взаимоотношения и намаляването на нивата на стрес. 


Учените препоръчват 120 минути седмично сред природата, за да се чувствате по-щастливи. 

Така че, отидете на планинско катерене, на някой приветлив плаж или просто се отдайте на лека разходка някъде сред природата, за да си гарантирате по-добро настроение. 

Потърсете помощ от специалист

Ако системно не сте в добро настроение илине се чувствате удовлетворени от живота си, не е лоша идея да се потърси помощ от професионалист. Психичното здраве не следва да е тема табу. 

Посещението при професионалист може драстично да повиши удовлетвореността ви и качеството на живот, както и значително да подобри настроението ви в дългосрочен план. 

Помислете за всички хубави неща в живота ви и благодарете за тях

Благодарността е една от най-хубавите емоции, които човек може да изпита. В крайна сметка, колкото и ежедневието да е отрупано с неприятности и трудности, важно е да се фокусираме върху важните неща, които ни носят радост. 


Някои проучвания дори твърдят, че хората, които често изпитват чувство на благодарност са по-щастливи, по-удовлетворени и изграждат по-пълноценни взаимоотношения. Това отчасти се дължи на факта, че чувството на благодарност променя начина, по-който размишляваме над живота си и ни кара да се фокусираме върху нещата, които имаме и ни носят щастие, а не на тези, които ни липсват. 


Съществуват много начини да подобрите настроението си и те зависят изцяло от вътрешната ви нагласа и предпочитания. Няма правилен подход за всеки един човек, но всеки е длъжен да се погрижи за себе си и да намери какво му доставя радост и удоволствие. 


В крайна сметка, ако прекарваме много от времето си в лошо настроение и сме негативно настроени към заобикалящия ни свят, пропускаме възможността да се порадваме на всички позитиви, които ни предлага живота. Големите промени започват с малки стъпки, така че се погрижете за себе си. 

Rodiola Rosea Extrakt на немската компания Vegavero е натурален продукт, подпомагащ оптималното функциониране на нервната система.

Основни свойства:

  • Допринася за намаляване на тревожността, безпокойството и депресията;
  • Съдейства за предотвратяване на паник атаки;
  • Оказва положително въздействие върху подобряването на настроението;
  • Спомага за по-продължителен и спокоен сън;
  • Подпомага дейността на надбъбречните жлези.

Като естествен адаптоген екстрактът от Златен корен може да спомогне за повишаване на естествената устойчивост на организма към стрес, причинен от физическо, химическо или биологично естество.